ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:487/956)

Kwitnący jabłecznik 185

drugiej misce ubijamy olej z jajkami. Masę wlewamy do suchych składników.Dodajemy kieliszek koniaku. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry  nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy  sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów oraz płatkami owsianymi. Całość polewamy płynnym miodem. Pieczemy w temperaturze(...)przez 40 minut. Ciasto przygotowane przez Marysię Smacznego

kgwjanczewo
Zimowe ciasto żurawinowo-jabłkowe 167

zimą, wybór padł na Żurawinowo-jabłkowe ciasto z tego przepisu, w którym podmieniłam jedynie rodzaj żurawiny :) Ja wypróbowałam ze świeżą i według mnie był to strzał w 10! Ciasto jest naprawdę super, takie idealne do ciepłej sezonowej herbaty. Jeżeli chcecie mnie wesprzeć i polubić moją propozycję podaję link do zdjęcia na FB. Jeżeli o coś zapytać zachęcam(...)pieczenia na przemian ze śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy delikatnie łopatką. Następnie dodajemy drugą połowę białek i świeżą żurawinę.Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch dekorujemy obranymi jabłkami  w kształcie półksiężyców, posypujemy wszystko resztą orzechów

Słodkie Przyjemności
Najlepsze jesienne naleśniki z serem 172

zrobienia ciasta naleśnikowego: do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz jajek. Miksujemy (lub ucieramy - jak kto woli) na gładką masę. Następnie możemy dodać jajka, a później miksujemy jeszcze przez kilka minut. Ciasto odstawiamy na bok i możemy zająć się twarogiem. Wszystkie składniki nadzienia serowego łączymy i miksujemy na gładką masę.  Mus gruszkowo-jabłkowy to równie szybka sprawa. Jabłka(...)Następnie wlewamy wodę. Dusimy ok 15 min co jakiś czas mieszając. Po tym czasie możemy przyprawić mus cynamonem oraz miodem.  Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Ciasto najlepiej jest nałożyć chochelką.  Kiedy naleśniki będą usmażone możemy wysmarować je twarogiem, składamy na trójkąt, podgrzewamy z serem na patelni. Kiedy będą już zarumienione, ściągamy na talerzy na nie kładziemy mus. Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Szarpaniec z rabarbarem 187

znane i lubiane kruche ciasto z bezą i owocami. Niebo w ustach!     Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250g masła 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli Dodatkowo: 5 białek szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Owoce: około 300g rabarbaru 1 jabłko 2 łyżki kaszy manny(...)można to zrobić za pomocą miksera z hakiem *** *** Ciasto dzielimy na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Jedną mniejszą część ciasta zagniatamy z kakao. Każdą kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki *** *** Rabarbar myjemy i kroimy w drobne kawałki *** *** Pokrojony rabarbar przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i całość dusimy pod przykrycie, na małym ogniu

Blog z Apetytem
Chałka mleczna z kruszonką 82

Jedna z lepszych jakie jadłam. Na miękkim, dość wysokim cieście, bardzo chrupka kruszonka z krupczatki. Pod kruszonką jabłkowe, cynamonowe kawałeczki. Sobotnie, spokojne śniadanie  i poczęstunek zabrany w gości do kawki w południe.  To tyle w kwestii okoliczności degustacji,  bo to ciasto z kategorii zjadanych od początku do końca foremki,  bez pozostawiania kawałeczka "na potem". Składniki(...)zaczynamy zagniatać ciasto. Jeśli wydaje Wam się zbyt lepkie i rzadkie, dosypcie troszkę mąki.  Na końcowym etapie zagniatania, nie powinno lepić się do dłoni i brzegów miski,  ale jednak pozostać dość luźne i miękkie. Miskę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 40 - 50 stopni  i zostawiamy w nim około godziny, by wyrosło. Jabłko obieramy, kroimy

Kronika Piekarnika
PLACEK Z TRUSKAWKAMI 133

składniki dobrze się połączą.  Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej od wewnątrz masłem oraz posypanej grysikiem lub bułką tartą.  Wyrównujemy powierzchnię ciasta i układamy  truskawki obok siebie i jedna na drugiej. Truskawek nie wciskamy w ciasto. Podczas pieczenia one same się zanużą w cieście.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika(...)około 50~60 minut do tzw. suchego patyczka.  Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku 10 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik do połowy i po krótkiej chwili wyciągamy.  Ciasto wyciągamy z tortownicy i pozostawiamy na kratce do wystudzenia .  Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.  Uwagi: - masło można zastąpić olejem roślinnym. - zamiast ekstraktu cytrynowego można dać waniliowy, rumowy

Rita creative
Kołocz śląski z jabłkami 187

sąsiadom, rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołocz się robi na dużej blasze, w kilku wersjach, podstawowa to samo ciasto z posypką, pozostałe to ciasto z nadzieniem z sera lub z maku albo z jabłkami. I tę ostatnią wersję wam dzisiaj przedstawiam. Wyrób mojej mamy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Expresowe ciasto 156

ciasto poznałam niedawno, od sympatycznej Basi – czytelniczki mojego bloga. Jestem nim zachwycona ze względu na jego fantastyczny smak jak i również za to, że w zasadzie robi się je w minutę. Niesamowicie wilgotny placek podbił kubki smakowe wszystkich osób, które go spróbowały. Dziękuję jeszcze raz Basiu za ten przepis:). Jedyną moją modyfikacją w tym przepisie jest dodanie potarkowanych jabłek(...)pisze Basia rodzaje dżemu możemy konfigurować dowolnie i tym samym wpływać na efekt końcowy. Expresowe ciasto 3 jajka 1 szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 2-3 łyżeczki kakao 0,5 słoiczka dżemu lub prażonych jabłek (dodałam 1 szkl potarkowanych jabłek) 1 szkl zimnego mleka 0,5 szkl oleju 2 szkl mąki Wszystkie składniki mieszamy łyżką

Pieguskowa Kuchnia
"OWSIANKA" Z AMARANTUSA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM 262

Pożywne śniadanie to podstawa, bo w końcu trzeba skądś czerpać energię na użeranie się z profesorami i udawanie, że jednak nie śpi się i uważa na

W kuchni Karmel-itki
Christmas Mince Pie z Angli 158

leżakowało w lodówce tak długo, smaki świetnie się połączyły. Ciasto z mąki razowej ma świetną i ciekawą konsystencję. Niestety nie miałam odpowiednich foremek ale foremki na muffiny okazały się równie dobre. Składniki: nadzienie: 700 g rodzynek (pomieszane sułtanki, koryntki i kalifornijskie) 300 g cukru trzcinowego 250 g jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich(...)brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać

Mama Gotuje
Bułeczki drożdżowe na słodko 407

drożdży  200 g. masła  1 szklanka cukru kryształ 8  żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka  wiśnie z soku, tarte jabłka  skórka starta z jednej cytryn jedno jako do smarowania ciasta WYKONANIE  Mleko lekko podgrzewamy. Część mleka  mieszamy z 2  łyżeczkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Murzynek ? 212

Typowy tradycyjny murzynek który całe dzieciństwo gościł w moim domu , gości również teraz. Był pierwszym ciastem które samodzielnie zrobiłam , Jest dla mnie ciastem elastycznym do którego można dodawać wiele, Murzynek z jabłkami, Murzynek z czekoladą . Można również murzynka obłożyć kremem lub dodać orzechy . Składniki: 250 g margaryny lub masła 1,5 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie(...)łyż. ekstraktu waniliowego lub migdałowego  1 łyż. proszku do pieczenia  2 szkl. mąki  4 duże jajka Opcjonalnie garść orzechów włoskich i migdałów które można dodać do ciasta  Przygotowanie: W dużym garku rozpuścić margarynę dodać cukier, mleko, kakao, ekstrakt waniliowy.  Doprowadzając do delikatnego wrzenia , ściągnąć z ognia, odlać pół szklanki na polewę . Odłożyć do ostygnięcia

Wypieki Uli
Drożdżowy wieniec świąteczny 287

włoskich 1 duże jabłko PRZYGOTOWANIE: 90 MIN WYRASTANIE: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do mleka w temperaturze pokojowej wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, miękkie masło, szczyptę soli i przygotowany zaczyn. Zagniatamy na jednolite, sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy(...)mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie - morele, śliwki i jabłko kroimy w drobną kostkę, orzechy siekamy, wszystkie składniki łączymy w misce. 3. Na oprószony mąką blat wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 40x60 cm (tu przyda się odrobina cierpliwości, chwilę to potrwa ;)). Na ciasto wykładamy równomiernie

My Culinary Art
Tarta z jabłkami i bezą na herbatnikach czyniona. 198

Jutro mamy gości, więc coś trzeba było przygotować. Bardzo lubię wszystkie kruche ciasta z dodatkiem owoców. Postanowiłem jednak pójść dalej i zrobić coś z dodatkiem bezy. Nigdy jej jednak nie miałem okazji przygotować, więc musiałem pójść po konsultacje do doświadczonego cukiernika. Dzięki Pani A. Czego użyłem? -300 gram herbatników do spodu -100 gram herbatników do kruszonki -3 jajka -100 gram(...)cukru pudru -dwie łyżki budyniu śmietankowego Herbatniki kruszymy. Na porcję do spodu dodajemy masło i 3 żółtka i zagniatamy ciasto. Naczynie do tarty smarujemy masłem i przekładamy ciasto na spód, dociskając na brzegach i spodzie, tak by było zwarte. Jabłka mieszamy z sokiem z cytryny (by nie zbrązowiały), układamy na spodzie, posypujemy zgniecionymi w moździerzu orzechami. Białka ubijamy

BaRepas
Ciasto ze śliwkami i budyniem / Plum and Pudding Shortcake 109

Ciasto ze śliwkami i budyniem Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem to łatwy przepis na pyszny, jesienny wypiek. Ciasto śliwkowe na kruchym cieście zawsze się udaje, to najlepszy deser bez miksera w sezonie na śliwki. Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem jest bardzo proste w przygotowaniu. Kruchy spód można przygotować dzień wcześniej - długo chłodzone ciasto ma najlepszą strukturę i smakuje(...)zamrozić. Jeśli bardzo Wam się spieszy, warto włożyć nasze półkruche ciasto do zamrażarki na 5-10 minut - to duża oszczędność czasu:) Najszybciej przygotować takie ciasto w robocie kuchennym.  Zobaczcie, jak łatwo przygotować ciasto ze śliwkami i budyniem na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Ciasto ze śliwkami na kruchym spodzie możecie przygotować z budyniem waniliowym

Lekcje w kuchni
Kruche ciasto z owocami i pianką 128

Kruche ciasto z owocami i pianką to moje odkrycie z poprzedniego roku. Piekłam je już z jabłkami, wiśniami, a teraz mam dla Was propozycję z borówką amerykańską. Jeśli chodzi o przepis na proste ciasto, to ten jest jednym z nich. Sprawdźcie poniżej.   Kruche ciasto z owocami i pianką Składniki na kruche ciasto 300 g ... Czytaj dalej Kruche ciasto

Pink Envelope