Sałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem Najlepsza sałatka na upały Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną
Cztery Fajerybabeczki nie musisz zaraz biec do kuchni i zabierać się za robienie granoli (skądinąd wyśmienitej), możesz ją kupić w sklepie albo też do ciasta dorzucić trochę bakali i orzechów. Ciasto jest delikatne i puszyste (to dzięki roślinnej „maślance”), a w środku znajdziesz miłą niespodziankę w postaci chrupiących dodatków. Pączki? Jakie pączki! Dla mnie domowe zdrowe wypieki to o wiele lepszy(...)mąki orkiszowej 1 łyżeczka sody ¼ łyżeczki soli 300 ml roślinnej „maślanki” (roślinne mleko-ja użyłam ryżowego o smaku wanilii- +2 łyżki soku z cytryny) 3 duże łyżki puree z dyni , batatów lub marchewek (warzywa pieczemy lub gotujemy do miękkości i miksujemy – zdrowy zastępnik jaj i tłuszczu) ½ szkl. syropu klonowego lub ¾ szkl. pasty daktylowej 250 g wegańskiej granoli Rozgrzej piekarnik
Roślinna - blog wegańskiłyżki dżemu z dyni klik 180 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 12 papilotek Wykonanie : Jajka ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie dodajemy dżem i jeszcze raz mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i krótko mieszamy.Pamiętajcie że ciasto na babeczki czy muffinki(...)miesza się długo ponieważ wyjdą twarde i zbite. Do papilotek nakładamy porcję ciasta ja nakładam zawsze łyżką do lodów wtedy wszystkie wychodzą równe. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni pieczemy około 25 minut do suchego patyczka. Upieczone babeczki wykładamy na kratkę i studzimy. Jak pisałam wcześniej można je polać polewą, udekorować kremem lub oprószyć cukrem pudrem. Ja najczęściej oprószam
Sama słodycz i szczypta chilipuszyst ą masę. Dodawaj po jednym jajku, ubijajac pomiędzy dodatkami. Dodaj dynię i wanilię i jeszcze raz ubij na puszyst ą masę. W osobnej misce wymieszaj dokładnie suche składniki - oprócz czekolady. Powoli, częściami, wsypuj such ą mieszankę i wymieszaj dokładnie na gładkie ciasto. Wmieszaj czekoladę. Rozdziel pomiędzy papilotki, tak, by ciasto sięgało do około 2/3 wysokości. Piecz
Lejdi of the housetwarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Serowe ciasteczka z pastą łososiową Domowe krakersy z czarnuszką Serowe ciasteczka wytrawne Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Drożdżowe bułeczki z szynką Serowe słone paluszki z kminkiem Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta
Kulinarne przygody Gatitysłonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia
cucinarenależy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić
Bulliokokosowy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, mieszamy.Następnie dodajemy zmiksowaną dynię i zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Borówki myjemy i osuszamy. Jeśli borówki będą lekko kwaskowe możecie oprószyć je cukrem. Na stolnicę podsypaną mąką przekładamy ciasto i jeszcze raz zagniatamy, następnie lekko je rozwałkowujemy tak na grubość 2cm i wycinamy
Sama słodycz i szczypta chilinajpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem. Zostawiam w ciemnym i ciepłym miejscu na 8-9 h. Przed pieczeniem smaruję wierzch chlebka wodą zimną (można posypać sezamem lub ziarnami słonecznika bądź pestkami dyni). Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni i piekę chlebek 20 min, obniżam temperaturę do 200 stopni
ladykitchendrożdże dodajemy do lekko podgrzanego mleka i je rozpuszczamy mąkę, 2 łyżki ksylitolu, zblendowaną dynię, ubite jajko i rozpuszczone drożdże mieszamy razem- przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 min twaróg mieszamy z jogurtem i łyżką ksylitolu na papierze do do pieczenia tworzymy placuszki: kładziemy łyżkę ciasta, nadziewamy łyżeczką twarogu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta całość pieczemy
healthy dreamswody rozpuściłam drożdże z cukrem. Zrobiłam wgłębienie w mące z pestkami dyni wlałam tam rozpuszczone drożdże, delikatnie zamieszałam, tak aby powstała zawiesina i zostawiłam przykryte ściereczką na 20 minut by drożdże wyrosły. Po 20 minutach wlałam resztę ciepłej wody oraz olej. Wyrabiałam ciasto koło 15 minut, następnie włożyłam do misy aby wyrosło. Ciasto wyrastało godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie jeszcze
Różowa kuchniasłonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni) Opcjonalnie: sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać miód i wszystko wymieszać tak, aby się rozpuściło. Wsypać mąkę, dodatki tzn. np. pestki) i sól. Ciasto porządnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną i po ostudzeniu
Di gotujesłonecznika 1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich 3 łyżki sezamu 2 łyżki pestek dyni 1,5 łyżki soli 5 łyżek cukru 5 dag świeżych drożdży 1 litr wody Wykonanie : Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia
cucinarebardziej intensywny. Moje dziecko je uwielbia a to najlepsza rekomendacja :) szklanka mąki z pestek dyni 1/4 mąki jaglanej 2 łyżki amarantusa ekspandowanego szczypta proszku do pieczenia 2 jajka szklanka maślanki mały, dojrzały banan płaska łyżka nierafinowanego oleju kokosowego (zazwyczaj smażę placuszki bez tłuszczu jednak to ciasto ma tendencję do przywierania dlatego polecam smażyć je na niewielkiej ilości oleju kokosowego
Mienta blognależy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić
Bullioużyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka pestek dyni; 1 łyżka siemienia lnianego; 2 łyżki żurawiny suszonej; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka miodu
Życie na widelcu