ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:486/956)

Pani Walewska z kremem orzechowym 732

Wspaniałe kruche ciasto które piekłam już w różnych wersjach smakowych, nawet z jabłkami, zawsze,  ale to zawsze smakuje pysznie. Słodka beza posypana płatkami migdałowymi i rozdrobnionymi orzechami , kwaśny porzeczkowy dżem który przełamuje słodycz bezy i prawdziwy orzechowy krem, to  rozkosz której trudno się oprzeć, jedno z moich ulubionych warstwowych ciast! Składniki: Blacha 25/30 Kruche ciasto: ½ kg pszennej

Wanilia i Kardamon
Jabłka pieczone z dżemem wiśniowym i orzechami + film 192

Wyjątkowo pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu deser – pieczone jabłka z dżemem wiśniowym z orzechami, może stanowić lekką przekąską w ciągu dnia lub wspaniały

Smakowite Dania
chleb jabłkowy na zakwasie 186

łyżeczka soli 2-3 niewielkie kwaśne jabłka sposób wykonania Do miski  wsypujemy szklankę mąki żytniej, wlewamy szklankę wody oraz dodajemy osiem łyżek  aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta(...)chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, starte na tarce jabłka( razem ze skórką), oraz sól. Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji

Miód i pieprz
Racuchy dyniowe z jabłkami 78

obiadu. Ja to bym jeszcze zmieniła jabłka na gruszki. O, albo na śliwki. Muszę sobie to zapisać. Węgierki w sezonie, będą pasować do tego jak ulał. Bo dynia chyba dojrzewa jakoś też w ich okolicach. Składniki: 500 ml zsiadłego mleka 350 g mąki pszennej tortowej 1 szklanka puree z dyni 3 jabłka 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Artykuł Racuchy dyniowe z jabłkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Racuchy pełnoziarniste z jabłkami 89

rzeczy. Jak macie jakieś doświadczenie z tym rodzajem mąk, piszcie śmiało co mogę jeszcze z niej wyczarować. A tytułowe racuchy pełnoziarniste z jabłkami możecie zrobić właściwie z każdymi owocami, ja niedługo zrobię z truskawkami. Składniki: 4 jabłka 500 ml zsiadłego mleka 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 2 łyżki cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Na patelnię nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem. Artykuł Racuchy pełnoziarniste z jabłkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Biszkopt – wszystko co chcieliście wiedzieć ale nie mieliście kogo zapytać 399

grudki, do pieczenia biszkoptu otwórzcie kolejne opakowanie. Przygotowanie formy Biszkopt do przekładanych tortów najwygodniej piec w tortownicach z odpinaną obręczą. Jeśli Wasze ciasto ma być bazą rolady, podkładem pod krem lub inną słodką masę, np. jabłka i galaretkę, pieczcie go w kwadratowej lub prostokątnej formie.   Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Ja formy do swoich ciast nie smaruję

Karo in the Kitchen
Pyszne i proste mini szarlotki 149

jego wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Dodatkowo mogą cieszyć oko swoim pięknym i uroczym wyglądem! Składniki na ciasto: 300 gram mąki jajko około 50 gram cukru 250 gram masła około 10 gram cukru wanilinowego Składniki na mus: 750 gram kwaśnych jabłek cynamon i cukier według uznania Jak przygotować domowe mini szarlotki? Sposób przygotowania mini szarlotek jest banalnie prosty(...)musimy przygotować mus jabłkowy. Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do garnka z cukrem i cynamonem, delikatnie dusimy do czasu aż będą miękkie, następnie całość blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Sprawdź przepis na: Pyszna szarlotka z orzechami :) Rozgrzewamy piekarnik do 180°C a w czasie gdy będzie nabierał temperatury musimy podzielić ciasto na połowę. Pierwszą z niej wykładamy na spód

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiosenna tarta z jabłkami na orkiszowym spodzie. 156

prawdziwym cynamonem Skworcu ) 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia  Skworcu 2 jajka pół szklanki kefiru   Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię i chłodzimy około 1 godziny.   Nadzienie; 1 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu   Skworcu ok pół szklanki konfitury z aronii   Skworcu 2-3 łyżki cukru cynamonowego  Skworcu Przygotowanie; Jabłka obieramy(...)następnie kroimy w kostkę. Wsypujemy do nich cukier i cynamon. Dokładnie mieszamy.   Blaszkę do tarty(średnica 28) smarujemy masłem. Następnie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dno i brzegi (1/3 ciasta wcześniej odkładamy). Nakłuwamy ciasto i smarujemy konfiturą. Następnie wykładamy nadzienie jabłkowe. Pozostałe ciasto wałkujemy i wykrawamy motylki. Układamy po wierzchu ciasta.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 163

Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręcznie, stopniowo dolewając mleko. Ciasto powinno być miękkie i powinno odchodzić od rąk. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Przykryć je wilgotną ściereczką. Farsz (od razu napiszę, że zrobiłam zbyt dużo, bo chciałam zużyć wszystkie jabłka; wystarczy 1/3 zaproponowanej ilości) 70 dag jabłek 150g rabarbaru czubata łyżka brązowego cukru szczypta cynamonu świeżo starta(...)drobne kawałki. Powinny być na tyle drobne, by po rozpadnięciu nie przeszkadzały nam włókna. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka i rabarbar wymieszać ze sobą. Doprawić do smaku cukrem i przyprawami. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozgnieść na dłoni, formować jakby koszyczek, do którego potem należy włożyć ok. łyżki farszu. Skleić brzegi ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Pyszne ciasteczka z morelami 141

ktoś woli na słodko – polane lukrem. Przygotowanie ciasteczek jest bardzo szybkie. Zamiast moreli, możecie użyć dowolnych „słodkich” owoców. Polecam jabłka, ciasteczka są z nimi wręcz wyśmienite. Spróbujcie. Sprawdź również: Domowe ciasto marchewkowe Składniki 2 szklanki mąki 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 1 jajko 1 kostka masła (200g) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 2 łyżeczki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
drożdżowe z jagodami i kruszonką 151

już ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierożki z jabłkami - szybkie i kruche ciasteczka. 108

Uwielbiacie jabłka? Macie dość szarlotki? Zróbcie "pierogi" z jabłkami - są to bardzo smaczne, kruche ciasteczka. Składniki:  3 szklanki mąki 225g margaryny zimnej 1 szklanka cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą, cukrem(...)pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia wymieszać. Dodać żółtka, zimną margarynę i śmietanę - wymieszać dokładnie. Zagnieść i pozostawić na godzinę w lodówce. Następnie wycinać ciasto tak jak na pierogi, do środka włożyć kawałek jabłka. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. SMACZNEGO

My World by Dagmara Rek
Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem na kamieniu Enders 126

podałam ją z miodem, który wraz z wyrazistą gorgonzolą, słodką dynią, jabłkami i pikantnością chili stworzył niebanalną całość w smakach złotej jesieni, tańczącą na podniebieniu swoje ciepłe tango. Co myślicie o takiej wariacji włoskiego przysmaku?  Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem Potrzebujesz: Ciasto: 25g świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki soli(...)gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli będzie kleiło się do rąk możesz dodać 1-2 łyżki mąki) i odstaw do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i z każdego uformuj placek o średnicy ok. 25cm. 5. Każdy z nich ułóż na desce, posmaruj oliwą z miodem i przyprawami i ułóż plastry boczku, piórka cebuli i półplasterki jabłka, następnie kawałki

Kuchnia w Słońcu Skąpana