ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:389/672)

Jesienna Dolina Rozkoszy 191

ciasto, w którym główną rolę grają orzechy i marchewka, czyli to co kojarzy nam się z jesienią. Warto je przygotować, bo jest przepyszne.  SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich, 100 ml oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Masa marchewkowa: 700 ml soku marchewkowego, 2 opakowania galaretki(...)pieczenia. Dodaję do masy. Cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 minut w temp. 170 stopni. Upieczony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa marchewkowa: Sok przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę wykładam na jeden blat

Tradycyjna kuchnia Kasi
Lekka, bezglutenowa tarta biszkoptowa z kremem budyniowym :) 222

mąki. Prosty i bezglutenowy biszkopt wyszedł idealny! Krem budyniowy zachwyca , jedynie galaretka stawiała opór, gdyż nie chciała stężeć, dlatego możecie ją pominąć lub użyć jakiejś innej albo spróbujcie rozrobić ją w mniejszej ilości wody. Choć zastanawiając się to takie czerwone "galaretkowe" plamki widoczne w niektórych miejscach na powierzchni ciasta chyba nie wyglądają aż tak źle? 😂 Biszkopt: 50 g mąki owsianej

Zdrowie na języku :P
Pierożki w ziołowym cieście 198

mnie kusi by spróbować czegoś nowego. Mięso na pierogi mam w zamrażarce zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie na zmiksowane zioła w cieście do pierogów. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Jagodowo - różany sernik na zimno 96

Przelewamy gotową masę. Wierzch z galaretki: Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w szklance wody  i do gorącej dodajemy konfiturę różaną.  Mieszamy do dokładnego połączenia i chłodzimy. Zastygającą galaretkę wylewamy na wierzch serniczka,  lub tak jak ja - czekamy by zastygła w naczyniu,  po czym kroimy w drobną kosteczkę,  którą wykładamy na powierzchnię ciasta. Gotowy sernik wkładamy do lodówki(...)najlepiej na całą noc. Po krojeniu kolejnych porcji, każdorazowo wkładamy ciasto do lodówki. W aktualnych temperaturach nie nadaje się  na ozdobę ogrodowego stołu. Byłam dziś w zacienionym ogrodzie teściów.  Róże omdlały w upale. Kilka uszczknęłam,   ozdobną rolę i ochłodę zapewniłam im w galaretce

Kronika Piekarnika
Sernik z brzoskwiniami na zimno 115

Składniki Spód: płatki kukurydziane: 100 g nutella lub inny krem czekoladowy: 180 – 200 g Masa: serek z wiaderka: 1 kg galaretki brzoskwiniowe: 2 szt. woda: 250 ml Oraz: brzoskwinie: 5 – 6 szt. woda: 200 ml galaretka brzoskwiniowa: 1 szt. Sernik z brzoskwiniami na zimno Przepis Spód: Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Płatki kukurydziane wsyp(...)Wstaw do lodówki do schłodzenia. Masa: W 250 ml gorącej wody rozpuść dwie galaretki brzoskwiniowe. Odstaw do przestudzenia. Do wysokiego naczynia przełóż serek. Miksuj, dodając po łyżce zimnej, tężejącej galaretki. Wylej masę na spód i wstaw do lodówki do stężenia. Obrane brzoskwinie pokrój w kostkę. Galaretkę rozpuść w wodzie. Kiedy ostygnie, włóż do niej pokrojone owoce i odstaw. Kiedy zacznie

Kuchnia Na Wypasie
Tort Ambasador 217

pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do prawie zupełnego rozpuszczenia. Dodać żółtka - wymieszać, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku 170 C przez ok 20-25 min. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia. Krem: 40 dag masła 1 szk cukru kryształu 600 ml mleka(...)ananasa. Do drugiej dodać kakao, pokrojoną czekoladę, orzechy i rodzynki, oraz alkohol. Biszkopt można nasączyć sokiem z ananasa. Na ciasto wykładamy masę ciemną, a potem masę jasną. Brzoskwinie kroimy w plastry i równo rozkładamy na wierzchu , po czym zalewamy tężejącą galaretką, (na rozpuszczenie 2 galaretek dajemy 700 ml wody). Tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby stężał. Jest przepyszny

Apetyczna babeczka
Śnieżny puch bez chemii 125

deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa

moj przepis na
Śnieżny puch bez chemii 121

deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa

moj przepis na
Śnieżny puch bez chemii 161

deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa

moj przepis na
Śnieżny puch bez chemii 784

deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa

moj przepis na
BRZOSKWINIOWY PUSZEK W PUCHARKACH 161

Brzoskwiniowe desery w pucharkach z masy serowej z galaretką oraz bitej śmietany i chrupiącej posypki z prażonych wiórek kokosowych. To lekkie jak puszek serniczki na zimno

Kuchnia MagdaLeny
Pająk 3D w galaretce 176

Dzisiaj galaretka, która nie wygląda zbyt zachęcająco. Wręcz okropnie… Zjedlibyście takiego pająka? Na pewno nie jest to deser dla arachnofobików Pająk wykonany jest na bazie

Oryginalny smak
Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 266

łyżki kakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklaka wrzątku do nasączenia placków  1 szklanka wody  sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie(...)osobno na blasze wyłożonej pergaminem w 170 C przez ok 15 minut. Najlepiej doglądać placki, jak się ładnie zarumienią będą gotowe :) Przygotowanie masy: W wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę i ostudzamy. Śmietanę ubijamy i stopniowo łączymy z galaretką. W formie układamy placek biały, nasączamy i kryjemy masą, następnie układamy placek kakaowy, nasączamy, kryjemy masą, układamy placek makowy, nasączamy

Niezły Młynek
Ciasto Kubuś bez pieczenia 874

podobnie jak  ciasto Shrek . Różni je tylko kolor soku użytego do przygotowania masy budyniowej. Zainspirowałam się przepisem z bloga  Takietampichcenie  i przygotowałam Kubusia w wersji bez pieczenia. Zamiast biszkoptu dałam na spód ciastka biszkopty. składniki: 1 l soku pomarańczowego typu "kubuś" 3 budynie waniliowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru(...)góry. Drugą galaretke rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać wystudzoną tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. Wierzch ładnie wyrównać i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało

Monia miesza i gotuje