mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć.Ciasto wlać do tortownicy (24 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.masa jabłkowaJabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka.Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą
Mix smakuprzez mamę! Ciasto, zrobiła Ona, a ja zajęła się tylko fotografowaniem i jedzeniem! Jedzeniem z dokładkami, bo dawno żadne ciacho nie smakowało mi tak bardzo! Ciasto jest bez pieczenia! Wielbicie kawy będą zachwyceni, bo składa się ono z niesamowitych w smaku kawowych warstw przełożonych delikatną śmietankową masą. W smaku może troszkę przywodzić na myśl moje ukochane Tiramisu . Ciasto mimo kilku(...)ubijamy z ziarnami wanilii, dodajemy serek waniliowy i wlewamy zimną żelatynę ( wcześniej hartując ). Wylewamy na schłodzoną galaretkę, wyrównujemy. CAŁOŚĆ: Na wierzchu układamy obok siebie herbatniki. Zalewamy polewą przygotowaną z czekolady, odrobiny kawy i mleka. Po zastygnięciu posypujemy kakao. Smacznego! The post Ciasto latte macchiato – bez pieczenia! first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkoserka mascarpone 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody 2 łyżki ksylitolu Wierzch: winogrona 1 galaretka np. pomarańczowa + 1 szklanka wrzącej wody Sposób przygotowania: Spód: Jaja ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Szybko zagniatamy, ciasto powinno mieć konsystencje mokrego piasku. Gotowe ciasto rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Spód pieczemy przez 20-25 minut
Truskawkowa Fiestabiszkopt: 3 jajka M 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej pianka: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 250 ml wody 500 g truskawek 200 g borówek galaretka: 1 galaretka truskawkowa 400 ml wody Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam(...)spodu. Dno formy o wymiarach 25X25 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni. Pianka: Owoce wykładam na biszkopt zimny, układam połówki truskawek, borówki. Schłodzoną śmietankę ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml wody gorącej i studzę. Galaretkę zimną i lekko tężejącą
wesoła kuchniawaniliowy (bez cukru) 150 g masła stopionego i schłodzonego puszka brzoskwiń pół łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 żółte galaretki Instrukcje Składniki na spód siekamy i dokładnie wyrabiamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy (25X36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Spód pieczemy około 20 minut w 180 C. Brzoskwinie(...)Możemy przykryć folią aluminiową wtedy mamy pewność, że nie przypiecze się od góry. Sernik studzimy przez godzinę w lekko uchylonym piekarniku. Na wystudzony sernik wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego. Artykuł Sernik brzoskwiniowy pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamPokrojone brzoskwinie układamy na jednym blacie biszkoptu, jak galaretka już stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki
kruche babeczkimargaryny · 1 galaretka zielona · 2 śnieżki na mleko · 1 czekolada mleczna Sposób przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia 2. 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukierkami, do chwili ich rozpuszczenia(...)masy układamy ostatnią warstwę z herbatników 9. Śnieżki miksujemy z dwiema szklankami mleka, stopniowo dodajemy galaretkę zieloną 10. Masę białą wylewamy na ciastka i dekorujemy startą na tarce o dużych oczach czekoladą 11. Chłodzimy w lodówce 2 godziny 12. Ciasto gotowe 13. Smacznego
Kulinarna Chwilaobracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy 600 ml śmietany kremówki 36% 3 czubate łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 1 cytrynowa galaretka 3 łyżki cukru Dodatkowo 6-7 okrągłych biszkoptów Truskawki włożyć do rondelka wraz z 3 łyżkami cukru(...)Zagotować, a następnie zdjąć z palnika i dodać galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia.( nie może się ściąć, ale musi być płynne) Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i ponownie ubić do połączenia się składników. Ubijając wlewać stopniowo truskawki. Krem nałożyć do miski na ciasto na równi z brzegiem miski. Na kremie ułożyć lekko
O kuchni z uczuciemjajka L 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej pianka: 250 serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka pomarańczowa 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru galaretka: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 60 dkg truskawek mięta świeża Biszkopt: Jajka wyjmuję wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru stopniowo(...)mieszam delikatnie od spodu. Dno formy o wymiarach 25X25 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni. Pianka: Schłodzoną śmietankę, mascarpone i puder ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 125 ml wody gorącej i studzę. Galaretkę wlewam cienkim strumieniem do śmietany i cały
wesoła kuchniapamiętam takiego ciasta lub tortu żeby tak szybko zniknął z patery. Mimo, że nie był jakiś szczególnie wyszukany. Ot taki zwykły biszkopt i masa na bazie mojego ulubionego jogurtu greckiego. Polecam jest prosty w przygotowaniu i bardzo lekki. Z pewnością dopomnicie się o dokładkę :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM: BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)octem. Wlewamy do białek ciągle miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy powoli do ciasta i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Wlewamy na tortownicę (spód wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 25-30 minut do suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie przecinamy na 3 części. MASA JOGURTOWA: Galaretkę malinową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Odstawiamy w chłodne miejsce lub wkładamy
Pani na deserjajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego Jabłka: 4 jabłka pół opakowania galaretki cytrynowej cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko błyszcząca(...)pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ścierkę, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy. Dodajemy galaretkę. Dosładzamy jeśli masa wydaje Wam się za mało słodka. Ciepłe jabłka wykładamy na biszkopt, zwijamy roladę, owijamy folią
Czerwona PorzeczkaCiasto Magnolia cieszy zarówno oko jak i podniebienie. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżki oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, ½ łyżki proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku, 1 łyżka octu, Poncz: ½ szklanki wody, 1 kieliszek rumu, 1 łyżka soku z cytryny, Masa ananasowa: 1 puszka ananasa, 1 szklanka wody, 1 opakowanie galaretki cytrynowej(...)Ubijam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Poncz: Wodę mieszam z rumem oraz sokiem z cytryny. Ponczem nasączam upieczony biszkopt. 3. Masa ananasowa: Ananasa razem z syropem miksuję blenderem na jednolity mus. Mus przelewam do garnka, wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretkę oraz
Tradycyjna kuchnia Kasijuż za sobą, to wierzę , że zamroziliście trochę na zapas :) Dzisiejszy przekładaniec to kruche ciasto z niebiańską masą truskawkową, puszysty waniliowy krem z nutą ajerkoniaku, mocnoczekoladową polewa , a w środku ciacha bonus w postaci biszkoptów- co by ciastu dodać kilka centymetrów :) W końcu nawet ciasto musi wyglądać , aby zjednać sobie wielbicieli;) Najlepsze kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki odpowiednio się „przegryzą(...)mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe 3 łyżki cukru Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy w blenderze na gładką masę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu. Wsypujemy suche galaretki. Gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko studzimy. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów polewa czekoladowa wiórki waflowe do dekoracji WYKONANIE: blat ciasta kruchego masa truskawkowa biszkopty krem blat ciasta
Domowe ciastaŁatwe ciasto, szybkie do zrobienia, nie licząc czekania, aż poszczególne warstwy się zetną ;) Połączenie malin i kawy smakuje cudownie, nie spodziewałam się aż tak dobrego efektu ;) Pachnie obłędnie! Polecam :) Ps. Jeśli interesuje Was temat pt. jak kupić używany samochód , serdecznie zapraszam do kliknięcia w link ;) Używane auta są u nas bardzo popularne, warto wiedzieć jak i jakie kupić ;) Jeżeli przygotowałaś(...)drewnianą łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 50 cm upuścić go na podłogę. Wystudzić. Galaretki rozpuścić w 350 ml wrzącej wody, zalać nimi zamrożone maliny. Dokładnie wymieszać. Tężejącą
Domowa cukiernia Ewyowocami. Idealne ciasto na gorące dni. Kto nie lubi w upał sięgnąć po taki zimny kawałek ciasta? Dużo pieczenia nie ma, za to pyszny kruchy spód, sporo kremu i dużo owoców. Czasem tak mam, że muszę zjeść ciasto z kremem. Muszę, bo się uduszę No ale ta ilość owoców… mogę powiedzieć, że to ciasto z owocami i poczuć odrobinę(...)kuchniach, ale jako dodatek do ciasta kruchego, sprawdza się idealnie. Pamiętam nawet, jak robiłam to ciasto po raz pierwszy i w malutkim osiedlowym sklepiku kupowałam same zdrowe rzeczy w tym owocki a na koniec smalec i sprzedawczyni aż wybuchnęła śmiechem Najlepiej ciasto zdrobić dzień wcześniej i konsumować kolejnego dnia, bo wtedy ciasto i krem ładnie się przegryzą i całość będzie
Mieszam w Garnku