ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:160/345)

Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 252

bochenku.400 g zakwasu żytniego150 ml wody100 g maki pszennej razowej300 g mąki pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki

Z butelką mleczka w tle
Rogaliki dyniowe z konfiturą 247

łyżka soku z cytryny. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli i margarynę. Dodać puree z dyni (dynię pokroić w kosteczkę, ugotować do miękkości i zmiksować na papkę).   Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować na kształt koła. Podzielić na 8 trójkątów, na każdy trójkąt nałożyć po łyżeczce konfitury. Zwijać rogaliki

Z miłości do słodkości
Dyniowo-serowe kluseczki ze śliwkami w cynamonowym miodzie 110

jajka 0/5 łyżeczki cynamonu łyżka cukru trzcinowego śliwki różnego rodzaju miód (łyżeczka na 2-3 śliwki) cynamon Serek śmietankowy mieszamy z puree z dyni oraz jajkami. Dodajemy mąkę, cynamon i cukier. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczki i odcinamy niewielkie kluseczki. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody cały czas mieszając aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy

Mienta blog
Spozniona WP # 49 123

babelki.Do zaczynu dodajemy pure z dyni, jajko, sol, olej i cukier. Dobrze mieszamy po czym dodajemy pozostala make.Ciasto wyrabiamy na stolnicy oproszonej maka przez okolo 7 minut. Bedzie dosc twarde, ale latwo sie ugniata i nie lepi sie. Miske po ciescie myjemy, namaczamy w goracej wodzie by byla ciepla i przekladamy tam ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia

Przysmaki Karolki
Ravioli z dyniowym farszem w sosie szałwiowym 156

szklanka/kubek itp. ważne aby tym samym naczyniem odmierzać składniki, ale i tak jak to w życiu bywa z tego typu ciastem czasami i tak trzeba ciut podsypać mąką lub dodać więcej wody.   Farsz: około pół 1 kg dyni (waga po obraniu ze skórki i bez wnętrzności) 200 g suchej czerwonej soczewicy 2 cebule łyżeczka soli , łyżeczka suszonego czosnku (oczywiście(...)łyżki mąki 2-3 łyżki oleju roślinnego – kokosowy rafinowany jest w tym przypadki najlepszy szczypta gałki muszkatołowej pęczek świeżej szałwii sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Zetrzyj surową dynię na tarce o grubych oczkach , dodaj do niej 2 szklanki wody i zblenduj na gładką masę. Na dużej patelni podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę przez 5 minut, po czym

greenscarf
Ciastka pełnoziarniste bez cukru 157

jeszcze namiastki słodyczy, możecie dodać posiekaną drobno dobrej jakości czekoladę. W przepisie liczą się proporcje, jednak jeśli czegoś nie macie, to nie panikujcie. Dążcie po prostu do odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie macie orzechów włoskich? Nic strasznego, dodajcie więcej innych bakalii lub dosypcie trochę mąki. Możecie użyć dowolnych bakalii, byle pi razy drzwi, mieściły się one w tych(...)łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 gram bakalii (daktyle, żurawina, pestki dyni, siemię lniane, pestki słonecznika) 50 g mielonych orzechów włoskich 2 jajka szczypta soli Sposób przygotowania Mąkę wysypać na stolnicę. Zimne masło posiekać i dodać jajka oraz bakalie i sól. Zagnieść ciasto. Urywać kawałki ciasta i rozpłaszczać je w dłoniach. Kłaść ciastka na blasze wyłożonej papierem

Mieszam w Garnku
Orzechowe ciasteczka z pestkami dyni - bez glutenu, cukru i jajek 149

zrobił takie pyszne ciasteczka z dumą powiedziała : JA SAMA :) Ciasto jest bardzo bezpieczne i spokojnie można jeść wszystkie składniki na surowo, więc kosztowania nie było końca i nawet zastanawiałam się nad tym by zjeść je bez pieczenia. Składniki: - 3 bardzo dojrzałe banany - 1 szklanka prażonych orzechów arachidowych - 1 szklanka pestek dyni - 8 daktyli ( polecam  daktyle tej firmy(...)masy - nie masła. Blendujemy banany, dodajemy masę orzechową i daktyle, blendujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pestki dyni i mąkę jaglaną. Dobrze mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy łyżką ciasteczka, by było łatwiej można przed każdym nabieraniem ciasta zamoczyć łyżkę w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 20 minut. Najlepiej smakują zostawione

Szkrab Je Sam
DYNIOWE LATTE Z INKĄ, BEZĄ WŁOSKĄ I PIERNICZKOWĄ KRUSZONKĄ 126

Wielkimi krokami zbliża się jesień, a co za tym idzie zbliża się też sezon na pyszne dynie. Jak wiecie wykorzystuję je nie tylko do genialnych, rozgrzewających obiadów, ale też do deserów! Ciasta dyniowe , soki , kawy albo desery na zimno z jej dodatkiem smakują genialnie. Dziś ciasta dyniowego nie będzie, ale będzie coś, co wspaniale do ciasta dyniowego pasuje(...)WŁOSKA: * drobny cukier – 80 g * białko z jaj rozm. L – 1 szt * woda – 2 łyżki * kruche pierniki ( posiekane lub zmielone ) + kawa INKA – do oprószenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PUREE DYNIOWE: Dynię ( mocno pomarańczową, o „mączystym” miąższu ), czyścimy, obieramy, wydrążamy, kroimy w plastry. Układamy w naczyniu do zapiekania, przykrywamy i pieczemy od 30-50 minut w 180C w zależności

Ostra na Słodko
gnocchi vel kopytka z dynią i masełkiem szałwiowym 136

podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej pieprz wykonanie: Wystudzone ziemniaki i dynię przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na pure. Dodajemy jajko, mąkę orkiszową lub pszenną, mąkę ziemniaczaną, gałkę muszkatołową oraz pieprz do smaku i zagniatamy ciasto. Formujemy cienie wałeczki, jeśli zachodzi potrzeba to podsypujemy mąką. Kroimy kluseczki. Wrzucamy na wrzącą osoloną

Domowy Smak Jedzenia
Dżem z dyni i jabłek 124

Pachnący goździkami i cynamonem dżem z dyni i jabłek pozwoli Wam zatrzymać jesienne smaki na dłużej. Znakomicie nadaje się do deserów, jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast oraz na kanapki. Do jego wykonania najlepiej użyć kwaśnych jabłek. Jeśli jednak takich nie macie wystarczy, że do masy dodacie więcej soku z cytryny. Ilość cukru też możecie modyfikować dostosowując ją do własnych

MyCookBook.pl
Puree z dyni. 213

niej przekonałam. Zrobiłam nawet puree i zamroziłam małe porcje. Takie po 250 g. Dostałam. dość dużą dynię od wujka i szkoda byłoby jej nie wykorzystać. Warto zrobić taki zapas. Później mamy już, gotowy dodatek do różnych dań. Można dodawać do ciast, pieczywa, placków, zupy. Pełna dowolność. Na razie, nie mam na blogu takich przepisów, ale mam już puree, więc zaglądajcie

Agusiowe smakołyki
Kulinarne nowINKI - czyli warsztaty z Kawą Inka i Sebastianem Olma. 142

pomieszały cyferki i zrobiły nieco zamieszania. Ale  "mistrzynie w swoim fachu" szybko wyłapały błędy ! W porozumieniu z dziewczynami ustaliłyśmy właściwe proporcje ciasta i wszystko pięknie i smakowicie się udało. Pozostałe grupy przygotowywały: krem z pieczoną dynia, imbirem, kawą Inka i grzankami smażony kalafior z morelami, kawą Inka i orzechami laskowymi łosoś z białą kaszą gryczaną w emulsji kawowej, cukinią(...)talerzu wyłóż puree z kalafiora, smażonego kalafiora, kawałki moreli, po czym wszystko posyp startym orzechem laskowym. GOTOWE!    Niebawem na blogu zaprezentuję też oba desery, czyli ciasto marchewkowe i crem brulee. W tak zwanym "międzyczasie" wzięliśmy udział w szkoleniu baristycznym. Wyglądało to niczym praca alchemika, farmaceuty czy też ... maga ? Tu szczypta tego, odrobina tamtego i jeszcze kropla owego... Fajnie

kolorowotorcikowo
Domowe bułeczki pszenne 181

środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki świetnie się sprawdzą jako dodatek do porannego śniadania , ale i będziecie mieli świeże pieczywo do pracy. Bułeczki można upiec rano, a ciasto przygotować wieczorem. Ale szczegóły znajdziecie na końcu wpisu. Zobacz także: Szybki przepis na domowy chleb Zobacz również: Domowy chleb pełnoziarnisty U mnie szklanka to 250 ml. Przepis jest na 8 bułeczek(...)ręką wyrabiamy ciasto. Pamiętajcie, to mają być domowe bułeczki, więc wystarczy kilka minut wyrabiania ciasta. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie formujemy okrągłe bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, albo podsypanej mąką i zostawiamy na ok. 30 minut. Możecie je posypać np. pestkami dyni, czarnuszką, albo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kopytka z pieczoną dynią i kiełbasą 114

gałązka * papryka wędzona- 2/3 łyżeczki * szczypta soli Z ugotowanych ziemniaków, mąki i jajka wyrobić ciasto na kopytka. Ciasto podzielić na 2-3 części, zrobić cienki rulon i kroić mniejsze kawałki. Gotować w osolonej, wrzącej wodzie 1 minutę od wypłynięcia. Dynię pokroić w kostkę, chorizo w plastry, a cebulę w piórka i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z oliwy, soli, świeżego rozmarynu

Kraina Miodem Płynąca
Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem 158

napisałam. A wy pewnie nie wierzycie, że to prawdziwy tytuł Ale jest prawdziwy. Po marchewce , batatach , szpinaku , dyni , pasternaku i fioletowych ziemniakach (mam mini ubaw, pisząc to :D) podjęłam małe wyzwanie “odczarowania” kalarepy i tym sposobem powstało takie pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem. Aromatyczne, puszyste, jedynie z delikatną nutką kalarepy. Pewnie nie wyczuje jej nikt, jeśli

Fitkot