ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:168/345)

Drożdżówki dyniowo - cynamonowe 169

Hej! Drożdżowe ciasto jest najzdrowsze na świecie. Wymaga uwagi przy wyrabianiu lecz Ci którzy mają maszynę do pieczenia chleba ten problem mają z głowy. Ja też

Tylko pysznie
Owsiane ciasteczka z dynią 168

płaskiej łyżeczki soli himalajskiej  wykonanie: Jajka i miód ubijamy mikserem do chwili aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy dynię startą na dużych oczkach i resztę składników. dokładnie mieszamy. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Staramy się przy tym formować okrągłe ciasteczka. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasteczka

Przysmaki Karolki
CHLEBEK GRYCZANY Z CHIA 145

suche składniki ,dodać chia ,drożdże,letnią wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie miało gęstą konsystencje,proszę się tym nie przejmować .Przełożyć ciasto do keksówek i odstawić na ok.45-50 min.do wyrośnięcia.. Wierzch chlebka można posypać ziarnami słonecznika,dyni czy płatkami owsianymi albo zostawić bez niczego. Piec około 45-50 min.w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika

Mała w garnku miesza
Kopytka z dynią 128

ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotowaną dynię mocno odcisnąć i rozetrzeć widelcem. • Połączyć z ziemniakami, jajkiem i mąką, solą i zagnieść cisto. Ciasto jest dość rzadkie, należy zrobić 4 rulony podsypując mąkę. • Rulony pociąć pod skosem. • Zagotować w garnku wodę

To co kocham
Chleb żytni razowy z nasionami konopi i lnem 199

zagniatania) i lepkie, i tak powinno być.  Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.  Po tym czasie ciasto krótko wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja na spód wykładam też pestki dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia (powinien rosnąć powoli, przez kilka godzin). Foremkę z chlebem włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę

FitKot
Kandyzowana skórka z cytrusów 151

całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek są również kandyzowane skórki cytrusów. Najpopularniejsza skórka kojarząca się z procesem kandyzowania to pomarańczowa. Ja ostatnio spróbowałam i do kandyzacji

vaniliowoczekoladowa
Dyniowe crumble z imbirem i goździkami 200

publikując je publicznie - wspomnijcie o źródle. https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Przepyszny deser lub jak kto woli - ciasto. Rewelacyjnie smakuje na ciepło a zapach.. obłędny.  Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć. Olej z orzeszków ziemnych swobodnie możecie zastąpić innym albo użyć stopionego masła. (4 porcje

Di gotuje
Tarta z dynią smażoną w miodzie 71

gotuje". Zrobiłam ją tylko i wyłącznie z ciekawości, ale posmakowała mi tak bardzo, że na stałe zagościła w moim domu. Ciasto jest niezykle kruche, a nadzienie słodkie, pachnące cynamonem i chrupkie dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni. Oczywiście ilekroć ją piekę, zapominam zwiększyć ilość miąższu dyni, a potem tego żałuję. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
.952. podwójnie gryczane 152

pokruszyć drożdże, zalać je mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Puree z dyni (jeśli jest zimne) również lekko podgrzać. Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić ciasto na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po upływie tego czasu rozgrzać gofrownicę, natłuścić ją i piec gofry

breakfast of dreams
Kopytka dyniowe 175

obrać, umyć i ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Ostudzić (muszą być zimne!). Rozgnieść na puree i wymieszać z puree z dyni, jajkami i ementalerem. Doprawić, dodać mąkę ziemniaczaną i zagniatać, dodając mąkę pszenną do czasu, aż ciasto będzie się jedynie delikatnie klejące i będzie się ładnie formowało. Stolnicę wysypać mąką, a ciasto podzielić na części. Z każdej uformować wałeczek

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 182

łyżeczka ekstraktu z wanilii50 ml mleka125 g ciemnej czekolady (70%)Mało zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać puree z dyni, ekstrakt i mleko,połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach.Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie KitKat na Halloween 224

miłą niespodzianką  w środku. Z wierzchu ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki

Kolizje Smaków
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki 129

piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb w foremce. Przepis na to ciasto chlebowe możecie tak naprawdę potraktować jako bazę do własnych pomysłów na wypiek: możecie oczywiście dodać inne ziarna np. słonecznika, dyni, lub podsmażone skwarki z boczku, podsmażoną cebulkę - więc korzystajcie z przepisu i oczywiście ulepszajcie go! Polecam pięknie :) K.K. SKŁADNIKI(...)soli 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka nasion kminku + dodatkowa porcja do posypania chleba PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie składniki na chleb łączymy w misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto - odstawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce na 30 minut. Krok 2. Następnie  przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki (max. do 1/2 wysokości) i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia

Moja Książka Kucharska
Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) 142

pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły). Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego  chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą . Dzięki suszonym daktylom i puree z dyni chlebek jest pyszny i słodki. W zamyśle smaku dodaje mu sok i skórka z pomarańczy. Ja akurat mogłam dostać tylko klementynki(...)kostkę miąższ dyni, a następnie zmiksować na gładko blenderem. W sezonie, kiedy świeża dynia jest niedostępna, a Wy nie macie dyniowego puree w swojej zamrażarce, możecie skorzystać z dyni mrożonej. Jest od razu obrana i pokrojona w kostkę, więc wystarczy wrzucić ją na kilka minut do wrzątku, a potem zmiksować razem z suszonymi daktylami.  Przygotowanie chlebka dyniowo-daktylowego: Piekarnik

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb żytni na zakwasie, z ziarnami 142

soli  225 ml letniej wody Dodatki:   siemię lniane (30 g), pestki dyni (30 g), słonecznik (20 g) Przygotowanie: Mąkę wymieszać z solą i ziarnami. Do zaczynu dolać wodę, wymieszać, wsypać mąki i ponownie wymieszać. Można łyżką drewnianą lub hakiem do wyrabiania ciast - ciasta żytniego nie ma potrzeby długo mieszać, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do formy keksówki

Kocham..lubię..gotuję..

Proponowane wyszukiwania