Hej! Drożdżowe ciasto jest najzdrowsze na świecie. Wymaga uwagi przy wyrabianiu lecz Ci którzy mają maszynę do pieczenia chleba ten problem mają z głowy. Ja też
Tylko pyszniepłaskiej łyżeczki soli himalajskiej wykonanie: Jajka i miód ubijamy mikserem do chwili aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy dynię startą na dużych oczkach i resztę składników. dokładnie mieszamy. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Staramy się przy tym formować okrągłe ciasteczka. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasteczka
Przysmaki Karolkisuche składniki ,dodać chia ,drożdże,letnią wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia.. Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czy płatkami owsianymi albo zostawić bez niczego. Piec około 45-50 min.w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika
Mała w garnku mieszaziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotowaną dynię mocno odcisnąć i rozetrzeć widelcem. • Połączyć z ziemniakami, jajkiem i mąką, solą i zagnieść cisto. Ciasto jest dość rzadkie, należy zrobić 4 rulony podsypując mąkę. • Rulony pociąć pod skosem. • Zagotować w garnku wodę
To co kochamzagniatania) i lepkie, i tak powinno być. Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę
FitKotcałość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania to pomarańczowa. Ja ostatnio spróbowałam i do kandyzacji
vaniliowoczekoladowapublikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto. Rewelacyjnie smakuje na ciepło a zapach.. obłędny. Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć. Olej z orzeszków ziemnych swobodnie możecie zastąpić innym albo użyć stopionego masła. (4 porcje
Di gotujegotuje". Zrobiłam ją tylko i wyłącznie z ciekawości, ale posmakowała mi tak bardzo, że na stałe zagościła w moim domu. Ciasto jest niezykle kruche, a nadzienie słodkie, pachnące cynamonem i chrupkie dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni. Oczywiście ilekroć ją piekę, zapominam zwiększyć ilość miąższu dyni, a potem tego żałuję. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytypokruszyć drożdże, zalać je mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Puree z dyni (jeśli jest zimne) również lekko podgrzać. Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić ciasto na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po upływie tego czasu rozgrzać gofrownicę, natłuścić ją i piec gofry
breakfast of dreamsobrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Ostudzić (muszą być zimne!). Rozgnieść na puree i wymieszać z puree z dyni, jajkami i ementalerem. Doprawić, dodać mąkę ziemniaczaną i zagniatać, dodając mąkę pszenną do czasu, aż ciasto będzie się jedynie delikatnie klejące i będzie się ładnie formowało. Stolnicę wysypać mąką, a ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałeczek
W poszukiwaniu inspiracjiłyżeczka ekstraktu z wanilii50 ml mleka125 g ciemnej czekolady (70%)Mało zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać puree z dyni, ekstrakt i mleko,połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach.Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiłą niespodzianką w środku. Z wierzchu ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki
Kolizje Smakówpiekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI(...)soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Krok 2. Następnie przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia
Moja Książka Kucharskapożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły). Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą . Dzięki suszonym daktylom i puree z dyni chlebek jest pyszny i słodki. W zamyśle smaku dodaje mu sok i skórka z pomarańczy. Ja akurat mogłam dostać tylko klementynki(...)kostkę miąższ dyni, a następnie zmiksować na gładko blenderem. W sezonie, kiedy świeża dynia jest niedostępna, a Wy nie macie dyniowego puree w swojej zamrażarce, możecie skorzystać z dyni mrożonej. Jest od razu obrana i pokrojona w kostkę, więc wystarczy wrzucić ją na kilka minut do wrzątku, a potem zmiksować razem z suszonymi daktylami. Przygotowanie chlebka dyniowo-daktylowego: Piekarnik
Chilli Czosnek i Oliwasoli 225 ml letniej wody Dodatki: siemię lniane (30 g), pestki dyni (30 g), słonecznik (20 g) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą i ziarnami. Do zaczynu dolać wodę, wymieszać, wsypać mąki i ponownie wymieszać. Można łyżką drewnianą lub hakiem do wyrabiania ciast - ciasta żytniego nie ma potrzeby długo mieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy keksówki
Kocham..lubię..gotuję..