wykorzystać dynię hokkaido. To zdecydowanie mój faworyt jeśli chodzi o dynię. Jest bardziej wyrazista w smaku w porównaniu do dyni zwyczajnej, lekko słodka i przyjemnie kremowa po upieczeniu lub ugotowaniu. W tym przepisie smak i konsystencja to zdecydowanie jej duża zaleta! Chlebek z tego przepisu wychodzi fajnie wilgotny. Nie przypomina klasycznego, pulchnego pieczywa. Konsystencją i wyglądem przypomina bardziej ciasto(...)efekt będzie równie wyśmienity Na moim blogu znajdziecie także przepis na pyszne dyniowe bułeczki. Chlebek dyniowy pełnoziarnisty Pin Print Chlebek dyniowy Recipe by Healthy Creations Składniki 250-280 g dyni hokkaido 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 jajka Łyżka pasty tahini (opcjonalnie można zamienić na masło orzechowe) 3 łyżki pomidorów krojonych z puszki (lub soczysty pomidor malinowy pokrojony w kostkę
Healthycreations.plwody 8 g suchych drożdży 2 łyżki tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli kilka szczyp cynamonu kilka szczypt kardamonu Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Nie trzeba obierać jej ze skóry, ponieważ ta jest cienka i miękka. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Odcedzamy(...)niej gotowy bochen. Ciasto można uformować według własnych pomysłów. Wierzch oprószamy mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i w tej temperaturze pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 40 mnut. Studzimy na kartce. Chleb dyniowy jest tak samo smaczny sam, jak z dodatkami, np. pastami do smarowania. Dynia jest bogata w różne składniki
My Chcemy Jeśćzwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca. Już jakiś czas temu okryłam kalafiorowy spód do ciasta i od tamtego dnia nie robię już innej pizzy. Ten spód jest idealny dla dbających o linię, gdy jemy za mało warzyw lub gdy chcemy te warzywa przemycić do jadłospisu(...)warzywa Dyniowy sos: – ok 200 g upieczonej dyni – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – szczypta soli oraz pieprzu – ok 100 ml bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość będzie drobno zmielona. Dodajemy jajka, przyprawy oraz płatki i jeszcze raz mieszamy w blenderze. Tak przygotowanie ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i formujemy kształt
Szybko Tanio Smaczniezwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca. Już jakiś czas temu okryłam kalafiorowy spód do ciasta i od tamtego dnia nie robię już innej pizzy. Ten spód jest idealny dla dbających o linię, gdy jemy za mało warzyw lub gdy chcemy te warzywa przemycić do jadłospisu(...)warzywa Dyniowy sos: – ok 200 g upieczonej dyni – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – szczypta soli oraz pieprzu – ok 100 ml bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość będzie drobno zmielona. Dodajemy jajka, przyprawy oraz płatki i jeszcze raz mieszamy w blenderze. Tak przygotowanie ciasto wykładamy na blachę do pieczenia i formujemy kształt
Szybko Tanio Smaczniesłodki chleb (ale w wersji glutenowej) jest bardzo popularny w społeczności amiszów w stanie Pensylwania. Spożywany głównie na słodkie śniadanie lub przekąska w środku dnia. Nie jest słodki jak ciasto, trochę przypomina chałkę, jest na prawdę pyszny. Wspomagałam się przepisem z książki The Homestyle Amish Kitchen Cookbook. SKŁADNIKI: - 0,5 mąki ryżowej (przesianej) - 0,5 mąki kukurydzianej (przesianej(...)szklanki cukru - 125 g masła - pół szklanki rodzynek - łyżeczka cynamonu - pół łyżeczki gałki - 50 ml ekstraktu waniliowego ( klik ) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy) - 1 szklanka pure z dyni JAJKA Z MASŁEM UBIJ W MIKSERZE , kiedy masa będzie puszysta stopniowo dodawaj jajka, następnie pure z dyni i ekstrakt W MISCE WYMIESZAJ mąki, cynamon, gałkę i proszek do pieczenia
Kuchnia bezglutenowa LoliSkładniki: 2 puszki mleczka kokosowego (schłodzonego) - 800 ml 4 galaretki cytrynowe/pomarańczowe 500 ml wody 450 g mrożonej dyni Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku przelewamy
Moje-pitraszenieLato tak szybko przeleciało... nawet nie zauważyłam kiedy ze straganów zniknęły moje ukochane maliny, jagody i jeżyny, a ich miejsce zajęły złociste dynie, słodkie śliwki i chrupiące gruszki. Czas leci zdecydowanie zbyt szybko. Ale tak się złożyło, że całkiem niedawno w moje ręce wpadło kilka pysznych, słodkich gruszek prosto z przydomowego sadu. Niektóre z nich zniknęły już po paru minutach(...)suchych i mieszamy delikatnie, tylko do połączenia składników (nie używamy miksera!). Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 min. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
DefinicjaSmakuSkładniki (na około 5 sporych ciastek) /jedno ciastko około 120kcal/: 70g pure z dyni 60g płatków owsianych mielonych na mąkę 15g ksylitolu 20g masła orzechowego firmy Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczonej dyni 100 g koziego sera 100 g sera provolone małe opakowanie świeżego szpinaku 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 jajka 300 ml mleka sól i pieprz do smaku Przygotuj spód do quiche. Mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kosteczkę masło, sezam oraz sól. Rozcieraj palcami masło z mąką aż powstaną drobne okruchy ciasta. Następnie dodaj wodę(...)zagnieć ciasto, łącząc składniki w kulę. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę o średnicy 26 cm. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz przez 10 minut. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij
codojedzeniakalafiora kawałek dyni 2 łyżki mąki pszennej mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku czapeczka : 5-6 ziemniaków 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku dodatkowo : rożek lub szpryca do dekorowania ciasta blacha(...)dociskając masę mięsną do ścianek naczynia , wcześniej przetartego olejem . Zapiekamy w nagrzanym do 180 C piekarniku do czasu , aż się lekko przyrumienią . W między czasie gotujemy warzywa ( brokuł , kalafior , dynia ) Najlepiej przygotować je na parze , ale może być i klasycznie w osolonej wodzie . Do rondelka wkładamy 2 łyżki masła , 2 łyżki mąki , płaską łyżeczkę mielonej gałki muszkatołowej , sól do smaku
Ogrodnik w podróżyMagda Chrupiące ciasto wypełnione po brzegi warzywami to świetny pomysł na jarski obiad. Obiecuję, że nie będziecie po nim głodni – do warzyw dodałam bardzo kremową i bogatą w białko zalewę. Spokojnie nakarmi 4 osoby lub 2 naprawdę bardzo głodne. Na zimno jest tak samo pyszna. Składniki (na tartę o średnicy XXcm): 1 i 1/4 szklanki mąki 100g zimnego masła(...)muszkatołowej sól i pieprz do smaku Do podania: pestki dyni świeże listki tymianku Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noża, siekamy masło z mąką, aż utworzy się drobna kruszonka. Wtedy robimy zagłębienie, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę
Smaczna Stronanabierają aromatu i koloru jesiennych liści, królują na stołach szarlotki i ciepłe placuszki z dynią, szybkie babeczki takie jak te do filiżanki herbaty z przyjaciółką . Wilgotne, korzenne i bardzo smaczne. Skusisz się ? Składniki na 16 dużych sztuk: 4 duże jajka 20 dag puree z dyni hokkaido 25 dag mąki pszennej tortowej 12 dag brązowego cukru demerara 1 cukier(...)tarce o dużych oczkach. Do ubitych jajek, wlać olej, dodać puree z dyni, starte jabłko , wymieszać do mokrej masy wsypać wymieszane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną lub szpatułką, tylko do połączenia. Formę na muf finy wyłożyć papierowymi papilotkami nakładać porcje ciasta łyżką do ¾ objętości papilotki. Piec przez 25 minut w temp 175*c na grzaniu góra
Wanilia i Kardamonmoże z dwie kromeczki. Wpisała się w schemat tego komfortu dbania o siebie. Miękka, słodka, delikatnie cynamonowa i choć cukru w niej niewiele, to absolutnie należy do kategorii ciast drożdżowych, nie pieczywa. Smaczna sama w sobie, idealna do pokrycia warstwą tego, co lubicie. Ja z reguły wybieram miód i powidło z dodatkiem kakao. Składniki: proporcje na formę(...)wsypujemy startą marchewkę, rodzynki lub daktyle, mieszamy łyżką i zagniatamy ciasto - wystarczy przez 3 - 4 minuty. Może lepić się troszkę do dłoni i pozostać wilgotne. Miskę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i pozostawiamy ją tam przez 30 minut. Ciasto powinno wyraźnie powiekszyć swą objętość. Wyciągamy miskę, wszystko raz jeszcze mieszamy łyżką
Kronika Piekarnikaziemniaczana- 2 łyżki * sól- łyżeczka * gałka muszkatołowa- szczypta * olej rzepakowy- do smażenia Ziemniaki, cebulę oraz dynię (jeżeli hokkaido, to ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z jajkami, mąką, solą oraz doprawić szczyptą gałki i wymieszać. Na rozgrzanym oleju wykładać porcję ciasta i- na małym ogniu- smażyć z dwóch stron do zezłocenia. Smacznego
Kraina Miodem Płynącapszennej * 1/2 szklanki mleka * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: W misce umieścić puree z dyni. Dodać żółtka jajek i resztę składników, wymieszać drewnianą łyżką. Na samym końcu dodać ubite na sztywną pianę białka jajek. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Łyżką nakłada porcje ciasta, smażyć placki na rumiano z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki można podać
Zrób to smacznietłuczkiem do ziemniaków rozdrobnij. Pod żadnym pozorem nie uzywaj blendera, bo sie zrobi paćka. Do dyni dodaj gałkę muszkatołową i sól oraz stopniowo dodawaj mąkę. Dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny aby mąką wsiąknęła jak najwięcej płynu. Na opryszony mąką kukurydzianą blat przełóż ciasto. Podziel je na 4 części i z każdej uformuj wałeczki o średnicy okoł
greenscarfziemniaczana- 2 łyżki * sól- łyżeczka * gałka muszkatołowa- szczypta * olej rzepakowy- do smażenia Ziemniaki, cebulę oraz dynię (jeżeli hokkaido, to ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i połączyć z jajkami, mąką, solą oraz doprawić szczyptą gałki i wymieszać. Na rozgrzanym oleju wykładać porcję ciasta i- na małym ogniu- smażyć z dwóch stron do zezłocenia. Smacznego
Kraina Miodem Płynącakwiaty z własnej uprawy, gdzie można mieć pełną kontrolę nad ich świeżością i wielkością. Kwiaty dyni można smażyć, zapiekać, faszerować, dusić, grillować, marynować, jeść na surowo, np. w sałatkach. Doskonale nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Podając na słodko, do ciasta dodaję cukier i cynamon. Można smażyć je bez dodatków, albo na przykład faszerować
Kasia i jej kobiecy światszklanka płatków śniadaniowych pół łyżeczki cukru łyżeczka soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy ziarna słonecznika dyni i otręby , mieszamy i zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Płatki nestle fitness kruszymy na mniejsze kawałki. Do drożdży dodajemy mąkę, sól i płatki neste fitness. Jak ciasto będzie lepkie i gęste zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 minut. Po tym czasie
Kuchnia w oparachkroimy również w kosteczkę. Mozzarellę oraz kukurydzę odcedzamy z płynu. Do miseczki wkładamy puree z dyni, dodajemy mleko i jajko i mieszamy razem. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, wędlinę, kukurydzę i olej, mieszamy razem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie ciasto. Formę na babeczki wykładamy papilotkami (9 szt) i nakładamy po 1 łyżce ciasta. Na środek
słodkie i nie tylko historie kulinarnekostkę i gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy i odkładamy do wystudzenia. Gdy nasza dynia nie jest już gorąca, blendujemy ją z bananem i mlekiem kokosowym- do uzyskania gładkiej konsystencji. Do zblendowanych składników dodajemy mąkę, wiórki i ksylitol- całość dokładnie mieszamy. Z gotowego ciasta lepimy kuleczki, które naprzemiennie obtaczamy raz w mące, raz w wiórkach. * Łatwiej będzie
healthy dreamsuważając by ich nie przypalić. Mielimy je na małe kawałeczki. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki: dynię, starte na tarce o dużych oczkach tofu, ugotowaną komosę, cebulkę, przyprawy, pestki, natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, wodę i mąkę (dodawajcie po jednej łyżce, do momentu, aż ciasto będzie wystarczająco się kleić) umieszczamy w jednej misce i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy
Be Fit Be Strong