Wraz z końcem lata na moim talerzu zrobiło się bardzo pomarańczowo - jem teraz dużo dyni, marchwi i batatów. Te ostatnie smakują mi zwłaszcza w wersji słodkiej. Regularnie robię mus z tego przepisu - klik , a wczoraj zdecydowałam się na ciasto. Dobrze, że upiekłam niedużą porcję, bo wszystko od razu zjadłam ;) Czytaj więcej
Kasia Sarnaulubione ciasteczka - pełne ziarenek i miodu, bez mąki i bez cukru. Składniki: 100g ziaren słonecznika 100g ziaren dyni 100g suszonej wiśni 150g otrąb owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu Wszystkie składniki mieszamy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce wykładamy łyżkę ciasta, formujemy ciasteczko. Masa będzie bardzo luźna, ale po upieczeniu i wystudzeniu ciastka będą zwarte. Pieczemy przez
Gotowanie i blogowanielnianego 6 łyżek łuskanego słonecznika 1/2 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1/2 litra wody Mąkę, ziarna, sól i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrobić ponownie
Kubki smakumiski. Kawę rozpuścić w wodzie, dolać całość do suchych składników i dobrze wymieszać. Stolnicę oprószyć mąką, ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać kształty : gwiazdki, serduszka, dzwonki lub inne świąteczne kształty. Udekorować np. pestkami jabłka, pieprzem kolorowym, pestkami dyni itp. Suszenie : Gotowe dekoracje ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem i suszyć w temperaturze
Niebieski kubek z kawarodziny! 300g mąki 200g margaryny 100g cukru pudru żółtko szczypta soli jajko do posmarowania migdały, orzechy, pestki dyni do dekoracji Mąkę i cukier puder przesiać, dodać szczyptę soli, margarynę i posiekać. na koniec dodać żółtko i szybko zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Układać
Smakołyki AsiSkładniki marchewka, 500g płatki owsiane, 200g maka pszenna, 160g orzeszki ziemne niesolone, 100g pestki dyni, 50g pestki słonecznika, 100g sezam, 50g rodzynki, 50g żurawina suszona
Gotowanie moimi oczamidolać maślankę. Ponownie zmiksować. Dosypać suche składniki. Szybko zmiksować tylko po to, by składniki się połączyły. Dodać dynię i jabłko, wymieszać łyżką. Przełożyć po łyżce masy do foremek na muffiny. Do każdej foremki włożyć teraz po łyżeczce marmolady. Dopełnić foremki resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. pół godziny. Muffiny są wilgotne w środku. Najlepiej smakują
Weekendy w domu i ogrodziewody letniej 1 jajko do posmarowania ziarna do posypania (mak, sezam, czarnuszka, pestki dyni, słonecznika, itd.) ok 2 litrów wody do parzenia SPOSÓB WYKONANIA : Mąkę, sól, drożdże 1 łyżkę cukru wsypujemy do miski, dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto na gładkie i elastyczne. Jeśli mąką wchłonęła wodę i ciasto jest zbyt suche, dolejemy jeszcze odrobiny wody. Przykrywamy
Basia w kuchnisoli coś do osłodzenia porządna łyżka masła orzechowego (im więcej tym lepiej :D) porządna łyżka pure z dyni hokkaido (z 50g) szczypta soli, ew. coś do posłodzenia, cynamon (wszystko porządnie wymieszać) Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy mokre i miksujemy, przekładamy ciasto do foremki/papilotki, wypełniając ją do połowy, nakładamy farsz(ew. wtykamy kilka malin)* i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy
More food, love and dreamswody 3 łyżki oliwy 1 łyżka melasy 1 łyżka soli 100 ml pestek słonecznika 100 ml pestek dyni 50 ml nasion siemienia lnianego W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia
codojedzeniamałe kawałki i ścieram każdy do momentu natrafienia na skórę i ten patent zawsze się sprawdza. ;) Startą dynię przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie odciskamy sok. Odsączoną przekładamy do miski. Dodajemy jajko, szczyptę soli oraz kardamonu i mąkę. Dobrze mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie (powinno dać się dobrze formować, ale nie być ścisłe) można podsypać je większą ilością mąki
Kuchenna KontrrewolucyaDyniowe gofry z rukolą, camembertem oraz orzechami; z sosem miodowo-musztardowym ... bo nie samymi ciastami człowiek żyje..a po głowie chodzą mi
More food, love and dreamscieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą, grochem lub kulkami ceramicznymi piec 10 minut. Zdjąć obciążenie i papier, podpiec jeszcze 5-7 minut. Masa serowa 500 g twarogu na sernik zmielonego trzykrotnie 250 g mascarpone 180 g drobnego cukru 2 żółtka 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 375 g puree z dyni 2-3 łyżki
Pełny talerzprzykryj folią spożywczą i odstaw na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i przełóż do przygotowanych foremek, odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut. Wierzch chleba posyp sezamem, słonecznikiem lub dynią. 5. Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem. 200C. Na ostatnie 10 minut chleb przełóż na spód piekarnika
Apetyczna babeczkamleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 50 g masła 500 g puree z dyni Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy. Mąkę przesypujemy do dużej miski, dodajemy drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy
kulinarnyswiatdomi