ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:189/345)

Placki dyniowe z imbirem i prażonymi pestkami dyni 40

Przepis na chrupiące placki dyniowe – idealne jako samodzielny posiłek, albo jako dodatek do obiadu. Składniki oraz sposób przygotowania: Zetrzeć dynie na grubych oczkach co najmniej

Wasze Przepisy
Bieszczadzkie racuchy z dyni – kuchnia podkarpacka 248

soli olej do smażenia cukier puder do oprószenia racuchów Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy (najlepiej obieraczką do warzyw) i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy zsiadłe mleko, jajko, sól, sodę i mąkę. Jeśli mleko jest gęste, wystarczy 1,5 szklanki mąki. W przeciwnym razie mąki dodajemy więcej. Ciasto mieszamy. Musi być gęste. Niewielkie placuszki kładziemy łyżką lub zwilżonymi

Trzeci talerz
Słowo wstępu i placuszki dyniowe z trzcinowym cukrem pudrem. 134

krótko łyżką, aby powstało gęste ciasto. Nakładamy 1-2 łyżki ciasta na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię i smażymy  do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie przewracamy na drugą stronę. Placuszki powinny być przyrumienione i puszyste. Lekko ostudzone placuszki dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. *Pieczona dynia-dynię wraz ze skórą, bez pestek kroimy w plastry, układamy

Zawsze głodna!
Bułeczki z makiem 184

posypania (jeśli chcecie użyjcie siemienia lnianego, sezamu, słonecznika czy pestek dyni, wszystko smaczne i zdrowe, do woli) papier do pieczenia Jak przyrządzić? Składniki dobrze wymieszaj ze sobą w głębszej misce. Najpierw powoli i stopniowo dodawaj mąkę do wody i dokładnie mieszaj, tak by nie powstały grudki. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Moje ciasto na początku wyglądało

Zasmakuj Kuchni
domowy chleb pszenno żytni z ziarnami 78

mieszanki nasion (słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni) wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 120 ml letniej wody oraz ok. 120 g mąki orkiszowej lub pszennej. Wymieszany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodajemy wymieszane mąki z solą oraz pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto (najlepiej przy pomocy robota kuchennego z końcówka „hak”. Pod koniec wyrabiania

Domowy Smak Jedzenia
Z ŁĄKI NA TALERZ: Muffiny z jarzębiną 108

przez 10-15min - odsącz lub odparuj wodę. 2. Roztop masło i wymieszaj dokładnie z cukrem, puree z dyni, powidłami śliwkowymi i jajkami. 3. Dodaj  mąkę z sodą oczyszczoną i sól - połącz do jednolitej masy. 4. Wmieszaj ugotowaną jarzębinę. 5. Ciastem wypełnij papilotki do muffinek i piecz w 170*C przez 10-13min. 6. Oprósz cukrem pudrem Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Mule w cydrze 157

Mule w cydrze to jedno z lepszych dań jakie można przygotować z tych składników. Wiele osób z Was zapewne nie wie, że mule hodowane są na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orzechy w cukrze 166

bezy cynamonowej i małymi kawałkami orzechów – nie wyrzucajcie, to genialny dodatek do jogurtów, owsianki, jako zamiennik kruszonki do ciast, do muesli lub do wyjedzenia łyżką. Ja użyłam surowych orzeszków ziemnych, ale możecie to zrobić z migdałami, macadamia, ziarenkami słonecznika czy dyni.   Post Orzechy w cukrze pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Placuszki dyniowe z serem białym 144

ostudzić. Twaróg rozgnieść praską lub widelcem, dodać rodzynki/żurawinę oraz cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Wymieszać wszystko z dynią. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo – dyniowej razem z przesianą mąką i cynamonem. Wszystko mieszamy i sprawdzamy czy ciasto jest wystarczająco gęste, żeby smażyć placuszki. Jeśli jest za luźne dodajemy jeszcze trochę mąki. Rozgrzewamy bardzo dobrze patelnię

I LOVE LIFE
Pikantne curry z ciecierzycy z dynią 97

czas temu miałam okazję przetestować Termorobota Sam Cook , który ma ich aż trzynaście. Gotowanie, gotowanie na parze, wyrabianie ciasta, miksowanie, siekanie, emulgowanie, blendowanie, szatkowanie, ubijanie, rozpuszczanie, podgrzewanie, smażenie, ważenie…to wszystko w jednym nowoczesnym urządzeniu. Przygotowałam curry z ciecierzycy z dynią, sprawdzając między innymi funkcję siekania, miksowania i gotowania. Urządzenie spełniło moje oczekiwania pod każdym względem. Obsługa nie sprawia

Mienta blog
BUŁECZKI DROŻDŻOWE 182

drożdży  340 g letniej wody 1 1/2 - 2 łyżeczek soli dodatkowo: ulubione ziarenka (np. słonecznik, dynia, czarnuszka, siemie lniane...) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę pszenną oraz mąkę pszenną chlebową, pokruszone drożdże, wodę i sól umieszczamy w misce do wyrabiania ciasta - ugniatamy w rękach do momentu aż ciasto będzie lepkie (około 3 minuty). Następnie wyrobione ciasto pozostawiamy w dużej misce przykrytej folią

wege i kropka
Batoniki kawowo-dyniowe (bez pieczenia) 125

Batoniki kawowo-dyniowe przygotowałam na bazie płatków owsianych, gorzkiej czekolady i syropu dyniowo-korzennego – to był strzał w dziesiątkę! Inspiracją była

Kolorowy Przepisownik
dyniowe muffinki z czekoladą! Najlepsze! 112

goździków ½ tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jajka ubijamy i mieszamy z ksylitolem, pure z dyni i olejem kokosowym. Dodajemy przyprawy, mąkę kokosową i wszystko ponownie mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie wylewamy ją na nasze ciasto i dalej ponownie mieszamy najlepiej patyczkiem albo nożem, aby uzyskać czekoladowe “zawijasy”. Dyniowe muffinki pieczemy 20-25 minut, albo

PaleoLife
Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni 125

wody Marchew obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zmiksować, ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem

coolinarny
Chleb wieloziarnisty – pełnia zdrowia 116

teraz do pracy moi drodzy. Składniki: ½ kg mąki ( typ 650 ) 1 ½ szkl. płatków owsianych ½ szkl. Słonecznika 1/3 szkl. Dyni 1/3 szkl. Siemienia lnianego ½ l wody ( ciepłej ) ½ kostki drożdży ( można użyć suszonych ) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto na chleb. Jeżeli użyjemy drożdży suszonych warto je zalać na chwilkę ciepłą wodą ( tą do chleba ) aby „obudzić” drożdże

Smaki Ewy
Muffinki cynamonowe z dynią i jabłkiem 114

drugim naczyniu, za pomocą rózgi kuchennej, roztrzepać jajka z olejem i cukrem, następnie dodać   pure z dyni i starte jabłko.  Na koniec przesypać mąkę z drugiego naczynia. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Z wierzchu posypać brązowym cukrem.  Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 22 minuty

kulinarnyswiatdomi
Dyniowy sernik 97

Pierwszy raz upiekłam ciasto z purre dyniowym ale na pewno nie ostatni.Sernik jest pięknie żółto-pomarańczowy i wilgotny.Polecam Składniki: 1,5 szkl purre z dyni 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 op.budyniu w proszku Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek.Twaróg mieszamy z purre dyniowym,żółtkami i cukrem.Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie w proszku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jesienne babeczki dyniowo kakaowe z kremem maślanym 219

końca jak u zebry , ale całość jest bardzo apetyczna. O bie wpadłyśmy na ten sam jesienny pomysł wykorzystania dyni w swoich wypiekach. M oje babki kuszą jeszcze aksamitnym kremem a u Agnieszki przesyłają słodkie całuski. Nie tak dawno piekłyśmy razem ciasto mocno czekoladowe i już mamy kolejny pomysł na wspólny wypiek więc zaglądajcie do nas żeby niczego nie przegapić

Smaczna Pyza
Gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym (wegańskie) 149

ćwiartki/ósemki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Startą dynię i jabłka umieszczamy wraz z resztą składników na placki w dużej misce i mieszamy do połączenia składników lub posługujemy się malakserem. Ciasto nakładamy na patelnię za pomocą łyżki lub przy użyciu rąk tworząc kuleczki i spłaszczając je , s mażymy bez użycia

Be Fit Be Strong
Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 116

jabłko pokrojone na malutkie kawałeczki albo po prostu starte - 1 łyżeczka chrzanu np. z żurawiną - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 30g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze

MamaOskarka
Jesienne pierogi z dynią hokkaido 196

małym ogniu obsmażyć aż do miękkości przez ok 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku. Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki

MarciochaKucharzy