pyszny deser na zimno. Składniki puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 3 galaretki w różnych smakach i kolorach 3 szklanki wody Przygotowanie Galaretki rozpuścić w osobnych miskach we wrzącej wodzie. Odstawić do wystudzenia. Mleko dobrze schłodzić. Ubić mikserem na pianę. Pianę podzielić na 3 równe części i dodawać chłodną ale płynną galaretkę. Zmiksować. Wylewać do tortownicy po 3 łyżki pierwszego koloru(...)łyżki drugiego i 3 łyżki trzeciego. I tak po kolei. Wstawić do lodówki do stężenia. Autor przepisu: Nikola Wojnarowicz Artykuł Ciasto pianka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisymożna to zrobić także w blenderze), masło rozpuszczam. Mieszam pokruszone ciasteczka, masło i płatki migdałowe, a następnie wykładam równą warstwą na wyłożoną papierem blachę. Dociskam dnem szklanki - aby spód ciasta był równy i zwarty. Masa serowa: - 1 kg sera trzykrotnie mielonego - 5 jajek - 1 szklanka mleka - 1 duży budyń na 3/4 litra mleka - 1 szklanka cukru - 200 gr masła(...)wiśni Galaretki wsypuję do miseczki, zalewam dwoma szklankami wrzątku. Dokładnie mieszam do rozpuszczenia żelatyny, następnie dodaję odlany sok z wiśni. Galaretkę studzę od czasu do czasu mieszając aby żelatyna nie osadzała sie na dnie. Półściętą wylewam na ciasto. * jeżeli sernik robimy bez wiśni do masy można dodać ulubione dodatki ( namoczone rodzynki / kandyzowaną skórkę pomarańczową ) ** jeżeli używamy wiśni mrożonych: owoce
kawawszklanceBogate,wilgotne ciasto czekoladowe. Może posłużyć jako spód do tortów. Można przekładać kremami, polać polewą, lub galaretką jak u mnie, bądź bez niczego. Zawsze smakuje wyjątkowo. Składniki 400 g (2 szkl.) cukru 220 g (1 i 3/4 szkl.) mąki pszennej 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej … Czytaj dalej
gotuj ze mnąpyszny letni deser. Można go przygotować w wielu wersjach smakowych, zmieniając rodzaj galaretki. Można również użyć różnych dekoracji np. świeżych owoców zalanych galaretką. Czas przygotowania: 30 min Czas chłodzenia: kilka godzin Składniki: (na blaszkę 21×21) ok. 15 szt. okrągłych biszkoptów (75 g) 2 galaretki o wybranym smaku 500 ml śmietanki 36% Polewa: 100 g czekolady mlecznej(...)rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw aż polewa nieco ostygnie. Ostudzoną polewą polej stężałe ptasie mleczko. Wskazówki: Ciasto jest umiarkowanie słodkie, jeśli lubisz nieco słodsze desery dodaj do masy łyżkę cukru pudru. Zamiast polewy ptasie mleczko możesz zalać galaretką lub posypać startą czekoladą. [Głosów: 1 Average
Słodki Blogpiekarnika kolejne pyszne ciacho! Tak było własnie w przypadku tego – to Jej dzieło! Delikatny makowy biszkopt pokryty kremem budyniowym i lekką, truskawkową galaretką oraz kokosową bezą tworzy fantastyczną całość, której nikt się nie oprze! Ciasto smakuje fenomenalnie i jest bardzo łatwe i szybkie! Idealne na rodzinne Święta, imprezy, albo po prostu do popołudniowej kawki. Spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT MAKOWY: * jajko(...)cukier – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier pduer – 2 łyżki MASA TRUSKAWKOWA: * truskawki ( mogą być mrożone ) – ok. 400 g * cukier – 5 łyżek * galaretka truskawkowa – szt * budyń śmietankowy – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT MAKOWY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po jednym żółtku – miksujemy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem
Ostra na Słodkośmietanę,mąkę ziemniaczaną oraz budyń.Na koniec delikatnie wymieszać z pianą ubitą z białek i 1/2 wiśni.Wyłożyć ciasto do dużej blaszki wysmarowanej tłuszczem.Piec ok 60 min w temperaturze 180stC.Zostawić do ostygnięcia w piekarniku,lekko uchylając drzwiczki. Galaretkę przygotować w szklance wody,dodać lekko roztarte owoce,ostudzić.Wierzch zimnego sernika posmarować galaretką. Serniczek wyszedł bardzo pyszny,naprawdę serdecznie
Niespełnione zdolności kulinarneWbrew pozorom jest to bardzo proste do przygotowania ciasto, a smak jest coś pomiędzy brownie a mocno czekoladowym, wilgotnym murzynkiem z kokosowym posmakiem, ja zakochałam się w tym cieście i nawet nie spodziewałam się że mąka kokosowa tak świetnie sprawdzi się w cieście i nie będzie sucha! Składniki na blaszkę 17 x 17 cm 6 jajek kl M 1/2 szkl(...)pieczenia 100 g masła 3 łyżki kakao 2/3 szkl cukru do dekoracji: około 100 ml śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki galaretki w proszku np. pomarańczowej 4 łyżki bardzo gorącej wody do galaretki 1. Do jednego naczynia wbijamy 6 jajek i roztrzepujemy je rózgą, do drugiego wsypujemy mąkę kokosową wraz z proszkiem do pieczenia. 2. W rondelku
Gotowanie...to proste !Torcik naleśnikowy przekładany dżemem i kremem śmietankowym. Przepyszny tort który może być alternatywą dla tradycyjnych tortów. Ładnie się prezentuje a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Ciasto naleśnikowe (szklanka 250 ml) 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej ok. 2 szklanki z górką mąki pszennej 3 duże jajka/4 mniejsze 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli 1 łyżka cukru Opcjonalnie 1 płaska(...)duży słoik dowolnego dżemu 400 ml śmietanki minimum 30 % 150 gramów serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo 1 galaretka krystaliczna owoce do dekoracji Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować i odstawić na 10 minut. Ciasto powinno być dość gęste ale lejące. Smażymy 10 nieco grubszych niż zazwyczaj
Andzia PichciBardzo efektowne, a zarazem pyszne ciasto, kuszące swoim wyglądem, a cóż dopiero smakiem..... Ciasto: 6 jaj, 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń w puszce banany - 2 szt. sok z połowy cytryny 2 galaretki wiśniowe paczka biszkoptów okrągłych Krem: 2 żółtka 1 szklanka cukru syrop brzoskwiniowy z puszki duży budyń(...)ugotować gładki budyń. Wystudzić, zmiksować z masłem. Nałożyć połowę 3/4 kremu na pierwszy blat ciasta, układać pionowo biszkopty, przekrojone na pół i prostą stroną ustawiać na kremie, nieregularnie, między biszkopty układać kawałki brzoskwiń, pokrojonych bananów, skropionych sokiem z połowy cytryny. na to wylać tężejącą galaretkę, przycisnąć drugim blatem.Wierzch posmarować resztą kremu, posypać obficie startą czekoladą. Smacznego
kgwjanczewoopakowanie cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/2 kostki masła 30 dag galaretki w cukrze Wykonanie: Biszkopt orzechowy- Białka ubić , dodać po jednym żółtku i po trochu cukier. Dodać przesianą mąkę oraz zmielone orzechy. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 40-45 min w temp(...)jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę. Masa- Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę. Jeden biszkopt orzechowy położyć na spód blaszki, wyłożyć połowę masy budyniowej, roladę z jabłkami pokroić
Ciasteczkowy Potwórlubi przesłodzonych ciast to będzie wręcz zachwycony 👌 Składniki (21 cm śr.): Spód - 150g mąki kukurydzianej -40g skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego - 40g kakao - 50g słodu ryżowego/miodu - 40g ksylitolu - 30g oleju rzepakowego - kilka łyżek gorącej wody wody (6-8 łyżek) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym) Galaretka -300 ml soku jabłkowego(...)ciasto. Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej (ok 2 łyżki) wody i znów je wyrobić. 4. Wyciąć kółko z papieru do pieczenia o średnicy formy, wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki (spód nie za grubo), następnie piec w 180’C ok 20 minut. GALARETKA
Candy Pandassuche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. składniki na krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 25 g czekolady gorzkiej 1/2 galaretki truskawkowej 1/2 szkl gorącej wody(...)wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodajemy lekko stężałą galaretkę oraz stratą na drobnych oczkach czekoladę i miksujemy. Z każdej babeczki wycinamy środek ciasta, tak aby powstała tzw. miseczka, resztę ciasta kruszymy. Do każdej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskawki następnie krem śmietanowy i formujemy małe kopczyki
Domowy Smak Jedzenianazwa, ale spodobała mi się więc ją zostawiłam i u mnie Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru 3 łyżki miodu(...)foremki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia. W ten sam sposób pieczemy dwa pozostałe placki. Po upieczeniu placki studzimy *** *** Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Starte jabłka przekładamy do garnka i smażymy pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dodajemy galaretki (sam proszek
Blog z ApetytemPieczemy w 170 st. C przez ok. 30 – 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w foremce) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. dodatkowo: 2 opakowania delicji 2 zielone galaretki np. agrestowe 500 ml gorącej wody składniki na masę budyniową: 900 ml zielonego soku np. Kubuś(...)miksujemy. Gotową masę wylewamy na delicje, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 60 min. aby masa stężała. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia, gdy będzie lekko tężała wylewamy ją na wierzch ciasta i ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
Domowy Smak Jedzeniamasą budyniową i jabłkowo- wiśniową to poprostu poezja smaku. Ciasto jabłkowo-wiśniowe SKŁADNIKI: BISZKOPT 9 jajek małych 0,5 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA marmolada jabłkowa - 2 słoiczki od dżemu dżem wiśniowy -0,5 słoika galaretka cytrynowa - 2 opak MASA BUDYNIOWA masło -250 g mąka(...)blachy, wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę. MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA Do rondla wyłożyć marmoladę jabłkową i dżem wiśniowy, wymieszać. Postawić rondel na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia , wsypać galaretki wymieszać. MASA BUDYNIOWA Do miski przełożyć żółtka, dodać obie mąki
Kuchnia Danusi