ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:165/345)

Jogurtowy sernik dyniowy 339

Serniki jako ciasto stoi u mnie na pierwszym miejscu. Jak dla mnie najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które można zrobić z niemal każdego sera. Ten jest wyjątkowy, gdyż jest z nutką dyni. :) Składniki: 400g jogurtu greckiego 1 jajko 4 łyżki budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki puree z dyni kilka kropli aromatu pomarańczowego garść rodzynek + mąka do obtoczenia Sposób

Truskawkowa Fiesta
Pieczone kasztany 132

orzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem, syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią i cieciorką. Spróbować na pewno warto. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wam… smacznego.   Wydrukuj przepisThe post Pieczone kasztany appeared first

mojewypiekiinietylko
Kilimandżaro z dynią i jabłkiem 270

                      Moja wersja popularnego ciasta Kilimandżaro. Ciemny biszkopt, masa dyniowo - jabłkowa, masa budyniowa i kremowa polewa. Po prostu bajka. Koniecznie upieczcie to ciasto. Co prawda trochę wymaga

Ewa w kuchni
776. Makaron w sosie orzechowo-dyniowym. 165

Makaron w sosie orzechowo-dyniowym*; z miodem i malinami *masło orzechowe, pure z dyni, cynamon, słodzik, woda/mlekoNic dodać, nic ująć.A po szkole będę piec Halloween'owe ciasto do szkoły, bo po co uczyć się na sprawdziany

More food, love and dreams
Muffinki dyniowo-jabłkowe z kruszonką 152

sobotni ranek, upieczcie te babeczki i zabierzcie na spacer jako przekąskę. Jabłka i dynia doskonale się wspólnie komponują, przyprawa do dań z dyni podkreśla ich smak, dodając lekkiej pikanterii. Babeczki są wilgotne, a kruszonka tradycyjnie występująca na ciastach drożdżowych dodaje im chrupkości. Ciasto również można upiec w podłużnej keksowej foremce, sprawdzałam :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz

Pora coś zjeść
Chlebek z dynią 204

cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.  Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać mleko i zagniatać gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sezam, słonecznik oraz żurawinę i olej.  Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce

Z miłości do słodkości
Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami 131

cześć! Chleb żytnio –orkiszowy z ziarnami   Bez dodatku drożdży . Wersja uproszczona bez zakwasu. Porcja na jedną keksówkę. Składniki ciasta: ½ kg mąki (u mnie żytnia razowa i orkiszowa jasna) 2 łyżki zaczynu 1 szklanka ziaren (słonecznika, dyni, siemienia lnianego) 1 i ½ łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej 2 szklanki wody 1 łyżka oliwy Składniki zaczynu na pierwszy bochenek: 2 kromki pieczywa(...)mieszanki chlebowej do słoika i wkładamy do lodówki. Zaczyn na kolejny bochenek będzie gotowy po 2 dniach. Keksówkę o wymiarach 30x11 wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Pieczemy w piekarniku nastawionym na funkcję termoobiegu, nagrzanym do temperatury 180-190 stopni, przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z foremki

Moja Mama Gotuje
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 168

smakiem koleżanka mojego dziecka, to znaczy, że musi być pyszne :) Jeśli zostanie Wam nadzienie, możecie spokojnie je zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji. Będzie szybciej :) Zrobicie wtedy tylko ciasto. Składniki wystarczą na 5-6 porcji. To, co mi się podoba w tych pierogach to fakt, że gdy po ugotowaniu przełoży się je do salaterki - nie sklejają się. Od czasu(...)dużych oczkach Rozgrzać na patelni masło klarowane i poddusić na nim cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól wsypać do miski i wymieszać składniki. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać

Szczęśliwa kuchnia
Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 170

smakiem koleżanka mojego dziecka, to znaczy, że musi być pyszne :) Jeśli zostanie Wam nadzienie, możecie spokojnie je zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji. Będzie szybciej :) Zrobicie wtedy tylko ciasto. Składniki wystarczą na 5-6 porcji. To, co mi się podoba w tych pierogach to fakt, że gdy po ugotowaniu przełoży się je do salaterki - nie sklejają się. Od czasu(...)dużych oczkach Rozgrzać na patelni masło klarowane i poddusić na nim cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól wsypać do miski i wymieszać składniki. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Krajanka serowo - dyniowa 154

teraz konkrety.. Czyli o pieczeniu.. :)  Nie miałam pomysłu co zrobić z dynią. Wzięłam więc z  TEJ strony przepis. Wprawdzie jest pracochłonny, ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania.   Wspaniałe w smaku.. jedno z najlepszych jakie robiłam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka jasnego brązowego cukru 230 g zimnego masła, pokrojonego(...)płatków owsianych Sposób wykonania: Orzechy drobno posiekać. Z podanych składników zagnieść ciasto do momentu aż zaczną się tworzyć wilgotne grudki. Z przygotowanych wilgotnych okruszków odłożyć 2  szklanki przygotowanego „ciasta”. Pozostałą ilość okruszków wyłożyć na posmarowanej tłuszczem dużej blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze  180 stopni C. Odłożone dwie szklanki okruszków podpiec na rumiano oddzielnie

Na słodko lub wytrawnie
Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami 65

bułeczki na maślance z makiem, sezamem i pestkami dyni W październikowej piekarni Amber przepis na bułeczki których nie trzeba długo wyrabiać. Wystarczy wymieszać składniki w misce, przykryć i zostawić na kuchennym blacie do rana. Drożdże, których co ciekawe jest bardzo mało przez noc wykonają za nas prawie całą robotę. Rano podzielimy ciasto na porcje i wrzucimy do nagrzanego piekarnika(...)mąki pszennej typ 500 20 g pestek dyni 10 g nasion sezamu 10 g maku (lub siemienia lnianego) 6,5 g soli Wykonanie Poprzedniego wieczoru drożdże i zimną maślankę wkładamy do miski i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dobrze mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto jest dość jędrne. Przykrywamy miskę i pozwalamy, aby ciasto fermentowało przez

Tajemnice Smaku
Czekoladowe ciasto gryczane 159

koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy już łyżką.  Teraz dodajemy ziarna słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe i żurawinę. I ponownie dokładnie mieszamy. Blaszkę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temp. 180-200 stopni, aż uzyskamy efekt tzw. "suchego patyczka". W moim piekarniku piekło się ok 45 minut

Karczma Honorietty
Ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem 139

Jeśli lubicie smak babki piaskowej, to pokochacie ciasto z kaszy manny z wiśniami. Przypomina trochę śródziemnomorskie ciasto z semoliny, jest mocno doprawione cytryną i kardamonem. Doskonale smakuje z kulką lodów i polane odrobiną oleju z dyni. Długo zachowuje świeżość i pasuje do filiżanki herbaty.   Składniki: szklanka kaszy mannej szklanka mąki szklanka mąki migdałowej 2 łyżeczki sody ¾ szklanki cukru brązowego(...)szklanki mleka sok i skórka z 2 cytryn   garść mrożonych wiśni (lub świeże wydrylowane) kilak listków mięty do dekoracji keksówka posmarowana olejem i podsypana kaszą manną Przepis na ciasto z kaszy manny z wiśniami i kardamonem W dużej misce lub garnku mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (kaszę mannę, mąkę zwykłą i migdałową, sodę, cukier, przyprawy. Dodajemy mokre składniki

Ugotowane pozamiatane
BUŁECZKI ZE SŁONECZNIKIEM 99

Bułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na domowy i prosty wypiek, nawet dla początkujących. Możecie je upiec posypane ziarnami słonecznika, pestek dyni lub sezamu. Przepis na bułeczki domowe, który wykonacie przez cały rok. Bułeczki wychodzą bardzo miękkie, puchate, idealne na weekendowe śniadanie. Do domowych bułeczek polecam wszelakie pasty na kanapki, np. pastę jajeczną oraz twarożek na kanapki . Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem(...)opakowanie 7 lub 8 g. Wtedy nie trzeba robić rozczynu – wystarczy wymieszać składniki i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Do przygotowania domowych bułeczek możecie wykorzystać mleko zwierzęce lub roślinne. Przygotowane i ułożone na blaszce bułeczki można posypać sezamem jasnym lub czarnym, pestkami dyni, a nawet niezbyt słodką kruszonką. PRZYGOTOWANIE: Przygotowuję rozczyn ze świeżych drożdży. W tym celu do miseczki kruszę

Zasmakuj Kuchni
Sernik z Dynią 129

wiele cudownych produktów. Na zdjęciu także talerzyk i deska  Ambition SKŁADNIKI: Ciemne Ciasto: 80g czekolady gorzkiej 4 jajka 5 łyżek mąki pszennej 1 płaska łyżeczka do pieczenia 3 łyżki cukru Masa Serowa: 1kg sera białego 3 razy mielonego 5 jajek 1,5 szkl. puree z dyni 200g cukru kryształu 250ml śmietany 30% 6 łyżek mąki pszennej pół łyżeczki proszku(...)ubić z cukrem na sztywno. 4.Ser miksować, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, puree z dyni,cynamon, na koniec delikatnie wmieszać śmietanę i białka 5.Przygotowaną masę serową wylać na podpieczony spód, piec około 1,5 godziny w temp. 140-150* 6.Na upieczone ciasto, delikatnie przestudzone, wylać śmietanę dokładnie wymieszane z cukrem pudrem i cytryną. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia

Dziś Ja gotuje

Proponowane wyszukiwania