ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:406/672)

Alpejska pianka z porzeczkami 356

zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.   Porzeczki zalać wodą (3-4 litry), dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Po zagotowaniu zostawić na minutę i od razu wyłączyć palnik. Kompot można dosłodzić i wypić, zaś porzeczki wyłowić sitkiem i zostawić do ostygnięcia. Pianka: W garnuszku zagotować 700 ml wody, wyłączyć palnik i wsypać mieszając dwie galaretki o wybranym smaku(...)ubijać, pod koniec dodać cukier puder, wstawić do lodówki. W momencie gdy galaretka zacznie już lekko tężeć, dodawać ją partiami do ubitej śmietany i miksować. Jeżeli pianka jest jeszcze luźna, to wstawić ja na 5 minut do lodówki (nie dłużej, bo bardzo szybko tężeje). Wykonanie ciasta: Na ostudzonym biszkopcie posmarować cienką warstwę dżemu, następnie ułożyć dobrze odsączone porzeczki. Na porzeczkach

Passions hobbies life
Ciasto z czerwonymi pomarańczami 151

male czerwone pomarańcze 1,5 szklanki maki pszennej szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 3/4 szklanki jogurtu typu greckiego pół szklanki oleju np.rzepakowego galaretka np. pomarańczowa Przygotowanie W mniejszej misce wymieszaj suche składniki, poza cukrem. Pamiętając, by przesiać make. Do drugiej, większej miski zetrzyj skórkę z pomarańczy. Należy je uprzednio bardzo dokładnie umyć(...)wiec nie przejmujcie się jeśli po wylaniu do foremki, jest go tak mało. Dobrze rośnie:) Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, a z keksówki dopiero po jakiś 10 minutach i studzimy na kratce. Dobrze wystudzone wkładamy z powrotem do foremki i smarujemy owocowa galaretka, którą rozpuszczamy w mniejszej ilości wody. To nam pozwoli uzyskać błyszczące pomarańcze. Jak zastygnie - ciacho gotowe. Smakowitości

Karczma Honorietty
Owocowy sernik na zimno na biszkopcie 173

Wykonanie sernika na prawdziwym, domowym biszkopcie jest dużo bardziej czaso- i pracochłonne niż na spodzie z biszkopcików czy kruchych ciastek. Ale uzyskany smak jest wspaniałą nagrodą za trudy.  Ciasto w wykonaniu jest proste i nie powinno sprawić trudności nawet największym laikom kuchennym.  W przedstawionym przepisie zrobiłam biszkopt bezglutenowy.  Z owoców wykorzystałam truskawki i mrożone maliny. Ale można(...)partiami do ubitej piany. Delikatnie wymieszać całość i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Ciasto rozprowadzić równomiernie po formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć i wystudzić. Zajmuje to ok 30 minut. Przygotować masę sernikową. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego wystygnięcia. W momencie, kiedy

Ze smakiem bez glutenu
Biszkopt z jabłkami 369

cukier - 1 łyżka KREM śmietana kremówka 36% - 250 ml cukier puder - 1 łyżka śmietan fix - 1 opak MASA JABŁKOWA jabłka - 1,5 kg cukier - 2 łyżki galaretka cytrynowa - 1 opak POLEWA CZEKOLADOWA jajko - 1 szt kakao -3 łyżki cukier -3 łyżki margaryna - 0,5 kost DEKORACJA wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą(...)cukier, chwilę przesmażyć. Następnie zdjąć jabłka z ognia, wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. PONCZ Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać. POLEWA CZEKOLADOWA Margarynę roztopić w rondlu. Jajko wybić do miski, wsypać kakao i cukier, wymieszać. Do masy lać cienkim strumieniem roztopioną gorącą margarynę, miksować na wyższych obrotach, aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części. Każdą część

Kuchnia Danusi
Szarlotka najlepsza 1871

łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki cukru zwykłego odrobinka soli Masa jabłkowa: około 80- 90 dkg słodkich jabłek 1 galaretka agrestowa 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki zelatyny spożywczej 3 łyżki cukru pudru + trochę cukru do posypania na wierzchu ciasta około 110 gram herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek(...)przez około 25_30 minut. Biszkopt studzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Pokrojone w kostkę zalewamy wodą ( 3/4 szklanki). Na palniku dusimy do miękkości. Po tym czasie wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną nakładamy na biszkopt. Schłodzić w lodówce. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynęe dobrze rozprowadzić z wrzącą wodą, tak aby nie było grudek

Olcia gotuje!
Murzynek z musem brzoskwiniowym 343

ciasto z musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 5  jajek 1 szklanka cukru 6,5 łyżki oleju 1 i 1/3 szklanki  mąki 2 łyżki  kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Mus brzoskwiniowy : 1 puszka  brzoskwiń  w syropie 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Masa kakaowa(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrój na dwa blaty.   2.  Mus brzoskwiniowy :   Brzoskwinie razem z syropem zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krem pomarańczowy 199

tymi ciasteczkami albo biszkoptami lub też wcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE KREM POMARAŃCZOWY Składniki: 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej  świeżo wyciskanego) 1/2 tabliczki białej czekolady 100 g masła lub margaryny  /* Style Definitions(...)zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę i mieszamy energicznie. Następnie wrzucamy do rondla pokruszoną czekoladę oraz margarynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem. Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Zupełnie zimny  budyń (zrobi się gęsty) można używać jako masę do przekładania ciast

Bon appetit mon amie
Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia 178

Ciasto wyjąć z piekarnika za pomocą rękawicy od  http://ambition.pl                                                               Składniki : Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Masa serowa : 1 kg sera(...)wiórki kokosowe Przygotowanie : Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do jabłek dodać cukier, przesmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić masę do ostudzenia. Masa serowa: Ser zemleć w maszynce trzykrotnie. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas

Kuchnia Danusi
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką 287

Kostka ciasta pełna aromatycznych brzoskwiń z pianką jeżynową i bezą. Lekkie i bardzo smaczne. Z chęcią sięga się po następną porcję :) BISZKOPT: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej WARSTWA BRZOSKWINIOWA: 1 kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 3/4 szklanki wody PIANKA JEŻYNOWA: 250g jeżyn 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka śmietanki(...)papier i wylać ciasto. Nie należy natłuszczać brzegów foremki. Piec w 160*C przez 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić biszkopt w formie na podłogę. Wystudzić. Brzoskwinie pozbawić pestek i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić

https:KKuchniaMniam
Ciasto Arbuzowa Alabama 255

Vanilla Dalkowski , Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 1 tabliczka mlecznej czekolady, kandyzowana papaja do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wym. 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę(...)Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia. 4. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę masy, wyrównuje. Na masę wykładam gęstniejący mus arbuzowy. Wyrównuję  i odstawiam do stężenia. Na stężony mus wykładam drugą część masy z kaszki, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Płynną czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta

Tradycyjna kuchnia Kasi
Migdałowo-czekoladowa tarta z truskawkami 98

zmielonych migdałow - 30g gorzkiej czekolady - 150g mąki pszennej - 300g masła lub margaryny - 100g cukru pudru - truskawki - galaretka Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy zmielone migdały i mieszamy. Dodajemy zimne masło, startą na malutkich oczkach tarki czekoladę i cukier puder i zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy do tarty - u mnie

Kuchnia Pełna Emocji
Torcik ze śmietaną, musem z melona i owocami. 135

fantastyczną kompozycję smakową. To zdecydowanie najdelikatniejsze ciasto jakie przygotowałam do tej pory. Przepisu na torty i ciasta z owocami: – torcik jogurtowy z owocami – tort z owocami – biszkopt z owocami i bitą śmietaną – biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką Składniki na tortownicę 25 cm: Biszkopt: 3 jaja średniej wielkości 3 łyżki cukru(...)czas, aż masa zgęstnieje, następnie wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gorący budyń wylewamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy, aż będzie zimny. Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i suchą żelatynę, miksujemy do chwili połączenia się składników. Przekładamy masę śmietankową na zimną masę budyniową. Ciasto posypujemy sezonowymi owocami i kolorową posypką, wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami 370

Pachnące słodkimi jabłkami i cynamonem ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 5 jaj 100g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania tortownicy(...)proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. 2. Mus jabłkowy: Jabłka przełożyć do garnka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej

Szalona Kuchnia Eweliny
Słodkie środy - Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką 250

ciasto, którym raczyłam swych gości. Można rzec, że to jesienna chmurka kokosową z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta.  Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką  SKŁADNIKI : biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 zielone galaretki 3 łyżki wody(...)porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka) Warstwa jabłek:  Jabłka obieramy, ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i podduszamy do miękkości. Następnie dodajemy suche galaretki i energicznie mieszamy.  Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół tworząc

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki