świeżych ziół (u mnie oregano, majeranek, tymianek, bazylia) 100 g pestek dyni (u mnie od Polskich Młynów ) 100 g żółtego sera sól Najpierw kroimy ser żółty w drobną kostkę. Do miski wsypujemy mąkę. Później dodajemy sól, posiekane zioła, drożdże i cukier. Następnie dolewamy połowę wody i zaczynamy wyrabiać ciasto. Później dodajemy pokrojony ser i resztę wody. Chleb wyrabiamy(...)minut, aż będzie gładki i zwarty (ja użyłam do tego robota kuchennego z hakiem). Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie keksówka). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (góra-dół) z pojemnikiem z wodą na dnie. Pieczemy chleb przez około 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę
PatiGotujeśliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę, że pojawiać się zaczyna dynia na blogach – no na to nie jestem jeszcze mentalnie gotowa i odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi
Cooking for Emilyśliwki już dawno się zaczął sezon, a już widzę, że pojawiać się zaczyna dynia na blogach – no na to nie jestem jeszcze mentalnie gotowa i odmawiam:) Tymczasem cieszę się śliwkami i zajadam je w różnych konfiguracjach. Dziś mam dla Was super proste i przepyszne owsiane ciasto ze śliwkami mi migdałami, które upiekłam w zeszły deszczowy weekend ku pokrzepieniu. Robi
Cooking for Emilymąki pszennej typ 750 200 g mąki pszennej z pełnego przemiału typ 1850 1 łyżka soli 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki pestek z dyni 1/4 szklanki maku Zrobić zaczyn rozcierając drożdże z miodem i z ok 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Zbyt gorąca woda zaparzy drożdże i chleb nie wyrośnie. Przykryć ściereczką(...)pieczenia. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika, ciasto posmarować z wierzchu wodą. Piec w 220 stopniach przez 30-40 min. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Chleby na drożdżach , Pieczywo Tagged: drożdże , len , mak , miód , mąką pełnoziarnista , pestki dyni , słonecznik
https:KKuchniaMniamchciał, że się zakwalifikowałam. Wcześniej prezentowałam ciasto bułgarskie CAPRISE, które także przyrządzone zostało specjalnie na konkurs. Dziś natomiast prezentuj ę danie główne, konkursowe. Mam nadzieję, że zasmakuje nie tylko wielbicielom nietypowych połączeń. Wybaczcie za fatalne zdjęcie, ale niestety swoje gdzieś posiałam i nie mampojęcia gdzie. Sycący i rozgrzewający gulasz jagnięcy z dynią i papryką. Dodatek powideł śliwkowych wzbogaca smak
W kuchni Karmel-itkinajmniej kilkadziesiąt razy i przez ten czas troszeczkę zmodyfikowany. Ostateczny przepis poniżej. Z takich proporcji wychodzi ok 20 średniej wielkości bułeczek. Ja często dzielę już wyrośnięte ciasto na połowę i jedną część przeznaczam na bułeczki a z drugiej formuję niewielki bochenek chleba nacinam w poprzek w paru miejscach i lekko oprószam mąką. Połowa pieczywka znika zanim jeszcze zdąży(...)posmarowania ewentualnie ziarna do posypania (sezam, otręby, mak, słonecznik, pestki dyni - co kto lubi) Drożdże rozetrzeć w dość dużym naczyniu (rozczyn zwiększy swą objętość kilkukrotnie) z cukrem, 1/4 szkl. wody i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 5min. Do dużej misy w której będzie wyrabiane ciasto wsypać połowę mąki, sól, rozczyn z drożdży, mleko i wyrabiać, najlepiej robotem
Maślane ciasteczkojeden z najprostszych do przygotowania a jednocześnie bardzo smacznych chlebów, potrzeba mu jedynie czasu. Pieczywo to potrzebuje metody pieczenia w rozgrzanym naczyniu żaroodpornym, dzięki której ma chrupiącą skórkę. Ciasto na chleb należy zaczynić jednego dnia (po prostu wymieszać wszystkie składniki) a drugiego lub trzeciego dnia po prostu go przełożyć do formy i upiec. PROSTY PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY Składniki: 250g(...)soli morskiej 2 łyżeczki siemienia lnianego 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion słonecznika Jak zrobić prosty przepis na chleb: Najpierw w misce mieszamy mąkę, drożdże (jeśli używamy świeżych rozpuszczamy je w wodzie) i sól. Potem dodajemy pestki, mieszamy. Następnie dodajemy 500ml chłodnej wody. Mieszamy wszystko łyżką. Potem powstanie ciasto dość luźne, będzie wilgotne i lepkie. Następnie ciasto zostawiamy
Dorota Smakujeposmarowania bułek - pestki dyni do posypania Mąkę wsypać do miski ,Z drożdży ,cukru i części mleka zrobić rozczyn i wlać do zagłębienia w mące, obsypać odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10minut po tym czasie wrzucić resztę składników i mieszać 10 minut na wolnych obrotach a jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie to dłużej(...)czasie ciasto wyrabiamy ręcznie ok minutę i dzielimy na 11-12 kawałków ,formujemy bułki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ,robimy po dwa ukośne nacięcia na każdej bułce , ,przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni , Wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i pieczemy 18-20 minut . Wykładamy
Wypieki Renetego ciasta jestem bardzo dumna. Powiem nieskromnie, że to najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam. Wilgotne, mięciutkie a ma sporo ziaren i suszonych owoców. Blaszka ( u mnie 23x23) wyłożona papierem i wysmarowana olejem I. 1/2 szklanki płatków owsianych 5 sztuk śliwek kalifornijskich 5 sztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych 50 gram orzechów pekan lub włoskich 3 łyżki siemienia lnianego mielonego(...)pieczenia i sodę oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać składniki z I. Wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę. Wyjąć i wystudzić. Gorzką czekoladę ( wzięłam 50 gram) rozpuśćić w kąpieli wodnej dodać łyżeczkę oleju i położyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną ( dodałam także listki greckiej bazylii
AZgotuj!Polecam do jesiennej kawy. tarta spód: 150 g masła 250 g maki pszennej 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody 1 łyżka cukru pudru krem dyniowy: 350 g pure z dyni upieczonej 2 łyżki cukru trzcinowego 2/3 opakowania budyniu 1 łyżka masła 250 ml mleka pigwa: 800 g pigwy 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna 1 opakowanie budyniu 1/4 szklanki wody(...)drugi papier na okrąg wielkości formy z bokami. Ciasto przekładam do formy i palcami formuję boki. Nakłuwam spód widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 15-20 minut aż spód się przyrumieni. Krem Dyniowy: Do garnka wlewam mleko, dodaję pure z dyni, cukier. Odlewam pół szklanki do której dodaje budyń. Mleko
wesoła kuchniapapierze, niech wystygną. Po kompletnym ostudzeniu stwardnieją, wkładamy je do słoika lub metalowej puszki, bez dostępu powietrza. Pierniczki nadziewane Pierniki z tego ciasta robię w dwóch wersjach – pół kilograma ciasta przeznaczam do dekorowania Royal Icing , jako prezenty, a z drugiej połowy robię ciastka do zjedzenia ‘na już’ – bo one wytrzymają w szczelnym pojemniku tylko około miesiąca – są wilgotne(...)czasie pieczenia i z nadzienia nici. Marmolada wieloowocowa, z dyni, z pigwy, morelowa i wiśniowa to coś, co będzie idealnie pasowało do pierników. W tym roku trafiło u mnie na powidła – świetnie przełamują swoją cierpkością słodycz pierniczków i pasują do piernikowych przypraw. Szykujemy sobie papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm. Wycinamy koła okrągłą foremką lub szklanką
Karo in the Kitchensuszonych borowików 1 szklanka puree z dyni (przepis klik ) 150 g serka koziego do smarowania 3 jajka 150 ml śmietanki 30% szczypta suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 20 g tartego sera grana padano szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto i wygniatamy nim dokładnie foremkę(...)stopni Celsjusza. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika na 10 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 7 minut. 3. W między czasie przygotowujemy nadzienie: grzyby dokładnie odsączamy i przesmażamy 3-4 minuty na suchej rozgrzanej patelni. W misce łączymy puree z dyni, serek kozi, jajka
My Culinary Arttego przepisu można też śmiało wzbogacić o różne dodatki. Ja często do ciasta dodaję ulubione ziarna lub posypuje bułeczki sezamem. Takie dodatki zawsze mam pod ręką. Wystarczy mieć kilka pojemników, jak brabantia pojemniki . W jednych pojemnikach mam siemię lniane, w innych otręby, sezam, pestki dyni, czarnuszkę czy słonecznik. To wszystko idealnie nadaje się do pieczywa. I to kolejna przewaga domowego(...)wlewamy do mąki i dodajemy olej rzepakowy. Składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ręką. W razie potrzeby można delikatnie (!) podsypać rękę mąką. Formujemy a la kulę. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto podwoi objętość lekko posypujemy je mąką, dzielimy na części i z każdej formujemy bułkę. Ja formuje podłużne bułeczki. Bułeczki
Słodkie okruszkiprzygotować mniejszą ilość. Danie jest pracochłonne, dlatego jego przygotowanie polecam rozłożyć w czasie. Jednego dnia zrobić sos i farsz, a w kolejnym dniu sklejać pierożki. SKŁADNIKI / 6 PORCJI CIASTO NA PIEROGI , np. z TEGO przepisu FARSZ 150 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g (1/2) brokuła 200 g twarogu (najlepiej ricotty) 50 g gorgonzoli 1 cebula(...)masła 1 jajko gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku SOS DYNIOWO-POMIDOROWY 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki puree z dyni 1/2 szklanki bulionu lub wody 2 puszki krojonych pomidorów (2x400 g) / polecam CIRIO 1 łyżka octu balsamicznego przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta cynamonu, 1 łyżeczka cukru
cool and mintyDzisiaj przepis na szybką sałatkę, lekka, smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Można ją zjeść na drugie śniadanie, czy bez większych wyrzutów sumienia na późną
To co lubię - gotuję i polecamdrożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos) Pestki dyni 3 łyżki ( firmy Złoty Kłos) UWAGA!! Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można zakupić klikając w link poniżej: https://allegro.pl/uzytkownik/ZlotyKlosMaka?bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict43-uni-1-2-0318 Przygotowanie: W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto wychodzi lekko klejące i tak powinno być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kulinarne przygodykorzenne przyprawy, marchewka, twaróg (bo przecież w każdym domu musi być sernik, choćby najmniejszy kawałek) czy nawet dynia, która jest symbolem jesieni, jednak zimą daje piękny kolor potrawom. Na co dzień odżywiam się zdrowo, choć jak każdy mam kilka odstępstw (pysznego, wilgotnego ciasta nie odmówię) od diety, dlatego polecam Wam moje słodkie propozycje na te święta. Boże Narodzenie dla wielu
Słodkie GotowanieProsta zupa krem z dyni Rozgrzewający krem dyniowy Prosta zupa krem z dyni - najlepszy przepis, dzięki któremu w dosłownie 30 minut przygotowuję pyszną, wegańską i bezglutenową
Cztery Fajerymasła Zagotuj wodę, następnie wrzuć płatki owsiane i gotuj do uzyskania gęstej masy. Następnie dodaj pestki dyni oraz łyżkę masła. Jedz jako śniadanie albo kolację. Na resztę posiłków możesz spożywać dowolne potrawy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe wafle serduszka – najlepszy przepis! Idealne ciasto na pierogi – 10 ważnych rad! Masz piekące bóle brzucha? Sprawdź czy to nie zespół jelita drażliwego
To Musisz Wiedziećotrębami. Dokładnie ubijam miejsce przy miejscu łyżką maczaną w wodzie, następnie wygładzam i obsypuję ziarnami (ja posypuję dynią, słonecznikiem i siemieniem lnianym (oraz niekiedy czarnuszką). Skrapiam obficie pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren) i odstawiam pod przykryciem do wyrastania. Gdy ciasto chlebowe wypełni formy (zwykle trwa to ok.4,5-6h) wstawiam blachę z formami do nagrzanego wcześniej
Smaczne Zdroweciastka. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, sól. Miksujemy do połączenia. Dodajemy rozgniecionego banana lub dynię oraz czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny lub wkładamy do zamrazarki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i formujemy z niego nieduże kulki, tak by powstało ok 30 ciasteczek. Ciasto będzie lepkie, warto więc
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepisy: – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z MIĘSEM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 50 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 500 g mięsa wołowego z rosołu domowego
nietylkopasta.plczekam na nią co roku. Jesień pachnie mi cynamonem, nęci domowym ciepłem, śliwkami, gruszkami i dyniami. Cieszę się nią, kontempluję, popadam w zadumę, czytam fajne książki i oglądam więcej filmów niż latem. Piekę też częściej bułeczki, chałki i gliniaste korzenne ciasta. Tak, jesień i wczesny czas przedświąteczny lubię najbardziej!!! Dzisiaj zapraszam Was na chałkę
Dzieje kuchennej Wiewiórydrożdży świeżych * lub 7 g drożdży instant 550 ml wody 2 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu lub cukru Wykonanie : *W przypadku drożdży świeżych należy najpierw zrobić zaczyn Miksujemy wszystkie składniki ( ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ) , przelewamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
Marcepanowa kuchniasodę oczyszczoną, cynamon - przesiewamy. Mieszamy. Czekoladę siekamy. W drugiej misce mieszamy maślankę, olej, jajka, cukier, puree z dyni, skórkę z pomarańczy. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę (odkładamy dwie łyżki czekolady), mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami, wykładamy ciasto. Pozostałą czekoladę wykładamy na wierzch. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 oC (do suchego patyczka
Słodkości na talerzuWęgierka wpada do ciasta kruchego z dodatkiem czekolady. Chociażby jedno niedzielne popołudnie musi być z tym ciastem. Za kruchym przepadam, a jeszcze z kruszonką, ach…wiecie, że nie odmówię ;) Zupa dyniowa i Halloween! Uwielbiam tą porę, kiedy internety zalewają przepisy na dynię. Nie dość, że taka urodziwa z niej sztuka, to jeszcze pomysły na jej przyrządzenie nie mają końca
Pink Envelopesłonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy na blasze warstwą
KucharzycaPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Olej mieszamy z miodem , wlewamy do misy miksera, dodajemy jajka i puree z dyni i miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając miksowania dodajemy sól, wszystkie przyprawy i cukier wanilinowy. Sodę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i wlewamy do ciasta. Na koniec dosypujemy mąkę i miksujemy jedynie do połączenia składników. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza
My Culinary ArtPulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w
Oryginalny smakdyniowe, tak jak tradycyjne super smakują odsmażane na patelni. Na dyniowe puree najlepiej nadaje się dynia upieczona w piekarniku, bo tak przygotowane puree zawiera najmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drożdży , 5g cukru , 2,5 MS -miarki speedcook -ciepłej wody , 400g mąki pszennej , 5g soli , nasiona słonecznika ,dyni ,czarnuszka -co kto lubi WYKONANIE(...)naczynia miksującego wsypać pszenicę,kminek i zemleć -obroty 10,czas 1 minuta.Następnie dodac pozostałe składniki i wyrabiać ciasto obroty 10C ,czas 1,5 minutyWyrobione ciasto wyjąć.Ciasto pozostawic do wyrośnięcia,podzielic na osiem części .Z, każdej uformowac bułeczkę.-ja od razu robię bułki i wtedy pozostawiam do wyrośnięcia.Posmarowac żółtkiem i posypac makiem.U mnie bez smarowania żółtkiem
w mojej kuchniBabeczki dynie to kolejna bardzo prosta propozycja na halloweenowe wypieki. Ja jako bazy wykorzystałam przepis na babeczki czekoladowe, dyniową dekorację można zrobić jednak na dowolnych babeczkach, cieście czy torcie.Przepis na babeczki dyniowe lub czekoladowePrzepis na kremPrzepis na domową masę cukrową+barwniki spożywczePo upieczeniu babeczki odstawiamy, żeby przestygły.Do gotowego kremu dodajemy kilka kropel żółtego i czerwonego barwnika. Dokładnie mieszamy
Ciastkozercyjednej gwiazdki, którą roztłukłam tłuczkiem przez bawełniany ręcznik) Dodatkowo: Ziarna do posypania bułeczek: słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją
Delicious Titbits