ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:226/345)

Nocne bułki pełnoziarniste i pierwszy test parowego piekarnika 183

chwila moment, zwłaszcza jeśli macie wszystkie składniki i nie musicie nagle biec do sklepu po parę deko drożdży, kupując po drodze masę innych, średnio przydatnych rzeczy! Mało tego! Wyrobione ciasto możecie od razu podzielić na części, a z nich uformować bułki, które pozostawione w lodówce na obsypanej mąką desce i przykryte ściereczką idealnie wyrosną przez noc.  Pieczenie takich bułeczek(...)cukru Pestki dyni, słonecznika, czarnuszka, czarny sezam Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy- do temperatury max. 35⁰, ⅓ łączymy z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, rozczyn i połowę masła. Wyrabiamy kilka minut, po czym dodajemy pozostałe masło i nasiona. Wyrobione gładkie ciasto przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
Co zamiast cukru? 95

warzywa , te naturalnie słodkie. Bataty , marchewka , burak , dynia , groszek, kukurydza – po nie możemy sięgać bez obaw! Co zamiast cukru do wypieków? U mnie najlepiej sprawdza się dojrzały banan albo sproszkowana stewia. O zaletach stosowania stewii pisałam tutaj . Oczywiście są też takie rodzaje wypieków, które niestety nie wyjdą bez użycia cukru, np. ciasto drożdżowe. W pewnych sytuacjach można zrobić wyjątek

Natka Pietruszki
Dyniowo-kakaowy chleb 165

Ostatnia dynia czekała w kolejce na przetworzenie dość długo. Po pokrojeniu, upieczeniu i zmiksowaniu została podzielona na porcje. Jedna z nich trafiła dzisiaj do chleba. Nieskromnie powiem, że wyszedł bardzo dobry, a po przekrojeniu robi spore wrażenie .Niby zwykły codzienny chleb, a jednak niecodzienny :) Składniki : ciasto dyniowe : - 3/4 szklanki musu dyniowego

Przepisy Mikołaja
Chleb wieloziarnisty I 142

szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić

cucinare
Chleb pszenno żytni z garnka 188

naczynie gliniane aby też się rozgrzało. Gdy ciasto wyrośnie lekko je zagniatamy i przekładamy do rozgrzanego garnka, wierzch posypujemy mąką, przykrywany szczelnie pokrywką, wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Na 5 minut przed końcem ściągamy pokrywę aby ładnie przyrumienić wierzch. Garnek należy posmarować tłuszczem lub wysypać spód ziarnami słonecznika lub dyni aby chleb nie przywarł do spodu, można również

Apetyczna babeczka
MLECZNE BUŁECZKI 142

posypania : mak/sezam/siemię lniane/ pestki dyni / słonecznik  ( według gustu i smaku ) PRZYGOTOWANIE: Zaczyn( w przypadku świeżych drożdży ) :  Drożdże kruszymy do miseczki zasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!)  mieszamy do rozpuszczenia . Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. Ciasto właściwe :Do miski wsypujemy  mąkę , dodajemy

Marcepanowa kuchnia
Bezglutenowe placuszki z cukinii z sosem pomidorowym 230

patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przewracamy placuszki bardzo delikatnie, przekładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiaru oleju 4. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym i posiekaną pietruszką  *mąkę dyniową można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub zmielić pestki dyni w młynku

Słodki Kompromis
Pstrąg łososiowy z salsą rabarbarową i białymi szparagami 184

wolę go zdecydowanie w wersji wytrawnej. Za ciastami z jego udziałem nie przepadam, podobnie jak zresztą pozostała część mojej rodziny. Używam go z reguły do deserów i dżemów. W tym daniu wykorzystałam go do przygotowania salsy. Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie

Wiem co jem
DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE 249

łyżek płatków owsianych 6 łyżek ziaren dyni 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek słonecznika 6 szklanek letniej wody Ziarna dodać można wedle gustu. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam  ziarna siemienia lnianego i sól.  Wymieszałam wszystkie suche składniki i dodałam zakwas.  Wlałam wodę. Wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką aż powstało jednolite ciasto. Wyrabiałam je przez około 15 minut

potrawyregionalne
Chleb 3w1 215

nasion (sezam biały i czarny, słonecznik, dynia, siemię lniane) Przygotowujemy 3 miski. Do każdej dajemy po 4 dkg drożdży, łyżeczce cukru, 100 ml wody, mieszamy, do dwóch misek dodajemy po 2 czubate łyżki mąki 650, do trzeciej 2 czubate łyżki mąki 750. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.. Zaczynamy od ciasta z ziarnami. Do rozczynu z mąką 650 dolewamy

Maminek kulinarny
Ciasteczka dyniowe z cynamonem i czekoladą 157

talerza. Koniecznie wypróbujcie. 150g puree z dyni szkl oleju 2 łyżki mleka jajko 350g mąki pszennej 150g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka mlecznej czekolady W jednej misce wymieszać dokładnie suce składniki, w drugiej mokre. Następnie wszystkie dokładnie połączyć. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać łyżką, formować kuleczki i układać na blaszce wyłożonej

Smakołyki Asi
KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM 187

Następnie zmiksowałam ją na puree. Zmiskowaną dynię smażyłam jeszcze przez około 20 minut aby odparować z niej wodę. Będzie wtedy bardziej gęsta i dodacie wówczas mniej mąki.  Przełożyłam ją do ziemniaków.  Dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wsypałam mąkę pszenną. Możecie dodać jej mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta. Następnie wsypałam parmezan.  Formowałam kluseczki. Kształt

potrawyregionalne
Dyniowe pancakes z miodem z mniszka 133

musu z pieczonej dyni niepełna szkl białek 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pół łyżeczki imbiru tłuszcz do smażenia Mus dyniowy wymieszać z mąką, dodać sól, cukier proszek do pieczenia i imbir. Białka ubić na sztywną pianę , wymieszać z ciastem i smażyć na małej patelni pancakes .. Podawać polane miodem np z mniszka

Gotowanie jest łatwe
Chleb wieloziarnisty I 151

szklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić

cucinare
Chleb z ziarnami 180

świeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sprawa prosta: do miski wrzucamy wszystko co tam mamy, tylko z ziarnami trochę kombinujemy. Mianowicie wsypujemy po 50 g każdych ziaren, a po 25 g zostawiamy na później. Wyrabiamy ciasto 15-20 minut - będzie dość lepiące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy

Marder&Marder Manufacture