ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:412/672)

Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 116

chyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko od wegańskich przyjaciół Krem orzechowy wyszedł miękki i przyjemny, truskawki nadały świeżości i całość świetnie się komponowała. Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ¼ szklanki mleka roślinnego Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli(...)nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem, nasączam i całość wstawiam do lodówki

Słodki sentyment
Tort truskawkowo-orzechowy (vege) 123

chyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko od wegańskich przyjaciół Krem orzechowy wyszedł miękki i przyjemny, truskawki nadały świeżości i całość świetnie się komponowała. Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ¼ szklanki mleka roślinnego Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli(...)nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem, nasączam i całość wstawiam do lodówki

Słodki sentyment
Ciasto Malinowa Chmurka 153

połączenie kruchego ciasta, skrywającego masę śmietanową i orzeźwiającą owocową warstwę malinową. Całość osładza nam jeszcze migdałowa beza. Tak delikatne, kruche i pyszne, że poczujecie się jakbyście przycumowali na słodkim obłoczku ; ) Składniki na ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g margaryny 4 żółtka Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy(...)bezę. Pieczemy ok. 30-minut w temp 175 stopni. Studzimy. Składniki na warstwę malinową: 600 ml wody 3 galaretki malinowe Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do minimalnego stężenia ( półpłynne), następnie wsypujemy do niej mrożone maliny. Mieszamy i wykładamy bezpośrednio na ciasto, bo szybko tężeją! Składniki na masę śmietanową: 500 ml kremówki ½ szklanki cukru pudru 3-4 łyżeczki żelatyny rozrobione

Domowe ciasta
Malinowe tarteletki 194

Dzisiejsze tarteletki to połączenie kruchego spodu z masą serową i pyszną domową galaretką malinową. Do tego świeże maliny do dekoracji – takiej kombinacji nie sposób się oprzeć :) Składniki na 6 sztuk o średnicy ok. 8 cm: 120 g herbatników 80 g margaryny 250 g twarogu na sernik (może być z wiaderka) 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko(...)żelatyny Przed przygotowaniem spodu wyciągamy z lodówki ser i jajko – powinny być w temperaturze pokojowej. Herbatniki kruszymy w blenderze lub wkładamy do worka strunowego i kruszymy wałkiem do ciasta. Rozpuszczamy margarynę, dodajemy do pokruszonych herbatników i dokładnie mieszamy. Mieszanką z herbatników wypełniamy tarteletki, dociskamy palcami do spodu i brzegów foremek. Wkładamy do lodówki. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem

Ciastkozercy
Biszkopt z rabarbarem 136

gdzie motywem przewodnim jednak jest lekko kwaskowa masa rabarbarowa połączona z agrestową galaretką. Kompozycja słodkiej masy na bazie kaszy mannej sprawdza się świetnie z rabarbarem- nie jest ani za słodko, ani za kwaśno- a w sam raz : ) Biszkopt to miła odmiana od tradycyjnego podania rabarbaru z ciastem ( bo zazwyczaj rabarbar łączy się z kruchym) . Blaszka 22 x 25 cm. Składniki(...)Wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Nadzienie rabarbarowe : 500 g rabarbaru 2/3 szklanki cukru ok. ½ szklanki wody 1 galaretka o smaku agrestowym Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podlewamy lekko wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Dodajemy sypką galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masa

Domowe ciasta
Sernik na zimno z mlekiem skondensowanym 419

ulubiony sernik w wersji na zimno niewątpliwie przywołuje ciepłe dni. Na majówkę sprawdzi się rewelacyjnie i cóż z tego, że ma padać, dobre ciacho nie potrzebuje przecież pięknej pogody. Ciasto jest na tyle ciekawe, że używa sie do niego mleka skondensowanego niesłodzonego. Sernik jest na pewno lekki, kremowy, i orzeźwiający. Zapraszam... Skala smaku  10/10 - zamiast delicji można użyć zwykłych(...)średnicy 26 cm lub blaszka 25x29 (może być większa wtedy ciasto wyjdzie niższe) i wykładamy dno oraz boki podwójną warstwą folii aluminiowej. Żelatynę mieszamy w wodzie, a następnie podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Czekoladę łamiemy na kawałki i kroimy w drobną kostkę. W międzyczasie przygotować galaretki, rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej wody (czyli

Kubki smaku
Tort pomarańczowy z masą kubusiową 723

śmietany kremówki 36%, można użyć 30% 4 śmietany fix (w proszku) 1 łyżka cukru pudru czubata łyżka żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia. Mus pomarańczowy: 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa miąższ z 2 pomarańczy Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru, ubijać bardzo dokładnie, aż masa będzie gęsta i szklista. Dodawać po 1 żółtku(...)opakowaniu o ok. 150 ml). Do wystudzonej, ale jeszcze nie stężałej galaretki dodać zmiksowany wcześniej na gładko miąższ pomarańczy. Tak przygotowaną masę wylać na masę śmietanową, gdy ta nieco stężeje. Ważne!!! Trzymać tort w lodówce – w ciepłym miejscu niestety się rozpłynie… Smacznego!!! Kategoria: Biszkopty , Ciasta , Desery

kuchcikownia
Sernik Poema di Caffe 157

ciasto to doskonałe połączenie delikatnego, aksamitnego sernika z bogatym, intensywnym i aromatycznym smakiem kawy. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki pszennej mąki 1 łyżka ziemniaczanej mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 6 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 250g masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka(...)Wylać resztę masy serowej i wstawić do lodówki na 60 minut.   Po tym czasie wylać tężejącą kawową galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. 6.  Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać startą czekoladę i udekorować ciasto. Dodatkowo do dekoracji można użyć kwiatki z czekolady

Szalona Kuchnia Eweliny
Czekoladowy Milky Way z truskawkami 374

lubię najbardziej, słodkości. Proste ciasto, które przygotowałam w formie tortu urodzinowego. Połączenie smaków wręcz idealne i nie za słodkie, jednak sprawiające ogromną radość podniebienia. Rodzina jest liczna, więc tort był prostokątny, wypiekany w formie o wymiarach 39 x 23 cm.  Składniki: biszkopt 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku(...)przelewamy ciasto do formy pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 10 minut sama góra, następnie przełączamy piekarnik góra - dół i pieczemy kolejne 20-30  minut. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Przecinamy go w połowie tak aby wyszły dwa równe placki. masa truskawkowa: Truskawki blendujemy, w garnuszku zagotowujemy wodę z galaretką

Niezły Młynek
Tort makowy z brzoskwiniami 187

ulubionych ciast mojej mamy, stąd taka częstotliwość robienia. Idealne na urodziny, święta lub do weekendowej kawy. Zachęcam do spróbowania. Składniki na biszkopt (średnica 26cm): 5 jaj 200g maku 150g cukru pudru 125g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Składniki na warstwę brzoskwiniową: 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 galaretki brzoskwiniowe  Składniki(...)dodać aromat migdałowy i żółtka. Wsypać suche składniki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 45 minut w 180st C (do suchego patyczka). Biszkopt po wystudzeniu kroimy na 3 placki. Warstwa brzoskwiniowa : Sok z brzoskwiń przelać do garnka. Brzoskwinie pokroić w  kostkę (odłożyć 3 brzoskwinie do dekoracji). Obie galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Sok z brzoskwiń podgrzać, wymieszać

Słodki Zakątek
Lekkie piankowe ciasto. 293

łyżeczki proszku do pieczenia (2g). pianki i galaretka: 4 galaretki ( u mnie były: 2 x truskawkowa, 1 x brzoskwiniowa, 1 x wiśniowa), puszka mleka skondensowanego słodkiego. Przygotowanie: Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puch. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie łyżką połączyć z ubitymi jajkami. Ciasto wlać do formy silikonowej lub zwykłej wyłożonej papierem

W kuchni u Moniki
Ciasto serowo - brzoskwiniowe Bogini Wenus 204

wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa :   500 g zmielonego chudego białego sera,  700ml śmietanki 30%,  4 łyżki cukru pudru,   2 galaretki cytrynowe,  słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego(...)Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do masy serowej dodać kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać, po czym całą masę serową dodać do śmietanki. Dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta ułożyć ponownie w blasze, wylać całą masę i przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić

Z miłości do słodkości
Domowe ptasie mleczko + film 113

miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, następnie wlewamy zimne galaretki i całość dokładnie łączymy. Masę wstawiamy do lodówki na około 10 minut. Gęstniejącą masę przekładamy na spód ciasteczkowy i wygładzamy jej powierzchnię. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Do garnka wlewamy śmietanę, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy

Smakowite Dania
Kretowisko 175

Moja niewielka przeróbka słynnego Kopca z kreta Składniki na ciasto cukier, 1.5 szklanki margaryna, 250g woda, 1/2 szklanki cukier waniliowy, 1 opakowanie kakao, 3 łyżki jajka, 5 sztuk mąka pszenna, 2 szklanki proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na krem śmietanka kremówka 30%, 500ml galaretka agrestowa, 2 opakowania woda, 1 szklanka cukier, 4 łyżki cukier waniliowy, 2 opakowania czekolada mleczna(...)galaretka zacznie lekko tężeć ubijamy śmietankę z cukrami. Nadal miksując wlewamy galaretkę i na końcu posiekaną czekoladę. Biszkopt przecinamy na połowę. Na dolną część wylewamy połowę masy śmietanowej, układamy banany poprzecinane wzdłuż na połowę i resztę masy, wyrównujemy. Górną część biszkoptu rozkruszamy i wykładamy na ciasto. Chłodzimy w lodówce godzinę do całkowitego stężenia masy

Gotowanie moimi oczami
Galaretka z pigwy 123

Galaretka z pigwy Najlepszy dżem i galaretka z pigwy lub pigwowca. Galaretka z pigwy przepis już zapomniany, ale warto ją przygotować na zimę do herbaty. Rozgrzewa

Cztery Fajery
Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym 358

galaretki brzoskwiniowej Masa budyniowa: 500ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 1 kostka masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowe perełki PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny : Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaję ocet i mieszam. Ciasto wykładam(...)galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. 5. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam budynie oraz cukier. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram. 6. Na ciemny biszkopt wykładam połowę masy budyniowej, wyrównuję. Kładę ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania