ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:226/345)

Pyszny chleb na drożdżach 121

Wystarczy wymieszać składniki. Robi się go bardzo szybko, a smakuje wyśmienicie. Od czasu, kiedy zrobiłam go pierwszy raz, przestałam kupować chleb. Zazwyczaj dodaję do tego chleba nasiona słonecznika lub dyni, albo tylko posypuję makiem i w każdej opcji jest bardzo smaczny. Jeśli ktoś lubi, może dodać do chleba ulubione zioła i będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba, najczęściej używam(...)wymieszać razem i wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do uzuskania zwartej masy i odstawić w ciepłe miejsce w misce nakrytej ściereczką na 30min żeby ciasto mogło wyrosnąć. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Tak przygotowane ciasto odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce

kuchnia doski
Keto piernik z powidłami (Paleo, LowCarb) 132

Keto piernik z powidłami Makowiec versus piernik – które ciasto jest numerem jeden Bożego Narodzenia? Piernik razem z makowcem to ciasta, które najbardziej kojarzą mi się ze Świętami Bożego Narodzenia . Z drugiej strony, makowiec bywa także częstym bywalcem na wielkanocnym stole… Zatem to chyba właśnie piernik będzie tym wypiekiem, który nierozerwalnie kojarzy się z urokiem Świąt Bożego Narodzenia . Kiedyś dodałabym(...)zastąpić jakimkolwiek innym przetworem owocowym lub np. upieczoną dynią . Keto piernik można dodatkowo przełożyć powidłami . Ja z tego zrezygnowałam. Polałam go za to polewą czekoladową i posypałam migdałami i orzechami pecan . Zdecydowanie polecam Wam ten wypiek na tegoroczne Święta, tym bardziej, że jest to przepis szybki i niewymagający. Idealny jako świąteczne ciasto last minute! Keto piernik w kawałkach Piernik

Modern Cave Girl
Kuskus z pieczoną dynią... 135

łyżki oliwy 50g suszonych moreli 1 szklanka kuskus, u mnie razowy 1/2 kostki bulionowej, warzywnej 5 łyżek drobniutko posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Rozgrzej piekarnik do 180stC. Dynię oczyść z pestek i badziewia w środku, pokrój na paski, a następnie na kawałki wielkości jednego kęsa. Ja zostawiam skórkę - pozwala ona zachować bardziej zwarta strukturę. Wymieszaj w misce(...)sola i pieprzem, rozłóż na blaszce i piecz do miękkości - około 40 minut, lub więcej. [ Ten etap możesz wykonać nawet do 3 dni wcześniej, na przykład przy okazji pieczenia ciasta; po ostudzeniu przechowuj w zamkniętym pojemniku, w lodówce. ] Cebulę smaż przez 10 minut na kolejnych 2 łyżkach oliwy. Najlepiej na sporym ogniu i mieszajac bardzo często. Powinna być złota

Lejdi of the house
Placki z dyni z cheddarem 67

Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna. Moja pierwsza w tym roku propozycja na jej użycie to placuszki. Są mięciutkie i delikatne. Cheddar przepysznie podkręca ich smak. Można je podawać z kleksem śmietany czy jogurtu, z sosem grzybowym czy pomidorowym, a nawet potraktować jak kotlet i włożyć do bułki burgerowej! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste(...)dyni 1 jajko 40 g. cheddara 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Dynię zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj jajko, mąkę, natkę oraz ser starty na dużych oczkach. Dopraw masę solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzej cienką warstwę oleju. Kładź po 1 dużej łyżce ciasta

Delicious Place
Placuszki dyniowe 65

Oczywiście moja wersja placuszków jest bez dodatku cukru, a i tak są słodkie To wszystko za sprawą naturalnej słodyczy dyni i dodanego banana. Serdecznie polecam Wam ten przepis Placuszki dyniowe – składniki ( na około 30 sztuk): 3/4 szklanki pulpy z dyni ( tutaj o tym, jak ją przygotować), pół dojrzałego banana, szklanka kefiru, 2 szklanki mąki orkiszowej ( tutaj o tym, dlaczego(...)dyniowe – sposób przygotowania Najpierw wrzucam do miski pulpę z dyni, dodaję do niej banana, jajka oraz kefir i całość blenduję blenderem ręcznym na gładki mus. Następnie dodaję suche składniki, czyli mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam rózgą aby składniki się połączyły. Powinno powstać dość gęste ciasto. Później rozgrzewam patelnię wysmarowaną delikatnie olejem rzepakowym. Olej rozprowadzam równomiernie

Natka Pietruszki
BEZGLUTENOWE BUŁKI GRYCZANE 197

wody (2 szklanki zimnej + 1 szklanka wrzątku), 2 łyżki pestek dyni i/lub słonecznika (ewentualnie). Wykonanie : W misce umieszczamy mąkę, drożdże, mielone siemię, sól i cukier. Dokładnie mieszamy. Dolewamy wody i oleju, ponownie mieszamy. Uzyskamy bardzo gęsta masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1/2 - 1 h w ciepłe miejsce.  Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć swą objętość.  Następnie wykładamy na blachę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciasteczka dyniowe 117

czekolada Olej kokosowy utrzyj z jajkiem, bananem i puree z dyni na puszystą masę. Do masy przesiej mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Chwilę miksuj do połączenia się składników. Z przygotowanej masy formuj niewielkie kulki, następnie ostrożnie je spłaszcz i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

365 dni dookoła kuchni
Chleb z czerwonym burakiem 162

zakwasie kolor wyblakły i nieciekawy. Natomiast inaczej zachowuje się dynia, marchew czy pomidor. Co prawda w pieczywie drożdżowym te kolory są bardziej intensywne, ale kolor w chlebie na zakwasie zachowuje się całkiem przyzwoicie. Wniosek nasuwa się sam. Naturalne barwniki w warzywach czy owocach zachowują się najlepiej w cieście drożdżowym. W cieście na zakwasie, tylko niektóre barwniki z warzyw czy owoców

Leśny Zakątek
Pomysł na… dyniową pastę piernikową 115

ugotować ze skórką i wybrać ją, jak pieczoną). 4. Pokroić dynię drobno i podsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego, następnie dusić pod przykryciem, aż zmięknie (jeśli zacznie się zbierać więcej płynu, zdjąć przykrywkę i odparować), a następnie zmiksować. Puree można wykorzystać, jako zagęstnik zupy ( z ciecierzycą ), dodać do ciasta ( babeczki, sernik ), dania wytrawnego ( kurczak curry ), albo… wymieszać z kakao

Kucharzyca
Drożdżówki z dynią i jabłkami czyli cinnamonbuns. 117

Niektóre poranki, nawet te czwartkowe gdy trzeba wyjść do pracy już o ósmej, wypełnione są u mnie kawą z mlekiem,spokojem i zapachem drożdżowych domowych bułeczek

U Fiolki
Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym 103

Kakao i Miód, a następnie wypełniłam je kremowym musem z dyni i jabłek. Wisienką na torcie były orzechy. Dzięki wszystkim składnikom, których użyłam, otrzymaliśmy zbożowe, wartościowe i pyszne śniadanie. Nie dość, że dobrze smakuje, prezentuje się pięknie, to jeszcze dodaje energii i pozwala dobrze rozpocząć dzień :) 3 porcje: ciasto: 200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 2 jajka

Mienta blog
Chleb codzienny z ziarnami na krupczatce 157

obsypania foremki Dodatkowo : po 3 łyżki siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezamu wg uznania. Przygotowanie: Mąkę, otręby, nasiona oraz sól wsypać do miski. W osobnym naczyniu w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozprowadzić drożdże. Połączyć z suchymi składnikami, chwilę wyrabiać do dokładnego połączenia składników i aby ciasto nieco napowietrzyć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około

W garach u Gosi
Lutowy Helath Box - pudełko pełne zdrowia 147

Pestki polskiej dyni bio 150g - Fresano - pestki dyni ciemnozielone to idealna przekąska dla każdego. Pochodzą one z polskich upraw ekologicznych. Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł 4. Mąka kokosowa bio 300g - Fresano - mąka koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako

kruche babeczki
WYTRAWNE PLACKI Z DYNI 249

sól pieprz 2 jajka olej do smażenia  Przygotowanie: Dynię obierz i oczyść z pestek ( pestki możesz wykorzystać i uprażyć w piekarniku . Następnie zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do większego naczynia. Dodaj przyprawy, jajka, mąkę i dokładnie wymieszaj.  Na patelni rozgrzej olej, za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż na złoty kolor ( około 2 minuty z każdej strony

Kukuleczki
Bezglutenowy chlebek dyniowy z babką płesznik i pestkami dyni 159

200g mąki jaglanej - 4 łyżki babki płesznik - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki oliwy - 7g drożdży instant - 1/2 łyżeczki soli * olej do wysmarowania formy + płatki jaglane lub inne do obsypania formy Formę do pieczenia smarujemy olejem, obsypujemy dokładnie płatkami. Wszystkie składniki dynamicznie mieszamy za pomocą łyżki na elastyczne "ciasto". Szybko przekładamy do przygotowanej formy (u mnie

Be Fit Be Strong