Jesień to czas jabłeczników i szarlotek. Chyba każdy lubi tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście ale warto też pokombinować i upiec ciasto z jabłkami w innej formie. To dzisiejsze jest bardzo proste ale w smaku wyśmienite. Puszysty biszkopt, soczysta warstwa jabłkowa z nutką cytryny przykryta pierzynką z bitej śmietany i pokruszonych wafelków Prince Polo. *foremka 23*28 cm Składniki(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem i piec około 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić. Jabłka obrać. Zalać połową szklanki wody, zasypać cukrem, dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy masa jabłkowa zacznie tężeć wyłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik z rosą to bezkonkurencyjny deser! Świetnie nadaje się na wyjątkowe uroczystości w gronie najbliższych. Jak go przygotować? Sernik z rosą to przepyszne ciasto, które świetnie prezentuje się na stole podczas wyjątkowych uroczystości. Zachwyca swoim eleganckim, efektownym wyglądem jednak niezwykły wygląd to nie wszystko! Wypróbuj kruchego spodu, przepysznej masy serowej i delikatnej bezowej pianki z wprost magicznymi kropelkami rosy(...)zależności od upodobań, można dodać na przykład rodzynki, brzoskwinie zaś całość polać np. polewą czekoladową, pokryć galaretką owocową bądź posypać kruszonką. Sernik z rosą – (nie tylko) dla miłośników sera Sernik z rosą różni się od pozostałych między innymi wyglądem. Wierzch ciasta pokryty jest niewielkimi kropelkami skarmelizowanego cukru powstałymi w wyniku jego uwalniania z bezowej pianki. Czarodziejska „rosa” pojawia się
Żyję by jeśćzawiodlam. wrecz przeciwnie, bo ciasto okazalo sie na tyle dobre, ze zniknelo w oka mgnieniu. Ciasto kokosowe z pomaranczami skladniki: 0,5 cytryny 2 jajka 150g cukru pudru 275g wiorkow kokosowych dekoracja: 3 pomarancze 2 mandarynki 5 lyzek dzemu pomaranczowego 1 galaretka pomaranczowa wykonanie: Cytryne nalezy spazyc, osuzyc i z polowy zestrzec skorke oraz wycisnac sok do miseczki. Do soku
Przysmaki Karolkirównież zmiksować. Przesiać mąki, wmieszać bardzo delikatnie. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Wylać na nią ciasto, piec w 180'C około 15 - 20 minut. Wystudzić. KREM: Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i mascarpone. Na koniec wmieszać mielone orzechy. Krem wyłożyć na biszkopt. OWOCE: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku, ostudzić, odstawić aż będzie prawie tężejąca. Owoce pokroić, ułożyć
Cakes By Kejttwarogowy delikatny President 350 g Dojrzały banan Brzoskwinia 5 łyżeczek żelatyny + pół szklanki gorącej wody Mus-galaretka 2 duże nektaryny 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody Omlet Banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami Dodać mąki oraz sodę, wymieszać dokładnie, jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodać trochę wody Smażyć omleta na małej patelni bez tłuszczu z dwóch stron Gotowego omleta
HealthyCreationsłyżki cukru pudru 1/4 szkl śmietany 30% wypełnienie: galaretka rubinowa wieloowocowa jeżyny mrożone Hortex 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżki żelatyny dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną masłem i wyłożoną(...)pasów przykrywamy tej samej wielkości kawałkiem papieru do pieczenia i zwijamy w rulon (ciasto musi być jeszcze ciepłe). Odstawiamy do wystudzenia ( ja włożyłam do obręczy cukierniczych aby się nie rozwijały,ale można użyć np. formy do muffinów lub fili ż ane k ). wypełnienie: Galaretkę rubinową rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i wylewamy do podłużnego naczynia lub formy o wymiarach
Bon appetit mon amieserka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1 opakowanie żelatyny fix do deserów, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 1 puszka ananasów (ok. 350 g), 1 galaretka brzoskwiniowa, okrągłe biszkopty. Przygotowanie: Serek miksujemy z śmietanką. Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Żelatynę do deserów przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli miksujemy ją z 50 ml zimnej wody(...)masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. Ananasy z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy mus ananasowy i ponownie chłodzimy
Aga w kuchniobiadem i deserem. Ciasto z musem brzoskwiniowym to debiut. Bardzo nam on smakował. Serdecznie polecamy! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - szklanka maki tortowej - łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 0,75 ml mleka - 3 budynie waniliowe lub śmietankowe - 125g masła w kostce - masę można zastąpić gotowa masą karpatkową Mus brzoskwiniowy - puszka brzoskwiń - 3 galaretki brzoskwiniowe Sposób przygotowania(...)brzoskwiniowy : Brzoskwinie kroimy w kostkę i blendujemy na jednolity mus. Galaretki przyrządzamy w 1 litrze wody. Kiedy galaretka zaczyna tężeć mieszamy je z zmiksowanymi brzoskwiniami i odstawiamy do stężenia. Na biszkopt wykładamy masę budyniową i tężejący mus brzoskwiniowy. Odstawiamy ciasto do lodówki
Pan i Pani Smith w kuchnisobotnie przedpołudnie zapraszam na kolorowe ciasto śmietanowe bez pieczenia. Wspaniale wygląda i smakuje. Nikt mu się nie oprze. SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych wafli, 750 ml śmietany 30%, 1/2 opakowania galaretki fioletowej, 1/2 opakowania galaretki zielonej, 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej, 1/2 opakowania galaretki niebieskiej, 1/2 opakowania galaretki czerwonej, 1 łyżeczka cukru pudru. PRZYGOTOWANIE: 1. Galaretkę fioletową rozpuszczam w 1/2 szklanki(...)125ml) ubijam na sztywno. Miksuję z tężejącą fioletową galaretką. Masę wykładam na jeden z wafli. Wyrównuję, przykrywam drugim waflem i odstawiam do stężenia. 3. Podobnie, jak masę fioletową przygotowuję masę zieloną, pomarańczową, niebieską i czerwoną. Masami kolejno przekładam wafle. 4. Pozostałą śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Śmietaną dekoruję wierzch ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasispód: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, a potem ciasto odkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do okrągłej formy na tartę wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tatą. Środek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia bądź grochem/fasolą. Ciasto z obciążeniem pieczemy przez(...)dodajemy partiami serek mascarpone, a na końcu skórkę i sok z limonki. (Limonkę można zastąpić cytryną, jeśli ktoś woli) Masę przekładamy na upieczony i ostudzony spód. masa lazurowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl gorącej wody i studzimy. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć mieszamy ją z ubitą śmietaną. Całość przekładamy na masę limonkową i odstawiamy do lodówki do stężenia. Wierzch
Bon appetit mon amieMini serniczki na zimno są idealnym deserem na upał. Galaretka, serek biały wymieszany z homogenizowanym i śmietanką plus ogromna ilość sezonowych owoców. Mi niczego już w nich nie brakuje. Ślicznie wyglądają, podbijają serca małych i dużych oraz wyśmienicie smakują. Dziś międzynarodowy dzień sernika więc przepisu na serniczki na zimno nie może w nim zabraknąć tym bardziej, że rozsmakowałam się(...)nich nie tylko ja ale też cała moja rodzina i znajomi. Serniki są ulubionymi ciastami w moim domu dlatego też na blogu nie brakuje na nie przepisów oto serniki jakie do tej pory pojawiły się w moich wpisach: Sernik z brzoskwiniami i kruszonką Sernik z jeżynami i kokosową bezą Sernik z karmelizowanymi jabłkami na orzechowym spodzie Sernik z budyniem czekoladowym
sierotka maRysia w kuchniCiasto nie należy do szybkich ciast, ale w smaku jest pyszne więc polecam. Przepis znalazłam na blogu z cukrem pudrem . Polecam. Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz na spód: 3 łyżki soku z cytryny 8 łyżek zimnej przegotowanej wody(...)fixem. Dodajemy posypkę czekoladową i dokładnie mieszamy. Wykładamy na galaretkę. Przykrywamy wierzchnim biszkoptem. Nasączamy drugą porcją ponczu i wkładamy na około godzinę do lodówki. Po tym czasie serek mascarpone miksujemy razem z kremówką na najwyższych obrotach, potem dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Rozprowadzamy na cieście i posypujemy czekoladową posypką. Chłodzimy w lodówce
Ewusiowe Smakikońcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku. Lekkie niczym puch, delikatnie cytrynowe, orzeźwiające. Anielska pianka rzecz by można. Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody 4 Śnieżki w proszku(...)śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto
Z Majeczką w kuchnikubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu napęcznienia. Zrobi się galaretka. Mielony twaróg, umieścić w misie miksera dodać pozostałe składniki, zmiksować , krótko, po czym wlać mleczko z nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia. Masę serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć
Wanilia i KardamonKremowy i puszysty sernik na zimno o smaku kawy? O taaak, to brzmi bardzo pysznie! Dziś właśnie przychodzę do Was z takim smakowitym pomysłem na ciasto bez pieczenia. Sernik capuccino na zimno jest bardzo prosty do przygotowania i idealnie będzie pasował do naszego świątecznego stołu. Spód przygotowałam z herbatników z dodatkiem cynamonu, a sernikowa masa to biały ser zmiksowany(...)Sernik: 500 g serka z wiaderka 330 g kremówki 30% 120 g cukru pudru 125 ml espresso 6 łyżeczek żelatyny Galaretka kawowa 100 ml espresso 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kakao do posypania Wykonanie Składniki na spód ciasta dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na dno tortownicy, delikatnie dociskając masę do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Sześć łyżeczek żelatyny wsypujemy
Kulinarne przygody Gatity