ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:183/345)

49 przepisów z cukinią 231

Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Bruschetta z cukinią i hokkaido Carpaccio z cukinii  Chrupiąca sałatka z soczystymi owocami, cukinią i sałatą lodową na ostro Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Frittata z cukinią i oregano Frittata(...)soczewicy i cukinii Spaghetti z cukinią, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z cukinią Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Świderki z salami, cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami

Moja smaczna kuchnia
Domowa przyprawa do dyni – Pumpkin Pie Spice 73

Domowa przyprawa do dyni (tzw. Pumpkin Pie Spice ) to kompozycja mielonych przypraw, takich jak: cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki. Przyprawę tę stosujemy w wielu jesiennych potrawach

Moja Delicja
Pieczona owsianka z dynią 82

Pieczona owsianka z dynią to wspaniały pomysł na zdrowe, pożywne i pyszne śniadanie. Jest też świetnym pomysłem na szybki poranek – możecie ją przygotować dzień wcześniej

Na-talerzu.pl
Domowe bułki do burgerów 61

Tureckie bułki acma Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Nocne kajzerki Domowe bułki do burgerów Składniki (na 6-8 sztuk): zaczyn tangzhong: 15g mąki 25ml wody 50ml mleka ciasto: cały zaczyn tanghzong 300g mąki (najlepiej luksusowej typ 550) 30g mąki pełnoziarnistej (można dać zwykłą) 30g cukru 1 jajko

Obiad gotowy
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 101

aktywnego zakwasu (dowolnego) 100 g nasion słonecznika 100 g pestek dyni 350 g mąki uniwersalnej 11 g soli 30 g miodu 50 g siemienia lnianego 50 g płatków orkiszowych łyżka oleju lnianego 2 łyżki zaparzonej kawy (czarnej, mocnej) 250 ml wody łyżka czarnego sezamu Pestki dyni i nasiona słonecznika przepłukać na sicie, a następnie zalać 150 ml wody. Odstawić(...)misce wymieszać mąkę i sól. Dodać zakwas, miód, olej lniany i kawę oraz wodę z odsączenia dyni i słonecznika. Wymieszać. Odsączone pestki dyni i słonecznika wymieszać siemieniem lnianym i płatkami orkiszowymi. Odłożyć 2 łyżki mieszanki tych ziaren do małej miseczki. Do składników ciasta w dużej misce dodać mieszankę ziaren (tę większą część). Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dolać

Weekendy w domu i ogrodzie
CURRY Z DYNIĄ I CIECIORKĄ 113

Wegetariańskie curry z dynią oraz ciecierzycą, przygotowane na bazie mleczka kokosowego. Jest to kremowy i bardzo aromatyczny sos o wyrazistym, orientalnym smaku z lekko pikantną nutą

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #31 - OLEJ Z PESTEK DYNI 110

Olej z pestek dyni zwany "zielonym złotem" to olej o zielono-brązowej barwie i orzechowym smaku oraz zapachu. Jest to olej bardzo aromatyczny i należy do

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z oliwkami, fetą i suszonymi figami w ziołowym dressingu 164

aromatyczna w ziołowym dressingu. Podaję z bagietką, ciepłymi chrupiącymi i serowymi lub czosnkowymi grzankami. Smakuje do przekąsek z ciasta francuskiego. Do sałatki możecie dodać – zamiast suszonej figi – inne suszone owoce, smakują śliwki, rodzynki, żurawina. Jeśli chcecie dodajcie pestki dyni lub słonecznika – polecam! Składniki: 2 mini sałaty rzymskie 1 mała cebulka 3 łyżki pokruszonej fety 1 pomidor

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowe muffinki dyniowe 115

łyżki miodu 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego Do misy malaksera przełóż puree z dyni (lub upieczone kawałki dyni), dodaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz jajka, miód i jogurt naturalny. Całość dokładnie ucieraj, aż do powstania jednolitego ciasta. Gdy masa będzie za bardzo zbita, możesz dodać trochę mleka. Ciasto powinno dać się nakładać łyżką, ale nie powinno być bardzo

365 dni dookoła kuchni
Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek) 326

albo z tapioki – 2 szklanki purée z dyni – 1 szklanka ( przepis ) olej kokosowy – ½ szklanki mąka kokosowa > – 4 łyżki miód – 3 łyżki ocet jabłkowy albo sok z cytryny – łyżka cynamon – łyżka soda oczyszczona – 1 łyżeczka sól ( kłodawska lub himalajska ) – 1 łyżeczka imbir – ½ łyżeczki Roztop olej kokosowy i wyrób ciasto z wszystkich składników poza sodą i octem(...)cytryny i ostatni raz dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki ok. 10×20 cm i piecz w  180° przez około 45 minut , aż do suchego patyczka. To wszystko! Poczytaj więcej o składnikach: Sól – szkodliwa czy zdrowa? oraz Czy miód jest paleo? Wśród składników tylko dynia zawiera nieco wilgoci, więc uważaj, żeby chleb nie wysechł

PaleoSMAK
Chleb orkiszowy z pestkami dyni 86

orkiszowa pełnoziarnista  4 szklanki, woda ciepła 1,5 szklanki, drożdże suche 1.5 łyżeczki, pestki dyni 100 g, sol pół łyżki, olej do posmarowania blaszki, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 1 h 15 min. Wyrośnięte

kulinarne odsłony pati
Orkiszowy chlebek bananowy 159

przy pomocy widelca.  Banany i jajka połączyć w jednej misce z mąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem.  Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren (u mnie amarantus, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik) . Piec do tzw. ,,suchego patyczka" przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych

Kuchnia Ellie
Chleb z kaszą gryczaną 79

łyżka miodu 1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750 30-50 g kaszy gryczanej Dodatki : pestki słonecznika pestki dyni sezam suszone zioła czarnuszka Dodatki : oliwa sól płatki owsiane     Przygotowanie   Do garnka wlałem wodę ( garnek musi zmieścić podwojona objętość ciasta ), dodałem rozkruszone drożdże, sól, miód i dodatki. Wymieszałem, aby składniki się połączyły, dodałem mąkę. Wyrabiałem ciasto około

R'n'G Kitchen
CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE 152

źródlanej lub filtrowanej - 60g ziaren słonecznika - 20g ziaren dyni - 20g siemienia lnianego dodatkowo: ulubione ziarna do posypania (u mnie dynia i/lub słonecznik i siemię lniane) Wszystkie składniki odważam do misy miksera, wlewam wodę i mieszam, tylko do połączenia składników. Ciasta nie wyrabiam. Gotową masę wykładam do dwóch form przesmarowanych delikatnie olejem kokosowym (formy metalowe trzeba posmarować tłuszczem i wysypać dokładnie

Smaczne Zdrowe