Wielkanoc to święto jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej
Gotujemy i jemySkładniki Biszkopt Jajko 5 dużych jajek Cukier niepełna szklanka Mąka pszenna tortowa 1 szklanka Mąka ziemniaczana pół szklanki Masło 100g Margaryna Kasia 100g Proszek do pieczenia
Kulinarne PrzebojeCiasto z musem truskawkowym i malinowym kremem budyniowym. Malinowy krem można zamienić wedle upodobań na waniliowy, czy też śmietankowy. Ciasto z musem truskawkowym piekłam w okrągłej
Kulinarne Przebojetrudne. Szczerze polecam, ale uwaga ciasto za szybko znika, przynajmniej u mnie tak było. Porcelana Bogucice z kolekcji Weronica Platin. Składniki: Biszkopt:* 7 jajek 7 łyżek cukru 7 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 ml zimnej kremówki 30% 4 serki waniliowe "danio-140g" 1 szkl wrzątku 1 galaretka cytrynowa słoik dżemu brzoskwiniowego 100 g migdałów(...)sztywno. Miksując na wolniejszych obrotach stopniowo dodawać zimne serki i na końcu wolnym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę. Biszkopt posmarować połową dżemu wylać 3/4 kremu, przykryć drugim biszkoptem, posmarować resztą dżemu i wylać resztę kremu. posypać migdałami podprażonymi na suchej patelni. Ciasto przechowywać w lodówce
Ala piecze i gotujeFenomenalne ciasto, typowe na letnie i ciepłe dni. Pyszny spód z ciemnych herbatników, cytrynowa śmietanka i wiśniowa galaretka stworzyły pyszny deser, idealny w smaku! 200 g herbatników (ciemnych) Cukry Nyskie 70 g masła lub margaryny 500 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa + 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka w proszku 1 galaretka wiśniowa + 1 szklanka wrzątku
VioletoweKucharzenieDawno nie zrobiłam tak pysznego ciasta czekoladowego! Idealnie wilgotne, puszyste i puchate. Doskonałe jako baza do tortów oraz w kompozycji z galaretką i owocami :-) Czas przygotowywania: 25 minut Czas pieczenia: 1 h Ilość porcji: tortownica o średnicy
AniaGotuje.pljabłka podgrzewamy na wolnym ogniu, dodajemy 1-2 jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę wylewamy na spód biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Rozpuszczamy czekoladę- polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Smaki NataliiCiasto truskawkowo-czekoladowe SMAKI MOJEGO DOMU - Migdałowe miffinki z truskawkami MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Truskawkowiec RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto cytrynowe z truskawkami KUCHNIA MNIAM - Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami EWUSIOWE SMAKI - Torcik truskawkowy z galaretką
Grunt to przepis!cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy olej. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 l śmietany tortowej 30% Dwie galaretki rozpuszczamy 2 dwóch szklankach wody i studzimy. Śmietanę ubijamy i delikatnie łączymy
Pyszności Słodkościwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto ma kremową konsystencję i jest po prostu przepyszne. Mocno czekoladowy smak idealnie komponuje się z galaretką o smaku coli. Sernik nadaje się do mrożenia (mrożony sernik czekoladowy). (Tortownica o średnicy około 22 cm) Masa: 600g serka waniliowego 200 ml śmietany 30-36% 2 łyżki cukru 3 łyżki kakao 100g
Di gotujeserka i znów miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką do połączenia się składników. Krem wykładamy na wystudzone (!) ciasto. Brzoskwinie z puszki odsączamy i kroimy w plasterki, dowolnie układamy na kremie, ja polałam lekko galaretką brzoskwiniową, ale nie jest to konieczne
Pelusiowa Kuchniapychotka,nie ma u mnie sezonu truskawkowego bez tego ciasta w lodówce-uwielbiam je i cała moja rodzina,puszysty biszkopt,kremowa bita śmietana i galaretka z truskawkami-czy może być coś lepszego???? SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajek 1 szkl.cukru 1 szkl. maki pszennej 1,5 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: 500 l śmietany 30 % 2 śmietan
Swojskie jedzonkoroladę oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce leciutko zwilżonej wodą. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc. Nadzienie 250 g rabarbaru galaretka cytrynowa 3 łyżeczki cukru Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondla, wlać ok. pół szklanki wody. Rozgotować
Weekendy w domu i ogrodzieCzasami mamy ochotę zjeść coś słodkiego, a niekoniecznie ciasto. Proponowany przeze mnie deser jest lekki i mało kaloryczny. Porcja na 4 osoby. Składniki: 2 galaretki (malinowe lub inne o barwie czerwonej) 1 jogurt naturalny szklanka malin kokos do posypania deseru Wykonanie: Jedną galaretkę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu i przelać do miseczek lub pucharków deserowych. Zostawić do ostudzenia, a następnie
Passions hobbies lifeOrange ginger jam. Polecam konfiturę, robi się ją szybko, a pomarańcze i imbir są w Lidlu bardzo tanie. Wykorzystamy ją do ciast i deserów. Składniki: 2 kg pomarańczy 35 dag cukru 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru 1 galaretka pomarańczowa 1 Konfiturex Wykonanie: Owoce sparzyć ,obrać dokładnie ze skórki i albedo .Porozdzielać na cząstki i każdą podzielić na 4 części. Połowę
Kulinarny karnet Christopherabędzie mocno gęsta (ale nie sztywna), wylewam do tortownicy. Na wierzchu układam borówki i wkładam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam galaretkę jagodową Winiary w 2 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiam do wystudzenia. Wylewam na wierzch ciasta i schładzam w lodówce przez około 2 godziny. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPost Jabłecznik na biszkopcie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojesmaki galaretek.O smaku Pina Colada , Mojito , Pink Margarita oraz Blue Curacao .Piękne kolory i ciekawe smaki.Można wyczarować różne deserki i ciasta z dodatkiem tych galaretek.Ja zrobiłam delikatny,puszysty i lekki torcik na zimno. Składniki: 2 szt galaretka o smaku pina colada 2 szt galaretka o smaku mojito 2 szt galaretka o smaku pink margarita 3 szk mleka Do dekoracji
Ala piecze i gotujeresztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty. Krem.Obie galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, zostawić aż będą tężeć. Śmietanę ubić, dodać do niej skórkę
Krylowa Kuchniamrożonych ( bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe pół szklanki gorącej wody Bita śmietana: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych mąka pszenna do posypania stolnicy 5 dag mlecznej czekolady 3 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy(...)masą serową. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. 4. Masa wiśniowa: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier i wlewamy gorącą wodę, następnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.Tężejące wiśnie wykładamy na zimny
Izabelawkuchnitruskawek kaszubskich ChOG 2 galaretki truskawkowe ok 500 ml mleka kokosowego (ja preferuję swoje, można je przygotować z przepisu ( TU ) 200 ml śmietanki 30%. cukier do smaku Dodatkowo 250 ml śmietany kremówki cukier waniliowy 1 łyżeczka cukier do smaku (ja dodałam cukier kokosowy) Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy że sobą. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy(...)czasie wałkujemy ciasto i przenosimy je na formę od tarty. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 20 min. Tak aby nam się ładnie zrumieniła. Przebrane truskawki zalewamy ok 1/4 szkl wody zagotowujemy. Dosładzamy do smaku. 2 galaretki zalewamy szklanką wody i odstawiamy na ok 10 min. Wlewamy do gorących
Malinowe Pocałunkijajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa 2 kg jabłek 2-3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki np.cytrynowej Krem 500 ml śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 80 g startej gorzkiej czekolady WYKONANIE Białka oddzielamy od żółtek(...)nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy ok.30 min. Jak ciasto będzie w piekarniku czas na przygotowanie musu z jabłek.Jabłka myjemy obieramy i kroimy w drobną kostkę.Wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu aż jabłka się uprażą i będą miękkie.Do gorących jabłek dodajemy galaretki w proszku,mieszamy,ściągamy garnek z palnika i zostawiamy do przestudzenia.Ciepłą
Mała w garnku mieszaSzukasz sprawdzonego przepisu na tort urodzinowy dla dziecka? Świetnie się składa! Poznaj pyszny i prosty tort na wilgotnym biszkopcie z lekką masą malinową i owocową galaretką, który zrobiłam dla córki. Rozpływa się w ustach i zachwyca gości swym barwnym wyglądem. Jest lekki, owocowy i zapewne każdy z chęcią poprosi o dokładkę. Z racji, że tort jest warstwowy, w przepisie podaję(...)Kroje go na 3 części. Zobacz także pyszne i efektownie wyglądające ciasto mmalinowe na biszkopcie: Malinowa chmurka na biszkopcie Do nasączenia: Woda truskawkowa np. Żywiec. Warstwa z kremem malinowym: Śmietanka musi być schłodzona w lodówce . 1 litr śmietany 30% 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych 2 galaretki malinowe 150 ml wrzątku Maliny (zamrożone wcześniej rozmrażam) rozgotowuję oczywiście na bardzo
Ania gotujeLubicie ciasta Siostry Anastazji? Wolicie bardziej słodkie, czy raczej nie? Jeżeli jesteście fanami jej ciast, a przy tym wolicie coś mniej słodkiego, to dzisiejszy przepis na pewno trafi w Wasze gusta. Pyszny tort na bazie kawy cappuccino, który nie jest zbyt słodki, a nawet, powiedziałabym, ze jest za mało słodki jak na tort. U mnie(...)pieczenia Składniki na masę: 1/2 litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 1 szklanka kawy cappuccino- oczywiście ta już płynna spirytus lub inny alkohol wg uznania Wykonanie: Na ciasto ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka wymieszane z wodą, a na końcu dodajemy wszystkie sypkie składniki, wcześniej
Ciasteczkowy PotwórCiasto idealne na lato! Nie jest zbyt słodkie, ani suche. Połączenie słodyczy z kwasowością owoców i delikatną śmietanką dale idealny efekt smakowy! (mniejsza blacha- u mnie 28x24 cm) Składniki na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkowo- wiśniową 1 kg jabłek(...)pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut. Schłodzony biszkopt przekroić wzdłuż. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml) Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać dżem. Następnie dusić pod przykryciem około 20 minut, dodać suche galaretki i żelatynę. Odstawić do przestudzenia
Tradycyjna Kuchniaserowa: 3 szklanki jagód 250 serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 450 g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek żelatyny 100 ml wody galaretka jagodowa: 1 szklanka jagód 1 galaretka jagodowa 1 szklanka wody dekoracja: 200 ml śmietany kremówki 30 % fix do usztywnienia perełki cukrowe Spód migdałowy: Migdały przesypuję do miski, dodaję roztopione masło, kakao,cukier(...)sera i mieszam mikserem. Wylewam na podpieczony spód zimny. Wstawiam do lodówki. Galaretka jagodowa: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie. Jagody miksuję blenderem,dodaję galaretkę i mieszam. Wylewam na stężałą masę serową i wstawiam do lodówki aż stężeje Kremówkę ubijam z fixem. Dekoruję ciasto, posypuję perełkami z cukru, jagodami
wesoła kuchniaJest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)podane w składnikach, ostudzić. Galaretkę rozmieszać w szklance wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć na górze ciasta. Wstawić do lodówki. Blaszka o rozmiarach
Kuchnia PokoleńGdy planowałam urodzinowe przyjęcie dla Karolinki od razu pomyślałam o małych tartaletkach. Niestety miałam problem ze świeżymi owocami, dlatego wpadłam na pomysł, aby zrobić frużelinę z
Słodki Pomysł