Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Delikatne i puszyste jak chmurka. Do tego ta czekoladowa polewa - niebo w gębie. W minione święta Wielkanocne, ciasto było hitem! Polecam. Na wierzch, zamiast polewy, można dodać owoce i ulubioną galaretkę. Składniki (na dużą tortownicę): * biszkopt : - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia * masa
CookYourselfuchylamy drzwiczki (nie wyjmujemy ciasta) i przez kolejne 3 minuty trzymamy biszkopt w piecyku. Dopiero po tym czasie wyjmujemy, studzimy i dalej tworzymy ciasto, na które mamy ochotę. Ja dzisiaj zrobiłam sernik na zimno z truskawkową galaretką z jednego z moich przepisów :) Na zdrówko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwykorzystania. Te śmieszne, płaskie, cudownie pachnące. Sporo zjedliśmy, reszta czekała na lepsze jutro . Nie chcąc, aby się zmarnowały, postanowiłam przygotować jakiś deser (na ciasto by nie wystarczyło). W domu akurat nie miałam kremówki, powstała więc mleczna galaretka o pysznym, karmelowym smaku. Nie jest tak delikatna ani kremowa jak panna cotta, ale i tak rozpływa się w ustach. Deser jest raczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeupieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę papier nie będzie potrzebny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 20 min. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyzarezerwować czas na ich upieczenie, bo na prawdę warto. Są też kaloryczne ale ja w trakcie jedzenia o tym nie myślę. :) Tym razem ciasto z kremem budyniowym na bazie soku z brzoskwiń, bakaliowy biszkopt i z galaretką. Zrobiłam małe modyfikacje wg oryginału. Składniki: Biszkopt bakaliowy 8 białek 3 żółtka 150 g cukru 100 g orzechów włoskich mielonych 100 g orzechów
Ala piecze i gotujetakie brzoskwiniowe ciasto możecie zobaczyć w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO BRZOSKWINIOWE BEZ PIECZENIA SKŁADNIKI: Masa biała: śmietanka kremówka 30% dobrze schłodzona (200 ml.) cukier puder (1 łyżka) galaretka brzoskwiniowa (1 op. = 75 g) + gorąca woda (1 szkl.) Masa brzoskwiniowa: brzoskwinie z puszki odsączone (1 duża puszka) galaretka brzoskwiniowa(...)gładką masę. Stopniowo dolewamy ostudzoną galaretkę z żelatyną. Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilkę do lodówki lub zamrażalnika żeby masa brzoskwiniowa minimalnie zaczęła tężeć. Zimną i lekko tężejącą masę brzoskwiniową przelewamy na warstwę herbatników. Wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy 10 - 15 min. aż masa dobrze stężeje. Po tym czasie górę ciasta posypujemy tartą gorzką czekoladą
RITA food channelWarstwa jogurtowa z truskawkami i jagodami: 1 duży kubek jogurtu greckiego 2 galaretki truskawkowe 200g truskawek 30g jagód leśnych ( dzięki nim kolor jest intensywniejszy) 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: 150ml słodkiej 30% śmietanki 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie śmietanfix Owoce, listki mięty Sposób przygotowania Ciasto szpinakowe: Umyty i dobrze odciśnięty szpinak miksujemy z olejem i sokiem z cytryny(...)godziny ;) Można także upiec ciasto dzień wcześniej. Całkowicie przestudzone ciasto pozbywamy wybrzuszonego wierzchu (śmiało można zjeść ;) i kroimy na dwa blaty. Spodni blat przekładamy z powrotem do blaszki wyłożonej folią spożywczą. Warstwa brzoskwiniowa: Brzoskwinie z puszki dokładnie miksujemy. Syrop zlewamy i podgrzewamy, ale nie gotujemy. Rozpuszczamy w nim galaretki i łączymy ze zmiksowanymi owocami. W małym rondelku zalewamy odmierzoną ilością
Kuchnia w czekoladzieMasz coś słodkiego? Mam. Ciasto? Tak, z jabłkami i budyniem oraz polewą, taką, jak robiła babcia. Ooo, to daj kawałek! Dobra, daj jeszcze ten mały, co tam w blaszce jest…W zasadzie możesz mi ukroić większy, bo mam ochotę na słodkie! (…) Mogę repetę…? Składniki: biszkopt 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru(...)wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy całość drewnianą łopatką. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy.Pieczemy ok. 30-40 min w 170-180C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwa placki. masa jabłkowa :jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i smażymy do miękkości.Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy. Całość studzimy. krem : do zimnego mleka wsypujemy budynie i kaszę, zagotowujemy
Raj dla Podniebieniapiecz około 50 minut (do suchego patyczka). Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w tortownicy. Zimne wyjmij z formy i przekrój na 4 blaty (ostatni będzie wypukły, gdyż ciasto urośnie "z górką"). Krem czekoladowy 100 g. gorzkiej czekolady 200 g. serka mascarpone 150 g. śmietanki 36% 1 op. śmietan-fixu (9 g.) 1 łyżeczka cukru pudru Czekoladę połam(...)galaretka" zacznie tężeć. Mascarpone zmiksuj krótko z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką z limonki. Do mascarpone wlewaj po trochę tężejącej galaretki buraczanej i zmiksuj całość. Do nasączenia 1/2 szkl soku z pomarańczy Dolny blat ciasta nasącz około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Rozsmaruj na nim połowę kremu buraczanego. Przykryj drugim blatem, nasącz go i wyłóż cały krem czekoladowy
Delicious Placejajka - 1 kostka masła oraz - 1 kg truskawek - 2 galaretki truskawkowe Przygotowanie: Białka, cukier i wodę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy po 1 żółtku, następnie mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut(...)puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które zalewamy tężejącą galaretką
Zainspirowana w kuchnitemperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych łyżka przyprawy do piernika jedna galaretka pomarańczowa Do garnka(...)grubym dnem wlewamy miód i wrzucamy jabłka. Smażymy kilka minut. Jak jabłka puszczą sok, posypujemy je przyprawą do piernika, galaretką (galaretki nie rozpuszczamy) i dodajemy migdały. Smażymy chwilę aż sok lekko odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Ostudzone jabłka układamy na cieście i przykrywamy warstwą ciasta lub układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy
ladykitchenwłaśnie ciasta z kremem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasta wypełnione pysznym kremem to wypieki, które robią ogromne wrażenie i smakiem i wyglądem. Doskonale nadają się na każdą okazję – święta, urodziny, do popołudniowej kawy czy herbaty… A pomysłów na kremy jest naprawdę mnóstwo! Mogą być przygotowywane na bazie śmietany, serów, owoców, czy bakalii, z dodatkiem aromatycznych przypraw, galaretki, jak również kawałków
BabskiePorady.pl - Przepisymąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto wylać na biszkopt posypany mieloną kawą. Piec ok 30-40 min 1 180 st C. Masa: 1 kostka masła ok 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżka sypanej kawy 3 żółtka dwie paczki delicji wiśniowych 2 wiśniowe galaretki Wodę,cukier,kakao,kawę,masło podgrzać do rozpuszczenia(...)niewielkiej ilości przegotowanej kawy. Gdy wystygnie dodać spirytus bądź inny alkohol. Gdy ciasto jest już gotowe i zimne dokładnie nasączyć przygotowanym naparem z kawy. Następnie wyłożyć gotową masę,nasączone delicje ( biszkopciki) kłaść na masę stroną z czekoladą do dołu. Wierzch zalać tężejącą galaretką. Ogromnie się cieszę i dziękuję,że mogę uczestniczyć w tej kampanii - uwielbiamy kawę. Co prawda
Niespełnione zdolności kulinarne