serkiem np. philadelphia, tak jak w przypadku ciasta marchewkowego Ciasto cukiniowe 2 szkl mąki 1,5 szkl cukru 2 jajka 1,5 szkl potarkowanej na grubych oczkach cukinii 0,5 szkl oleju 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cynamonu 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 jabłka pokrojone w drobną kostkę Jajka(...)zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników oprócz cukinii i jabłek, dokładnie ze sobą połączyć za pomocą miksera. Na koniec dodać jabłka i cukinię i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać delikatnie ciasto na wyłożoną papierem formę, piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Artykuł Ciasto cukiniowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaciasto gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy(...)olej i dalej cukier. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest to dość trudne. Ciasto wykładamy na długą blaszkę wyłożoną pergaminem . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Polecam również: Szarlotka z bitą śmietaną
W kuchennym oknie Ewyzakalcem. Według mnie najlepiej komponuje się z ciastem kruchym albo jogurtowym, do tego dobrze jest wymieszać go ze słodkimi owocami, takimi jak jabłka czy truskawki. Ja tym razem zaserwowałam moim domownikom rabarbar w wersji solo na cieście kruchym orkiszowym. Mnie i Tosi smakuje w takiej formie bardzo, moja mama natomiast pokręciła nosem, ale też ona średnio przepada za ciastami
Przepysznik - BLW i nie tylkoCzas na ciasta z gruszkami nadszedł. Gruszki idealnie nadają się do deserów jesiennych, letnich również ale te jabłka i gruszki jesienne są jedyne i niepowtarzalne. Popróbujcie upiec a sami się przekonacie. Ciasto jogurtowe z gruszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzepis znalazłam w jednej z gazetek kulinarnych i od razu mnie zainteresował. Składa się z moich ulubionych warstw: sernik, masa adwokatowa, jabłka w galaretce i bita śmietana. No czy można żądać bardziej wypasionego ciasta. XD Sernik zielone jabłuszko świetnie pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i jako weekendowe ciacho. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Naprawdę warto! Sernik zielone jabłuszko Składniki(...)cukru) 30 g cukru wanilinowego (jedno duże opakowanie) Masa adwokatowa: 1/2 szklanki cukru pudru 200 g masła (w temperaturze pokojowej) 250 ml adwokatu Marmolada jabłkowa: 1,5 kg jabłek (po obraniu) 3 opakowania galaretki agrestowej (lub innej zielonej) Bita śmietana: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzona) 4 łyżeczki żelatyny 1 śmietanfix 3-4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: starte
PatiGotujepokojowej ¾ szklanki cukru pudru Galaretka jabłkowa: 1 duży słoik prażonych jabłek 3 galaretki agrestowe 400ml wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany 30% 1 szklanka drobnego cukru kryształu lub cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżeczek żelatyny ½ szklanki wody Dodatkowo: Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji ciasta lub wiórki kokosowe Sposób przygotowania Sernik: Masło, żółtka, cukier puder oraz(...)wykładamy równomiernie na całym serniku i wkładamy do lodówki przynajmniej na 20 minut. Galaretka jabłkowa: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i przelewamy do jabłek- możemy to zrobić odpowiednio wcześniej i skrócić czas przygotowania ciasta. Gęstniejącą masę wykładamy na lekko schłodzony krem i ponownie wstawiamy do lodówki. Zabieramy się za ostatni krem- śmietankowy: Żelatynę zalewamy zimna wodą i pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzierozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,2 łyżki żelatyny ,po czym dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki ,równomiernie rozprowadzamy. Na jabłkach układamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki na godzinę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ciasto kroimy w kostkę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenSkładniki: 4 jajka 160 g mąki 30 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki erytrolu lub innego słodzidła 200 g borówek 2 jabłka 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 … Czytaj dalej Proste ciasto z owocami
czarrna od kuchniNasz sad w tym roku mocno obrodził późno-jesiennymi jabłkami, których nazwy odmiany niestety nie znam, ale wiem, ze są soczyste, twarde i lekko kwaskowate. Idealnie za to nadaje się na szarlotkę bo ich kwaskowaty smak w musie cudownie komponuje się ze słodkim kruchym ciastem. I tak popełniłam swoja pierwsza w życiu prawdziwa szarlotkę. Wzorowałam się na przepisie znalezionym
Bernika - moj kulinarny pamietniktego jeszcze budyń z kaszy jaglanej, a całość zwieńczona została kokosową kruszonką. Naprawdę ta szarlotka smakuje rewelacyjnie. Bardzo przypadło mi do gustu ciasto z mąki kokosowej - robiłam je pierwszy raz, w smaku bardziej przypominało biszkopt niż kruche ciasto, ale do tej szarlotki pasowało idealnie. Dla urozmaicenia budyń postanowiłam zrobić z kaszy jaglanej, co również okazało się świetnym pomysłem, a przy(...)kremową masę (w konsystencji ma przypominać budyń, gdyby masa była zbyt gęsta to dolać troszkę mleka). Następnie wyłożyć budyń na jabłka. Kruszonka: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na kruszonkę. Posypać ją po wierzchu ciasta, lekko wciskając w budyń. Ciasto piec przez około 15-20 minut (aż wierzch się przyrumieni
Healthy food explorerleci 😊 Warstwowe i kolorowe ciasto z bananami okazało się strzałem w dziesiątkę 😊🎯 Zieleń galaretki, kakaowe spody, żółta konfitura i banany przypominają nieco kolory flagi Jamajki, więc pewnie stąd nazwa ciasta. Jest nieco pracochłonne, ale - wierzcie mi - pyszne! Składniki (na blachę (28 x 25) cm): Biszkopt 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki(...)łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wrzątku (opcjonalnie) Dodatki 6-7 bananów 2 zielone galaretki 3 szklanki wrzątku 1 cytryna słoiczek konfitury morelowej (używam też dżemu z jabłek i mirabelek) 2 łyżki kakao Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Odmierzyć mąki i kakao na biszkopt. Wymieszać je ze sobą. Jajka wybić do dużej (to ważne, bo objętość masy jajecznej sporo
Weekendy w domu i ogrodzieproszek, sodę. Suche składniki wsypać do mokrych, wymieszać widelcem (mieszamy tylko w jedną stronę) do połączenia się składników. Ciasto przelać do kwadratowej formy (22x22cm) lub tortownicy (śr.22-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ewentualnie na wierzch ułożyć cienkie plasterki jabłka lub gruszki. 4. Piec w 170 st.C przez 35-40 minut (najlepiej do suchego patyczka). 5. Po wystudzeniu
Kuchnia domowa Anizdrowej z Kaszą jaglaną z malinami którą mam przyjemność testować dzięki firmie Eco Blik . Do ciasta dodałam pyszn ą skórkę pomarańczową kandyzowaną którą dostałam od firmy Skworcu Makowiec jest pyszny , lekko wilgotny z jabłkami . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 8 jajek 1 szklanka cukru 300 g masy makowej gotowej 100 g mieszanki studenckiej(...)sztywną pianę ze szczyptą soli. Masę makową i odciśnięte z soku jabłka mieszamy z utartą margaryną . Na końcu dodajemy wiórki kokosowe , skórkę z pomarańczy , kaszę mannę , kaszę jaglaną , proszek do pieczenia , mieszamy . Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką . Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , pieczemy w temperaturze 180 stopni około
Sama słodycz i szczypta chilimożna do ich przygotowania zatrudnić dzieci. te powstały na życzenie mojej córci, ja chciałam zrobić jakieś ciasto, ale ona oznajmiła, że chce babeczki i weź tu człowieku dyskutuj z trzylatką. Wymyśliłam kolejną zdrowszą wersję, bez glutenu i białego cukru, ale za to z jabłkami i rodzynkami. Nie muszę pisać, że wyszły przepyszne. Świetnie sprawdzą się nie tylko zamiast słodkości(...)ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek 1 jabłko W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, dodajemy, jogurt, olej, jaja i dokładnie mieszamy. Wrzucamy rodzynki oraz pokrojone w drobną kostkę jabłko i znów mieszamy. Foremki (ja niezmiennie używam takich ) napełniamy ciastem do ok 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Cynamonowe szczęścieczęść ciasta wyłożyć na spód blachy, wyrównać. Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Wystudzić. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Otrzymamy 2 kruche spody. Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek 150 g cukru świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć(...)jeden z upieczonych kruchych spodów wyłożyć zimne nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na jabłkach położyć drugi kruchy spód, docisnąć. Na wierzch wyłożyć masę orzechową, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Gdy masa orzechowa stwardnieje, na jej wierzch wylać polewę czekoladową, równomiernie rozprowadzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi