Karabachu. W Kabardino- Balkarii przygotowuję się Chyczyny nadziane gotowanymi ziemniakami i serem. Te pyszne pierogi delikatnie różnią się od siebie ciastem, ale są popularne na całym Kaukazie. Można je nadziewać czym się żywnie podoba- zieleniną, twarogiem, ziemniakami lub dynią. Spróbujcie Składniki: – 350ml kefiru – 500g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka soli(...)Kefir delikatnie podgrzać (temp max 40 stopni), dodać sodę, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Następnie dodać kefir, wymieszać i zagnieść miękkie ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 15 minut. Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać, przełożyć do miski, dodać olej i sól i wszystko dokładnie
Smaki Arminedyni ( przepis ) 100 g masła 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka i sok z 1 pomarańczy Dodatkowo: 50 g czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej) Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku, ściągnąć z gazu. Dodać cukier i mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać puree z dyni i wystudzić(...)delikatnie wymieszać ciasto. Napełnić babeczki ciastem do 2/3 ich wysokości i piec partiami przez 20 minut w 180 stopniach na funkcji góra-dół. Babeczki idealnie sprawdzą się na Halloween lub Andrzejki – wystarczy do każdej dołączyć karteczkę z wyzwaniem lub pytaniem/wróżbą. Krok po kroku: 1. Rozpuścić masło 2. Dodać cukier 3. Dodać puree z dyni i wystudzić 4. Wymieszać suche
KuchniaWeDwoje.plSmakowita Pajda" z cebulką i jabłkiem 2-3 łyżki lodowatej wody ¼ łyżeczki soli Makę wymieszać z solą. Masło pokroić na mniejsze kawałki, posiekać nożem z mąką i smalczykiem. Zagnieść ciasto, dodając po odrobinie wody. Uformować spłaszczoną kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Farsz 300 g niedużych obranych cebul 250 g żółtego sera 1 papryczka(...)niczym nie smarować), nakłuć w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto podpiec 10 minut w 200°C. Na podpieczonym cieście wyłożyć cebulę z serem, polać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30 minut w 190°C. Po ok.10 minutach wierzch posypać pestkami dyni i słonecznika. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda
Pełny talerzsztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier oraz masło i utrzeć. Następnie porcjami dodawać ser. Gdy składniki się połączą dodać makę ziemniaczaną, puree z dyni oraz skórkę otarta z pomarańczy. Ponownie zmiksować aż składniki się połączą. Na koniec dodać piane z białek. Masę serową przełożyć do przygotowanej blaszki z herbatnikami. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego(...)masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujewłaśnie w mojej lodówce zawsze znajduje się rolka gotowego. Do przygotowanie moich ciastek wykorzystałam dżem z dyni i pomarańczy, na który przepis możecie znaleźć tutaj . Do pracy, do kawy, jako szybka i słodka przekąska sprawdzą się na piątkę z plusem! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego xxl coś do smarowania – dżem, powidła, marmolada cukier puder jajko, roztrzepane Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy
Życie ze smakiemblaszce i pieczemy około 40-60 minut (w zależności od soczystości i wilgotności dyni) w temperaturze 200℃ (bez termoobiegu). Studzimy i dokładnie blendujemy ze skórką( tylko, jeśli używamy dyni hokkaido). W razie potrzeby rozrzedzamy stopniowo dodając przegotowaną wodę lub jeśli puree jest zbyt rzadkie delikatnie odciskając w gazie. WYKONANIE MUS ŚLIWOKOWY : Śliwki gotujemy wraz z cukrem na małym ogniu(...)masę wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy 8 minut, lub do momentu, gdy na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, a ciasto lekko urośnie. Wyjmujemy na blat. MASA SEROWO-DYNIOWA : Twaróg dokładnie rozmiksowujemy w malakserze. Dodajemy mascarpone, puree z dyni oraz skórkę pomarańczową, cynamon i gałkę muszkatołową. Ponownie miksujemy. Jeśli używamy zmielonego już twarogu, dokładnie mieszamy go w misce
cool and mintytworzył ogonek dyni. Pisakiem robimy kłącza :) I gotowe. Dynie powinny chwilę postać w temp pokojowej by wszystko się zsiadło :) Gorąco polecam-jest to pyszna przekąska, idealna na imprezy czy na jesienne wieczory :) Smacznego :) PS Kolejny mój przepis został opublikowany w gazecie :) Tym razem padło na ciasto Monte :) Bardzo się z tego cieszę i zachęcam do zakupu gazety :) przepis
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukru 2 banany 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3 miska: 300 g dyni startej na drobnych oczkach pół średniego ananasa obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę (w sumie to jest około 300 g, może być ananas z puszki), syrop przyda się do bajerowania ciasta, na końcu instrukcja) 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan łyżka skórki pomarańczowej
greenscarfpołowa czerwonej papryki majonez sól pieprz 1. Czarny ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. 2. Paprykę, suszone pomidory i ogórki kroimy w drobną kostkę. 3. Kukurydzę przelewamy wodą a dynię odcedzamy z nadmiaru zalewy. 4. Składniki dokładnie łączymy z majonezem i poszatkowaną natką pietruszki. 5. Doprawiamy solą oraz pieprzem. 6. Gotową sałatkę przekładamy do fioletowego silikonowego pojemnika(...)także fioletową, uszczelniającą gumkę. Zapobiega ona rozprzestrzenianiu się aromatycznego zapachu sałatki w całej lodówce. Dlatego możemy bezpiecznie przechowywać ją obok ciast czy deserów. Smacznego życzy Kategoria: Przepisy , Sałatki i surówki , śniadania i kolacje Tagged: akcesoria kuchenne , czarny ryż , dynia , dynia marynowana , Jan Niezbędny , kukurydza , majonez , na szybko , ogórki , papryka , sałatka , suszone pomidory , warzywa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzapewniając jednak swoje dobroczynne właściwości. Ciasto na kopytka bezglutenowe robi się tak samo, jak ciasto na klasyczne kopytka. Ugotowane i zmielone lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki mieszamy z jajkiem i mieszanką mąk. Ja dodatkowo dodaję do ciasta jakieś warzywo lub zioła. Najczęściej jest to koperek lub zielona pietruszka, ale daję też czasem marchewkę, dynię albo buraka. Podobnie jak w przepisie(...)ryżowej 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju Wykonanie: Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wbijamy jajko, wszystkie rodzaje mąk, sól oraz koperek. Wyrabiamy ręką ciasto. W 3-5 litrowym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli oraz 1 łyżki oleju (można pominąć, ale ja dodaję po to, by kopytka się nie sklejały). Blat lub deskę posypujemy
Wiszniówkapokojowej. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże oraz sól, cynamon, kardamon, goździki i gałkę. Dokładnie mieszamy. Masło rozpuszczamy. Do puree z dyni dodajemy jajko, cukier, olej, rozpuszczone masło i mleko. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Wyrobione przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto przekładamy
Moje-pitraszeniekorzystamy z niego z ogromną przyjemnością. Zupa krem, kopytka, ciasta i obowiązkowo placuszki. Tym razem przygotowałam takie z dodatkiem banana, który nadał placuszkom lekkiej słodyczy. Placuszki same w sobie nie wychodzą mocno słodkie. Są idealne, by osłodzić je np powidłami śliwkowymi lub cukrem pudrem. 250 g puree z dyni 2 banany 2 jajka 1 łyżka płynnego miodu (u mnie rzepakowy
Smaki Na Talerzuktórymi będziemy obklejać granice mazurka (trójkąty, kwadraty, prostokąty itp. w moim przypadku wkoło blaszki ), Zrobić wałeczek o średnicy 1 i 1/2 cm , przygniatać do ciasta palcami lub nożem . Przygotowane ciasto podziurkować widelcem i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika – 200-220 st C. ! Upiec na złoty kolor – PILNOWAĆ , bo szybka ciemnieje! – trwa to ok 15-20 min. Placek(...)placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki . Tak przygotowane ciasto zalewamy polewą czekoladową lub lukrem – wszystko wg upodobania Smacznego
Pysznosci Babci Basiskładnikach podaliśmy już ilość dyni po obraniu – przed obraniem to jakieś 700-750g. Po obraniu dyni kroimy ją na kawałeczki wielości 1-1,5cm. Można mniejsze ale nam zależało żeby kawałki były wyczuwalne przy wykorzystaniu np. do ciasta. Następnie ścieramy (po wcześniejszym wyparzeniu) skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny oraz ścieramy na tarce obrany imbir
Kuchenne Wariacjenabierają całkiem nowego smaku. Nadal sięgamy po letnie owoce, ale wprowadzamy też do menu świeże śliwki, jabłka, dynię, zbieramy pierwsze orzechy. ZIMĄ spiżarnia jest pełna zapasów, a my nie przestajemy korzystać z dóbr przygotowanych latem. Do wypieków włączamy cynamon i przyprawy korzenne, ciasta podajemy z kubkiem kakao i miodem”. Warto mieć w swoich zbiorach książkę autorstwa Doroty, dlatego zapraszam
Be Fit Be Strong