120g gorzkiej czekolady, 80g masła, 5 łyżek bitej śmietany. Warstwa śmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe. 5 bananów Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec(...)powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem z masłem. Gdy lekko przestygnie dodać bitą śmietanę. Wylać na banany. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół banany. Następnie
Słodki Zakątekdalsza rodzina i znajomi. Robiliśmy kompoty z "ananasem" (nazywaliśmy tak kawałki cukinii, która w kompocie nabierała smaku porzeczek) oraz galaretkę. Czarnych i białych natomiast było mniej, ale owoców i tak wystarczało na całą rodzinę. Och, czarne zdecydowanie miały wzięcie - ciasta z porzeczkami w różnej postaci, koktajle, kompoty, dżemy i konfitury... I choć w ogródku teraz też rosną wszystkie trzy odmiany
Obiad gotowyjabłek (najlepiej szara reneta) -1 galaretka cytrynowa -1 łyżeczka żelatyny -1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej BUDYŃ -1250ml mleka -3 budynie waniliowe po 40 g bez cukru -3/4 szkl cukru -2 łyżki mąki pszennej tortowej -1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią -100g masła CIASTO Do miski dajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i pokrojone(...)pieczenia. Możemy też wylepić dno. Drugą połowę ciasta dajemy do zamrażarki. Spdód podpiekamy 10 minut w temp 180 stopni. Wyciagamy z piekarnika. JABŁKA Jabłka-najlepiej szarą renetę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Następnie dajemy je do garnka i prażymy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy galaretkę, łyzeczkę żelatyny i makę ziemniaczaną. Mieszamy i jeszcze prażymy mieszajac
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukoniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki (zachowujemy ok. 2 cm odstępy). Pieczemy w 170 st C. przez ok. 20 min., do zrumienienia. dodatkowo: 1 galaretka 250 -300 ml gorącej wody 150-200 g czekolada deserowa 1-2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaBardzo lubię powracać smakiem do słodkości z dzieciństwa. Blok czekoladowy, galaretka w cukrze, kokosanki... Ach- to były słodycze 😉 Ostatnio przeglądałam blogi w poszukiwaniu takich smakołyków, trafiłam do Ani- sprawdźcie jej bloga koniecznie - ma tam mnóstwo przepisów także na smaczne obiady i inne ciacha), i znalazłam tam pyszne i proste ciasteczka – lamingtony. Ta niepozorna kosteczka, skąpana w czekoladzie i posypana(...)kokosem nosi także nazwę “Kudłacze” i podbiły moje kubki smakowe. Są bardzo smaczne także kolejnego dnia. Składniki na ciasto: 1 ½ szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja ¾ szklanki cukru 125 ml oleju roślinnego (pół szklanki) szczypta soli Jaja ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, ciągle ubijając przez
Domowe ciastaciasto "Lodowiec", które nie wymaga pieczenia - dosyć niepozornie wyglądające, jednak w smaku - mogę zapewnić, że ma to coś, co sprawia, że sięgamy po kolejny kawałek. Do najlżejszych kalorycznie nie należy, ale w końcu raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na takie małe co nieco. Smacznego! Składniki: 2 paczki herbatników (lub biszkoptów) 1,5 łyżki kakao 1 galaretka(...)budyń, ucieramy masę. Potem dzielimy ją na 2 części, do jednej z nich dodajemy 1,5 łyżki kakao. Ciasto układamy warstwami, herbatniki nasączamy w mocnej, gorzkiej herbacie. Na dno wykładamy herbatniki, potem masa ciemna, herbatniki, masa biała i na wierzch galaretka
psgotujemyJuż dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki oto torcik. Nie jest trudny, ale czasochłonny. Z jednej strony jest kaloryczny bo ma białą czekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki i całkiem sporo wiśni. Oceńcie sami jaki jest
moj przepis naJuż dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki oto torcik. Nie jest trudny, ale czasochłonny. Z jednej strony jest kaloryczny bo ma białą czekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki i całkiem sporo wiśni. Oceńcie sami jaki jest
moj przepis naJuż dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki oto torcik. Nie jest trudny, ale czasochłonny. Z jednej strony jest kaloryczny bo ma białą czekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki i całkiem sporo wiśni. Oceńcie sami jaki jest
moj przepis naJuż dawno miałam ochotę zrobić jakieś warstwowe ciasto bez pieczenia. Uwielbiamy serniki na zimno, więc wymyśliłam taki oto torcik. Nie jest trudny, ale czasochłonny. Z jednej strony jest kaloryczny bo ma białą czekoladą i serek mascarpone, ale z drugej strony jest dietetyczny bo zmiast śmietany kremówki ma jogurt naturalny, ma dużo galaretki i całkiem sporo wiśni. Oceńcie sami jaki jest
moj przepis napomarańczowy (po 2 - 3 krople) Na masę jabłkową: 2 kg jabłek 1/4 szklanki wody 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Na polewę 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 2 - 3 łyżki mleka siekane migdały Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce, a następnie dodajemy startą na tarce jarzynowej margarynę(...)jabłek wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę serową, przykładamy drugim blatem i na niego wykładamy jabłka. Odstawiamy aż masy zastygną. Obie czekolady łamiemy i wkładamy do rondelka, dolewamy mleko i powoli rozpuszczamy, a następnie dodajemy masło i podgrzewamy do chwili aż składniki połączą się w jednolitą całość. Polewamy ciasto. Na suchą
Czary - gary w kuchniZastanawiałam się nad stworzeniem dla moich gości czegoś zdrowego, lekkiego i odżywczego. Powstał więc taki oto deser. Jeśli chcesz go odchudzić na spód użyj zbożowych ciasteczek
Mój pomysł nacieszy, jak fakt, że innym smakuje. Tort przełożony jest kremem na bazie śmietany, mascarpone, białej czekolady, z dodatkiem galaretki wiśniowej. Do tego frużelina wiśniowa, która przełamuje słodycz tortu. Uwielbiam takie smaki. Z powodu tego, że robiłam równocześnie trzy ciasta, trochę za dużo kremu nałożyłam na dolny placek tortu, ale to już tylko kwestia samego wyglądu. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta(...)cukru 60 g mąki ziemniaczanej 80 ml wody 50 ml wódki Krem: 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 galaretka wiśniowa + 160 ml wody 2 łyżeczki żelatyny 100 ml mleka 90 g białej czekolady Dekoracja: posypka czekoladowa starta gorzka czekolada opcjonalnie świeże wiśnie WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
Passions hobbies lifePrzesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia wsyp do ciasta i dokładnie wymieszaj; 4. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 15 min; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5. Odlej zalewę z owoców (D zięki temu galaretka będzie miała jeszcze intensywniejszy smak. J eśli trzeba dolej wody - mają być 3 szklanki płynu(...)smak 6. Do przestudzonej galaretki dodaj owoce i wymieszaj; 7. Wyłóż masę malinową na biszkopt i wstaw do lodówki; (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 8. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier. Ubijaj aż powstanie błyszcząca piana; 9. Na koniec dodaj skrobię i krótko zmiksuj; 10. Na dużą blachę wyłóż bezę (w rozmiarze ciasta) i wstaw do nagrzanego
Prosty przepis nakolejne ciacho z truskawkami . W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się obejrzymy , a pozostaną nam tylko mrożone! Ciasto jest niesamowicie łatwe , szybkie … no i chyba nie muszę mówić , że przepyszne! Bo zdjęcie mówi samo za siebie! Delikatny biszkopt pokryty truskawkową masą z kisielu i soczystymi truskawkami zachwyci(...)opakowaniu ( w 2 szklankach ). Odstawiamy do maksymalnego ostudzenia. Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno. Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż. Jedną cześć smarujemy masą. Układamy na niej plasterki truskawek. Przykrywamy drugim ciastem. Przykrywamy pianką śmietankowo – truskawkową Dekorujemy pozostałymi truskawkami. Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc! ) Przed podaniem możemy posypać odrobiną prażonego kokosu. Smacznego
Ostra na Słodkomascarpone President 270 g musu rabarbarowego 400 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 1/3 szkl wody 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: 2 galaretki porzeczkowe 150 ml śmietany 30% do dekoracji czarna porzeczka do dekoracji Przygotowanie: spód: Ciasta kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym, ostudzonym masłem. Przekładamy do foremki i dociskamy do dna. mus rabarbarowy: Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na mniejsze(...)łączymy z masą serową. Połowę masy kładziemy na spód z ciastek, wygładzamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie na masę wylewamy rozpuszczone i ostudzone galaretki porzeczkowe i także odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. Na galaretkę przekładamy pozostałą część masy serowej, odstawiamy do stężenia. Sernik kroimy na kwadraty, każdy kwadrat dekorujemy ubitą śmietaną, kawałkiem pieczonego
Bon appetit mon amie