ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:166/345)

Placuszki dyniowo-bananowe 134

korzystamy z niego z ogromną przyjemnością. Zupa krem, kopytka, ciasta i obowiązkowo placuszki. Tym razem przygotowałam takie z dodatkiem banana, który nadał placuszkom lekkiej słodyczy. Placuszki same w sobie nie wychodzą mocno słodkie. Są idealne, by osłodzić je np powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem. 250 g puree z dyni 2 banany 2 jajka 1 łyżka płynnego miodu (u mnie rzepakowy

Smaki Na Talerzu
Mazurek bakaliowy babci Basi 139

którymi będziemy obklejać granice mazurka (trójkąty, kwadraty, prostokąty itp. w moim przypadku wkoło blaszki ), Zrobić wałeczek o średnicy 1 i 1/2 cm , przygniatać do ciasta palcami lub nożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika – 200-220 st C. ! Upiec na złoty kolor – PILNOWAĆ , bo szybka ciemnieje! – trwa to ok 15-20 min. Placek(...)placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Domowe przetwory: dynia karmelizowana 173

składnikach podaliśmy już ilość dyni po obraniu – przed obraniem to jakieś 700-750g. Po obraniu dyni kroimy ją na kawałeczki wielości 1-1,5cm. Można mniejsze ale nam zależało żeby kawałki były wyczuwalne przy wykorzystaniu np. do ciasta. Następnie ścieramy (po wcześniejszym wyparzeniu) skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny oraz ścieramy na tarce obrany imbir

Kuchenne Wariacje
Recenzja książki i KONKURS „Moje wypieki na 4 pory roku” 118

nabierają całkiem nowego smaku. Nadal sięgamy po letnie owoce, ale wprowadzamy też do menu świeże śliwki, jabłka, dynię, zbieramy pierwsze orzechy. ZIMĄ spiżarnia jest pełna zapasów, a my nie przestajemy korzystać z dóbr przygotowanych latem. Do wypieków włączamy cynamon i przyprawy korzenne, ciasta podajemy z kubkiem kakao i miodem”. Warto mieć w swoich zbiorach książkę autorstwa Doroty, dlatego zapraszam

Be Fit Be Strong
Dyniowe ciasto 101

Ciasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz.Zapraszam na facebooka, na pewno nic wtedy nie przeoczycie :) https://www.facebook.com/charlotte.gotujeSkładniki:2 szkl dyni startej na małych oczkach2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę1 szkl oleju1 szkl cukru3 jajka2,5 szkl mąki pszennej1 szkl dowolnych bakalii(...)ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i mieszamy. Wrzucamy sypkie składniki - mieszamy. Następnie dodajemy dynię pokrojoną na drobną kosteczkę i startą na tarce oraz bakalie, calość dokładnie miksujemy.Blaszkę natłuszczamy i posypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie przekładamy ciasto do foremki.Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do czasu "suchego patyczka". Mi to zajęło jakieś

charlotte gotuje
Sernik z dynią 203

łyżki ciemnego kakao 3 jajka pół szklanki cukru 135g mąki pszennej Masa serowa: 800g twarogu sernikowego 4 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 250g puree z dyni 70ml kremówki 30% pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Wierzch: szklanka świeżych jeżyn łyżka cukru Przygotowanie sernika: Spód brownie: Masło i połamaną na kawałki przekładamy do rondelka i na bardzo(...)nagrzanego piekarnika, pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu wyciągamy blachę z ciastem, lekko studzimy. Masa serowa: Piekarnik rozgrzewamy do 170stopni. Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i gałkę, miksujemy. Do masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując całość. Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy i na koniec wlewamy śmietankę, mieszamy całość i nasza serowa masa

NiePieprz.pl
Czekoladowe ciasto ze śliwkami i białą kruszonką 173

każdym dniem na straganach ubywa śliwek, trzeba się spieszyć, aby zdążyć jeszcze upiec ciasto ze śliwkami. Niedługo też skończą się jeżyny, maliny i grzyby. Coraz więcej z kolei orzechów, brukselki, dyń - tych malutkich Hokkaido i tych o gabarytach dużej piłki lekarskiej. Pojawiają się już pomarańcze, lecz na te najsłodsze trzeba będzie jeszcze trochę poczekać. Październik, to taki miesiąc, kiedy gdzieś(...)nadejdzie czas, podzielę się z Wami przepisami (pewnie jakoś w połowie listopada, po urodzinach mojego syna) :) A co jeszcze zaprząta moją głowę w październiku? - aby zdążyć upiec jeszcze jedno ciasto ze śliwkami , póki jeszcze są na straganach - zamrozić 5 pęczków koperku na zimę - zerwać jabłka z drzew i zrobić mus na zimę :) Zanim będę musiała zamienić moje ulubione granatowe mokasyny

Posadzone i zjedzone
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 176

Sezon na dyni ę zbliża się wielkimi krokami ( u niektórych to w sumie już się zaczął!). Ja ze swojego ogródka zerwałam już kilka ogromnych sztuk zasadzonych „przez przypadek” przez mamę, z myślą, że przecież „i tak nam nic nie wyrośnie(...)roku, jak i w poprzednim będę miała dla Was mnóstwo, fantastycznych dyniowych przepisów na m.in. Tortellini, Ciasto dyniowe z kremem, Pierogi, Zupy i wiele wiele innych … Ale narazie nie o przepisach mowa ;) Pogadajmy sobie właśnie o dyni ach … Taka uśmiechnięta dynia chyba wszystkim kojarzy się ze świętem Halloween. Nie zawsze jednak tak było – dawniej kojarzona była

Ostra na Słodko
Drożdżówki z wiśniami 279

Dawno nie jadłam tak pysznych bułeczek. Ciasto drożdżowe lekko wilgotne, smaczne nawet następnego dnia. Do nadzienia możesz użyć nie tylko wiśni świeżych czy mrożonych, ale warto wykorzystać teraz owoce sezonowe: jabłka, śliwki czy jabłka z dynią. Polecam ten przepis, bo drożdżówki przygotowane na bazie tego przepisu są grzechu warte:) Przepis znalazłam u Mariny . Na jej kanale możesz zobaczyć w jaki

In my kitchen
Gnocchi 74

ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Najlepsze są ziemniaki mączyste. Nie powinny one też być młode, ponieważ zawierają za dużo wody. Ciasto zagniatamy szybko oraz gdy kartofle są jeszcze ciepłe po ugotowaniu. Można dodawać do nich również zblanszowany szpinak, pieczoną dynię czy parmezan. Gnocchi podajemy z różnymi sosami, na przykład pomidorowym czy grzybowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g ziemniaków(...)ugotować w mundurkach. Odcedzić, przestudzić i obrać. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. 2. Do ziemniaków dodać jajko, sól, szczyptę gałki muszkatołowej i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto. Nie wyrabiać zbyt długo, tylko do połączenia składników, ponieważ gnocchi będą twarde. 3. Ciasto podzielić na cztery części i z każdej uformować podłużny wałek o grubości około 2 cm. Następnie

Danka Pichci
WŁOSKIE GRASSINI Z CZEKOLADĄ, DAKTYLAMI I PESTKAMI SLONECZNIKA 122

postać cienkich paluszków, a wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do sałatki z owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki temu paluchy chlebowe wyszły słodkie(...)soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 220 ml letniej wody 1/3 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki ulubionych pestek (słonecznik, dynia, sezam) 3 pokrojone na drobno daktyle 4 łyżki cukru Mąkę cukier i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Dodajemy posiekaną na drobno czekoladę, pestki oraz daktyle. Ugniatamy aż ciasto będzie elastyczne. Jak ciasto będzie

Kuchnia w oparach
Potrawy z dyni: Chleb dyniowy 179

łyżeczki solistarta dynia – 120 g30 g nasion dyni300 ml maślankiW misce mieszam mąki, sól, proszek i sodę. Dodaję startą dynię i nasiona i wszystko mieszam.Dodaję maślankę i wyrabiam na jednolitą gładką masę. Na posypanej mąką powierzchni wyrabiam ciasto aż będzie gładkie, w razie potrzeby dodając trochę mąki.Formuję ciasto w kształt bochenka i ostrym nożem nacinam wierzch.W piekarniku(...)spód powinien być głuchy odgłos to wtedy jest dobrze upieczony. Chlebek należy również w miarę dobrze wystudzić przed pokrojeniem, najlepiej na kratce. Smacznego źródło: C.Bretherton, BakingPost Potrawy z dyni: Chleb dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
MARCHEWKOWY SERNIK (bez glutenu i białego cukru) 68

Miękkie i wilgotne ciasto marchewkowe a do tego pyszna warstwa twarożkowa? Czy to nie brzmi cudownie? Idealne ciasto na Halloween jak i bez okazji!       Składniki (18-20 cm śr): Ciasto marchewkowe  - 300g obranej marchewki - 100g pł. owsianych (bzgl) lub mąka owsiana - 50g orzechów laskowych - 50g pestek dyni - 100g suszonych fig/moreli/daktyli - 1 pomarańcza - 2 jajka - 1 łyżeczka(...)kostek gorzkiej czekolady 1) Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut pod przykryciem. 2) Sparzyć pomarańczę i zetrzeć na wiórki skórkę. 3) Płatki owsiane, orzechy i pestki dyni zblendować na drobno w rozdrabniaczu. 4) Marchewkę zetrzeć na tarce lub zblendować w rozdrabniaczu (blender stacjonarny). 5) Owoce suszone wyjąć z wody ( nie trzeba dokładnie odcedzać) i zblendować

Candy Pandas
Słodkie mleczne bułeczki 88

mięciutkie, puchate i długo takie pozostają za sprawa zaparzanego ciasta metodą tanghzong, podobnie jak chleb hokkaido. Metoda ta polega na zaparzeniu części mąki, co ma sprzyjać lepszemu rozwojowi glutenu w cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować(...)pieczywo: Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Słodkie mleczne bułeczki Składniki: zaczyn tangzhong: 15g mąki 75ml wody ciasto: cały zaczyn tanghzong 300g mąki 50g cukru 1 jajko 100ml mleka skondensowanego (zagęszczonego bez cukru) 10g świeżych drożdży

Obiad gotowy
Chleb żytnio-gryczany na zakwasie 157

dyni 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki rodzynek +po łyżce nasion słonecznika i sezamu na wierzch  Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - jak zrobić? W szklanej misie wymieszaj 250 g mąki żytniej, 250 ml wody oraz 5-6 łyżek zakwasu (etap I). Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, by powstała gęsta pasta, odłóż 5-6 łyżek powstałego ciasta(...)sól. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj dodatki: nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, rodzynki (jeśli rodzynki masz siarkowane - zalej je na 1-2 minuty wrzącą wodą, po czym przepłucz; rodzynki niesiarkowane dostaniesz np. w sklepie ze zdrową żywnością). Foremkę nasmaruj oliwą, przełóż do niej przygotowane ciasto na chleb. Wierzch chleba posyp ziarnami słonecznika i sezamem, odstaw keksówkę

Moje Qulinaria