ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:229/345)

Chleb pszenno owsiany z pestkami dyni. 113

dyni   Skworcu Przygotowanie; Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy płatki owsiane, sól i cukier,  wsypujemy też pestki dyni. W wodzie rozpuszczamy drożdże, mieszamy. Wlewamy stopniowo do mąki, mieszamy. Przykrywamy talerzem czy ściereczką i odstawiamy na około 10-12 godzin. Po tym czasie wykładamy na stolnicę wysypaną obficie mąką. Złożyć boki do środka tworząc kulę. Obsypując mąką ponieważ ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Muffiny kokosowe 145

kilka składników przygotujcie robotem je zmiksujcie, do foremek ciasto dajcie i za robienie kawy się zabierajcie.  Chwilę poplotkujcie i już z piekarnika muffiny wyjmujcie.  Taka babeczka kokosowa sprawi, że słodsza będzie Wasza rozmowa 😃 🙌 💑 Składniki:  3 jaka, 8 łyżek cukru białego, 50 ml oleju z dodatkiem oleju z pestek dyni, 100 g wiórek kokosowych, 1 płaska łyżeczka

Moniki Smakołyki
Pełnoziarniste ciastka z olejem dyniowym (z mąki orkiszowej) 130

może być inna pełnoziarnista) 100 ml oleju z pestek dyni 110g cukru brązowego (może być zwykły) 2 jajka 2 łyżki śmietany (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę, cukier, proszek oraz sodę wymieszać w misce i dokładnie połączyć z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm, a następnie wykrawać

Di gotuje
Kotlety jaglano-ziemniaczane z kapustą 174

masy rozpłaszczyć w dłoniach. Na środek wkładać kapustę. Skleić brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet. Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów ).  ----- Podobne: Pasztet jaglano-grzybowy Kotlety selerowo-jaglane Kotlety jaglano-ziemniaczane z dynią

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb z ziarnami i nasionami chia 165

żytniej Młynomag 500ml wody 50g pestek słonecznika 50g pestek dyni 10g czarnuszki 10g nasion chia Dodatkowo mak do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy rozczyn drożdżowy, sól oraz nasiona i miksując na wolnych obrotach dolewamy przegotowaną ciepłą wodę oraz olej. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia, po czym ponownie wyrabiamy przez

Kuchnia w czekoladzie
Bułki pełnoziarniste na zakwasie 69

szkl sezam, 1 łyżka siemie lniane, 1 łyżka nasiona dyni, 1 łyżka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Zakwas dzień wcześniej dokarmiamy, musi być aktywny. Mąki mieszamy razem. Do dużej miski wlewamy letnią wodę, dodajemy drożdże, rozpuszczamy. Następnie dodajemy miód i zakwas, dokładnie mieszamy. Dodajemy połowę ilości mąki po łyżce, mieszamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe

Gotowanie moimi oczami
Jagodzianki drożdżowe z kruszonką 142

szklankę i jej dołem wydusić mocno w każdym kawałku ciasta dołki. Wypełnić je jago dami i posmarować jajkiem. Jago dy należy delikatnie posło dzić, aby nie były zbytnio kwaśne po upieczeniu. Posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na ok 20 minut(ja piekę często je dynie 18 minut) . Najlepsze jeszcze na ciepło z ciepłym mlekiem

ChilliJemy
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 150

pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej formie Lecue Wg uznania niektóre bułeczki możemy posypać ziarnami słonecznika, dyni, sezamu lub maku. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy szmatką i odstawiamy

upichcona
Pszenne,razowe buleczki z siemieniem lnianym 124

upieka.Z kazdego kawalka formujemy okragla buleczke,przyciskajac dlonia kawalek ciasta do blatu wykonujemy okrezne ruchy,do uformowania kulki.Uformowane buleczki ukladamy na blaszce z piekarnika wylozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy do wyrosniecia,Kazda buleczke smarujemy jajkiem rozbeltanym z mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarnami.Ja uzylam nasion slonecznika,dyni i czarnego i zoltego sezamu.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 ° C.Pieczemy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Naleśniki gryczane z dyniowym nadzieniem 148

usunac miazsz i pokroic w 2 cm plastry.Ulozyc pociete kawalki dyni na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Posolic pokropic oliwa i dodac listki szalwi.Piec 20 minut w 200°C.Dynie rozgniesc widelcem lub zblendowac.Dodac przyprawy,dorzucic rozgniecione ciasteczka ameretti,wymieszac i odstawic.Rozgrzana patelnie smarowac olejem przy pomocy pedzla i nalewac porcje ciasta nalesnikowego.Smazyc do wyczerpania ciasta.Na nalesniki wylozyc przygotowany farsz,zrolowac.Podawac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tiramisu dyniowe 93

Gdyby ktoś zapytał się mnie o mój ulubiony deser , bez wahania odpowiedziałbym: TIRAMISU . W Tiramisu bowiem zakochałam się od pierwszego spróbowania. Niestety nie wszystkie desery smakują

Moja Delicja
Jabłkowe supełki 121

przystani razem z ptactwem. Do zobaczenia za rok, soczysty, Szalony Kolego! :) A zatem jesień w pełni: w powietrzu, na drzewach, na niebie, w szafach i w końcu w kuchni. Dynie we wszystkich odcieniach pomarańczy i rudości, ciepłe smaki, gęste tekstury i sycące pyszności. W garnku z mocno rozgrzanym olejem wydymają złote brzuszki drożdżowe supełki przeplatane jabłkami z cynamonem - jednym(...)smaków. Puszyste i mięciutkie w środku, a z zewnątrz rumiane i chrupiące, oblane odrobiną lekko karmelowego lukru na brązowym cukrze (ale możecie użyć syropu klonowego). Między splątanymi paskami drożdżowego ciasta kryje się pyszne nadzienie z jabłek i cynamonu, które nadaje jeszcze większej wilgoci i typowo jesiennego charakteru, który pysznie otula kuchenne kąty i podniebienie :) Kilka pociągnięć nożem, supełek z nadzianego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czekoladowe ciasto proteinowe - wegańskie :) 154

Siła Roślin , która ma świetną, sypką konsystencję, idealnie nadającą się do przepisów postanowiłam zrobić ciasto. Dokładnie jest to czekoladowe ciasto proteinowe , przypominające nieco brownie . Efekt końcowy wyszedł zadowalający, bo ciasto z wierzchu i od spodu jest bardzo kruche, natomiast w środku mięciutkie, co według mnie jest zgranym duetem. Smakuje bardzo dobrze, jest idealnie słodkie, z wyczuwalnym dodatkiem kakao i czekolady(...)waniliowym (Plantforce - Siła Roślin) 2 łyżki kakao  1/2 łyżeczki cynamonu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 rządki czekolady  180 g pure warzywnego z ziemniaka i dyni  4 łyżki oleju kokosowego  2 łyżki musu kokosowego  2 łyżki syropu daktylowego  350 ml mleka sojowego  szczypta soli  Przygotowanie: Zmiel płatki na mąkę (możesz

Zdrowie na języku :P
Chleb żytni na zakwasie 114

zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna lub dodatki Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w misce, miskę zawijamy folią(...)dodatki". Chleb sam w sobie jest trochę kwaśny, jak to chleby na zakwasie. One tak już mają. Jeżeli lubimy ten smak to możemy po prostu dodać ziarna słonecznika lub dyni czy suszone pomidory. Wówczas ten charakter zakwasowca będzie delikatnie widoczny. Ja, jak pisałem wcześniej, jednak gustuję w pszennych chlebach na drożdżach. Więc idealnym do lekkiego zamaskowania (nie do zlikwidowania, tylko

Marder&Marder Manufacture
kulki serowe w prażonych orzechach 188

składniki: 200 g twarogu śmietankowego 100 g sera topionego 100 g posiekanych prażonych migdałów 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 100 g łuskanych prażonych pestek z dyni

Domowy Smak Jedzenia