tropikom. Miałam bowiem w domu jedną pomarańczę oraz dwie marakuje i stwierdziłam, że świetnie nadadzą się na tartę . I wiecie co? Nie myliłam się… Multiwitamina w postaci keto ciasta Pamiętacie taki sok o smaku multiwitaminy…? Nie wiem czy jeszcze takie produkują… Od dawna nie spożywam już soków w kartonie i nie zachodzę tym samym w sklepie w alejki z tymi(...)ostatnie ciepłe dni, które zawitały pod naszą szerokość geograficzną. Bo potem to już dynia i tylko dynia . No może sporadycznie przeplatana śliwką lub jabłkiem … Wierzcie mi – jak już idę w dynię , to na całego. Zaczynam i nie mogę przestać. Prawdopodobnie dopiero zmiana pór roku i brak dyni w sklepach skłoni mnie do dyniowej abstynencji… Ale zanim to nastąpi polecam
Modern Cave Girlczas temu trafiłam w Internecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia. Jak widzicie(...)pestki dyni, słonecznika, pistacje) 2 szklanki pokrojonych suszonych owoców, najlepiej niesiarkowanych (np. rodzynek, moreli, jabłek, mango) 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. W dużej misce ubij mikserem jajka, miód i maślankę. 3. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj owoce i orzechy, następnie wrzuć wszystko do mokrych składników. Dobrze wymieszaj. 4. Przelej ciasto
Powiedz dietom niemąki pszennej łyżeczka soli łyżeczka cukru 5-6 śliwek suszonych pokrojonych 2 łyżki orzechów laskowych w całości 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni łyżka majeranku 3 łyżki otrąb pszennych 50 g drożdży świeżych lub 2 torebki suszonych około 500 ml ciepłej wody Instrukcje Suche składniki mieszamy w misce Cukier, łyżeczkę mąki i drożdże zalewamy(...)wlewamy do suchych składników dodając stopniowo pozostałą wodę. Nie dodajemy jej całej od razu. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką aż składniki dobrze się połączą. W miarę potrzeby dolewamy pozostałą wodę, ciasto nie może być zbyt gęste nie może też być za rzadkie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami formy (keksówka o wymiarach 35 x 12 x 8 cm), wyrównujemy
To co lubię - gotuję i polecamJesienne danie na rozgrzanie do tego syte i pachnące lasem. Chleb jest prosty do zrobienia i każdy sobie z nim poradzi. Podgrzybki z dynią w duecie świetnie się łączą. chleb: 300 g mąki pszennej typ 650 1/2 łyżeczki soli płaska 1 łyżka oliwy 2 dkg drożdży 150 ml wody letniej szczypta cukru Drożdże przekładam do miski, dolewam wody letniej(...)mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Do zaczynu dodaję mąkę, sól, oliwę, wodę letnią i wyrabiam ciasto mikserem. Ma być dość zwarte. Odstawiam na dwie godziny pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam i formuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast
wesoła kuchniaPrzepis na leczo z cukinii, cebuli i pomidorów, które podałam z mozzarellą i pestkami dyni. Jest pyszne, sycące i dietetyczne. Idealne na lekki wakacyjny obiad lub kolację. Lato to idealny czas, żeby wzbogacić swoje menu o sezonowe warzywa. Cukinia jest moim faworytem! Ma niewiele kalorii, dużo błonnika, nie ma wyraźnego dominującego smaku i doskonale sprawdza się w wielu(...)potrawach. Numerem jeden jest dla mnie lazania z cukinii , ale to danie mięsne, a ostatnio ograniczam spożycie mięsa. Ostatnio robiłam też ciasto z cukinii brownie – możecie zerknąć na mój kanał Youtube , bo jest tam film z tym ciastem. Jednak kiedy nie mam czasu, albo mam lenia (tak, też czasem mam) to idę najmniejszą linią oporu i robię leczo. Danie
Dietologupieczonej dyni (może też być z marchewki) 550-600 g mąki pszennej (u mnie było to 200 g pełnoziarnistej i reszta białej) Nadzienie: 50-80 g cukru łyżka cynamonu 3-4 łyżki rozpuszczonego masła koksowego rafinowanego (70 g) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki cukru. Po około 20 minutach, gdy drożdże się obudzą wyrobić ciasto z podanych
greenscarfdyni Skworcu Przygotowanie; Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy płatki owsiane, sól i cukier, wsypujemy też pestki dyni. W wodzie rozpuszczamy drożdże, mieszamy. Wlewamy stopniowo do mąki, mieszamy. Przykrywamy talerzem czy ściereczką i odstawiamy na około 10-12 godzin. Po tym czasie wykładamy na stolnicę wysypaną obficie mąką. Złożyć boki do środka tworząc kulę. Obsypując mąką ponieważ ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.kilka składników przygotujcie robotem je zmiksujcie, do foremek ciasto dajcie i za robienie kawy się zabierajcie. Chwilę poplotkujcie i już z piekarnika muffiny wyjmujcie. Taka babeczka kokosowa sprawi, że słodsza będzie Wasza rozmowa 😃 🙌 💑 Składniki: 3 jaka, 8 łyżek cukru białego, 50 ml oleju z dodatkiem oleju z pestek dyni, 100 g wiórek kokosowych, 1 płaska łyżeczka
Moniki Smakołykimoże być inna pełnoziarnista) 100 ml oleju z pestek dyni 110g cukru brązowego (może być zwykły) 2 jajka 2 łyżki śmietany (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę, cukier, proszek oraz sodę wymieszać w misce i dokładnie połączyć z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać
Di gotujemasy rozpłaszczyć w dłoniach. Na środek wkładać kapustę. Skleić brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet. Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów ). ----- Podobne: Pasztet jaglano-grzybowy Kotlety selerowo-jaglane Kotlety jaglano-ziemniaczane z dynią
Weekendy w domu i ogrodzieżytniej Młynomag 500ml wody 50g pestek słonecznika 50g pestek dyni 10g czarnuszki 10g nasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy przez
Kuchnia w czekoladzieszkl sezam, 1 łyżka siemie lniane, 1 łyżka nasiona dyni, 1 łyżka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Zakwas dzień wcześniej dokarmiamy, musi być aktywny. Mąki mieszamy razem. Do dużej miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Następnie dodajemy miód i zakwas, dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę ilości mąki po łyżce, mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe
Gotowanie moimi oczamiszklankę i jej dołem wydusić mocno w każdym kawałku ciasta dołki. Wypełnić je jago dami i posmarować jajkiem. Jago dy należy delikatnie posło dzić, aby nie były zbytnio kwaśne po upieczeniu. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 20 minut(ja piekę często je dynie 18 minut) . Najlepsze jeszcze na ciepło z ciepłym mlekiem
ChilliJemypozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy
upichconaupieka.Z kazdego kawalka formujemy okragla buleczke,przyciskajac dlonia kawalek ciasta do blatu wykonujemy okrezne ruchy,do uformowania kulki.Uformowane buleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia,Kazda buleczke smarujemy jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Ja uzylam nasion slonecznika,dyni i czarnego i zoltego sezamu.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 ° C.Pieczemy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!