Sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono
Oryginalny smakMoja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu
Kuchnia Pełna Pasjiskoro do Wigilii pozostał już niecały miesiąc! Jeśli lubicie wilgotne ciasta to bardzo przypadnie Wam do gustu. Znalazłam go w listopadowej KUCHNI, w dziale Marty Dymek. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Ilość mleka podana w oryginalnym przepisie wg mnie była za mała, może wszystko zależy od wilgotności dyni, więc dolałam jeszcze 100 ml. Zmieniłam tez proporcje sody i proszku(...)szklanka puree z dyni 150 ml cukru trzcinowego po 1/2 szkl. oleju i mleka łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny lukier: cukier puder sok z cytryny Suche składnik łączymy w misce. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki z cukrem. Łączymy zawartość obu misek. Nie miksujemy za długo tylko tak jak w przypadków ciasta na muffiny do połączenia
Dzieje kuchennej Wiewiórykubki mąki owsianej -kubek maślanki -50 gram drożdży -łyżeczka soli -pestki z dyni Mąki łączymy z solą mieszając wszystko widelcem. Maślankę podgrzewamy do temperatury 39 stopni. Drożdże rozkruszamy zasypujemy je cukrem i łączymy z maślanką. Odstawiamy na 10 minut. Zaczyn łączymy z mąką i wyrabiamy zbite ciasto, oklepujemy je oliwą i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny
BaRepasniego całe mnóstwo zdrowych ziaren. Nie zabrakło słonecznika, siemienia lnianego oraz pestek dyni. Chleb jest sycący i przepyszny. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Chleb bezglutenowy na zakwasie Składniki na chleb bezglutenowy. Część I: 6 łyżek mieszanki ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane 3 łyżki płatków owsianych bez glutenu 6 dkg wrzącej wody Część(...)jabłkowy, letnią wodę i składniki z Części I. Wyrabiać przez 10 minut. Przykryć miskę ściereczką i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki przełożyć ciasto do prostokątnej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu posmarować odrobiną wody i posypać płatkami owsianymi. Przykryć folią spożywczą oraz ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka
MeCookscukru 300 g nasion (siemienia lnianego, słonecznika, pestek dyni) wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, ok. 100 ml letniej wody oraz z trzema łyżkami mąki orkiszowej i odstawiamy do podrośnięcia. W dużym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową z mąką żytnią oraz solą. Dodajemy podrośnięty zaczyn oraz pozostałą letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy nasiona. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką
Domowy Smak Jedzeniaziół prowansalskich 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z pestek dyni 100 g sera mozzarella dodatki wedle uznania; u nas kompromis: pierś indyka w ilości dowolnej mała puszka kukurydzy trzy garści mrożonego groszku Mąkę, proszek do pieczenia, sól i jedną łyżeczkę ziół dokładnie mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ciasto wykładamy do formy ok. 25×25 cm. Smarujemy oliwą
KucharzycaSkładniki Zaczyn: 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g zakwasu Ciasto właściwe: 800 g mąki żytniej typ 720 650 ml piwa pszenicznego 350 g zaczynu 2 cebule olej do smażenia 20 g soli masło do posmarowania foremek pestki dyni i słonecznika do posypania chleba otręby do posypania foremek Wykonanie: Dzień przed pieczeniem wyjmujemy z lodówki(...)powinien być ładnie napowietrzony i mieć gąbczastą strukturę) dodajemy mąkę, sól, piwo i cebulę. Mieszamy, przykrywamy folią i odstawmy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Foremki smarujemy masłem, wysypujemy otrębami i wkładamy ciasto. Wyrównujemy rękoma zmoczonymi zimną wodą. Foremki przykrywamy ściereczkami i odstawiamy do ostatecznego wyrośnięcia na 3-4 godziny. Piekarnik
Kulinarne przygody GatityPoranki stały się chłodne i rześkie. W powietrzu unosi się zapach zbliżającej się jesieni. W sklepach na dobre zagościły śliwki i dynia, i u mnie w kuchni też…zmykam do pracy a Was zostawiam z moim makowym ze śliwkami…Składniki:60 dag śliwek,20 dag masła,szklanka maku,szklanka cukru,szklanka mąki,4 jajka,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masło i mąka do formy,W garnku zagotować masło z makiem i cukrem. Ostudzić. Dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na ciasto. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki, rozłożyć na cieście. Piec godzinę w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec
Anioły w kuchniwczoraj wieczorem knedle. Mimo że, jadłam je na zimno i tak były pyszne i zdecydowanie muszę je powtórzyć (może tym razem na ciepło?) Duża ilość cynamonu znajdującego się w cieście, świetnie współgrała z jabłkiem, które stanowiło nadzienie. Prosta i standardowa mieszanka smaków, w trochę innej wersji. Jako, że dzień na śniadaniu się nie kończy i albo będzie dalej biegł(...)owsianych naturalna spiżarnia ok 75g puree z pieczonej dyni 1/2 jabłka łyżeczka cynamonu łyżeczka syropu z agawy odrobina mleka roślinnego- u mnie sojowe (na oko- aby ułatwić mieszane składników) WYKONANIE: wszystkie składniki (oprócz jabłka) dokładnie ze sobą mieszamy jabłko kroimy w kosteczkę każdy z kawałków jabłka obtaczamy ciastem- 1 łyżka- na jednego knedla całość umieszczamy
healthy dreamsformujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przenośmy z blachy. Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku. * Z dyni usuwamy miąższ z pestkami. Resztę dyni kroimy na mniejsze
Made By Mom And Sonwyszły pyszne, chrupiące, jedynie do ciasta musiałam dodać więcej wody. Składnik podaję więc według tego jak upiekłam chlebki "po swojemu" . Knekkebrød, norweski chrupki chlebek Składniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 250 g otrębów pszennych 250 g płatków owsianych 100 g pestek dyni 200 g pełnoziarnistej mąki żytniej
Kulinarne przygody GatityKasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka(...)Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet truskawkowy Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z kiszonej kapusty Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Tarta z cukinią
Moja smaczna kuchniakanapki razowe w dwóch wersjachKasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i paprykąKoktajl jeżynowyKoktajl truskawkowyOscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechamiPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiemPierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnkuSałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherrySałatka jarzynowaSałatka z kaszy gryczanej z bobemSałatka(...)podany z bukietem sałat Serek Capri czosnkowo-koperkowy z paprykąSorbet truskawkowySpaghetti ze szpinakiem i grana padanoSurówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiemSurówka z kiszonej kapusty z koperkiemSurówka z kiszonej kapustySurówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebuląTarta z ciasta francuskiego z cukinią Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinamiTarta z cukinią, brokułami i sezamemTarta
Moja smaczna kuchniamąki żytniej typ 720 Dowolne ziarna i pestki np. garść pestek dyni i nasion słonecznika Wykonanie Wszystkie składniki na chleb połączyć i dokładnie wymieszać. Robot kuchenny jest tutaj nieocenioną pomocą, ale spokojnie dacie radę zrobić to też ręcznie Keksówkę wysmarować masłem Ciasto na chleb przełożyć do keksówki, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na około 4 godziny w miejscu(...)letniej wody","8 g soli","350 g m\u0105ki \u017cytniej typ 2000","150 g m\u0105ki \u017cytniej typ 720","Dowolne ziarna i pestki np. gar\u015b\u0107 pestek dyni i nasion s\u0142onecznika"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Wszystkie sk\u0142adniki na chleb po\u0142\u0105czy\u0107 i dok\u0142adnie wymiesza\u0107. Robot kuchenny jest tutaj nieocenion\u0105 pomoc\u0105
Healthycreations.pl