Gnocchi ziemniaczane, po włosku gnocchi di patate, to przepis podstawowy i zarazem najbardziej znany. W zależności od regionu Włoch możesz też spotkać przepisy zawierające wśród składników puree warzywne m.in. z dyni, szpinak, zioła czy ser ricotta. Gnocchi możesz podawać ugotowane i polane sosem, upieczone lub usmażone. Podstawowy przepis na gnocchi ziemniaczane, włoskie kluseczki z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Gnocchi ziemniaczane(...)Mąkę wymieszaj z solą. Rozsyp około 120 g mąki na silikonowej stolnicy. Do mąki dodaj przestudzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, rozbełtane jajko i wymieszaj palcami. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i bardzo się klei do rąk, to dodaj pozostałą mąkę, ale pamiętaj, że im mniej mąki dodasz, tym smaczniejsze będą gnocchi. 3. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto
Cztery Fajerydyni (30 g) przyprawy i zioła Czas przygotowania: ponad 6 godzin Ilość: jeden bochenek chleba Przygotowanie Mąkę żytnią i pszenną , sól oraz pestki słonecznika dodać do miski i lekko zamieszać. Następnie dodać olej , zakwas i ciepłą wodę . Całość wymieszać mikserem z końcówką hakową do połączenia składników (lub ręcznie, twardą łopatką lub łyżką). Wilgotną dłonią zebrać ciasto
WegePrzepisJednym z moich ulubionych sposób na wykorzystanie dyni to zupa krem. Właśnie to czego potrzebujemy w te zimne i ponure dni, coś rozgrzewającego i pysznego!
Kuchnia Łukaszaciasto powtórnie i formuję bułki. Zazwyczaj wychodzi mi ich 16. Układam bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. W tym czasie smaruję kilkakrotnie powierzchnię bułek pędzlem zamoczonym w wodzie. Jeżeli dopuścimy do wyschnięcia powierzchni bułki nie wyrosną tak dobrze. Posypuję powierzchnię bułek ziarnem (sezam, słonecznik, dynia
Gotuj Się Kto Możedyni 1 łyżka miodu 1 jabłko dodatkowo: syrop klonowy, miód lub cukier puder do podania olej do smażenia Mąkę, sodę i cynamon wymieszać. Mleko roztrzepać z dyniowym puree i miodem. Wlać mokre składniki do suchych, dobrze wymieszać. Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW zimne, jesienne dni zawsze chce się jakiejś ciepłej pociechy dla żołądka. Taką pociechą będzie mu zupa krem z dyni. Smakuje bardzo pysznie, lekko słodki
Kuchnia ŁukaszaHej! Klimaty śródziemnomorskie w prostej, zdrowej odsłonie! Bakłażan, rukola, sałata, pomidorki cherry, mozzarella i zdrowe dodatki - o to kolejna pyszna sałatka!. Sałatki dają nam możliwości ułożenia
Kuchnia PROzdrowotnaUzupełniam księgę karnawałowych sałatek i oto apetyczna moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser
Kuchnia PROzdrowotnaPieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Kuskus z lazurem i winogronami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczarkowa z kuskusem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie
Moja smaczna kuchniaZimą też musimy dawać sobie zastrzyk witamin, oczywiście nie w żadnych suplementach ale świeżych owocach i warzywach. Takie sałatki zawsze poprawiają mi humor, a przede wszystkim
Niezły Młynekwoda, chociaż ja lubię dosypać nieco ziarenek. Dosypuję je nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencję. Za każdym razem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto wychodziła za rzadkie i chleb się zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :) W smaku jest przepyszny(...)prawdę pyszny! :) Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku 1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie: Kaszę dokładnie opłucz, przesyp do miski i zalej wodą Przykryj ściereczką i zostaw na 24 a nawet 48 h, w tym czasie kasza powinna trochę wykiełkować, a po upływie doby
pyszne zdrowościpestek dyni - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Do kubka wlewamy trochę wody, wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, otręby, siemię, pestki, sezam, sól, cukier, mieszamy. Do suchych składników wlewamy resztę wody oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut by ciasto wyrosło. Keksówkę
Zainspirowana w kuchniplacki z gotowanych ziemniaków z fetą – przepis na placki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z kiszonej kapusty PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PLACKÓW: 10 placków SKŁADNIKI: – 125 ml mleka – pół szklanki mąki pszennej – 1 jajko rozmiar(...)kiszonej kapusty – sól, pieprz – olej do smażenia do podania: śmietana, łosoś, natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Do miski dodaj mąkę, mleko i jajko. Dokładnie połącz składniki aby uzyskać ciasto jak na naleśniki. Kapustę odciśnij z nadmiaru soków. Drobno ją poszatkuj i dodaj do ciasta naleśnikowego. Całość dopraw solą i pieprzem, pamiętając że kapusta może być już słona. Na patelni rozgrzej
nietylkopasta.plnieobecności, Ciasto na niedzielę powraca w kolejnej, wspólnej akcji kulinarnej pt. Napoje z warzyw jesiennych . Z racji, iż w osiedlowych "zieleniakach" i na lokalnych bazarkach pełno aktualnie świeżych, jesiennych warzyw , w bieżący weekend wykorzystujemy je w przygotowaniu różnorodnych napojów . No bo przecież nie ma to jak bogate w witaminy szklanki trunków na bazie zieleniny, pomidorów, ogórka, buraka, dyni i innych
Grunt to przepis!przepis.Zapraszam!. 1 kg . mączystych ziemniaków ugotowanych i wystudzonych 1 łyżka czubata masła 2 jajka roztrzepane 2 szkl.mąki pszennej 4 łyżki puree z dyni lub kawałek startej dyni na tarce ( ja zrobiłam ze startej ) 1 łyżeczka przyprawy włoskiej uprażony na chrupko boczek w kostce do okrasy klusek czosnek niedżwiedzi do posypania potrawy ********. ***************************************************** Ziemniaki obrać(...)Odcedzone utłuc lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Następnie wymieszać drewnianą łyżką z jajkami i masłem oraz przyprawa włoską , a na koniec z mąką. Dobrze wyrobić ciasto . Masę wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i podzielič na dwie części. Z obu zrobić długie wałki, które kroimy na małe kawałki. Z tych kawałków formujemy kluski
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipestki dyni, orzechy włoskie, słonecznik i siemie lniane mielimy na niezbyt drobną mąkę. Daktyle, figi, morele i rodzynki rozdrabniamy w malakserze (uwaga, jeśli któryś składnik jest mocno wysuszony, lepiej go wcześniej namoczyć). Do powstałej w ten sposób lepkiej mazi, dosypujemy zrobioną przed chwilą mąkę z orzechów i nasion i dokładnie wyrabiam, aż składniki się połączą. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji
Quinoa Raz!kawałek ciasta, czy też inną słodycz. Jabłka to dobry pomysł na drugie śniadanie dla dzieciaków bądź na podwieczorek po szkole. Pieczone jabłka postanowiłam przygotować w zdrowszej wersji, takiej dzięki której będziemy mieć więcej energii, a samo danie dostarczy sporą dawkę składników odżywczych. Dlatego do nadziewania jabłek wybrałam: płatki owsiane z amarantusem i suszonymi owocami jak i pestkami dyni, słonecznika
SMYKWKUCHNIdyni 2 jajka 20 ml mleka 80 g suszonych wiśni Mąkę przesiać, dodać proszek, sól i cukier, wymieszać. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić między palcami do połączenia. W osobnym naczyniu zmiksować jajka, puree i mleko. Wsypać pokrojone na mniejsze kawałki wiśnie (można zastąpić rodzynkami, żurawiną). Dodać mąkę i wymieszać. Powstanie gęste, klejące ciasto. Stolnicę
kulinarnyswiatdomipuree z dyni 2 jajka 20 ml mleka 100 g rodzynek Ale-raj Przygotowanie: Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wyrobić z mąką między palcami do połączenia. W drugim naczyniu wymieszać jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche i wyrobić ciasto. Powstanie gęste
Ala piecze i gotujedyni 200 g śmietanki 30 % 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru czereśnie koktajlowe A jak to zrobić: Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Mokre składniki przelewamy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie zbyt gęsta, można dolać więcej mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem
Kuchnia w opałachdyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu 1,5 łyżeczki soli 150 ml maślanki 60 ml ciepłej wody 2 jajka 1 łyżka suszonego majeranku 1 -2 łyżeczki prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka ziarna do posypania tłuszcz do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ze wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto
Na słodko lub wytrawnie