ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:173/345)

Dyniowa krajanka 128

Po Jesiennym Risotto zapraszam tym razem do wypróbowania dyni w wersji słodkiej- w postaci krajanki bez pieczenia.Masa dyniowa nie będzie dla Was zaskoczeniem, bo to

Kraina Miodem Płynąca
Dyniowo-cytrynowy torcik naleśnikowy 144

się u mnie w domu kilka razy w miesiącu. Smakują i na słodko i na wytrawnie. Tym razem na podwieczorek przygotowałam mini torciki naleśnikowe. Same naleśniki wzbogaciłam dodając do ciasta dyniowe puree, dzięki czemu zyskały one niepowtarzalny kolor. Z podanych proporcji wyszły mi 3 mini torciki. Placki naleśnikowe smarowałam naprzemiennie lemon curdem i lemon curdem zmieszanym z mascarpone. Do tego(...)inne ulubione owoce   Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier, mąkę, mleko oraz pure z dyni. Miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy szczyptę soli, szczyptę mielonego imbiru, cukier brązowy do smaku (u mnie ok 2 łyżki) oraz olej Wielkopolski i ponownie krótko miksujemy. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 20-30 minut. Po tym czasie smażymy (na minimalnej ilości oleju rzepakowego

Smaki Na Talerzu
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 122

będę ukrywać , ze moim wielkim marzeniem jest nauczyć się piec chleby – drożdżowe , na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat. Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami. Już kiedyś mówiłam Wam, ze moja babcia miała piec chlebowy, w którym co sobotę wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny(...)masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem, Przysmak z dyni oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, rozwałkowujemy

Ostra na Słodko
Sernik dyniowo imbirowy bez pieczenia 72

wyciągnięciu kulek dyniowych ze słoika. Dynia to sezonowe , delikatne i bardzo zdrowe warzywo. Pojawia się często w mojej kuchni szczególnie jesienią. Teraz mamy środek lata, a ja miałam chęć na sernik dyniowy z tym warzywem, choć w rzeczywistości jest to owoc jagodowy, zazwyczaj sporych rozmiarów i z twardą skórką. Wykorzystałam do przepisu słoik dyni w zalewie słodko kwaśnej ze sklepu(...)wychłodziła. Mój sernik dyniowy powstał na spodzie pieczonym ,gdyż i tak potrzebowałam blatów biszkoptowych do innego ciasta. Upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu. Przepis na masę serową. Ser, cukier, śmietankę włożyłam do misy robota i włączyłam ubijanie. Międzyczasie zmiksowałam blenderem ręcznym kulki dyni na puree.  Dodałam do sera. Jeśli masa wyjdzie zbyt blada, możesz dodać soku z buraków czerwonych

Z Kuchni Do Kuchni
Marynowana dynia a la ananas (bez octu) – przepis krok po kroku 240

blogu już nieco jesiennie Wszystko za sprawą kolejnego przetworowego przepisu, tym razem z dynią w roli głównej. Marynowana dynia a la ananas to kolejny z przetworów, który u mnie w domu przygotowujemy co roku. Jak wiadomo, ananasy są świetnym dodatkiem do ciast, kremów, deserów, sałatek, a nawet do mięsa, czy ryb. Natomiast kiedy wykryto u mojego Brata alergię na ananasy

Okiem Blondynki by McBlondi
Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie 158

się formować w bochen. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami. Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas. Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp). Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu. Pieczemy 10 min w 230 stopniach. Skręcamy temperaturę do 200 stopni

Mieszam w Garnku
Słodkie środy - Babka dyniowa z suszonymi bananami i żurawiną 115

jajek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt naturalny i całość mieszamy. Na koniec dodajemy przygotowaną dynię i ubitą pianę z białek oraz jedną część suszonej żurawiny i mieszamy łyżką aż do połączenia wszystkich składników. Do foremki przekładamy połowę ciasta, układamy warstwę suszonych bananów i suszonej żurawiny. Przykrywamy resztą ciasta, i ponownie układamy banany i żurawinę. Pieczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Placki dyniowe z nutą waniliową (wegańskie) 192

łóżku, z zieloną zimową herbatą najbardziej mnie inspirują. W głowie rodzi się masa pomysłów na ciasta, obiady, konfitury.. Dodaję wtedy najwięcej przepisów na bloga i jestem niezwykle spokojna. Mimo brzydkiej pogody odnajduję masę motywacji i inspiracji. Dlatego dorwałam piękną, dużą.. dynię! Zrobiłam z niej puree (obrałam, upiekłam, zblenderowałam) i schowałam do pojemniczka by wykorzystać w kilku nowych daniach

Czarnawisienka
Chleb z ziarnami 146

muszę spróbować od razu. "Zakwas"   1 szkl. mąki żytniej razowej 1 szkl. letniej wody  Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 650 3 szkl. letniej wody  plus troszkę ewentualnie dolać gdy za gęste 3/4 szklanki płatków owsianych 1 szkl. ziaren dyni i słonecznika [  słonecznik] 1/2 szkl. siemienia lnianego [nie dałam] 1/2 szkl.sezamu 3 łyżeczki soli [dałam więcej

Moje domowe kucharzenie
Proste dyniowe muffinki 103

wszyskich dyń największym uczuciem darzę tę hokkaido. Za to, że jest pyszna na surowo i zamarynowana w korzennych przyprawach w zalewie cukrowej z octem. Że nie trzeba jej obierać i ma piękny kolor.  Jest według mnie najsmaczniejsza, ma najfajniejszą konsystencję i smakuje super w zupie krem, w muffinkach i w curry. Nie potrzeba jej za wiele towarzystwa bo nawet(...)fajna. Jak ja.  Banalnie proste mam dla Was muffinki, takie, które pachną już Świętami bo wsypałam do ciasta całą łyżkę przyprawy korzennej, która w okresie "okołobożonarodzeniowym"  wykorzystywana jest u mnie w ilościach hurtowych. Poza tym świetnie gra z dynią.  Składniki (na 12 muffinek): 200 gram upieczonej dyni hokkaido  150 ml mleka  50 ml oleju

Mango Papaja
Drożdżowe brioszki 70

spiżarni. Na pierwsze miejsce na półce wysuną się dżem z pomarańczy z dodatkiem dyni i imbiru , który ostatnio zrobiłam. To, co jest zawsze w domu to oczywiście jabłka , których jesienią jest całe mnóstwo. Dla wzmocnienia smaku do dodałam likier Cointreau, który idealnie komponuje się z dżemem. Ciasto robi się błyskawicznie, szybko wyrasta i nie wymaga leżakowania w lodówce przez

SprawdzonaKuchnia.pl
Kasza Jaglana z Cukinią, Ziarnami i Bakaliami Zapiekana w Piekarniku 153

Kurcze, mam mały dylemat.. W książce autorka ten przepis określiła mianem "ciasto", a ja nazwałabym go raczej "zapiekaną kaszą jaglaną z cukinią". Ciasto kojarzy mi się z czymś bardziej podatnym na krojenie i bardziej sprężyste, albo sztywne. A to mi przypomina pyszną kaszę jaglaną zapieczoną z ziarnami. Powiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja!  Składniki(...)miksera i wszystko razem zmiksowałam. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę. Wierzch posypałam orzechami, pestkami dyni, jagodami Goji i miechunką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekłam około 40 minut. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto i pozostawiłam w formie do całkowitego wystudzenia! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Jakiś czas temu trafiła w moje ręce książka Anny

Blondynka Gotuje
Pudding dyniowy z sosem karmelowym 183

więcej mąki by masa miała konsystencję jogurtu. Wszystko zależy od ilości wody znajdującej się w miąższu dyni. Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Ja podzieliłam masę na kokilki i tortownicę. Pieczemy około 30-40 minut,  w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest suche. Karmel: Cukier rozsypujemy równomiernie na patelni. Gdy się rozpuści i nabierze ciemno, bursztynowy kolor

Garnkowe fanaberie
Proste jest smaczne 165

pomiędzy dwoma warstwami ciasta) i pieczemy około 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. I jemy- najlepiej jeszcze ciepły, domowy placek do kawy. Prawda, że proste też jest smaczne? A jeśli kogoś przekonałam do prościzny to polecam też prostą, błyskawiczną zupę, którą przedstawiałam w wersji patisonowej w tym poście . Tym razem jednak głównym składnikiem była dynia piżmowa, a poza

les mirabelles
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE, Z ZIARNAMI - NAJLEPSZY 220

łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) - 40g otrębów gryczanych - 50g płatków gryczanych - 950g (ml) wody mineralnej lub filtrowanej W misie miksera umieszczamy mąki, dodajemy zakwas, sól, ziarna (chia, słonecznik, dynia, siemię lniane) płatki oraz otręby gryczane, sól, oliwę, wlewamy ok.800g (ml) wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok.5-10 minut, znów mieszamy (masa powinna zacząć gęstnieć, chia zaczyna żelować). Po chwili(...)kokosowym (używam silikonowych form), gdy używamy form metalowych należy je przesmarować i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto w formach dokładnie ubijamy (łyżką maczaną w zimnej wodzie), wygładzamy i obsypujemy ulubionymi ziarnami (u mnie płatki gryczane, pestki dyni i siemię lniane), skrapiamy dość obficie wodą i odstawiamy najlepiej zakryte folią do wyrastania. Po ok.10-15h, gdy widać wyraźnie

Smaczne Zdrowe