ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:223/345)

Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem 106

słodka wędzona wg smaku Do nadzienia można dodać ziemniaki lub dynię, pokrojone w drobną kostkę i zieleninę wg smaku – 1 żółtko do posmarowania pierożków – sezam do posypania Wodę wymieszać z octem, wlać do dużej miski, dodać jajko i sól. Wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić na około

Smaki Armine
Kluseczki dyniowe 123

Sposób przygotowania: 1.    Dynie obieramy z pestek i ze skórki, kroimy w kostkę. 2.    Gotujemy w osolonej wodzie. 3.    Po ugotowaniu studzimy i blendujemy. 4.    Wbijamy jajka. 5.    Wlewamy śmietanę. 6.    Wsypujemy mąkę oraz sól. 7.    Dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto jest rzadkie dodajemy mąki, ale uważając

Kulinarna Chwila
Huculskie placki z gulaszem 127

wodą do lubianej konsystencji . xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki , cebulę , dynię i marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy ocet jabłkowy , mieszamy , doprawiamy kolendrą, wyciśniętym praską czosnkiem ,cukrem , solą i pieprzem do smaku . Do osobnej miski wybijamy jajko , dodajemy mąkę i roztrzepujemy trzepaczką na gładkie ciasto . Przelewamy do warzyw , mieszamy . Placki smażymy na oleju do momentu aż będą

Ogrodnik w podróży
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #14 94

Dynia, czas zimowy i powrót ulubionych seriali – tak wyglądał mój październik. Skorzystałam jeszcze z tej garstki ciepłych dni na początku miesiąca i poszłam na szybki spacer z aparatem. W końcu udało mi się upiec pierwsze dyniowe ciasto i oczywiście to na co czekałam od dawna – Stranger Things. Netflix zabrał mi kolejną sobotę, ale […] Artykuł Co mnie inspiruje

Pink Envelope
Lekki sernik dyniowy na otrębowym spodzie 186

tłuszczu ani mąki, żeby wyszedł puszysty i rozpływający się w ustach ;) Ciasto jest niesamowicie proste do wykonania, dlatego zachęcam, nie będziecie żałować! :) Składniki: Spód: 3/4 szklanki otrębów pszennych (30g) 2/3 szklanki otrębów owsianych 100g jogurtu naturalnego 4 łyżki brązowego cukru żółtko Masa twarogowa: 500g chudego sera 200g dyni (najlepiej Hokkaido) dojrzały banan 3 jajka+ białko 60g cukru trzcinowego 15g cukru

Czerwona Porzeczka
Pierogi z pasztetem (szybkie) 105

zawsze staram się swoje farsze lekko "udziwniać". Pamiętacie np. te z dynią i miętą ( klik )? Tym razem w pośpiechu postawiłam na prostotę i wcale tego nie żałuję. Pierogi miały być na dwa dni, a zniknęły w ciągu jednego. To chyba o czymś świadczy, prawda? Dodam jeszcze, że ciasto wychodzi mięciutkie i idealnie się skleja. Sami spróbujcie!  (4-5 porcji

Di gotuje
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 146

mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY

Zdrowie na języku :P
17 jadalnych prezentów czyli zrób to sam 135

sałatek Sól ziołowa Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Korzenne muffinki z kaszy manny Prażone jabłka babci Małgosi Kompot z jabłek Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Śliwkowy

Moja smaczna kuchnia
Pure dyniowo- bananowe 158

Bardzo pożywne pure, które możemy jadać na pierwsze czy drugie śniadanie. To wspaniały dodatek do ciast, słodkich potraw jak również wartościowy posiłek dla najmłodszych. Składniki 1

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto z musem dyniowym i bezą 133

Piekarnik nagrzać do 220 stopni, obniżyć temperaturę do 200 stopni, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Po tym czasie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec kolejne 8 minut, do zarumienienia. Wystudzić. Mus dyniowy: 500 g miąższu z dyni 60 g cukru 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny

Domowa cukiernia Ewy
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 122

łyżeczki soli garść ulubionych ziaren (u nas pestki dyni i płatki czosnku) Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej. Łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki i mieszamy łyżką 3-5 minut. Dłużej nie trzeba. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W zależności od warunków zajmie to około 3-6 godzin

Marder&Marder Manufacture
Ciasto dyniowo-jabłkowe 80

Sezon na dynię w pełni. To już kolejny deser z tym warzywem na naszym blogu. Tym razem postanowiłam połączyć je z jabłkiem. Postawiłam oczywiście na wersję zdrowotną: zamiast białej mąki użyłam mieszanki orkiszowej, amarantusowej i kokosowej, co dało ciastu ciekawy posmak. Do tego mała ilość cukru i dodatek ksylitolu sprawiają, że wypiek, mimo niepozornego wyglądu (nie wyrasta zbyt dużo) stanowi

Milion Smaków
Ziarenkowa współpraca 168

B.Dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje prace trzustki. Pestki dyni natomiast to bogactwo kwasu foliowego,magnezu,potasu,fosforu,żelaza cynku i miedzi, a także witamin E,b1 oraz b2. III/ CYNAMONOWY RAJ- starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, sprawią , że niejden deser, lody ciasto czy jogurty zyskają nowe oblicze, niepowtarzalny smak i wymiar zdrowia. W miszance

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami 569

łyżki siemienia lnianego 4 łyżki sezamu 3 łyżki pestek z dyni 3 łyżki słonecznika 1 łyżka miodu 3/4 łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie wyrobić ciasto

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszne ciasto marchewkowe 263

blachy o wymiarach 24x29, wysmarowałam masłem roślinnym, wysypałam bułką i wlałam ciasto. W przepisie Pani Ireny, było piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni, ale jest to już zależne od piekarnika. Gdy ostygnie, możesz polac czekoladą. Rada Pani Ireny : - marchew można łączyc pół na pół z dynią (c) Irena Gumowska

Słodkości i nie tylko
Makaron z kremowym sosem dyniowym, twarogiem i orzechową kruszonką 104

przepis można uznać za obiad lub deser – jak wolicie. W ostatnim czasie zobowiązałam się do jedzenia dyni tak często, jak to możliwe. Więc to nie ostatni przepis z dynią w tym miesiącu . Zabierając się za ten słodki makaron , niewiele musicie wiedzieć. Przygotujcie kruszonkę z orzechów – lekko rozdrabniając orzechy blenderem, a następnie pieczcie je przez kilka minut. Kiedy orzechy(...)włożyć orzechy ponownie do piekarnika, ale wyłączonego, wymieszajcie i gotowe. Proponuję od razu przygotować więcej tej orzechowej kruszonki , bo jest super. Dodajcie ją do jogurtu, naleśników czy na wierzch ciasta. Kiedy kruszonkę mamy za sobą, ugotujcie makaron i przygotujcie sos. Kremowy sos dyniowy, który jest bardzo prosty . Jeśli wybierzecie do sosu słodką śmietankę 12% (tak jak ja), to nie spodziewajcie

Słodkie Gotowanie
Zupa krem z pieczonych warzyw 80

Smaczna zupa krem z pieczonych warzyw. Podawana z dodatkiem chrupiących grzanek, groszku ptysiowego oraz prażonych nasion. Smakuje zarówno latem jak i w chłodne jesienne wieczory. (adsbygoogle

To co lubię - gotuję i polecam
Prosty chleb z octem 147

zakwasu, wystarczą suche drożdże i ocet. Przepis podpatrzyłam na blogu zamieszana.com , która z kolei podejrzała go jeszcze gdzie indziej. Przyznaję, że recepturę odrobinę zmodyfikowałam ilościowo pod swoje potrzeby, aby ciasta chlebowego wystarczyło akurat na jedną, mniejszą blaszkę.  Polecam wypróbować, nie zawiedziecie się! Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 150g(...)pszennymi lub innymi  + łyżka otrąb do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem 3 łyżki nasion lub pestek - u mnie po łyżce nasion siemienia lnianego, słonecznika i pestek z dyni   2 łyżeczki soli - płaskie   1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu spirytusowego 10% WSP "Społem" Kielce   500ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" Sypkie składniki wymieszać razem

Grunt to przepis!
Gryczano-kukurydziany najlepszy chleb bezglutenowy na świecie. 128

wodzie gazowanej, która nadaje ciastu lekkości i ugotowanym nasionom lnu, które nadają wilgoci i spajają całość. Chlebek upiekłam na słodko, ale tylko dlatego, że miałam resztkę pestek, które potrzebne mi były do pesto, a że potrzeba jest matką wynalazku, to wykorzystałam gotową mieszankę suszonych owoców. Podsumowując zamiast suszonych owoców użyj dowolnych pestek czy to słonecznika, dyni itp. w dokładnie takiej(...)międzyczasie wymieszaj wszystkie suche składniki. Ugotowane siemię zblenduj na w miarę możliwości gładka masę. Do suchych składników dodaj lnianą papkę, obudzone drożdże i wodę gazowaną. Dokładnie wymieszaj. Jednolite ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto nabierze lekko gąbczastej struktury i wyrośnie minimum o 1/3. Formę do pieczenia wysmaruj olejem roślinnym i wysyp mąką gryczaną lub otrębami

greenscarf
Chleb wieloziarnisty (bezglutenowy i wegański) 218

łyżki sezamu 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju (każdego za wyjątkiem rzepakowego, który nadaje się wyłącznie do silników) Wykonanie: 1. Najpierw w misce mieszamy mąki, bardzo dokładnie, potem dodajemy drożdże, znów mieszamy, następnie cukier i sól, dalej mieszamy i na końcu ziarna. Wszystkie suche składniki muszą być dokładnie wymieszane, w przeciwnym razie ciasto źle wyrośnie, albo wcale, a jeżeli

Kawa z mlekiem
Dyniowe ciasto bezglutenowe z bakaliami i orzechami 162

Ciasto jest bardzo bogate w smaku.  Jest wilgotne i pulchne a dodatek rodzynek i żurawiny nadaje mu dużo specyficznej słodkości.  A polewa z orzechami zapewnia mnóstwo przyjemnej chrupkości.  Robiłam je już kilka razy i zawsze się udaje. Jest smaczne nawet po kilku dniach. Składniki na średnią blachę: 350 g mąki bezglutenowej, biszkoptowej - użyłam własnej mieszanki(...)cukru 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szkl. oleju 2 duże garście startego miąższu z dyni - miąższ należy odcisnąć z wody 1/2 szkl rodzynek 1/2 szkl żurawiny Składniki na polewę 1 duża szklanka wyłuskanych orzechów włoskich 3 łyżki miodu 100 g margaryny lub masła Ciepłe jaja wybić do miski, dodać cukier i zmiksować

Ze smakiem bez glutenu
Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce 180

smakiem. To żadna wegetariańska namiastka, to pełnoprawna warzywna kanapka pełna smaków i aromatów!!! Warzywny burger w orkiszowej, razowej bułce do podania: plastry pomidora, korniszonów, czerwonej cebuli plastry pieczonej dyni i buraków liście sałaty pokruszona bryndza owcza bułeczki razowe 1/2 szkl. mąki orkiszowej  razowej 1/2 szkl. mąki żytniej typ 720 1 szkl. mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody(...)łyżki oliwy słonecznik do posypania białko jajka do posmarowania Mąkę mieszamy z solą. Drożdże wkruszamy do miski, wlewamy wodę i dodajemy do mąki, następnie stopniowo wlewając oliwę zagniatamy ciasto. Powinno się trochę kleić do rąk. Przekładamy ciasto do miski posmarowanej oliwą i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Z ciasta formujemy 4 bułeczki dłońmi posmarowanymi oliwą, układamy je na blasze

Dzieje kuchennej Wiewióry