ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:381/672)

Ciasto musowe z mango i białą czekoladą 92

Ciasto, które zachwyci nawet wybrednych? Ciasto musowe z mango i białą czekoladą takie jest. Spód jest wyjątkowo miękki, wilgotny i czekoladowy (jak połączenie murzynka z brownie), zaś góra delikatna i piankowa. Polewa z białej czekolady dopełnia całości. Wszystkie smaki idealnie współgrają. Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami – ja użyłam mrożonych malin, mango, miechunki i płatków chabru. Smak mango możemy uzyskać(...)piekarniku nagrzanym uprzednio do 180ºC. Przed wyjęciem możemy sprawdzić czy patyczek lub wykałaczka wbita w środek jest sucha. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia – czubek ciasta powinien opaść – tak ma być. Nie obkrawamy nożem brzegów ciasta – zostawimy je w tortownicy. Mus mango: Mango obieramy, kroimy na mniejsze części i blendujemy. Możemy użyć też gotowej pulpy z puszki. Zmiksowane mango

Poezja smaku
Ciasto czekoladowo - orzechowe z kremem truskawkowym 90

dość prostej, efektownej, a jednocześnie nieziemsko pysznej. Ciasto mocno czekoladowe, nie zawierające mąki,  zastępują ją godnie mielone orzechy laskowe. Kremowa masa truskawkowa na bazie śmietany - zarówno kwaśnej i słodkiej. Kompozycja kompletna, wymuszająca delektowanie się, i skupienie na powolnym smakowaniu,  widelczyk za widelczykiem.  Składniki: proporcje na blaszkę 20cm/20 cm Ciasto czekoladowo - orzechowe: przepis znaleziony na blogu "natchniona.pl(...)łyżki kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki cukru pudru 200 gram śmietanki kremówki 36 % 1/2 opakowania galaretki truskawkowej w proszku dodatkowo:  50 gram gorzkiej czekolady + 3 łyżki mleka kilka sztuk bezików na poncz: 1/3 szklanki czarnej, słodkiej herbaty  Wykonanie: Ciasto: Czekoladę łamiemy na kostki, wkładamy do miseczki i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej,  mieszamy

Kronika Piekarnika
Cynamonowiec z pianką truskawkową 151

wieczór wypić filiżankę aromatycznej kawy i zjeść kawałek pysznego ciasta. SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 8 łyżek oleju, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Pianka truskawkowa, 400g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 300ml śmietany 30%, 1 fix do śmietany, 50ml Likieru(...)jednolity mus. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję tężejący mus. Miksuję. Na końcu do masy wlewam likier truskawkowy. Miksuję. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam piankę truskawkową. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta smaruję dżemem porzeczkowym. Gotowe ciasto posypuję kuleczkami zbożowymi i wstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Galaretka jogurtowa z owocami granatu 176

Galaretka jogurtowa z owocami granatu. Zachciało mi się czegoś słodkiego, ale dla mnie samej nie chciało mi się piec ciasta. Ale ochota na słodkie mi nie przeszła, postanowiłam zrobić coś innego: deser na zimno z owocami. W lodówce miałam jogurt i owoce granatu, zrobiłam więc jogurtową galaretkę z granatem. Deser stał w lodówce całą noc, więc konsystencja jogurtowej pianki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
,,Chatka Baby Jagi’’ 698

wiele osób ciasto, składające się z herbatników oraz dwukolorowej masy. Deser powstał dzięki uprzejmości marki Helio oraz Stovi Składniki: 36 sztuk herbatników typu Petitki 600 gramów zmielonego twarogu tłustego 125 gramów miękkiego masła 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka kakao Polewa i dekoracja mleczna Helio 4 łyżeczki Naturalnie owocowe Stovit – smak truskawki Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy(...)Układamy kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wykładamy biała masę. Na środku z zastygniętej galaretki wycinamy gwiazdeczki lub paseczek. Na serze układamy galaretkę. Następnie wykładamy resztę masy serowej. Bierzemy jeden bok folii aluminiowej i drugi, składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając. Całość dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Gotową chatkę polewamy polewą czekoladową i posypujemy

Podróż w kulinaria
Pychotka budyniowo - bananowa. 200

waniliowy ) 2 galaretki czerwone np. truskawkowe 1 1/2 szklanki wody Dodatkowo : 2 - 3 dojrzałe banany   polewa czekoladowa wiórki kokosowe lub inna posypka do dekoracji Sposób wykonania : Upiec biszkopt jasny i czekoladowy z podanych wyżyj składników. W biszkopcie czekoladowym, po wystygnięciu wykroić kółka np. szklanką.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki o grubości ciasta biszkoptowego czekoladowego. Masa(...)jednolitą masę. Następnie podzielić masę na dwie równe części, do jednej dodać łyżkę ciemnego kakao i wymieszać. Masa serowa : Galaretki rozpuścić w 1 i 1/2 litry gorącej wody i przestudzić. gdy zacznie tężeć połączyć z serkami homogenizowanymi i wymieszać. Przełożenie ciasta : Biszkopt jasny dajemy na spód. Wykładamy na niego masę budyniową ciemną i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Teraz dajemy biszkopt

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto gruszkowe 179

Składniki: ciasto 7 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa 1 kg gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione(...)ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25  minut.  Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na pół aby powstały dwa jednakowe placki. Masa W garnku gotujemy  gruszki do miękkości ok 20 minut, następnie blendujemy i dodajemy galaretki mieszając aby masa się połączyła. Gotową masą wykładamy na biszkopt

Niezły Młynek
ciasto błękitna laguna 581

ptasim mleczkiem. Takie ptasie mleczko robiła moja Mama, kiedy byłam jeszcze całkiem mała... To raczej letni deser, idealny na leniwe popołudnie w ogrodzie, ale sprawdzi się również zimą. Ciasto powstało na noworoczną imprezę zespołu, w którym tańczy moja Córcia; potrzebowałam czegoś, co spodoba się dzieciom i będzie im smakować. No i smakowało - bardzo smakowało! Zniknęło, jako pierwsze:) składniki: biszkopt(...)wysokiego naczynia (będzie mocno chlapać), ubić na piankę, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Ptasie mleczko wylać na masę serową, odstawić do stężenia. Galaretki przeznaczone na wierzch rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Tężejące wylać na wierzch ciasta. Schłodzić

6niebo
Tarta z jabłkami i bitą śmietaną 86

proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Mus jabłkowy: 720g prażonych jabłek (ze słoika) 1 galaretka krystaliczna lub zielona np. jabłkowa  3 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanka wody Bita śmietana: 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru cynamon kolorowe perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder,  kawałki pokrojonego masła i wszystko(...)czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty   o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem. Tartę nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. 2. Mus jabłkowy: Jabłka przełożyć do garnka, wlać wodę i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę

Szalona Kuchnia Eweliny
FANTAZYJNA KOSTKA 151

łyżek) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 - 2 łyżek kakao Ciasto jasne:  3 jajka 1/2 szklanki cukru 70 ml oleju (9 łyżek) 50 ml ciepłej wody (6 łyżek) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Galaretki: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 2 opakowania galaretki(...)smaku pomarańczowym 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym 1200 ml gorącej wody na każdy smak galaretki (czyli po 300 ml na każdy smak) Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu o smaku waniliowego 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Ciasto kakaowe - mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia

Ciastka - domowe słodkości
Tort Truskawkowy Obłoczek 148

śmietany 30%, 1 śmietan fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 300g truskawek, kolorowa posypka do dekoracji, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na kwadratową blaszkę o boku(...)25cm, lub formę w kształcie serca wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Z ciasta upieczonego na kwadratowej formie wycinam kształt serca. Biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa truskawkowa: Truskawki kroję w kosteczkę. Galaretkę rozpuszczam na 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję serek

Tradycyjna kuchnia Kasi
167. Ananasek pod pepitką 109

pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta

Jadło i czytadło
PIEROŻKI Z ROSOŁEM GRZYBOWYM 80

mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie i wlej do niego mokre składniki, dodaj szczyptę soli wymieszaj wszystko i zagnieć gładkie ciasto następnie rozwałkuj cienko i wytnij prostokąty o dłuższym boku ok 2,5x dłuższym od boku pokrojonej galaretki, a krótszym 1,5x lep pierożki z galaretką dobrze dociskając brzegi, by podczas gotowania rosół z nich nie wypłynął gotuj pierogi

SandraFrej.com
Sernik „Janeczki” z truskawkami i galaretką - wspaniały 126

Janeczki, którą serdecznie pozdrawiam i dziękuję za przepis. Całość smakuje wspaniale, delikatny ser w połączeniu z galaretką wprost rozpływa się w ustach. Możecie użyć truskawek świeżych (jeszcze są dostępne, o dziwo!) lub mrożonych. W przypadku tych drugich, ułożyłabym je na cieście gdy są lekko rozmrożone i dobrze trzymają swój kształt. Szklanka = 250ml Składniki: 1 kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie mielonego

Gotowanie i blogowanie
JABŁKOWY SERNIK NA ZIMNO Z ORZECHAMI 142

Jesień i zima to okres szarlotkowy ! Ciast z jabłkami jest z blogu pod dostatkiem, ale tego przepisu nigdzie nie znajdziecie! Mam dla Was dziś przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie. Połączenie tych jesiennych smaków zawsze świetnie się komponuje. Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe przyjęcie(...)jabłkowy – 1/4 szkl * żelatyna – 1,5 łyżki GALARETKA JABŁKOWA: * jabłko – 3-4 szt * sok jabłkowy – 350 ml * cukier – 3 lyżki * żelatyna – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garstka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Podprażone orzechy mielimy z kruchymi ciastkami i cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ciasto i wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do lodówki. MASA

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania