Miękkie i wilgotne ciasto marchewkowe a do tego pyszna warstwa twarożkowa? Czy to nie brzmi cudownie? Idealne ciasto na Halloween jak i bez okazji! Składniki (18-20 cm śr): Ciasto marchewkowe - 300g obranej marchewki - 100g pł. owsianych (bzgl) lub mąka owsiana - 50g orzechów laskowych - 50g pestek dyni - 100g suszonych fig/moreli/daktyli - 1 pomarańcza - 2 jajka - 1 łyżeczka(...)kostek gorzkiej czekolady 1) Suszone owoce zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut pod przykryciem. 2) Sparzyć pomarańczę i zetrzeć na wiórki skórkę. 3) Płatki owsiane, orzechy i pestki dyni zblendować na drobno w rozdrabniaczu. 4) Marchewkę zetrzeć na tarce lub zblendować w rozdrabniaczu (blender stacjonarny). 5) Owoce suszone wyjąć z wody ( nie trzeba dokładnie odcedzać) i zblendować
Candy Pandasmięciutkie, puchate i długo takie pozostają za sprawa zaparzanego ciasta metodą tanghzong, podobnie jak chleb hokkaido. Metoda ta polega na zaparzeniu części mąki, co ma sprzyjać lepszemu rozwojowi glutenu w cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować(...)pieczywo: Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Bułki z siemieniem lnianym Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Słodkie mleczne bułeczki Składniki: zaczyn tangzhong: 15g mąki 75ml wody ciasto: cały zaczyn tanghzong 300g mąki 50g cukru 1 jajko 100ml mleka skondensowanego (zagęszczonego bez cukru) 10g świeżych drożdży
Obiad gotowydyni 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki rodzynek +po łyżce nasion słonecznika i sezamu na wierzch Chleb żytnio-gryczany na zakwasie - jak zrobić? W szklanej misie wymieszaj 250 g mąki żytniej, 250 ml wody oraz 5-6 łyżek zakwasu (etap I). Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, by powstała gęsta pasta, odłóż 5-6 łyżek powstałego ciasta(...)sól. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Dodaj dodatki: nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam, siemię lniane, rodzynki (jeśli rodzynki masz siarkowane - zalej je na 1-2 minuty wrzącą wodą, po czym przepłucz; rodzynki niesiarkowane dostaniesz np. w sklepie ze zdrową żywnością). Foremkę nasmaruj oliwą, przełóż do niej przygotowane ciasto na chleb. Wierzch chleba posyp ziarnami słonecznika i sezamem, odstaw keksówkę
Moje QulinariaMiąższ przekładam do wysokiego pojemnika i rozdrabniam blenderem na gładką masę. Na stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem. Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc(...)czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję delikatnie łyżką cedzakową. * Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej. Czasami do kopytek używam 200g mąki pszennej +200 g mąki kukurydzianej Artykuł Kopytka z dyni pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEpewnie nie słyszała o hummusie na słodko. Osobiście zazwyczaj przygotowuję hummus klasyczny , paprykowy, ziołowy, z pieczonych buraków , czy z pieczoną dynią , jednak chciałam poznać trochę inną stronę ciecierzycy. Jakiś czas temu przygotowałam z nią błyskawiczne ciasto – brownie proteinowe z czekoladą i smakowało obłędnie, więc dlaczego nie spróbować słodkiego hummusu? Spróbowałam i się nie zawiodłam! Świetnie sprawdzi się na kanapce
Be Fit Be Strongwegetariańskiego dania. Składniki: szklanka puree z dyni hokkaido 200 g twarogu szklanka mąki jajko szczypta soli garść uprażonych orzechów włoskich kilka łyżek masła brązowy cukier łyżeczka cynamonu - opcjonalnie Twaróg przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, puree z dyni, jajko i szczyptę soli. Zagnieść całość na jednolitą masę i podsypując mąką uformować z ciasta 3 wałki. Pokroić je pod skosem
wyzwania kuchenneDynia to stanowczo jeden z najpyszniejszych smaków jesieni. Zupa krem dyniowo-paprykowa zrobi więc furorę na każdym stole. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl
Bardzo Gruby Smokpewnie nie słyszała o hummusie na słodko. Osobiście zazwyczaj przygotowuję hummus klasyczny , paprykowy, ziołowy, z pieczonych buraków , czy z pieczoną dynią , jednak chciałam poznać trochę inną stronę ciecierzycy. Jakiś czas temu przygotowałam z nią błyskawiczne ciasto – brownie proteinowe z czekoladą i smakowało obłędnie, więc dlaczego nie spróbować słodkiego hummusu? Spróbowałam i się nie zawiodłam! Świetnie sprawdzi się na kanapce
Be Fit Be StrongPasta z ciecierzycy i pieczonej dyni, uprażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem czosnku i kminu rzymskiego. To moja wariacja na temat hummusu Aromatyczna i pyszna! Do jej
Oryginalny smakziemniaków z fetą – placki z ziemniaków i marchewki – placki z kalafiora – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami Ilość porcji: 1-2 Przygotowanie: 10 minut + 15 minut leżakowania ciasta Składniki: – 4-5 gofrów wytrawnych – 4-5 plasterków szynki parmeńskiej lub podobnej – 1-2 jaja ugotowane na miękko lub półtwardo
nietylkopasta.plrozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mieszamy. Następnie dodajemy stopione masło, puree z dyni i jajko. Wyrabiamy na dość luźną masę, dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Dzielimy ciasto na 5 części, z każdej formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy bułeczki
słodkie i nie tylko historie kulinarnewielu nazwach: miodownik, miodowiec, ciasto greckie... Ciasto magiczne Ciasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Ni... Odchudzona napoleonka Lubicie ciasta z kremem budyniowym? Jeśli liczycie kalorie, ... Sernik dyniowy Sernik dyniowy to jesienny sernikowy klasyk. Dynia nadaje wy... Post Mus czekoladowy bez nabiału pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudyni hokkaido 100 g mąki pszennej 150 g twarogu 1 jajko po szczypcie soli, cynamonu i gałki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dynię rozdrabniamy widelcem. Twaróg drobno kruszyny, wszystkie skąłdniki mieszamy. Na patelni rogrzewamy tłuszcz, nakładamypo łyżce ciasta, lekko rozpłaszczamy i smazymy na rumiano z obu stron, na małym ogniu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym
Dzieje kuchennej WiewióryJakiś czas temu przy pieczeniu kilimandżaro i sernika dodałam dynię. I przekonałam się, śe to świetne warzywo do wypieków na słodko. Choc muszę przyznać się Wam
Ewa w kuchniSmakuje jak najlepszej jakości sernik a nikt nie zgadł z czego jest upieczony. No dobra dynia w końcu padła w składnikach i chia bo widoczne a kaszy nikt nie rozpoznał. Ciasto jest delikatne w smaku, wilgotne, pyszne i zdrowe jakby tego nie zrozumieć. Slogan to ostatnio nadużywany ale jedząc kaszę jaglaną chudniemy, bo ona rozkłada tłuszcze dość szybko więc chyba
Moje Małe Czarowanie