krem: 1 budyń o smaku śmietankowym lub czekoladowym bez cukru 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa lub inna 400 ml mleka 2 łyżeczki gorzkiego kakao 2 - 3 łyżki gorącej wody polewa: 2 łyżki mleka 1 łyżka kakao 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki masła lub margaryny ciasto wykonanie: Jajka z cukrem miksować do rozpuszczenia cukru. Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę wymieszaną(...)mieszać do rozpuszczenia galaretki (nie gotować). Odstawić do wystudzenia, pilnować by nie zastygł za mocno. polewa wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do rondla i na wolnym ogniu gotować do rozpuszczenia cukru, ciągle mieszają. Gdy polewa będzie gęstnieć i spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli, zdjąć z ognia i gorącą polewą polewać wierzch ciasta (robić nierówne esy floresy). Polewa
Kuchcik gotujekremówki (30 – 36%)- 1/2 szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy(...)porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy tyle, ile nam potrzeba. Ciasto z wyżej podanych proporcji wystarczy na 14 tartaletek. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej, wylepiamy foremki, nakłuwamy przy użyciu widelca. Wylepione foremki wstawiamy do lodówki, do czasu, aż przygotujemy wszystkie. Piekarnik nagrzewamy do 190° C, wstawiamy blaszkę z foremkami i pieczemy ok. 20 minut
mojewypiekiinietylkołyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 250 g masła na galaretkę wiśniową: 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu) 1,5 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe 1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu na polewę: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek(...)masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników. Na spodzie blaszki umieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy
Symfonia smakowasię go naprawdę szybko. Zrobiłam je do południa, a pod wieczór już go jedliśmy ;-) To przepis siostry Anastazji. Zrobiłam jednak biszkopt z mniejszej ilości jaj, bo nie chciałam, aby ciasto było zbyt wysokie. Polecam. Sprawdzi się i do niedzielnej herbatki i na świąteczny stół. Składniki: Biszkopt (blaszka 36x21cm): 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)brzoskwinie. Wyrównać, na wierzch ułożyć herbatniki. Można je nasączyć alkoholem, ale ja pominęłam ten krok. Zamiast herbatników można też dodać tężącą dowolną galaretkę. 4. Na herbatniki wylać polewę czekoladową i udekorować wedle uznania. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin. Smacznego!!! Źródło: 183 nowe przepisy siostry Anastazji
Kuchnia domowa Anitego ciasta używam śmietanki w proszku, gdyż uważam, że takie ciasto zyskuje na lekkości. Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki truskawkowe * 300 ml wrzątku Ponadto: * około(...)ostygnięcia ( pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła ). Do wysokiego naczynia wlać zimne mleko, wsypać "Śnieżkę" - ubić. Do ubitej śmietanki wlać wystudzoną galaretkę - wymieszać. Na biszkopt wylać połowę masy, szybko ułożyć truskawki, wylać resztę masy i przykryć biszkoptem. Ciasto wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowogdyż nie zmienia on zupełnie smaku ciasta, a jedynie dodaje efektu wizualnego. Natomiast żelka wierzchnia sama z siebie wychodzi pięknie żółciutka z uwagi na kolor ajerkoniaku. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Pianka z brzoskwiniami: 1 galaretka cytrynowa 250 ml gorącej wody(...)pieczemy w temperaturze 180’C przez około 25 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto studzimy i nasączamy syropem z brzoskwiń. Biszkopt przekładamy ponownie do tortownicy i dookoła obręczy naprzemiennie rurki – raz czekoladą do góry, raz do dołu *** *** Przygotowujemy piankę. Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w szklance gorącej wody i całkowicie studzimy *** *** Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno *** *** Gdy galaretka zacznie delikatnie
Blog z Apetytemiasta bez pieczenia są na swój sposób bardzo ciekawe! Wykorzystanie do nich kaszy manny jest pysznym i tanim pomysłem. To ciasto składa się z pokruszonych herbatników będących spodem ciasta, masy z kaszy manny i galaretkowych serduszek przyklejonych za pomocą mieszanki mlecznej usztywnionej żelatyną. Taka słodka propozycja znakomicie sprawdzi się 14 lutego, jako poczęstunek dla bliskiej nam osoby. Polecam! Składniki(...)folią aluminiową tak, aby warstwa galaretki miała grubości ok. 0.5 cm. Odstawić do lodówki do stężenia. Ze stężałej galaretki wykroić serduszka różnej wielkości. Można za pomocą foremek lub jeśli ich nie posiadamy- ostrym nożem. Serduszka ułożyć na masie z kaszy manny. Ciasto schować do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać kilka łyżek
Nastoletnie Wypiekanieciasta najlepiej użyć silikonowej formy, z której można łatwo wyciągnąć ciasto. Smacznego! Sernik matcha z owocami leśnymi Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Składniki 1 kg twaróg sernikowy 1 szklanka sok z owoców jagód lub malin lub galaretka z owoców leśnych 2/3 szklanka owoce leśne mrożona mieszanka 1 szklanka truskawki opcjonalnie 12 łyżeczka agar lub żelatyna w proszku
KucharzycaSernik “jajko sadzone” to pyszny sernik na zimno z sera twarogowego i galaretek. Sernik położony na ciasteczkowym spodzie (lub biszkoptach) z połówkami brzoskwiń zalanymi przezroczystą galaretką. Sernik jajko sadzone przygotujesz z dodatkiem brzoskwiń lub moreli z puszki. To ciasto, które swoim wyglądem przypomina jajko sadzone, stąd jego nazwa. Sernik świetnie nadaje się na Wielkanoc i wszelakie inne okazje(...)wrzącej wody 50 ml syropu z brzoskwiń (z puszki) 1/3 szklanki cukru pudru – 35 g 2 łyżki cukru z wanilią – 25 g 2 opakowania krystalicznej galaretki (u mnie smak winogronowy – 2 x 71 g) SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: 200 g jasnych herbatników 100 g roztopionego masła SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ: 9 połówek brzoskwiń z puszki (u mnie
Zasmakuj Kuchniżółtka 300 ml mleka 100 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1/2 cytryny 30 g wiórków kokosowych 250 g owoców 1 opakowanie galaretki PRZYGOTOWANIE: z mąki ,cukru,jajka i 150 g masła-wyrobić gładkie ciasto,wstawić je na 1-2 godz do lodówki następnie rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim dno formy na tartą,na ciasto dać papier(...)dodać do niego 100 g masła,utrzeć na gładką masę,następnie rozsmarować na upieczonym i ostudzonym spodzie,wierzch masy posypać wiórkami kokosowymi,wyłożyć owoce i zalać wierzch tężejącą galaretką,schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
Swojskie jedzonkośmietanki kremówki 30 % 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny 200 g mrożonych jagód Galaretka: 2 galaretki borówkowe 750 ml wrzątku 200 g mrożonych jagód Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku i subskrybowania kanału. Wykonanie: Formę do ciasta, moja 24 cm x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej dnie ułożyć biszkopty(...)żelatynę wlać powoli do masy serowej, cały czas mieszając. Gotową masę wylać na biszkopty i dobrze wyrównać. Sernik włożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia. Na koniec przygotować galaretkę: galaretki rozpuścić we wrzątku, do rozpuszczonych dodać jagody i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Lekko stężałą galaretkę wylać na sernik. Przełożyć do lodówki na następne 4 godziny
Pani M - kuchnia smakowitasztywno z cukrem, na wolnych obrotach miksera mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Wylewamy na warstwę krakersów. Ponownie wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozrabiamy galaretki w nieco mniejszej ilości wody, studzimy. Wylewamy jako ostatnią warstwę naszego ciasta. Do lodówki i po kilku godzinach możemy rozkoszować się smakiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenzrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego koloru lub 2-3 łyżki żelatyny Masa budyniowa(...)piekarnika również nagrzanego do 180'C na 10 min. . Upieczone ciasta odstawiam na bok, aby przestygły. Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaję cukier i smażę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając by ich nie przypalić. Do usmażonych jabłek wsypuję galaretkę i mieszam, aż się rozpuści. Masę jabłkową studzę i wykładam
Ciasteczkowy Potwórzadowoleni , każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 200 g masło 100 g ksylitol Kłos Pol 2 żółtka Nadzienie: budyń 64 g mleko 1.1/2 szklanki ksylitol 1 łyżka Kłos Pol Dodatkowo : galaretka czerwona ( połowę z niej wsypujemy do szklanki) galaretka żółta ( połowę z niej(...)oraz pokrojone miękkie masło i ksylitol. Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywcza i do lodówki na 40 minut Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia Krok 2 Schłodzone ciasto wałkuję i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty
Różowa kuchnia