ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:222/345)

Drożdżówki z dynią i jabłkami czyli cinnamonbuns. 144

Niektóre poranki, nawet te czwartkowe gdy trzeba wyjść do pracy już o ósmej, wypełnione są u mnie kawą z mlekiem,spokojem i zapachem drożdżowych domowych bułeczek

U Fiolki
Tartaletki śniadaniowe z musem jabłkowo-dyniowym 123

Kakao i Miód, a następnie wypełniłam je kremowym musem z dyni i jabłek. Wisienką na torcie były orzechy. Dzięki wszystkim składnikom, których użyłam, otrzymaliśmy zbożowe, wartościowe i pyszne śniadanie. Nie dość, że dobrze smakuje, prezentuje się pięknie, to jeszcze dodaje energii i pozwala dobrze rozpocząć dzień :) 3 porcje: ciasto: 200 g płatków Lubella Corn Flakes Kakao i Miód 2 jajka

Mienta blog
Chleb codzienny z ziarnami na krupczatce 186

obsypania foremki Dodatkowo : po 3 łyżki siemię lniane, pestki dyni, pestki słonecznika, sezamu wg uznania. Przygotowanie: Mąkę, otręby, nasiona oraz sól wsypać do miski. W osobnym naczyniu w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru rozprowadzić drożdże. Połączyć z suchymi składnikami, chwilę wyrabiać do dokładnego połączenia składników i aby ciasto nieco napowietrzyć. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około

W garach u Gosi
Lutowy Helath Box - pudełko pełne zdrowia 169

Pestki polskiej dyni bio 150g - Fresano - pestki dyni ciemnozielone to idealna przekąska dla każdego. Pochodzą one z polskich upraw ekologicznych. Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł 4. Mąka kokosowa bio 300g - Fresano - mąka koksowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Stosujemy ją do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Może być używana do zagęszczania zup i sosów lub jako

kruche babeczki
WYTRAWNE PLACKI Z DYNI 274

sól pieprz 2 jajka olej do smażenia  Przygotowanie: Dynię obierz i oczyść z pestek ( pestki możesz wykorzystać i uprażyć w piekarniku . Następnie zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do większego naczynia. Dodaj przyprawy, jajka, mąkę i dokładnie wymieszaj.  Na patelni rozgrzej olej, za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż na złoty kolor ( około 2 minuty z każdej strony

Kukuleczki
Bezglutenowy chlebek dyniowy z babką płesznik i pestkami dyni 186

200g mąki jaglanej - 4 łyżki babki płesznik - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki oliwy - 7g drożdży instant - 1/2 łyżeczki soli * olej do wysmarowania formy + płatki jaglane lub inne do obsypania formy Formę do pieczenia smarujemy olejem, obsypujemy dokładnie płatkami. Wszystkie składniki dynamicznie mieszamy za pomocą łyżki na elastyczne "ciasto". Szybko przekładamy do przygotowanej formy (u mnie

Be Fit Be Strong
Gnocchi z dynią i szałwią 149

Dynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć wymaga trochę zachodu. Gnocchi, czyli w zasadzie kopytka. W moim przypadku ich przygotowanie zawsze kończy się niemałym bałaganem w kuchni.Składniki:gnocchi200g puree z dyni600g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę do ziemniaków200g mąki pszennej1(...)jajkosól i pieprz do smakusos:oliwa z oliwekświeże listki szałwiiparmezansól i pieprzSposób przygotowania:Wszystkie składniki na gnocchi zagniatamy, dzielimy ciasto na 5 części i formujemy wałki z ciasta (średnica 2cm). Jeśli się lepią do podłoża to podsypujemy mąką.Wałki tniemy nożem na kawałki (też 2 cm) i formujemy z nich kulki, które delikatnie przyciskamy widelcem, żeby je spłaszczyć, i żeby

W kuchni wieczorem
Knekkebrød - czerwcowa piekarnia 149

Jak ja się cieszę, że mogę brać udział we wspólnym pieczeniu w Piekarni Amber ! Nie dosyć, że towarzystwo miłe, to, przede wszystkim, dzięki tej

Stare Gary
Ciasteczka owsiane z bananem 184

szklanki otrębów pszennych 2 dojrzałe banany po garści: pestek dyni, siemienia lnianego, rodzinek i żurawiny jajko 1/3 szklanki mąki łyżka miodu Wykonanie: Suche składniki wsypujemy do miski, banany ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy miód oraz jajko i ręką łączymy je w jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temp

Taste Of My Day
Chutney z gruszek 106

Chutney z gruszek wytrawny dżem z gruszek do mięs, wędlin, ryb, serów i sałatek Chutney z gruszek - przepis na pyszny słodko - ostry dodatek do wielu dań

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orzechowe chlebki lniane (bez: mąki, glutenu, cukru, laktozy, wegańskie) 126

Dziś przepis na banalnie proste chlebki bez mąki idealne na chrupkie przekąski w ciągu dnia :) Najlepsze jest to, że len mielony i ziarna to taka podstawa

Candy Pandas
Chleb zimowy, pełen ziaren i rzeczywiste godziny jego wykonania 127

pieczenia tego chleba. Nie pieczemy go zbyt długo, musimy pamiętać, że w tym cieście chlebowym jest tylko 750g mąki a dużo ziaren. Musicie sami wyczuć czas pieczenia, żeby chleb za bardzo nie wysuszył się w piekarniku, bo większa część ziaren była przecież prażona. U mnie ciasto wylądowało w piekarniku w foremkach o wymiarach 36x12 i 30x11. Zawsze można upiec(...)100g pestek dyni, •    100g ziaren sezamu Ziarenka mają się lekko przyrumienić, miejmy w pogotowiu pokrywę, aby zapobiec skakaniu ziaren po kuchni. Przemieszajmy ziarna aby wszystkie równomiernie się podprażyły. Wyłóżmy je do oddzielnej miseczki niech wystygną. Mamy też czas na przygotowanie mąki. Ważymy i przesiewamy. Do wody dodajemy ocet balsamiczny. Mamy wszystko przygotowane zabieramy się za: Ciasto właściwe, godz

Leśny Zakątek
Chleb ze sfermentowanych płatków zbóż i ziaren 121

płatki zbóż, ziarna, orzechy, nasiona. Mamy wówczas dwie korzyści. Moczenie powoduje, że w tego typu dodatkach zawarte minerały są lepiej przyswajalne przez organizm jak również nie wchłaniają wilgoci z ciasta, bo mają jej już dostateczną ilość po namoczeniu. To żadna dodatkowa praca, wręcz przeciwnie. Wkładamy wszystko do miski i odstawiamy do fermentacji.   Chleb upiekłam w 3 foremkach. Jedna(...)letniej wody, 150g mąki żytniej razowej, 50g płatków owsianych górskich, 50g płatków jęczmiennych, 50g płatków jaglanych, 50g płatków gryczanych, 50g siemienia lnianego, 50g sezamu, 50g pestek słonecznika, 50g pestek dyni.   Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej na 12-14 godzin do fermentacji.   Etap II, dzień następny 750g zaczynu, / całość / 100g mąki orkiszowej

Leśny Zakątek
Sałatka z kozim serem i figami 197

Sałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!