oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Twaróg, pieczoną dynię, jajka i jogurt miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i cukrem, po czym dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy i ponownie krótko miksujemy, do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy na rumiany kolor z obydwu
Smakowity Blog KulinarnySernik dyniowy to wspaniały deser, który posmakuje każdemu, jestem tego pewna ;) skoro Panu Ł. posmakował ;)Delikatny w smaku, kremowy i pięknie pomarańczowy. Na kolor duży wpływ
Życie zaczyna się w kuchnidrobną kosteczkę - mrożone wiśnie - pestki dyni do posypania Składniki na 12 muffinek. Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce. Do mniejszej miski wbiłam jajka, dodałam jogurt, sok jabłkowy oraz olej, energicznie wymieszałam, a na koniec wsypałam czekoladę. Mokrą masę przelałam do suchych składników lekko mieszając ( niezbyt dokładnie). Papilotki wypełniłam jedną łyżką ciasta, następnie ułożyłam po 3 wiśnie do każdej papilotki
Receptura smakubułek) ok. 200 g musu z dyni ( u mnie z cynamonem i cytryną) Masło stopić w rondelku. Dodać do niego cynamon. Wymieszać. Odstawić do schłodzenia. W miseczce rozbełtać duże jajko. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Do suchych składników dolać 200 ml ciepłego mleka. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dodać rozbełtane jajko. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać
Weekendy w domu i ogrodziedużej garści siemienia lnianego, słonecznika i dyni. 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 500 ml ciepłej wody Wykonanie Rozcieramy w misce drożdże z cukrem. Dodajemy 50 ml wody i odstawiamy na 15 min. W tym czasie do miski wrzucamy mąkę i nasiona. Dodajemy rozczyn i dolewamy wodę. Zarabiamy ciasto (będzie raczej luźne) Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy
Mieszam w Garnkułyżeczka soli łyżeczka cukru dowolne ziarna: słonecznik, dynia, czarnuszka, siemię lniane. Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do dużej miski, zalać wodą. Dodać sól i cukier, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do miski z roztworem drożdżowym przesiać wszystkie rodzaje mąk, dosypać ziarna. Za pomocą robota z końcówką do wyrabiania zagnieść elastyczne, odchodzące od ścianek miski ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce
Cakes By Kejtmąki pszennej - 1 szklanka puree z dyni ( klik ) - 10g świeżych drożdży - 5 łyżek ciepłej przegotowanej wody - 1 łyżka brązowego cukru lub miodu - sól Z drożdży, cukru, wody i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn. Odstawić na 10 min, aby zaczął pracować. Zaczyn drożdżowy połączyć z resztą mąki, puree i solą. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie się za bardzo kleić
CookYourselfolej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy)Dynię umyć, wydrążyć miękki miąższ (gdy używamy Hokkaido skóry nie obieramy), obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrane ziemniaki również ścieramy na tej samej tarce, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i mąkę orkiszową i dokładnie zamieszać. Odstawić na chwilę, aż trochę puści sok. Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki
Smaczne ZdroweDomowe pieczywo to stałe menu naszej kuchni. Staram się je piec, gdy tylko mogę;) najczęściej są to bułeczki, jednak zawsze inne. Tym razem wykorzystałam resztki mąki
Z miłości do słodkościugotowanych ziemniaków 2 szklanki puree z dyni 2 - 2,5 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli posiekany pęczek bazylii świeżo mielony pieprz sól do osolenia wody mąka do posypania blatu Ziemniaki muszą być wystudzone, a najlepiej jak są z poprzedniego dnia. Miażdżę je jak na puree, dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, można dosypać mąki, dlatego
W kuchni Karmel-itkiczłowiekowi aż chce się zrobić na obiad coś nowego, innego, a zarazem smacznego :) Naprawdę! Bo przygotowanie takiego makaronu to zaledwie chwila moment, zwłaszcza jak ma kto za nas zagnieść ciasto. Ja posłużyłam się Companionem, ale oczywiście jak nie macie lub macie dopiero na uwadze, to i dłonie sobie poradzą. Co ciekawe zrobiłam takie dwie porcje, bo stwierdziłam, że Mąż(...)tych, co to wyżyliby na kotletach. Ale zaskoczył pozytywnie! I nic w zamian nie chciał 😜 Składniki dla 2-3 osób Pappardelle: 300g mąki + do podsypywania 100g puree z dyni ½ łyżeczki soli 1 jajko Sos: 200g wędzonego boczku lub chudego podgardla 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 150ml słodkiej śmietanki 30% 150g sera żółtego typu
Kuchnia w czekoladzieolej z pestek dyni Koala 1 jajko 1 łyżeczka soli Jak zrobić bułeczki drożdżowe? W rondelku mieszamy dokładnie wodę, mleko, olej, sól oraz mąkę kukurydzianą, następnie je podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Masę odstawiamy do przestudzenia. Drożdże rozkruszamy do mąki pszennej, dodajemy do niej również odsączoną kukurydzę, jajko, a także przestudzoną masę kukurydzianą. Wyrabiamy nasze ciasto drożdżowe. Ciasto przykrywamy ściereczką
MamaOskarkajakiegoś już czasu kołatało mi się po głowie, że jak już prowadzę kulinarnego bloga, to powinienem też wrzucić coś z pieczenia ciasta. Z racji, że piekarz ze mnie taki, jak z koziej dupy reisetasche, proceder ten możliwie od siebie oddalałem. Dlatego, gdy przyjaciel zaproponował mi umieszczenie gościnnego wpisu z zakresu wypieku chleba, bardzo chętnie na to przystałem. Tym bardziej(...)możliwie przyspieszać cały proces. Składniki (na jeden bochenek): 0,5kg mąki 400ml wody 1/4 kostki drożdży (ewentualnie 1 saszetka drożdzy suchych) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ziarna dyni, słonecznika etc. 1. Zaczynamy od nalania ciepłej wody z kranu do jakiegoś pojemnika. Dodajemy do tego drożdże, cukier i mieszamy. 2. Bierzemy dużą miskę, stawiamy na wagę kuchenną, żeby odmierzyć mąkę
manslogblogsekundowe czekoladowe ciastko z kubka znalazło się na blogu już na początku mojej przygody z gotowaniem, a następnie zachęcona sukcesem opublikowałam drugi przepis na czekoladowo-kawowe. Dziś proponuję ciasto z kubka w wersji dyniowo-czekoladowej z nutą korzenną, też bez jajek i gotowe w kilka minut! Polecam z dodatkiem bitej śmietany Scroll down for recipe in English Dyniowo-czekoladowe ciastko(...)łyżka cukru 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka mleka 1/8 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 2 łyżki puree z dyni bita śmietana do podania (opcjonalnie) Przygotowanie: W kubku wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier, cukier brązowy i przyprawę do piernika. Wymieszaj i odstaw. W małej miseczce, najlepiej trzepaczką wymieszaj dokładnie
karmelowybędę jeść Jak to się skończyło chyba każdy się domyśla, no przecież musiałam chociaż spróbować, bo Miśkowi wszystko smakuje co zrobię. Smakują za pączkiem, ale mają korzenny posmak, bo ciasto w dużej części pełnoziarniste (mamy błonnik) podrasowałam przyprawami korzennymi (poprawiają trawienie), farsz daktylowy (źródło cukrów prostych idealne dla biegaczy) pokręciłam jabłkiem (znowu błonnik), cynamonem i aronią (bogactwo witaminy C), nikt(...)łyżek cukru (u mnie był to w połowie dark muscovado) 50 g masła kokosowego rafinowanego (lub innego roślinnego) pół banana lub jeden mały 250 g puree z upieczonej dyni (puree z marchewki też się nada) płaska łyżeczka soli 20 g drożdży łyżka przypraw do pierników 1 l oleju roślinnego do smażenia pączków Farsz: 250 g daktyli (namoczyć w ciepłej wodzie
greenscarfDoskonała drożdżówka dyniowa, bez dodatku jajek. W pięknym, słonecznym kolorze, puszysta i wilgotna jednocześnie. Najlepsza oczywiście na świeżo, ale odpowiednio przechowana, także następnego dnia będzie bardzo
Arabeska waniliowaszklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki pestek dyni 4 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka cukru 4 łyżeczki soli 2 łyżki masła do wysmarowania foremek 2 foremki - krótkie keksówki Sposób wykonania: Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, następnie dodajemy wszystkie inne składniki chleba. Dokładnie wszystko razem mieszamy dłonią. Do słoika przekładamy 3 duże łyżki ciasta, będzie to zaczyn do następnego pieczenia
Qchnia po prostusezonie gdy są tańsze Papryka, cukinia, dynia, pietruszka, włoszczyzna, truskawki, maliny, borówki - z powodzeniem można kupować i mrozić, gdy są tańsze, czyli latem, w sezonie. Może takiej mrożonej papryki nie zjemy na surowo, ale do gulaszu lub innej potrawy sprawdzi się znakomicie. Truskawki i inne owoce mrożone super nadają się do musów, ciast i deserów. Jedynym problemem może być pojemność
dobra gospodyni dom wesołym czynisezonie, lub kremem z dyni . Ale ostatnio naszła mnie ochota na ravioli ze szpinakiem, podane z palonym masłem i orzeszkami pinii. Całość wyszła super i jestem pewna, że Wam zasmakuje! Ravioli zawsze robię z przepisu Gwyneth Paltrow, która swojego czasu wydała książkę ze swoimi przepisami, notabene bardzo ciekawą. PRZEPIS NA CIASTO DO RAVIOLI wg. Gwyneth Paltrow
SMYKWKUCHNIprzykryte do lodówki. Natomiast kiedy wkładam ciasto do lodówki i nadaję kształt bułkom rano, rozgrzewam blachę i kładę bułki na papier, a dopiero później na blachę. Trzeba to jednak robić szybko i ostrożnie, aby się nie oparzyć. Takie bułki smaruje też leciutko wodą i to pozwala je posypać dowolnymi ziarnami, pysznie smakuje dynia lub mak. Mogą być kwadratowe, trójkątne, bagietkowe
I tu będę miała takie teposmarowania ) - po 2 łyżki ziaren : słonecznik,dynia,sezam,mak,siemię lniane + po pół łyżki na mieszankę do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste ale nie rzadkie
Wypieki ReneBardzo pożywny i nadzwyczaj smaczny obiad. Dynia w połączeniu z prażonymi ziarnami słonecznika daje niepowtarzalny smak. Polecam! Kopytka: 500-600g ugotowanych ziemniaków jajko mąka oliwa lub masło do smażenia Kopytka: Ziemniaki przepuścić przez praskę, uklepać i wyłożyć na górę 1/4 część. W to miejsce wsypać mąkę. Wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na mniejsze części, wałkować
Smakołyki Asioliwy 2 łyżki ziaren (wedle uznania) dynia, słonecznik, siemię , sezam. 3/4 szkl wody. Żurek wlać do wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple na całą noc. Rano dodać oliwę, resztę drożdży, wodę i wyrabiać dodając mąkę stopniowo aż ciasto będzie dostatecznie gęste i wyrobione
Gotowanie jest łatweinnych dyniowych pyszności ;) Tak przygotowaną dynię można zapasteryzować w słoikach, będziecie mogli się dłużej cieszyć dyniowymi pysznościami ;) Pancakes: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mleko, puree, cukier, olej, jajko i przyprawy miksujemy razem. Następnie mieszamy je z mąką, aż powstanie jednolita masa. Patelnię smarujemy niewielką ilością oleju. Nakładamy na nią porcje ciasta i smażymy na małym ogniu
Czerwona Porzeczkaciasteczek. Do miski przekładamy mus z dyni, olej, jogurt, cukier i jajko. Po wymieszaniu dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Całość dokładnie mieszamy i dodajemy drobno posiekaną gorzką czekoladę. Wymieszaną masę przekładamy do foremek wysmarowanych tłuszczem. Wyrównujemy powierzchnię ciasteczek. Jeśli nie mamy podobnej foremki możemy łyżką układać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimieszamy.Jeżeli zależy Wam na czasie, dynię po pokrojeniu możemy wstawić na 5 minut do mikrofali, a następnie wrzucić miękkie kawałki do blendera i zmiksować na mus. Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników razem z ekstraktem cynamonowym i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Czekoladę kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Gotową masę wykładamy za pomocą dwóch małych
Słodkie Przyjemnościwyrośnięcia.Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie posmarować mlekiem, naciąć ostrym nożem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!U mnie w sklepach nastąpił już wysyp dyń - wielkie i malutkie, pomarańczowe, zielone i żółte
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepiej schować je do pudełeczka czy puszki. Muszę przyznać, że zanim ozdobiliśmy kilka sztuk to już połowy ciastek nie było. Z tych niezjedzonych możemy się pochwalić kilkoma duchami i dyniami a w planach były jeszcze szkielety i pająki. Zapraszam do smakowitej zabawy. Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej(...)jajko, lukier (cukier+sok z cytryny), Mąkę należy przesiać do miski, dodać cukier, sodę i przyprawy. Wymieszać i dodawać mokre składniki: płynny miód, masło i jajko. Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się byt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek
prawdziwe jedzeniereklamówką jednorazową, robiąc nad formą „namiot” gdyż ciasto jak urośnie to się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską].Wstawić
Moje domowe kucharzeniesuche składniki prócz soli tj. słonecznik, dynia, len cały i mielony, orzechy, migdały oraz płatki owsiane wymieszać w misce. Odstawić. W garneczku zagotować wodę z solą i olejem kokosowym. Odstawić do lekkiego przestudzenia i po ok. 10 minutach połączyć z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej wcześniej małej keksówki (ok.10x20) przełożyć otrzymane ciasto, dokładnie ubić i wygładzić łyżką maczaną
Smaczne Zdrowe