przyzwoicie wygląda :) A do tego wszystkie składniki są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. A w upał nie trzeba włączać piekarnika. Ciasto nie przypomina ani tarty, ani tradycyjnego pieczonego ciasta. Jeśli miałabym go jakoś scharakteryzować, najbardziej pasują tu określenia: kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Zapraszam :) Składniki (u mnie forma 20 cm): SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka(...)ciemnym spodzie rozsmarowujemy budyń jaglany. Dekorujemy truskawkami. Jeśli nie chcemy, żeby truskawki "wyschły", możemy zabezpieczyć je galaretką przygotowaną z mąki ziemniaczanej. Mąkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Wylewamy na truskawki. Wkładamy ciasto do lodówki przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego
Smakuje zdrowopotem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem) Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem do góry, przykrywamy ścierką i zwijamy. Zostawiamy do wystygnięcia. Konfiturę podgrzewamy w garnku dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie tężeć rozprowadzamy na biszkopcie
Bon appetit mon amiePyszne i niezawodne ciasto, jabłecznik bez pieczenia na biszkoptach. Udaje się każdemu i smakuje każdemu :) polecam przepis. SKŁADNIKI : 9 dużych jabłek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe 2 małe opakowania podłużnych, słodkich biszkoptów(...)śmietan fixy PRZYGOTOWANIE : Jabłka obieramy oraz kroimy na kawałki bez gniazd nasiennych. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cukier. Prużymy aż jabłka zmiękną. Następnie wsypujemy galaretki i ogrzewając (nie gotując ) mieszamy aż się rozpuszczą. Odkładamy je aż ostygną i przekładamy do lodówki aby zaczęły tężeć. Biszkopty rozkładamy na blaszce o rozmiarze 25/30 cm. Na to wykładamy już
Kulinarne Fantazje MarioliArbuzowy sernik na zimno to pyszna propozycja na ciasto na ciepłe dni. Jest lekki w konsystencji i znakomicie smakuje. Jeśli będziecie robić taki sernik i nie będzie galaretek takich jakie podałam w przepisie, to możecie je zastąpić żelatyną bądź galaretkami o innym smaku. Z serem świetnie smakowo komponuje również galaretka cytrynowa. Do zrobienia spodu użyłam … Czytaj dalej Arbuzowy sernik
Pieprzyć z Fantazjąjedwabiście gładkiej konsystencji. Konsystencja ma przypominać gęstą śmietanę (ale taką bez mleka w proszku, bo wtedy jest sztywna jak galaretka 😂). Następnie masę przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na noc do wyrośnięcia. Rankiem wstaw wyrośnięte ciasto do nagrzanego na 200*C piekarnika i piecz przez 1 godzinę w termoobiegu. Upieczony chleb od razu wyciągnij
Zdrowie na języku :Pczerwonej, która lekko ugina się pod naciskiem. Jasnopomarańczowy, soczysty miąższ idealnie nadaje się do przygotowania koktajli, sorbetów, lodów i ciast. Przetarty mus z mango dodałam do masy serowej, z czego powstał sernik na spodzie z mielonych migdałów, zwieńczony galaretką z musu ze zmiksowanego mango. Takie mango-migdalenie, jak określiła ten sernik moja sąsiadka ;) I miała rację. Składniki: Spód
Smakowity Blog Kulinarnyprób i błędów doszłam do tego sama. Najtrudniejsze w tym wszystkim jest zawinięcie rolady, trzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie, aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała słodycz tej rolady przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki. Najlepiej roladę przygotować w dzień podania, po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce
Wanilia i KardamonPyszne orzeźwiające ciasto na lato, nie lubię serników bez pieczenia ale ten jest przepyszny. Letnie owoce + zimny serek i biszkopty oraz galaretka, coś niesamowitego do tego do zrobienia w bardzo krótkim czasie. Robione w formie o wymiarach 27 cm x 35 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaadekorowałyśmy. Później rozpoczynała się nocna pielgrzymka do owych babeczek :). W pierwotnej wersji zwykle były z kostkami różnego koloru galaretek. Trzeba przyznać, że są odrobinę czasochłonne, ale szczerze warto. Rozpływają się w ustach! Składniki na ok. 45 babeczek Ciasto: 400 g mąki tortowej 200 g margaryny 150 g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli tłuszcz do posmarowania foremek Masa
Mojewlasne.plzamknięte w słoikach oraz maliny w syropie. Zapewne na dniach podzielę się z wami przepisami na te przetwory. Wracając do ciasta to masa jest puszysta lekka jak obłoczek przypomina najlepszy mus tyle że o wyraźnym smaku malin. Całość dopełnia galaretka malinowa i bynajmniej nie jest to taka sztuczna z torebki tylko przygotowana na przecierze z malin z niewielkimi dodatkami. Jeśli
vaniliowoczekoladowasezonie malinowym, oprócz ciast, drożdżówek i ciasteczek malinowych, nie może zabraknąć również deseru z malinami. Dzisiaj pomysł na lekko słodki deserek z galaretką i jogurtem. Lekko smacznie i pysznie
Kulinarne Fantazje MarioliDziś mam dla Was ciasto z rabarbarem. Biszkopt, masa budyniowa i masa rabarbarowa to świetne połączenie. Do masy z rabarbaru możecie użyć dowolnej galaretki ale ważne jest aby była zielona. Na dodatek oprócz tego, że ciacho jest smaczne ładnie się prezentuje. A najpierw przecież jemy oczami. Jeśli więc nie macie pomysłu na ciacho na weekend może się skusicie na moją
Ewa w kuchniMiałam idealny przepis na ciasto shrek więc dlaczego nie zrobić z niego ciasta bez pieczenia? Wychodzi zawsze dobre więc zaryzykowałam. Robiłam w formie 24 cm x 27 cm. Jedynym problemem była galaretka która spłynęła mi małą dziurką z góry na dół ale jeżeli równo rozsmaruje się masę pozostanie ona na miejscu. Czytaj więcej
Pychotkaaajedne z najzdrowszych owoców. Warto je jeść, gdyż poprawiają wzrok i obniżają poziom złego cholesterolu. Doskonale nadają się do przygotowania ciast i deserów. Ja wykorzystałam te pyszne owoce do przygotowania deseru. Oto przepis: SKŁADNIKI: 30 dag jagód, 1 opakowanie galaretki czerwonej, 250 ml śmietany kremówki, 1,5 łyżki cukru pudru, 100 ml ajerkoniaku, 4 wafelki w czekoladzie, jagody do dekoracji
Tradycyjna kuchnia KasiJuż raz przedstawiałam Wam moją wersję tego pysznego deseru ( Przepisu tu ). A dziś przedstawiam wersję numer 2, w formie ciasta. Ptasie mleczko. Składniki na tortownicę 24 cm: 180 g herbatników 60 g masła 250 ml mleczka skondensowanego 2 galaretki (smak dowolny, mogą być różne) Herbatniki kruszymy w mikserze i dodajemy rozpuszczone masło, tak aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Spód
Miksturownik