zadowoleni , każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 200 g masło 100 g ksylitol Kłos Pol 2 żółtka Nadzienie: budyń 64 g mleko 1.1/2 szklanki ksylitol 1 łyżka Kłos Pol Dodatkowo : galaretka czerwona ( połowę z niej wsypujemy do szklanki) galaretka żółta ( połowę z niej(...)oraz pokrojone miękkie masło i ksylitol. Zagniatam składniki, zawijam w folię spożywcza i do lodówki na 40 minut Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia Krok 2 Schłodzone ciasto wałkuję i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty
Różowa kuchniaparmezanem. Było cudownie aromatycznie i przepysznie! Przemek narzucił duże tempo i pracowaliśmy jak mróweczki! Jedni nastawiali bulion w szybkowarze, inni robili ciasto na makaron, a my przygotowywaliśmy pate z króliczej wątróbki z czatnejem z buraka, a zamiast galaretki poszliśmy w mus z wędzonego jabłka. Kiedy chałka wyrastała, a wątróbka królicza przesmażała się na patelni można było przygotować cały aromat
Plate of JoyCiasto wymyśliłam z okazji przyjęcia urodzinowego młodszego syna. Słodkie od kremów, ciasta i pralinek orzechowych, lekko kwaskowate to malin - po prostu idealne! Składniki na ciasto: 120 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru z prawdziwą wanilią 150 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej(...)mrożonych malin 2 galaretki malinowe (lub leśne) Maliny rozmrozić, odcedzić. Sok zachować. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Do galaretek dodajemy zamrożone maliny, sok z malin i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejące maliny wylać na ciasto. Włożyć do lodówki na czas przygotowania kremów. Krem: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 250 g nutelli 100 g mlecznej czekolady, roztopionej
Czerwień i błękitCiasto 3 bit chyba każdy już jadł, ponieważ jest bardzo znane i lubiane. Na Święta postanowiłam zrobić trochę inną wersję i padło na kawową. Polecam, wychodzi duża blacha i jest czym dzielić. Składniki : (blacha 35x25 lub 25x40) Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 2 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa(...)masę śmietanową. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli tężejącą galaretkę i wsypać cappuccino. Miksować do czasu jego rozpuszczenia. Masę śmietanową wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego
talerz przyjemnościpowrotem do zamrażarki, żeby dobrze stężało. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Wyłożyć ją na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z nadzienia. Rabarbar odsączyć - odlany sok można wykorzystać do galaretki rabarbarowej. W yłożyć go na pianę i posypać resztą cukru - 2 łyżki . Na warstwę rabarbaru wylać ciepły budyń. Na wierzch
Grunt to przepis!zależności od kwasowości rabarbaru) 1 galaretka brzoskwiniowa 1 łyżka soku z cytryny (użyłam soku w butelce firmy Ponti) Sposób przygotowania: Mąkę krupczatkę wsypałam do dużej miski. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia. Dodałam żółtka, zimne pokrojone na kawałki masło, sok z cytryny oraz kwaśną śmietanę. Z podanych składników dość szybko zagniotłam jednolite ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej(...)usunęłam gniazdo nasienne i starłam na tarce na dużych oczkach. Odsączony rabarbar wymieszałam ze startym jabłkiem, suchą galaretką i sokiem z cytryny. Blachę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam na tarce na grubych oczkach zamrożoną większą część ciasta. Ciasto rozłożyłam równomiernie i lekko ugniotłam. Na to wyłożyłam przygotowane nadzienie rabarbarowo - jabłkowe. Na wierzch starłam resztę
Waniliowe ImprowizacjeSernik, który wizualnie w ogóle mi się nie podoba. Dokładniej rzecz biorąc nie podoba mi się wzorek jaki wyszedł z masy serowej pomiędzy pierwszą a drugą
Kuchnia w czekoladzieidealna alternatywa dla ciasta truskawkowa chmurka, którą z pewnością każdy z Was uwielbia! Deser w pucharku idealnie sprawdzi na każdą okazję, się szczególnie podczas lata, kiedy to na dworze panują wysokie temperatury i nie chcemy dodatkowo nagrzewać kuchni, podczas pieczenia ciasta. Domowy deser truskawkowa chmurka to nieco szybsza i łatwiejsza wersja tego smacznego ciasta, które stało się inspiracją do przygotowania(...)się znakomicie. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszny deser truskawkowa chmurka, który z pewnością Wam posmakuje. PRZEPIS NA DESER TRUSKAWKOWA CHMURKA Składniki 100 g herbatników 1 galaretka truskawkowa 200 g truskawek 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 8 mini bez garść migdałów 4 duże kieliszki Wykonanie Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawić
Przepiski.plCiasto zielone jabłuszku, bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie kwasie ☺ takie lubię najbardziej, i obłędny zielony kolor przypomina kultowe ciasto Shrek . Składniki (forma 25 x 30 cm) Biszkopt 3 jajka 120 g cukru(...)mąki pszennej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 4 duże jabłka 3 galaretki zielone 4 szklanki wody Sok z połowy cytryny Bita Śmietana 500 ml śmietany 36% Galaretka cytrynowa Sposób Przygotowania Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier
RAROSSAdnie i nałożyć obręcz (nie smarować jej) i przelać ciasto. Jeśli nie mamy obręczy to zrobić normalnie w foremce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu delikatnie odkroić od obręczy (lub wyciąć z prostokątnego biszkopta) i przekroić na dwa blaty. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku i ostudzić. Kokos wsypać(...)mleka dodać cukier i gotować kilka minut aż wiórki wciągną kokos. Wystudzić. Dodać do serków, wlać zimną galaretkę i zmiksować. Kiedy masa zacznie tężeć przełożyć nią biszkopt. Kiedy całość zastygnie śnieżkę ubić z zimnym mlekiem i obsmarować boki i wierzch ciasta. Całość dokładnie pokryć kokosem. Z masy cukrowej wyciąć oczy, uszy i inne elementy dekoracji. Ułożyć na wierzchu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni bądź też do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki łyżka masła Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno rondelka wyłożyć masło, dodać jabłka(...)podsmażyć. Gdy jabłka będą gotowe dodać do nich galaretki (proszek) i dokładnie wymieszać. Odstawić (należy uważać bo masa szybko zastyga) do przestudzenia. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej kostka masła Wykonanie: Odlać 2-3 łyżki mleka i resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać
Krakowskie smaki Aniwsypać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut. Po upieczeniu, ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Przygotować płyn do nasączenia: herbatę(...)ubić z cukrem. Następnie dodać serek i dokładnie wymieszać. Galaretka różana : ż elatynę wsypać do miseczki, wlać 100 ml letniej wody i dokładnie wymieszać. Miseczkę wstawić do garnka z gorącą wodą i podgrzewać (nie gotować). Mieszać aż żelatyna się rozpuści. Żelatynę dodać do konfitury i dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić w poprzek na trzy blaty. Spodni placek nasączyć 1/3 płynu
królestwo garówwłoskie do posypania Ciasto: 1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM . Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma. 2. Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki(...)składników, patrz FILM . Składanie ciasta: 9. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę makową, wyrównać. Na wierzch wyłożyć masę serową i znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170C i piec jeszcze przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto można pozostawić w piekarniku
Mała CukierenkaŚnieżki „ 2 galaretki cytrynowe, 4 szklanki wody, 2 czekolady białe, 200 gram wiórków cytrynowych, 200 gram okrągłych biszkoptów. Wykonanie : W garnku zagotowujemy litr wody , rozpuszczamy często mieszając galaretki i czekolady. Odstwawiamy do wystygnięcia . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz 3 opakowaniami Śnieżki. Pod koniec ubijania dodajemy 3/4 opakowania wiórków kokosowych. Następnie dodajemy ostudzoną mieszankę czekoladowo -galaretkową , cały(...)śmietankowej. Odstaw do lodówki na 20 min. do stężenia. Po wyjęciu z lodówki ułóż kolejną warstwę biszkoptu ( już nie tak ściśle ), wylej pozostałą część masy śmietankowo -galaretkowej. Wyrównaj wierzch ciasta i posyp obficie wiórkami kokosowymi, Wstaw na noc do lodówki. Smacznego
Pysznosci Babci Basipłaska łyżeczka proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 50 g kropelek czekoladowych lub posypki do ciast Masa: 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietan fiksy 3 łyżki cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 słoik wiśni drylowanych w syropie -900 ml Galaretka wiśniowa syrop z wiśni 1 żelfiks 2:1 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz(...)delikatnie aby nie naruszyć struktury piany mieszając na najniższych obrotach miksera. Wsypać kropelki czekoladowe wymieszać łyżką, ciasto wylać do wyłożonej pergaminem-samo dno tortownicy.Piec około 30 minut w temp 170*c. Po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż tak aby otrzymać 3 krążki. GALARETKA: Wiśnie osączyć dokładnie na durszlaku, sok zagotować z cukrem i żelfiksem około 3 minut dodać
Wanilia i Kardamon