Z nowym 2015 rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym
Kulinarne przygody Gatityciasto będzie gładkie. Znowu odstawić ciasto w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką na kolejne 25 minut. Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku i formować bułeczki z wierzchu zmoczyć wodą. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wierzch np. pestkami dyni i płatkami owsianymi. Poukładać na blaszce od piekarnika. Chwilkę ok. 5 minut poczekać aż troszkę bułeczki urosną i wstawić
Słodkości i nie tylkododać do dyni, wymieszać i ewentualnie dosłodzić. Na dużą wyłożoną pergaminem blachę wyłożyć równomiernie masę dyniowo-pomarańczową. Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu olej. Gotowe ciasto wylać na masę
Jadło i czytadłoKarabachu. W Kabardino- Balkarii przygotowuję się Chyczyny nadziane gotowanymi ziemniakami i serem. Te pyszne pierogi delikatnie różnią się od siebie ciastem, ale są popularne na całym Kaukazie. Można je nadziewać czym się żywnie podoba- zieleniną, twarogiem, ziemniakami lub dynią. Spróbujcie Składniki: – 350ml kefiru – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka soli(...)Kefir delikatnie podgrzać (temp max 40 stopni), dodać sodę, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Następnie dodać kefir, wymieszać i zagnieść miękkie ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 15 minut. Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać, przełożyć do miski, dodać olej i sól i wszystko dokładnie
Smaki Arminedyni ( przepis ) 100 g masła 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka i sok z 1 pomarańczy Dodatkowo: 50 g czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej) Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku, ściągnąć z gazu. Dodać cukier i mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać puree z dyni i wystudzić(...)delikatnie wymieszać ciasto. Napełnić babeczki ciastem do 2/3 ich wysokości i piec partiami przez 20 minut w 180 stopniach na funkcji góra-dół. Babeczki idealnie sprawdzą się na Halloween lub Andrzejki – wystarczy do każdej dołączyć karteczkę z wyzwaniem lub pytaniem/wróżbą. Krok po kroku: 1. Rozpuścić masło 2. Dodać cukier 3. Dodać puree z dyni i wystudzić 4. Wymieszać suche
KuchniaWeDwoje.plSmakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli Makę wymieszać z solą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać nożem z mąką i smalczykiem. Zagnieść ciasto, dodając po odrobinie wody. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Farsz 300 g niedużych obranych cebul 250 g żółtego sera 1 papryczka(...)niczym nie smarować), nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto podpiec 10 minut w 200°C. Na podpieczonym cieście wyłożyć cebulę z serem, polać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30 minut w 190°C. Po ok.10 minutach wierzch posypać pestkami dyni i słonecznika. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda
Pełny talerzsztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier oraz masło i utrzeć. Następnie porcjami dodawać ser. Gdy składniki się połączą dodać makę ziemniaczaną, puree z dyni oraz skórkę otarta z pomarańczy. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Na koniec dodać piane z białek. Masę serową przełożyć do przygotowanej blaszki z herbatnikami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego(...)masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujewłaśnie w mojej lodówce zawsze znajduje się rolka gotowego. Do przygotowanie moich ciastek wykorzystałam dżem z dyni i pomarańczy, na który przepis możecie znaleźć tutaj . Do pracy, do kawy, jako szybka i słodka przekąska sprawdzą się na piątkę z plusem! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego xxl coś do smarowania – dżem, powidła, marmolada cukier puder jajko, roztrzepane Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy
Życie ze smakiemblaszce i pieczemy około 40-60 minut (w zależności od soczystości i wilgotności dyni) w temperaturze 200℃ (bez termoobiegu). Studzimy i dokładnie blendujemy ze skórką( tylko, jeśli używamy dyni hokkaido). W razie potrzeby rozrzedzamy stopniowo dodając przegotowaną wodę lub jeśli puree jest zbyt rzadkie delikatnie odciskając w gazie. WYKONANIE MUS ŚLIWOKOWY : Śliwki gotujemy wraz z cukrem na małym ogniu(...)masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego już twarogu, dokładnie mieszamy go w misce
cool and mintytworzył ogonek dyni. Pisakiem robimy kłącza :) I gotowe. Dynie powinny chwilę postać w temp pokojowej by wszystko się zsiadło :) Gorąco polecam-jest to pyszna przekąska, idealna na imprezy czy na jesienne wieczory :) Smacznego :) PS Kolejny mój przepis został opublikowany w gazecie :) Tym razem padło na ciasto Monte :) Bardzo się z tego cieszę i zachęcam do zakupu gazety :) przepis
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukru 2 banany 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3 miska: 300 g dyni startej na drobnych oczkach pół średniego ananasa obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę (w sumie to jest około 300 g, może być ananas z puszki), syrop przyda się do bajerowania ciasta, na końcu instrukcja) 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan łyżka skórki pomarańczowej
greenscarfpołowa czerwonej papryki majonez sól pieprz 1. Czarny ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. 2. Paprykę, suszone pomidory i ogórki kroimy w drobną kostkę. 3. Kukurydzę przelewamy wodą a dynię odcedzamy z nadmiaru zalewy. 4. Składniki dokładnie łączymy z majonezem i poszatkowaną natką pietruszki. 5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Gotową sałatkę przekładamy do fioletowego silikonowego pojemnika(...)także fioletową, uszczelniającą gumkę. Zapobiega ona rozprzestrzenianiu się aromatycznego zapachu sałatki w całej lodówce. Dlatego możemy bezpiecznie przechowywać ją obok ciast czy deserów. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki , śniadania i kolacje Tagged: akcesoria kuchenne , czarny ryż , dynia , dynia marynowana , Jan Niezbędny , kukurydza , majonez , na szybko , ogórki , papryka , sałatka , suszone pomidory , warzywa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzapewniając jednak swoje dobroczynne właściwości. Ciasto na kopytka bezglutenowe robi się tak samo, jak ciasto na klasyczne kopytka. Ugotowane i zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki mieszamy z jajkiem i mieszanką mąk. Ja dodatkowo dodaję do ciasta jakieś warzywo lub zioła. Najczęściej jest to koperek lub zielona pietruszka, ale daję też czasem marchewkę, dynię albo buraka. Podobnie jak w przepisie(...)ryżowej 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju Wykonanie: Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wbijamy jajko, wszystkie rodzaje mąk, sól oraz koperek. Wyrabiamy ręką ciasto. W 3-5 litrowym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli oraz 1 łyżki oleju (można pominąć, ale ja dodaję po to, by kopytka się nie sklejały). Blat lub deskę posypujemy
Wiszniówkapokojowej. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże oraz sól, cynamon, kardamon, goździki i gałkę. Dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy. Do puree z dyni dodajemy jajko, cukier, olej, rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy
Moje-pitraszenie