łyżeczka cukru waniliowego 4 łyżki cukru zwykłego odrobinka soli Masa jabłkowa: około 80- 90 dkg słodkich jabłek 1 galaretka agrestowa 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżeczki zelatyny spożywczej 3 łyżki cukru pudru + trochę cukru do posypania na wierzchu ciasta około 110 gram herbatników (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek(...)przez około 25_30 minut. Biszkopt studzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Pokrojone w kostkę zalewamy wodą ( 3/4 szklanki). Na palniku dusimy do miękkości. Po tym czasie wsypujemy galaretkę i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przestudzoną nakładamy na biszkopt. Schłodzić w lodówce. Śmietankę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynęe dobrze rozprowadzić z wrzącą wodą, tak aby nie było grudek
Olcia gotuje!ciasto z musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 6,5 łyżki oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Mus brzoskwiniowy : 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej Masa kakaowa(...)proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrój na dwa blaty. 2. Mus brzoskwiniowy : Brzoskwinie razem z syropem zmiksuj blenderem na gładki mus. Mus przelej do garnka i doprowadź do wrzenia. Wsyp galaretki, wymieszaj i odstaw do przestudzenia
Tradycyjna kuchnia Kasitymi ciasteczkami albo biszkoptami lub też wcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE KREM POMARAŃCZOWY Składniki: 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego) 1/2 tabliczki białej czekolady 100 g masła lub margaryny /* Style Definitions(...)zacznie gęstnieć dodajemy galaretkę i mieszamy energicznie. Następnie wrzucamy do rondla pokruszoną czekoladę oraz margarynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem. Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Zupełnie zimny budyń (zrobi się gęsty) można używać jako masę do przekładania ciast
Bon appetit mon amieCiasto wyjąć z piekarnika za pomocą rękawicy od http://ambition.pl Składniki : Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Masa serowa : 1 kg sera(...)wiórki kokosowe Przygotowanie : Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do jabłek dodać cukier, przesmażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, zdjąć rondel z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Odstawić masę do ostudzenia. Masa serowa: Ser zemleć w maszynce trzykrotnie. Utrzeć masło z cukrem, następnie dodać żółtka, zmiksować. Do utartego masła, dodawać po łyżce sera, cały czas
Kuchnia DanusiKostka ciasta pełna aromatycznych brzoskwiń z pianką jeżynową i bezą. Lekkie i bardzo smaczne. Z chęcią sięga się po następną porcję :) BISZKOPT: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej WARSTWA BRZOSKWINIOWA: 1 kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 3/4 szklanki wody PIANKA JEŻYNOWA: 250g jeżyn 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka śmietanki(...)papier i wylać ciasto. Nie należy natłuszczać brzegów foremki. Piec w 160*C przez 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić biszkopt w formie na podłogę. Wystudzić. Brzoskwinie pozbawić pestek i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Prażyć, aż owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić
https:KKuchniaMniamVanilla Dalkowski , Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 1 tabliczka mlecznej czekolady, kandyzowana papaja do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wym. 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę(...)Wsypuję galaretki i dokładnie mieszam. Odstawiam do przestudzenia. 4. Na jeden blat biszkoptu wykładam połowę masy, wyrównuje. Na masę wykładam gęstniejący mus arbuzowy. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. Na stężony mus wykładam drugą część masy z kaszki, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Płynną czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta
Tradycyjna kuchnia Kasizmielonych migdałow - 30g gorzkiej czekolady - 150g mąki pszennej - 300g masła lub margaryny - 100g cukru pudru - truskawki - galaretka Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy zmielone migdały i mieszamy. Dodajemy zimne masło, startą na malutkich oczkach tarki czekoladę i cukier puder i zagniatamy ciasto, które następnie wkładamy do lodówki na godzinkę. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy do tarty - u mnie
Kuchnia Pełna Emocjifantastyczną kompozycję smakową. To zdecydowanie najdelikatniejsze ciasto jakie przygotowałam do tej pory. Przepisu na torty i ciasta z owocami: – torcik jogurtowy z owocami – tort z owocami – biszkopt z owocami i bitą śmietaną – biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką Składniki na tortownicę 25 cm: Biszkopt: 3 jaja średniej wielkości 3 łyżki cukru(...)czas, aż masa zgęstnieje, następnie wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy, aż się rozpuści. Gorący budyń wylewamy na biszkopt, wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy, aż będzie zimny. Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i suchą żelatynę, miksujemy do chwili połączenia się składników. Przekładamy masę śmietankową na zimną masę budyniową. Ciasto posypujemy sezonowymi owocami i kolorową posypką, wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPachnące słodkimi jabłkami i cynamonem ciasto na puszystym biszkopcie, połączone z delikatną, słodką masą kajmakową i chrupiącymi kawałkami migdałów to moja wersja tradycyjnej szarlotki, która idealnie pasuje do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 5 jaj 100g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do wysmarowania tortownicy(...)proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem, wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. 2. Mus jabłkowy: Jabłka przełożyć do garnka, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aby się nie przypaliły. Następnie dodać galaretkę i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej
Szalona Kuchnia Ewelinyciasto, którym raczyłam swych gości. Można rzec, że to jesienna chmurka kokosową z jabłkami, która wyśmienicie smakuje. Polecam nie tylko od święta. Jesienny jabłecznik pod kokosową chmurką SKŁADNIKI : biszkopt: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki maki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 zielone galaretki 3 łyżki wody(...)porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka) Warstwa jabłek: Jabłka obieramy, ścieramy an dużych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy wodę i podduszamy do miękkości. Następnie dodajemy suche galaretki i energicznie mieszamy. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół tworząc
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąkę i delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Piec w temperaturze 180° przez około 20 minut. Odlać pół szklanki mleka i wymieszać w nim budyń,resztę zagotować. Do gotującego mleka wsypać cukier oraz budyń.Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Budyń wylać na biszkopt, wystudzić. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (100 ml). Truskawki zmiksować i połączyć
magiczna kuchnia Kasiłyżki zimnej wody łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 30% 100 g czekolady deserowej na mus wiśniowy: 200 g mrożonych wiśni 1,5 opakowania galaretki wiśniowej 2 łyżki cukru na krem budyniowy: 2 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego kopiata łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 100 g masła na drip: 120 g czekolady (pół(...)pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki do pieczenia i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Wiśnie zasypać cukrem, zalać szklanką wody i gotować kilka minut na małym ogniu. Wyłączyć, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. odstawić w chłodne miejsce Połowę mleka zagotować. W reszcie rozrobić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto zawieruszył mi się między nieopublikowanymi przepisami. I już nadrabiam :) Trzeba będzie go upiec na czasie. Składniki: Biszkopt (24x36cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Jabłka: 1,5 kg jabłek cukier do smaku (w zależności od kwaśności owoców), można też całkowicie pominąć 2 galaretki(...)cytrynowe lub inne (proszek) Masa: 400 ml mleka 2 śnieżki 1 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzona Sposób wykonania: 1. Z podanych składników przygotować biszkopt: białka ubić z solą, dodać cukier, następnie żółtka, a potem proszek z mąką. Na koniec dodać 2 łyżki oleju i delikatnie zamieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180 st.C przez
Kuchnia domowa AniDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które nazwałam Serowa Truskawka :). To puszysta, waniliowa masa serowa z kawałkami truskawek, warstwa truskawkowej żelki i bita śmietana wieńcząca całość. Poszczególne warstwy rozdzielają maślane herbatniki. Uważam, że ciasto jest proste w wykonaniu, choć może trochę czasochłonne, gdyż trzeba czekać na przynajmniej lekkie stężenie każdej z warstw. Myślę jednak, że warto(...)gładki mus, przelać do garnuszka, postawić na palniku i podgrzewać mieszając. Zagotować. Zestawić z ognia i dodać galaretki truskawkowe, wymieszać do dokładnego ich rozpuszczenia. Z gotowego musu odlać około 1/3 szklanki i wystudzić - posłuży nam to do udekorowania wierzchu ciasta. Mus truskawkowy odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Proces ten można przyspieszyć
Opowieści z piekarnika