ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:244/345)

Krakersy sezamowe 78

słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy na blasze warstwą

Kucharzyca
Chleb drwala 158

dodatkiem ziaren słonecznika, dyni i lnu. Chleb drwala Składniki:1 opakowanie mieszanki na chleb drwala310 g wody o temperaturze 30 stopni Wykonanie: Opakowanie zewnętrzne zawiera 3 torebki. Zawartość średniej torebki wsypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie do miski wsypujemy zawartość pozostałych 2 torebek i wyrabiamy ciasto przez 20 minut. Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy z ziarnami 166

szkl.pestek dyni[ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru  żółtko i mleko do posmarowania chleba  W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier.Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem

Moje domowe kucharzenie
Zupa z dyni i batata z krakersami z quinoy i jarmużu (bez glutenu, bez laktozy wegańska) 118

quinoy 5 liści jarmużu 1szklanka mąki z czerwonej soczewicy 1 łyżka babki płesznik 2 łyżeczki inuliny 2 łyżki oliwy z oliwek  około pół szklanki wody 500 gram obranej dyni 1 batat 5 suszonych pomigorów 1 cebula 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sosu aji charapita rojo (można zastąpić innym np. piri-piri, lub tabasco)  mielona kozieradka pieprz sól(...)pieprzem.  Rozsmarowujemy ją niezbyt grubą warstwą na macie sylikonowej (nie należy się przejmować ewentualnymi dziurkami, ale ważne żeby na całej powierzchni, była mniej więcej ta sama grubość ciasta) ja to robię szpatułką sylikonową, ale można spróbować rozwałkować przez folię spożywczą, albo rozprowadzić dłońmi.  Następnie robimy nacięcia w cieśnie tak, aby można je było po wypieku łatwo połamać

Quinoa Raz!
SERNIK DYNIOWY 170

Sernik to zaraz po bezie, moje ulubione ciasto. Najlepszy jest z dodatkiem skórki pomarańczowej :) A zaraz za nim ten, którego przepis dzisiaj Wam przedstawię. Aromatyczny, jesienny, kremowy, pyszny... Dodam jeszcze, że to mój pierwszy, ale jakże udany raz, z wypiekami w kąpieli wodnej. Z podanego przepisu, wyszedł mi serniczek o średnicy 18 cm., jeśli chcesz upiec go w większej formie(...)trzykrotnie zmielonego) 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 100 g drobnego cukru 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 300 g pomarańczowego puree z dyni (jak je zrobić znajdziesz  tu ) dekoracja 100 g serka philadelphia 2 łyżeczki puree z dyni czekolada A jak to zrobić: Ciastka zmielić i wlać do nich roztopione masło. Dokładnie

Kuchnia w opałach
Bułki z mąką owsianą 82

własnego pieczywa , naprawdę nie jest niczym trudnym . A do tego pozwala tworzyć swoje własne wariacje , dodając nowe składniki w postaci innej mąki , lub posypki takie jak mak , słonecznik czy dynia ..lub cokolwiek innego . W sklepach pieczywo jest coraz gorzej jakości , czasami nie wiadomo czy kupiliśmy paczkę brązowej waty czy chleb . Własnie dlatego warto robić je w domu samemu , zajmuje(...)miski , jeśli musicie męczyć się ręcznie ) wlewamy olej , wsypujemy oba rodzaje mąki . Następnie sól , cukier i suche drożdże . Włączamy maszynę ,żeby zaczęła mieszać . Stopniowo wlewamy bardzo ciepłą wodę . Jeśli ciasto jest zbyt gęste , twarde można zwiększyć ilość wody . Po wyrobieniu ma być sprężyste i błyszczące . Ciasto rwiemy na kawałki , nieco mniejsze niż wielkość bułek jakie chcemy uzyskać , wiadomo będą przecież

Ogrodnik w podróży
Orkiszowy chleb z cukinią 48

łyżki pestek dyni ½ – 1 łyżeczkę soli Przygotowanie: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do dużej miski. Posolić i odstawić na 10 minut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić. Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać ulubione nasiona i doprawić

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa krem z białych warzyw 113

 Zima to idealny czas, aby poeksperymentować w kuchni. To również czas, gdy nasze organizmy domagają się bardziej kalorycznych i rozgrzewających potraw. Świetnym pomysłem na zimowy

kulinarnyJa
Najłatwiejszy chleb na drożdżach, który zawsze się udaje 198

może to być słonecznik, dynia, siemię lniane - jeśli nie macie nasion, dodajcie więcej płatków owsianych) 14 g drożdży suszonych (zazwyczaj są one sprzedawane w opakowaniach po 7g) 1 łyżeczka soli (ja daję taką konkretną) 1/2 łyżeczki cukru, 1 litr letniej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki suche wkładamy do dużej misy, albo misy miksera, jeśli będziemy wyrabiać ciasto mikserem. Postarajcie się

Ale Pyszka!
Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru) 126

mąki dyniowej (z pestek dyni) 100 g mąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 40 g ksylitolu 30 g melasy z morwy białej (ewentualnie miodu) 25 g masła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko

Fitkot
Placuszki z dyni i cukinii 186

kwaśna śmietana do podania Dynię obrać, usunąć pestki i miękki miąższ. Zetrzeć razem z umytą cukinią na grubej tarce. Posolić, zostawić na 20 minut i odcedzić płyn. Cebulę zetrzeć na drobnej tarce, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, rozkłócone jajka, mąkę, zioła i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta, formując placuszki. Smażyć

Czerwień i błękit
Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru) 221

mąki dyniowej (z pestek dyni) 100 g mąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 40 g ksylitolu 30 g melasy z morwy białej (ewentualnie miodu) 25 g masła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko

FitKot
Orkiszowy chleb z cukinią 125

łyżki pestek dyni ½ – 1 łyżeczkę soli Przygotowanie: Cukinie obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do dużej miski. Posolić i odstawić na 10 minut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić. Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać ulubione nasiona i doprawić

KuchniaWeDwoje.pl
Chleb gryczany 149

banany, albo dynia), Cynamon 5-6 łyżek wody.  Wykonanie: Mąkę, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać oliwę, mleko kokosowe, syrop klonowy, wodę oraz puree. Kiedy jedne i drugie składniki dobrze się połączą można je połączyć ze sobą.  Foremkę na chleb wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Wierzch obsypać orzechami

Smaki Przyprawy i Kolory
Chleb piwny z suszonymi jabłkami i "Zapach miłości" 143

bochenek mokrymi rękoma. Przykryć ciasto i odstawić na godzinę-dwie do wyrośnięcia. Piec chleb ok. godziny. Będzie dobrze wypieczony, gdy po uderzeniu od dołu słychać będzie głuchy dźwięk. Zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika, posmarować go pędzelkiem kilkakrotnie moczonym w przegotowanej wodzie. Odstawić chleb do ostygnięcia.  ----- Podobne: Chleb marchwiowy drożdżowy Chleb toskański Chleb z dynią i chili Czujecie wiosnę

Weekendy w domu i ogrodzie