wiórków kokosowych 2/3 szklanki wody Żurawina (ok 100 gram) Siemię lniane (3 łyżeczki) Pestki dyni (3 garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie: Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można posiekać. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam. Miód rozpuszczam w wodzie i dolewam do ciasta, ciasto wyrabiam tak długo, aż powstanie zbita kula. Następnie z ciasta roluję mniejsze kulki
Pause Gotowanie!rulon ciasto francuskie, - w opisie nadzienie, 1 sztuka galaretka agrestowa, 400 ml woda gorącaz ciasta francuskiego z biedronki wykrawać szklanką krążki wyszło mi 17 sztuk wkładać je do foremek silikonowych 7x4 cm do każdej foremki wkładać czubatą łyżkę nadzienia np. dżem, konfitura - ja dałam dynię galaretkową - przepis jest TUTAJ piec w 200C około 30 minut galaretkę agrestową rozpuścić
W Mojej Kuchni Lubięsmietany 18%Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach na puree. Następnie do startej dyni dodawać porcjami pozostałe składniki: cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, posiekane orzechy, cynamon i olej. ( My za cynamonem nie przepadamy i go pomijam lub daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec
Monia miesza i gotujeWięc od dwóch dni na obiad są placuszki ;-) Chrupiące placuszki dyniowe: - 1,5 kg dyni startej na tarce o dużych oczkach - 3 jaja - sól, pieprz - imbir starty na tarce - 200 ml śmietany 18% - 100 ml mleka - 10 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto jest gęste, smażymy na patelni w głębokim tłuszczu, placuszki najlepiej robić grube. Wtedy są chrupkie
SMYKWKUCHNIChleb pszenny na suchych drożdżach jest nieskomplikowany i bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie. Zawsze w domu(...)ciepłej wody łyżka oleju opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i ewentualnie dodatki (dałam garść ziaren słonecznika). Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem
e-PrzepisyKulinarneciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa, ale pyszna tak samo. Czy bardziej? Zdania podzielone. Mi smakowała bardziej, a mąż pozostaje wierny dyniowej wersji. Na drugie danie pęczak z kukurydzą i kurczakiem. Do tego mizeria z jogurtem i koperkiem. Podwieczorkiem rządzi tarta jaglana na spodzie z ciasta francuskiego. 1 szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki cukru
Kucharzycaowsiane, pełne ziaren słonecznika i żurawiny. Całość polana lekko czekoladą, smakują obłędnie i są bardzo sycące. Dodatki oraz polewa są opcjonalne i można nimi swobodnie żonglować, dodając rodzynki, pestki dyni lub inne ulubione ziarna. Czas przygotowania: 15 min Czas oczekiwania: 30 min Czas pieczenia: ok. 12 min Składniki: (na 16 ciasteczek) 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 3 łyżki(...)ziarna Wlej roztopione masło i wymieszaj Dodaj jajka, miód i połącz łyżką Odstaw na 30 min, aż płatki owsiane nieco napęcznieją Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj porcje ciasta wielkości łyżki stołowej Uformuj okrągłe ciasteczka i spłaszcz łyżką * Zachowaj odstępy pomiędzy ciasteczkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia Piecz ok. 12 min w temperaturze 180°C do czasu zrumienienia się
Słodki Blogkażdej porze dnia! Do ciasta-bazy wrzucam czasem suszone owoce, np. rodzynki, żurawinę, posiekane morele lub daktyle, albo owoce świeże: banany, kawałki jabłka, melona, gruszki, sezonowo borówki, jeżyny, jagody, truskawki, maliny. Myślę, że wersja wytrawna (bez cynamonu i cukru) z kawałkami warzyw też się sprawdzi, np. kawałkami brokułów, pomidora, tartej cukinii czy dyni. Świetne danie dla dzieci, na kilka sposobów(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam rózgą twaróg, dodaję szczyptę soli, cynamonu, cukier z wanilią i jajko, mieszam. Dodaję mleko i proszek do pieczenia, po wymieszaniu wsypuję mąkę. Mieszam na gładkie ciasto. Kukurydzę odsączam z zalewy, dodaję do ciasta. Rozgrzewam olej i smażę nieduże placki z obu stron na złoto. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące obsypane cukrem pudrem
Zasmakuj Kuchnirazu po przestygnięciu zamrażam. Gdy potrzebuję chleb na rano, wieczorem wyciągam bochenek z zamrażalnika, wyciągam go z woreczka, w którym był zamrażany i kładę na kratce do studzenia ciast. Rano mam świeży chlebek. A czy Wy macie sprawdzone sposoby rozmrażania pieczywa? Jeśli tak, podzielcie się ze mną i powiedzcie, jaki sposób jest najlepszy :) Zapraszam na chleb na zakwasie! Chleb(...)szkl. mieszanki nasion (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) W dużej misce wymieszać łyżką pierwsze trzy składniki. Miskę przykryć folią i zostawić w ciepłym miejscu na około 12 godzin. Po tym czasie: Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać je do zaczynu. Dodać obie mąki. Wymieszać mikserem, aż składniki ładnie się połączą, jednak niezbyt długo. Ciasto będzie gęste, ale nie będzie tworzyć kuli
Posadzone i zjedzonePuree z tego przepisu . Wykonanie: Do miski wkładamy puree z dyni, olej, mleko i dokładnie mieszamy. Dosypujemy cukier, sól i drożdże i mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą przez sito i mieszamy łyżką, po czym krótko wyrabiamy. Większą miskę metalową lub szklaną smarujemy niewielką ilością oleju i przekładamy do niej ciasto. Obtaczamy ciasto w misce, żeby pokryć je warstwą oleju. Odstawiamy(...)wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (1-2 godziny w zależności od temperatury pomieszczenia). Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę przyprószoną mąką i lekko wyrabiamy (dosłownie przez minutę). Ciasto dzielimy na 40-45 gramowe kawałki (około 13 sztuk po 40 g). Dłonie oprószamy mąką i każdy kawałek formujemy w kuleczkę, którą lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie
Lamarida.plSałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem Najlepsza sałatka na upały Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną
Cztery Fajerybabeczki nie musisz zaraz biec do kuchni i zabierać się za robienie granoli (skądinąd wyśmienitej), możesz ją kupić w sklepie albo też do ciasta dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy(...)mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik
Roślinna - blog wegańskiłyżki dżemu z dyni klik 180 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 papilotek Wykonanie : Jajka ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie dodajemy dżem i jeszcze raz mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i krótko mieszamy.Pamiętajcie że ciasto na babeczki czy muffinki(...)miesza się długo ponieważ wyjdą twarde i zbite. Do papilotek nakładamy porcję ciasta ja nakładam zawsze łyżką do lodów wtedy wszystkie wychodzą równe. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni pieczemy około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone babeczki wykładamy na kratkę i studzimy. Jak pisałam wcześniej można je polać polewą, udekorować kremem lub oprószyć cukrem pudrem. Ja najczęściej oprószam
Sama słodycz i szczypta chilipuszyst ą masę. Dodawaj po jednym jajku, ubijajac pomiędzy dodatkami. Dodaj dynię i wanilię i jeszcze raz ubij na puszyst ą masę. W osobnej misce wymieszaj dokładnie suche składniki - oprócz czekolady. Powoli, częściami, wsypuj such ą mieszankę i wymieszaj dokładnie na gładkie ciasto. Wmieszaj czekoladę. Rozdziel pomiędzy papilotki, tak, by ciasto sięgało do około 2/3 wysokości. Piecz
Lejdi of the house