ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:223/345)

Makaron pokrzywowy ze szparagami 133

pietruszki 3 ząbki czosnku olej rzepakowy ziarna/ słonecznik, sezam, pestki dyni/ 3 łyżki Makaron pokrzywowy: Pokrzywę same listki wrzucam do wrzątku i gotuję 3 minuty. Odcedzam z wody i miksuje blenderem. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtko, papkę z pokrzywy ale nie całość. Dodaję stopniowo i sprawdzam czy ciasto nie jest za rzadkie albo za suche. Dodaję tyle pokrzywy

wesoła kuchnia
Peixinhos da Horta - zielona fasolka w tempurze 126

trwa w najlepsze. Moim ulubionym sposobem na tempurę jest najprostsze ciasto z mąki, wody gazowanej i soli. W Portugalii można się spotkać również z wersją przygotowaną na winie lub piwie. Jednak według mnie ta tempura wychodzi znacznie bardziej chrupiąca. Oprócz fasolki, w podobny sposób, możemy usmażyć inne warzywa: cukinię, dynię, czy paprykę. Ważne jest jednak, żeby warzywa były surowe. Wtedy

Food Square
Ciasteczka bakaliowe bez cukru 162

jajko Na suchej patelni podprażyć sezam wraz z pestkami dyni. Ostudzić. Do miski przesypać podprażone nasiona, dodać starte migdały, rodzynki i pocięte na mniejsze kawałki śliwki oraz daktyle. Na sam koniec wbić jajko i masę ze sobą wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta formułując kulkę, którą należy spłaszczyć*. Piec około 10-15 minut

Ugotować
Chlebek drożdżowy z płatkami śniadaniowymi 205

wodę. Wymieszać aby drożdże się rozpuściły. Dodać ziarna słonecznika i dyni oraz otręby. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Płatki jęczmienne pokruszyć na mniejsze kawałki. Gdy drożdże już ruszą dodać mąkę wymieszaną z solą oraz pokruszone płatki jęczmienne. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste i lepkie, jeśli wyszłoby zbyt suche

Monia miesza i gotuje
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 25.11.2016r. 149

Kukułkówka - nalewka Agnieszka  Pieczone pestki dyni   Magdalena  Orzechowe placuszki waniliowe   Ewa Sałatka z selera naciowego, jajka i pietruszki, doprawiona lekkim jogurtem i musztardą dijon Justyna  Placki z cukinii i makaronu   Kasia Szybki makaron z papryką, cukinią w pomidorach z serem Pecorino Romano DOP Marzena Ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym   Małgosia Krokiety z pieczarkami

Magiczne Życie Marty
Orzechowe trójkąty do kawy 141

czym kojarzy się jesień? Z dynią, jabłkami i orzechami. Właśnie teraz smakują najlepiej i najchętniej piekę, smażę i gotuję dania z tymi składnikami. A orzechy, to nie zwykle plastyczny surowiec. Możemy je podprażyć, zrobić orzechy w karmelu, zrobić krem orzechowy, zupę, panierkę czy pyszne ciasta. Dzisiaj jedno z takich dań – orzechowe trójkąty do kawy. Posmakują wszystkim tym, którzy lubią

Mieszam w Garnku
Stecca, czyli włoskie chlebki 141

wypieki. Na blogu pojawiły się już focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem , focaccia z oliwkami i z suszonymi pomidorami . Teraz przyszła pora na steccę. Oczywiście nie muszę dodawać, że nie pozwoliliśmy jej do końca  wystygnąć... Stecca, czyli włoskie chlebki Proporcje na 4 chlebki Czas przygotowania: 20 godzin Składniki Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 550 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Proste pieczywo gryczane ( na drożdżach) 183

mąki owsianej łyżeczka drożdży instant łyżka ziaren słonecznika łyżka pestek dyni łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu łyżeczka płynnego miodu gryczanego lub innego szczypta soli 250 ml ciepłej wody Wykonanie to łatwizna : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać - odstawić na około 40 minut. Po tym czasie należy ciasto jeszcze raz wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem

apetytnapieczenie
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście 148

kminku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, chilli Obraną dynię pokrojoną w kawałki oraz 3 ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić. Gładka masę dyniową podzielić na 4 części, usunąć 1 część, i w jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać tymianek i dobrze wymieszać u ugnieść jednolite ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie

MarciochaKucharzy
Ciasteczka!!! 142

było dokładnie ugniecione, dzięki czemu w ciastkach znalazły się kawałki dyni. W misce mieszamy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną. Łączymy suche składniki z mokrymi i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i staramy się, żeby kawałki czekolady były rozłożone równomiernie w cieście. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na ok. 30 minut

les mirabelles
Bułki orkiszowo - razowe 136

łyżeczka soli, ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka. Przygotowanie:   W miseczce przygotowujemy zaczyn: 1 łyżka letniego mleka + 1 łyżka miodu + drożdże- rozcieramy i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy przesiane mąki, wlewamy letnią wodą, zaczyn, dodajemy masło i sól. Ciasto mieszamy ręką (najlepiej założyć rękawiczkę jednorazową, bo ciasto się trochę

Aga w kuchni
Knekkebrød i czerwcowa piekarnia 137

Kupiec  200 ml płatków owsianych Kupiec 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto cieniutko  równą warstwą.Wstawić do nagrzanego piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Ciemne bułki wieloziarniste 150

duża łyżka ziaren : słonecznika , dyni i siemienia lnianego Do miski wsypać mąki , drożdże ,cukier i kilka łyżek mleka wymieszać i wlać w zagłębienia w mące , odstawić na 10minut do wyrośnięcia Wrzucić resztę składników i wyrobić robotem 10 minut, ręcznie trochę dłużej ,Ostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia Po tym czasie wyrabiamy na stolnicy ciasto ręcznie przez chwilę

Wypieki Rene
Kostka z dyni z czekoladą 148

łyżki miodu                  Czekolada: 70 g masła 1 łyżka wody 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka spirytusu Dynię upiekłam, zmiksowałam i przełożyłam do garnka. Do garnka włożyłam także masło orzechowe i miód i podgrzewałam mieszając aż masa stała się gładka i jednolita. Przełożyłam masę do naczynia płaskiego, wyłożonego folia(...)wszystko na lśniącą masę. Na koniec dodałam spirytus, wymieszałam, wystudziłam. Na schłodzoną masę dyniową wyłożyłam chłodną polewę, wyrównałam i ponownie włożyłam do lodówki na kolejne 2 godziny. Potem pokroiłam ciasto w kwadraty. Smacznego. Przepis Ally                                            "Podróże małe

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania