ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:174/345)

Pudding dyniowy z sosem karmelowym 178

więcej mąki by masa miała konsystencję jogurtu. Wszystko zależy od ilości wody znajdującej się w miąższu dyni. Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja podzieliłam masę na kokilki i tortownicę. Pieczemy około 30-40 minut,  w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche. Karmel: Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni. Gdy się rozpuści i nabierze ciemno, bursztynowy kolor

Garnkowe fanaberie
Proste jest smaczne 161

pomiędzy dwoma warstwami ciasta) i pieczemy około 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. I jemy- najlepiej jeszcze ciepły, domowy placek do kawy. Prawda, że proste też jest smaczne? A jeśli kogoś przekonałam do prościzny to polecam też prostą, błyskawiczną zupę, którą przedstawiałam w wersji patisonowej w tym poście . Tym razem jednak głównym składnikiem była dynia piżmowa, a poza

les mirabelles
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 215

łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) - 40g otrębów gryczanych - 50g płatków gryczanych - 950g (ml) wody mineralnej lub filtrowanej W misie miksera umieszczamy mąki, dodajemy zakwas, sól, ziarna (chia, słonecznik, dynia, siemię lniane) płatki oraz otręby gryczane, sól, oliwę, wlewamy ok.800g (ml) wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok.5-10 minut, znów mieszamy (masa powinna zacząć gęstnieć, chia zaczyna żelować). Po chwili(...)kokosowym (używam silikonowych form), gdy używamy form metalowych należy je przesmarować i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto w formach dokładnie ubijamy (łyżką maczaną w zimnej wodzie), wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie płatki gryczane, pestki dyni i siemię lniane), skrapiamy dość obficie wodą i odstawiamy najlepiej zakryte folią do wyrastania. Po ok.10-15h, gdy widać wyraźnie

Smaczne Zdrowe
81 pomysłów na ciepłe kolacje 429

kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką(...)soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki

Moja smaczna kuchnia
Szkoła gotowania #3: Dlaczego warto kupić automat do pieczenia chleba? 166

bardzo kontrolować wypieku. Do wszelkich wypieków, zarówno chlebów, jak i słodkich bułeczek, polecam używać drożdży świeżych. Ciasto na nich zdecydowanie lepiej pracuje i wyrasta. Baw się dodatkami. Aby Twój chleb nie był nudny dosyp do niego ulubione ziarna np. siemię lniane, pestki dyni Tak jak wspomniałam nie pieczemy chleba w automacie. Długo dążyliśmy do uzyskania efektu chrupiącej skórki na zewnątrz

Fabryka pomysłów
Chleb razowy na drożdżach 193

słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych(...)godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę, tj. 30 st na 40 – 50 min). Formę wysmarować olejem, wysypać płatkami owsianymi, przełożyć ciasto chlebowe, przekroić wzdłuż, tak żeby nóż prawie dotykał dna formy, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 230 st. bez termoobiegu. Chleb położyć na kratce od piekarnika

moj przepis na
Pełnoziarnisty chleb z ziołami / Whole Wheat Bread with Herbs 99

Możecie je posypać mieszanką ulubionych pestek. Ja tym razem postawiłam na płatki owsiane i mak, ale sprawdzą się na przykład pestki dyni, słonecznika czy sezamu. Chleb pełnoziarnisty na drożdżach jest bardzo prosty w przygotowaniu, jeśli macie doświadczenie z ciastem drożdżowym, upieczenie dzisiejszego chlebka nie powinno przysporzyć Wam problemu. Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb :)  Gorąco

Lekcje w kuchni
Przepisy na Sylwestra 111

znaczy to jednocześnie, że musicie sami wszystko przygotować - namówcie znajomych, aby każdy przyniósł coś swojego. Tylko ustalcie mniej więcej kto co chce przynieść, żeby nie skończyło się na samych ciastach 😁 COŚ NA CIEPŁO Awokado zapiekane z jajkiem i pomidorem Sajgonki pieczone Tarta z papryczkami padron Tortille po meksykańsku COŚ NA ZIMNO Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Roladki z ogórka SAŁATKI(...)kaszą bulgur i warzywami Sałatka z kurczakiem Sałatka z winogronami COŚ NA SŁODKO Babeczki z mandarynką Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową Ciasto czekoladowo-bananowe bez jajek Kulki migdałowo-kokosowe Mus czekoladowy z czereśniami Pralinki Sernik z dynią

Z notatnika dietetyka
Naleśniki ruskie 137

naleśniki z jabłkami – pierogi z mięsem – pierogi z soczewicą – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi z szpinakiem i serem feta – pierogi z dynią i serem pleśniowym – zielone pierogi – leniwe NALEŚNIKI RUSKIE Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 50 minut Składniki: – ciasto naleśnikowe z przepisu na naleśniki – 400 g ugotowanych ziemniaków – 400 g białego sera – 1,5 cebuli – 100 g wędzonego boczku

nietylkopasta.pl
Puree z dyni (mus z dyni) 49

delektować się dynią. Jednak jak wiadomo to warzywo sezonowe, więc najwyższa pora, żeby przygotować zapasy nie tylko na zimę. Cześć dyni pokroiłam w kostkę i zwyczajnie zamroziłam, z reszty przygotowałam puree, aby móc później wykorzystać do zup, ciast, deserów czy innych wyrobów

Z Hrabiną w kuchni
MUFFINY DYNIOWO-JABŁKOWE 130

proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól, mieszamy i odstawiamy w drugiej misce mieszamy ze sobą jajka, cukier, olej, puree z dyni oraz tarte jabłko do suchych składników dodajemy mokre i całość krótko mieszamy tylko do połączenia składników ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾   ich wysokości, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175ºC około 20-25minut do suchego

Słodkie zapomnienie
Gnocchi dyniowe (Gnocchi di zucca) 105

łyżki mąki ziemniaczanej jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa dodatkowo: masło szałwia starty parmezan Ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać puree z dyni, mąki, jajko. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Szybko połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę. Podzielić ciasto na 4 części, każdą zrolować w wałek, podsypując odrobiną mąkę. Pokroić na 1 cm kawałki. Każdy kawałek zrolować na deseczce do gnocchi

wyzwania kuchenne
Dyniowe ciasteczka z rodzynkami, bez jajek i masła (Biscotti alla zucca e uvetta, senza uova e burro) 166

mieszamy mąkę razową z mąką ryżową; dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, rodzynki i startą dyni ę. Na sam koniec dodajemy olej i mleko. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram), które wykładamy

La grande e la piccola cuoca
Bagietki dyniowe 176

Pyszne, pachnące bagietki mam na śniadanie. Dynia to samo zdrowie więc z jej dodatkiem można właściwie ugotować wszystko: kasze, makarony, kremy do tortów, ciasta, desery i długo by jeszcze wymieniać. Dziś użyłam pure do wypieku bagietek. Szybko się robi, niewiele pracy wymagają aby potem cieszyć oczy i brzuchy pysznymi bagietkami. Bagietki dyniowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie