ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:200/345)

Babeczki dynie 122

Babeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie.Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowePrzepis na kremPrzepis na domową masę cukrową+barwniki spożywczePo upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły.Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy

Ciastkozercy
Bułeczki pszenno-orkiszowe z anyżkiem 145

jednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik) Dodatkowo: Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany.   Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją

Delicious Titbits
Sernik bezglutenowy z kalafiorem i malinami (paleo, bez cukru i pieczenia) 161

obiadów. A gdyby tym razem kalafior posłużył nam jako główny składnik do tortu ??!! Jednym z moich ulubionych przepisów jest to czekoladowe brownie z cukinii , więc koniecznie musiałem wypróbować ciasto na bazie kalafiora. Tylko jak to tak? Kalafior z malinami? Panie, toż to nie pasuje do siebie! A jednak. Nie dość, że pasuje to jeszcze jest dobre! Smakuje kokosowo, słodko(...)Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie kalafiora Składniki: Spód: 1 ½ szklanki nasion dyni, ¾ szklanki namoczonych daktyli, 2 łyżki oleju kokosowego, szczypta soli. Nadzienie: 2 szklanki ugotowanych różyczek kalafiora, 2-4 łyżki miodu, ½ szklanki śmietanki kokosowej, ⅓ szklanki oleju koksowego, laska wanilii, szczypta soli. Malinowy wierzch: 1 szklanka malin. Przygotowanie: Składniki na spód ciasta blendujemy. Formę o średnicy 11 cm wykładamy ciastem i równo

PaleoLife
Weganski, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 212

pyszniejszych deserów czy też ciast ostatnich tygodni.  Trochę jakby nasączona syropem, trochę lepka jak baklava, pachnie egzotyką a pochodzi z książki... zgadniecie jakiej?  TAK! "Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej na oczkach grubej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki orkiszowe 82

domowej konfiturze wiśniowej. W przepisie podane jest jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem i posypaniem ziarnami - jak to ostatnio czasem przy niedzielach niehandlowych bywa, ostatnie jajka zużyłam do ciasta, więc wierzch bułek zwilżałam wodą i ziarna dociskałam. Trzymały się, jednak jeśli będziecie piec - upewnijcie się, że macie wystarczającą ilość jajek, bo ziarna lepiej trzymają gdy pieczywo jest posmarowane jajkiem. Polecam(...)mleka Dodatkowo: różne ziarna do posypania (pestki dyni, sezam, słonecznik, mak itp.) jajko roztrzepane z łyżką mleka Przygotowanie: W misie umieścić mąkę orkiszową i sól, Świeże drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, gdy zaczną pracować wlać do misy z mąką, dodać jajka, olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę. Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić

Kocham..lubię..gotuję..
Chleb pszenny na suchych drożdżach 67

kminkiem, dodajcie do ciasta pół łyżki kminku - chleb kminkowy jest przepyszny z wędliną, jajkami lub serem. Do  ciasta na chleb pszenny możecie też dodać ulubione suszone zioła (np. włoskie lub prowansalskie), prażoną cebulkę albo garść ziaren - ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :) Chleb  może być obsypany ulubionymi ziarnami (np. makiem, sezamem, pestkami dyni) albo płatkami owsianymi. Ja tym razem(...)mąki pszennej, 1 i 1/4 szklanki wody (310 ml), 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych, łyżeczka cukru, płaska łyżeczka soli, 2 łyżki oleju (lub 3, gdyby ciasto było suche) opcjonalnie 1/2 łyżki kminku, jeśli chcecie uzyskać chleb pszenny kminkowy opcjonalnie garść ziaren do posypania chlebka  Cheb pszenny na suchych drożdżach, przygotowanie: Do ciepłej wody dodać drożdże

Lekcje w kuchni
Chleb na białkach z ziarnami i białym serem 142

łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g siemienia lnianego, 30 g pestek z dyni (łuskanych), 20 g pestek słonecznika (łuskanych), 15 g ziaren sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy drewnianą łyżką rozkruszając najpierw biały ser lub mikserem za pomocą haka do dokładnego połączenia. Wyrabiamy dość krótko. Ciasto będzie zwarte, trochę lepiące i ciągnące. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem(...)chwili zrobi się delikatna. Wystudzony zawijamy w papier do pieczenia i ściereczkę. Trzymany w ten sposób zachowa długo świeżość. Smacznego :)) biały ser, proszek do pieczenia, sezam, pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, białka

Bułka z Chlebem
Dyniowy krem z nerkowców 108

Dyniowego szaleństwa ciąg dalszy i tym razem zapraszam na pyszny krem. Krem używam do deserów, ciast a także zajadam łyżką wprost ze słoika albo smaruję krakersy

Moje Małe Czarowanie
KREM DYNIOWY O SMAKU KAWOWYM 152

Dziś namawiam was do spróbowania oryginalnego, jesiennego deseru z moim ulubionym warzywem tego sezonu- dynią, którą lubię przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. To

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Dyniowe muffiny o smaku krówek 132

drugi dzień można nimi gwoździe wbijać. Dodam tylko, że to ciasto możecie śmiało upiec jak tradycyjne, czyli całość w blaszce, gdzie na tortownicę 26 cm należałoby podwoić składniki. Składniki na 6-8 sztuk: 200 g maki pszennej z czego 50 g to może być pełnoziarnista 200 g puree z dyni (upieczona i zblendowana dynia) 150 g sosu toffi ( tu znajdziecie(...)toffi i puree dyniowe zblenduj na gładką masę Do pozostałej masy przesiej mąkę i sodę. wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Foremki do babeczki napełnij do 2/3 ciastem. Piecz 20-25 minut. U mnie wyszło 6 sztuk., bo mam ciut większe i grubsze foremki, więc piekłam dokładnie 25 minut. Smacznego!   Artykuł Dyniowe muffiny o smaku krówek pochodzi

greenscarf
Ekstrakt cytrynowy 134

puree dyniowym, ale w takim razie z dynią zobaczycie się w piątek, a dziś specjalnie dla Was ekstrakt cytrynowy. Ja pokochałam domowe dodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy , nie mówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów.   Dla kogo: dla fanów

Mania Wypiekania
Babeczki dyniowe 65

kilka przetrwało do sesji fotograficznej. Dzięki czemu dzisiaj mogę podzielić się z wami przepisem na te cudowne smakołyki. Babeczki , po angielsku cupcakes (proszę nie mylić z muffinkami) to małe ciasta wielkości filiżanki. Idealne do zaserwowania jako jedna porcja dla jednej osoby. Wierzch idealnej babeczki powinien być płaski lub lekko, równomiernie zaokrąglony . Dzięki temu babeczki znakomicie nadają się do dekorowania kremem(...)wanilii. Na końcu dodaj puree z dyni i wymieszaj ze składnikami mokrymi. Połącz pozostałe suche składniki. Połowę suchych składników dodaj do składników mokrych. Jednocześnie dodaj połowę mleka. Mieszaj tylko przez chwilę, aż do połączenia się składników. Dodaj drugą połowę suchych składników i resztę mleka. Mieszaj krótko tylko do połączenia składników. Aby dobrze wymieszać ciasto ściągaj jego nadmiar ze ścianek

SmartBake.pl
MOKRE CIASTO DYNIOWO POMARAŃCZOWE 222

Dlatego zachęcam do zrobienia dyniowo pomarańczowego ciasta. Jest delikatne, puszyte i mokre. Idealne do kubka gorącego kakao lub dobrej herbaty. Naprawde polecam upichcić! SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – 1½ szklanki – 300 gram masło – 1 kostka – 200 gram jajka – 3 sztuki cukier – niepełna szklanka – 180 gram proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki dynia butternut – 200 gram starta skórka z całej(...)będzie miękka, odlać wodę i zblendować na gładką masę. Masło rozpuścić w garnku. Dodać cukier i cukier puder. Gotować chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodać zblendowaną dynię, startą skórkę z pomarańczy i kokos. Wszystko wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy dyniowej. Białka ubić lub zmiksować. Do miski wsypać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Wlać

kuchniabellissima.wordpress.com
Muffiny dyniowo-bananowe z konfiturą żurawinową 126

dyniowo-bananowych. Świetnie komponowała się ze słodkim i aromatycznym ciastem. Składniki na ok. 12 sztuk: ok. 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 120 g jasnego brązowego cukru 2 duże jajka 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 200 g puree z dyni 1 banan ok. 1 szklanki konfitury z żurawiny cukier(...)cukru. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, jogurt, puree dyniowe i rozgniecionego widelcem banana. Wlać do suchych składników, krótko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta po równo wyłożyć do papilotek. Na ciasto wyłożyć po łyżeczce konfitury żurawinowej i resztę ciasta Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez 25-30 minut

Czerwień i błękit
Ciasto Fiona 142

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Zdejmujemy papier, przekładamy na deskę.  Masa budyniowa: 1. 300 ml wody łączymy z sokiem i zagotowujemy. W pozostałych 150 ml rozpuszczamy dynie. Jak woda z sokiem zacznie się nam gotować wlewamy rozpuszczone budynie(...)góry), na delicje wykładamy naszą masę śmietanową i wkładamy do lodówki. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Jak zacznie tężeć, ale tak lekko wylewamy ją na nasze ciasto. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, żeby wszystkie warstwy dobrze nam stężały. Biszkopt - masa budyniowa - delicje - masa śmietanowa - galaretka

kruche babeczki