ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:190/345)

Chleb wieloziarnisty – pełnia zdrowia 116

teraz do pracy moi drodzy. Składniki: ½ kg mąki ( typ 650 ) 1 ½ szkl. płatków owsianych ½ szkl. Słonecznika 1/3 szkl. Dyni 1/3 szkl. Siemienia lnianego ½ l wody ( ciepłej ) ½ kostki drożdży ( można użyć suszonych ) 1 łyżeczka soli Wykonanie: Z wszystkich podanych składników wyrabiamy ciasto na chleb. Jeżeli użyjemy drożdży suszonych warto je zalać na chwilkę ciepłą wodą ( tą do chleba ) aby „obudzić” drożdże

Smaki Ewy
Muffinki cynamonowe z dynią i jabłkiem 114

drugim naczyniu, za pomocą rózgi kuchennej, roztrzepać jajka z olejem i cukrem, następnie dodać   pure z dyni i starte jabłko.  Na koniec przesypać mąkę z drugiego naczynia. Wymieszać do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Z wierzchu posypać brązowym cukrem.  Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 22 minuty

kulinarnyswiatdomi
Dyniowy sernik 97

Pierwszy raz upiekłam ciasto z purre dyniowym ale na pewno nie ostatni.Sernik jest pięknie żółto-pomarańczowy i wilgotny.Polecam Składniki: 1,5 szkl purre z dyni 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 3/4 szkl cukru 2 op.budyniu w proszku Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek.Twaróg mieszamy z purre dyniowym,żółtkami i cukrem.Gdy cukier się rozpuści dodajemy budynie w proszku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Jesienne babeczki dyniowo kakaowe z kremem maślanym 219

końca jak u zebry , ale całość jest bardzo apetyczna. O bie wpadłyśmy na ten sam jesienny pomysł wykorzystania dyni w swoich wypiekach. M oje babki kuszą jeszcze aksamitnym kremem a u Agnieszki przesyłają słodkie całuski. Nie tak dawno piekłyśmy razem ciasto mocno czekoladowe i już mamy kolejny pomysł na wspólny wypiek więc zaglądajcie do nas żeby niczego nie przegapić

Smaczna Pyza
Gryczane placki dyniowo-jabłkowe z musem jabłkowo-pomarańczowym (wegańskie) 149

ćwiartki/ósemki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Startą dynię i jabłka umieszczamy wraz z resztą składników na placki w dużej misce i mieszamy do połączenia składników lub posługujemy się malakserem. Ciasto nakładamy na patelnię za pomocą łyżki lub przy użyciu rąk tworząc kuleczki i spłaszczając je , s mażymy bez użycia

Be Fit Be Strong
Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 116

jabłko pokrojone na malutkie kawałeczki albo po prostu starte - 1 łyżeczka chrzanu np. z żurawiną - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 30g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze

MamaOskarka
Jesienne pierogi z dynią hokkaido 196

małym ogniu obsmażyć aż do miękkości przez ok 20-30 minut, doprawić solą i pieprzem. Po przestudzeniu, dynię wraz z cebulą i czosnkiem zblenderować. Dodać pokruszony ser biały, i delikatnie wymieszać. Spróbować i w razie czego doprawić do smaku. Ciasto na pierogi standardowo robimy ze sprawdzonego przepisu: http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html Dobrze wyrobione ciasto należy rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki

MarciochaKucharzy
Chleb wieloziarnisty 138

chlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant 680 g mąki chlebowej

w mojej kuchni
Ciastka z pestkami dyni i słonecznika 197

szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru,  2 jajka,  łyżeczka proszku do pieczenia,  po szklance pestek dyni, słonecznika i sezamu,  białko. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, jajka i margarynę. Posiekać nożem, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki

Z miłości do słodkości
Chleb wieloziarnisty 115

Nie mogę uwierzyć, że został tylko miesiąc do Bożego Narodzenia… Mam teraz tyle do zrobienia, a tu trzeba zacząć przygotowywać świąteczne menu. Oprócz tradycyjnych dań

UgotujmyTo.pl
Hardcorowy chleb razowy 188

wody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp)Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania ciasta

Z butelką mleczka w tle
Paluchy drożdżowe 115

Domowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić im samodzielnie wyrobić ciasto i wykonywać precelki i paluchy, bo to lepsza zabawa niż z ciastoliną, ponieważ można swoja pracę na końcu spałaszować! :) dobrej zabawy! Składniki: 60 dag mąki pszennej  1 torebka suszonych

Apetyczna babeczka
Chleb pytlowy 133

mąki krupczatki 5 dkg drożdży 1 łyżka zakwasu ( sproszkowany) 1 szkl otrąb żytnich 5 łyżek słonecznika 3 łyżki dyni szczypta kminku szczypta czarnuszki 1 łyżka siemienia 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie Składniki wyrobić w misce i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto na chleb przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i obsypać otrębami. Ponakładać do foremek do ½ wysokości. Jak ciasto wyrośnie smarujemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowy makaron z sosem dyniowym 88

ciepłej wody Składniki zagniatam. Zbyt rzadkie ciasto podsypuję mąką orkiszową. Po rozwałkowaniu, na połowie placka wykładam liście rukoli i inne zioła, nakrywam drugą połową i ponownie wałkuję. Podsypuję mąką, zwijam w rulonik i kroję, jak widać na zdjęciu – niezbyt dokładnie trzymając odstępy :) Sos, 2 porcje: ok. 200 g dyni piżmowej 30 g sera parmezan ząbek czosnku szklanka wody

Kucharzyca
Chleb z chrupiącą skórką 71

siemienia lnianego 100 ml ziaren dyni 670 ml ciepłej przegotowanej wody 20 gr świeżych drożdży 1 lub 1 i 1/2 łyżeczki soli W 100 ml wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się

moj przepis na