całkowitego stężenia. Po tym czasie czynność powtarzamy z drugą galaretką. Gotową piankę wylewamy na stężały pierwszy kolor i tym razem przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Ponownie odstawiamy do stężenia. Na koniec, tak samo jak wyżej, przygotowujmy trzecią piankę. Jak tylko zacznie tężeć wylewamy ją na samą górę ciasta. Całość pozostawiamy na noc do całkowitego stężenia. Smacznego Artykuł Piankowiec pochodzi
PatiGotujeciasto chwilówka – mega smaczne i łatwe w przygotowaniu. I właśnie takie ciasta uwielbiamy prawda? Byle się nie narobić, a żeby smakowało! Ciasto chwilówka jest bardzo przyjemne i delikatne w smaku. Lekkie, a zarazem słodkie, wręcz idealne. Jeśli macie ochotę na szybki i smaczny wypiek, ciasto chwilówka będzie dla Was idealnym wyborem! Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem. CIASTO(...)CHWILÓWKA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki *Blacha 24×28 ok. 40 herbatników 2 opakowania galaretki cytrynowej 500 ml śmietanki 30% 300 g serka homogenizowanego waniliowego 3 łyżki cukru pudru 200 g czekolady deserowej 8 łyżek mleka 1 łyżeczka kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru
Przepiski.plLekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam! Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka(...)łyżce budyń i ucieramy na puszystą masę. Masę wykładamy na nasączony biszkopt, wyrównujemy. Masa śmietankowo-cytrynowa: kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze miksujemy. Z masy odkładamy kilka łyżek do dekoracji, resztę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i wstawiamy na kilka minut do stężenia do lodówki. Następnie na wierzchu układamy herbatniki, dekorujemy pozostawioną masą śmietankową przełożoną do szprycy
Smak mojej kuchniDziadkom składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :) Składniki: ciasto - 11 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 budyń śmietankowy(...)Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczony i wystudzony przekrawamy na 3 części. Gdy biszkopt się piecze możemy zabrać się za masę jabłkową. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce. Wkładamy je do garnka i smażymy 15 minut. Do gorącej masy wsypujemy galaretki
Zainspirowana w kuchnipieczenia 1 łyżeczka, cukier 225 gram, margaryna 225 gram, jajka 4 sztuki MASA: śmietana 30 % 250 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wiśnie bez pestek 250 dag przepis na biszkopt jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - wszystkie składniki ciasta w tym miękka margaryna włożyć do misy robota i wyrabiać z 4 minuty aż ciasto będzie puszyste(...)silikonowe niskie formy 22cm - ciasto po równo rozłożyć do form, szpatułką wygładzić - piekarnik 180C nagrzany, pieczenie góra/dół, formy postawić na 2 poziomie i piec 25-30 minnut - do suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z form i wystudzić na kratce biszkopty biszkopt można nasączyć, użyłam gorzkiej herbaty z cytryną - zimną śmietanę z galaretką ubić na sztywno i połowę rozsmarować
W Mojej Kuchni LubięSernik na zimno jest mało skomplikowanym ciastem. Dziwne, że jeszcze nie ma go na blogu. Ten zrobiłem na szybko, wieczorem, żeby był na drugi dzień. Wyszedł bardzo dobry :) Składniki : - 1 kg twarogu mielonego ( użyłem gotowego ), - 400 g kremówki, - 2 galaretki wiśniowe, - wiśnie drylowane, - 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej, - 2 duże łyżki nutelli, - 2 łyżki kakao zaparzonego małą ilością wody(...)połową ubitej kremówki. Masę serową wlać do tortownicy i wstawić do lodówki. Drugą część twarogu zmiksować z rozpuszczonymi galaretkami i wiśniami oraz delikatnie wymieszać z resztą kremówki. Wylać na warstwę czekoladową. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie ciasta może dodać cukru pudru. Najlepiej posmakować masy. Dla mnie bez sernik jest wystarczająco słodki. Wstawić do lodówki do stężenia
Przepisy MikołajaFrużelina wiśniowa to przepyszny dodatek do deserów lub ciast. Frużelina z owoców to nic innego jak przetwór z owoców, który ma konsystencję kisielu lub tężejącej galaretki. W wykonaniu frużelina z wiśni jest bardzo prosta, a co ważne można ją zrobić także z mrożonych wiśni. W tym wpisie dowiesz się, jak zrobić frużelinę z wiśni na bieżące potrzeby np. do deserów
niecodziennikparyjabłka, mięciutki biszkopt i słodziutka bita śmietana. Składniki: ciasto: 180 g mąki pszennej(1 szklanka) 150 g cukru 30 g cukru waniliowego(około 3 łyżek) 30 ml oleju(około 3 łyżek) 15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżeczki) 4 jajka masa jabłkowa: 1 kg jabłek 60 g galaretki cytrynowej(2 opakowania) bita śmietana: 500 g śmietany(...)miksujemy. Dodajemy olej. krótko miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy. ?Pieczemy do 35-40 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka zagotowujemy. Do gotujących jabłek dodajemy galaretki, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Na wystudzony biszkopt układamy jeszcze ciepłe(nie gorące
Ciasta z tradycjamiDelikatne … puszyste … przepyszne!A swoją nazwę wzięło od dodatku miętowych landrynek.Absolutnie jednak ten smak nie dominuje … a landrynki nadają jedynie koloru delikatnemu budyniowemu kremowi.Wspaniale orzeźwia! SKŁADNIKI:CIASTO: – jajko – 3 szt – cukier – 0,5 szklanki – mąka – 0,5 szklanki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kakao – 1 łyżkaWARSTWA MIĘTOWA(...)mleko – 360 ml – masło – 150 g – cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 gDODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.Dodajemy żółtka i mąkę przesianą
Ostra na SłodkoSkładniki: (na tortownicę o średnicy 18-20 cm) Ciasto: 150 g mąki 40 g zmielonych migdałów 2 łyżki drobno zmielonej kawy 50 g cukru 5 g cukru waniliowego 85 g margaryny/masła 1 żółtko szczypta soli odrobina soku z cytryny Krem śmietankowy: 250 g śmietany 30 % 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy(...)świeżo zaparzonej kawy 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka whisky 250 ml śmietany 36% na warstwę przed galaretkę Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min. 3. Po tym czasie należy
KreatywnePinyłubianki zrobiliśmy lekki i orzeźwiający truskawkowy jogurtowiec , do którego użyliśmy domowej roboty jogurtu oraz dobrej jakości galaretek truskawkowych. Przygotowanie takiego deseru jest proste i nie zajmuje dużo czasu, a lista potrzebnych składników jest krótka i do zrealizowania w każdym osiedlowym sklepie. Polecamy to ciasto na bardzo ciepłe czerwcowe dni, po przyjściu z pracy lub szkoły dobrze jest sięgnąć po kawałek
niecodziennikparyochotę na połączenie musu malinowego z masą z dodatkiem białej czekolady. Ciasto swoim wyglądem nieco przypomina malinową chmurkę. Jednak masa wzbogacona jest o białą czekoladę, maliny zaserwowane w postaci musu a bazą ciasta jest puszysty biszkopt. Dodatkowo wierzch ciasta udekorowany jest pralinkami Raffaello, stąd też nazwa ciasta. Ciasto Raffaello z musem malinowym to idealny wypiek na każdą(...)drewnianą łyżką. Gotową masę wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, grzanie góra-dół. Gotowy biszkopt odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekrawamy na dwa blaty. MUS MALINOWY Galaretkę malinową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Maliny blendujemy na mus. Mogą to być
Przepiski.plzimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami, przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe * 300 ml wrzątku Ponadto: * około(...)ostygnięcia ( pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć owoce, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoWielkanoc to święto jajek i babek. Babki mogą być najróżniejsze - drożdżowe, ucierane, piaskowe, białkowe, czekoladowe, a nawet z budyniu lub galaretki. Dzisiaj proponuję pyszną i bardzo prostą babkę z krówkami i odrobiną likieru jajecznego. Karmelowy smak ciasta i delikatny aromat ajerkoniaku - czego chcieć więcej! Składniki na karmelową babkę z krówkami 150 g drobnego cukru do wypieków 250 g mąki pszennej
Korniszonkiwiórków kokosowych. Nie jest zbyt skomplikowane. Przepis pochodzi ze starej gazetki ,, Moja Kuchnia ". Składniki: ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 250 g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 opakowanie galaretki cytrynowej masa kokosowa: 3/4 szklanki cukru pudru 180 g wiórków kokosowych 4 białka 1 łyżeczka mąki(...)żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem. Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić w kilku łyżkach wody około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły. Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia
Pysznie & Pięknie