dyni,100 g pestek słonecznika,1 łyżka soli. Przepis na 2 keksówkiPrzygotowanie: Mąkę żytnią i gryczaną wsypujemy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, sól i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Mieszamy kilka sekund łyżką, tak by składniki się połączyły. Dodajemy pozostałe składniki i dalej mieszamy łyżką, w jednym kierunku. Keksówki smarujemy masłem i przelewamy ciasto
Aga w kuchnipestki dyni)Wykonanie:Przygotować rozczyn: do 125 ml ciepłej wody dodać rozkruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki pszennej. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut, aż rozczyn "ruszy" czyli wyraźnie podrośnie.W tym czasie przesiać obie mąki i sól. Dodać oliwę z oliwek, wyrośnięty rozczyn i wodę (zużyłam niecałe 300 ml). Wyrobić ciasto. Będzie ono dość
Walijskie PichcenieGnocchi ziemniaczane, po włosku gnocchi di patate, to przepis podstawowy i zarazem najbardziej znany. W zależności od regionu Włoch możesz też spotkać przepisy zawierające wśród składników puree warzywne m.in. z dyni, szpinak, zioła czy ser ricotta. Gnocchi możesz podawać ugotowane i polane sosem, upieczone lub usmażone. Podstawowy przepis na gnocchi ziemniaczane, włoskie kluseczki z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Gnocchi ziemniaczane(...)Mąkę wymieszaj z solą. Rozsyp około 120 g mąki na silikonowej stolnicy. Do mąki dodaj przestudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, rozbełtane jajko i wymieszaj palcami. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i bardzo się klei do rąk, to dodaj pozostałą mąkę, ale pamiętaj, że im mniej mąki dodasz, tym smaczniejsze będą gnocchi. 3. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto
Cztery Fajerydyni (30 g) przyprawy i zioła Czas przygotowania: ponad 6 godzin Ilość: jeden bochenek chleba Przygotowanie Mąkę żytnią i pszenną , sól oraz pestki słonecznika dodać do miski i lekko zamieszać. Następnie dodać olej , zakwas i ciepłą wodę . Całość wymieszać mikserem z końcówką hakową do połączenia składników (lub ręcznie, twardą łopatką lub łyżką). Wilgotną dłonią zebrać ciasto
WegePrzepisJednym z moich ulubionych sposób na wykorzystanie dyni to zupa krem. Właśnie to czego potrzebujemy w te zimne i ponure dni, coś rozgrzewającego i pysznego!
Kuchnia Łukaszaciasto powtórnie i formuję bułki. Zazwyczaj wychodzi mi ich 16. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. W tym czasie smaruję kilkakrotnie powierzchnię bułek pędzlem zamoczonym w wodzie. Jeżeli dopuścimy do wyschnięcia powierzchni bułki nie wyrosną tak dobrze. Posypuję powierzchnię bułek ziarnem (sezam, słonecznik, dynia
Gotuj Się Kto Możedyni 1 łyżka miodu 1 jabłko dodatkowo: syrop klonowy, miód lub cukier puder do podania olej do smażenia Mąkę, sodę i cynamon wymieszać. Mleko roztrzepać z dyniowym puree i miodem. Wlać mokre składniki do suchych, dobrze wymieszać. Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW zimne, jesienne dni zawsze chce się jakiejś ciepłej pociechy dla żołądka. Taką pociechą będzie mu zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki
Kuchnia ŁukaszaHej! Klimaty śródziemnomorskie w prostej, zdrowej odsłonie! Bakłażan, rukola, sałata, pomidorki cherry, mozzarella i zdrowe dodatki - o to kolejna pyszna sałatka!. Sałatki dają nam możliwości ułożenia
Kuchnia PROzdrowotnaUzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser
Kuchnia PROzdrowotnaPieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie
Moja smaczna kuchniaZimą też musimy dawać sobie zastrzyk witamin, oczywiście nie w żadnych suplementach ale świeżych owocach i warzywach. Takie sałatki zawsze poprawiają mi humor, a przede wszystkim
Niezły Młynekwoda, chociaż ja lubię dosypać nieco ziarenek. Dosypuję je nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencję. Za każdym razem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto wychodziła za rzadkie i chleb się zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :) W smaku jest przepyszny(...)prawdę pyszny! :) Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku 1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie: Kaszę dokładnie opłucz, przesyp do miski i zalej wodą Przykryj ściereczką i zostaw na 24 a nawet 48 h, w tym czasie kasza powinna trochę wykiełkować, a po upływie doby
pyszne zdrowościpestek dyni - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Do kubka wlewamy trochę wody, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, siemię, pestki, sezam, sól, cukier, mieszamy. Do suchych składników wlewamy resztę wody oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut by ciasto wyrosło. Keksówkę
Zainspirowana w kuchni