mojprzepisna.pl | Domowe Reese’s Zmiany, zmiany, zmiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą, czyli za
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowe Reese’s Zmiany, zmiany, zmiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą, czyli za
moj przepis namasę. Do zblendowanej kaszy wbułam jajka, wsypałam mąkę tortową i zmiksowałam wszystko na jednolite ciasto. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i starłam na tarce na dużych oczkach. Starte jabłko dodałam do ciasto i wymieszałam łyżką. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, formując placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz(...)link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeszklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • mała szczypta soli • dodatki: np. cukier puder, powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Do miski włożyć porcję purée z dyni. Jeśli puree jest bardzo gęste, można dodać jogurt. Ja go pominęłam. Wymieszać. 2. Dodać jajka, 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła) i cukier. Ponownie wynieszać. 3. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)solą. Wszystkie składniki połączyć delikatnie rózgą do momentu powstania gładkiej i jednolitej masy. 4. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. 5. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta, zachowując odstępy. 6. Pancakesy smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). 7. Odwrócić na drugą stronę i smażyć
W mojej kuchnijest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja na ten obiad pochodzi ze strony Qchenne Inspiracje. Bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy usmażyć cebulkę(...)pęcznieje w wodzie około 5 minut. Mieszamy wszystko razem i posypujemy natką pietruszki. Obiad gotowy! Podwieczorek Muffiny kakaowe + dżem z czarnej porzeczki (100% owoców). Bez cukru rafinowanego. Ciasto jest gorzkie, to dżem sprawia, że mały łakomczuszek może zaspokoić się słodkim smakiem. Kolacja Omlet z groszkiem (mrożonym). Jeśli nie mam pomysłu, ani czasu na kolację to omlet sprawdza
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkończą, w lesie coraz więcej grzybów, a wieczorem na dwór można wyjść tylko w ciepłej bluzie. To znak, że jesien już za pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory... I słodkie pomidory(...)cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest przeznaczona do wypieku pizzy. Dzięki niej oraz odpowiednim proporcjom wody, soli i cukru ciasto jest cieniutkie, kruche idealne do lekkiej pizzy. Wypróbujcie koniecznie :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto (3 średnie pizze) 2,5 szklanki mąki typu 00 - najbardziej zbliżona do niej będzie mąka typu
DefinicjaSmakuBardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie
kgwjanczewoBułeczki te wpadły mi w oko na blogu u Edith em i postanowiłam od razu wypróbować ten przepis. I wyszedł naprawdę świetnie! Bułeczki idealne
Zakręcony WidelecPyszna i lekka sałatka, która sprawdzi się na spotkania z rodziną, przyjaciółmi oraz na świąteczny stół. Połączenie ostrego smaku sera ze słodką gruszką zaskoczą Waszych gości
Kuchnia Pełna PasjiOstatnio strasznie ciągnie mnie do słodkiego więc postanowiłam coś na to zaradzić i wymyśliłam ciastka jaglane z bakaliami. 2 szklanki płatków jaglanych 0,5 szklanki
Emskie Smakisztuk) 1 i 1/2 szklanki mąki Golden Wholegrain Plain , lub białej pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki pestek z dyni (orzechy włoskie też się sprawdza) 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soku z cytryny Rozgrzej piekarnik do 180stC. Mąkę wymieszaj z sodą(...)Banany obierz i rozgieć widelcem na papkę. Dodaj jajko, cukier, olej, sok z cytryny i wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj łyżką - do połączenia składników. Ciasto rozłóż równo do 12 papilotek na muffiny. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Wyjmuj na kratkę do ostudzenia. Nadmiar można zamrozić
Lejdi of the housepostanowiłam zrobić gofry dyniowe. Wyszły chrupiące z wierzchu oraz miękkie w środku. Doskonale smakują w towarzystwie herbaty oraz polane syropem trzcinowym Diamant. SKŁADNIKI ¾ szkl. pure z dyni, 2 jajka 1 szkl. mąki jaglanej, 0,5 szkl. mąki pszennej, ¾ szkl. mleka, 1 łyżka cukru trzcinowego Diamant, szczypta soli, ½ łyżeczki cynamonu, odrobina kardamonu, 3 łyżki oleju Dodatkowo: orzechy, syrop(...)konfitura lub suszona żurawina WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy z mlekiem, pure dyniowym, cukrem, mąkami oraz olejem i przyprawami. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z resztą ciasta. Odstawiamy na 5 minut. Nagrzewamy gofrownicę wysmarowaną tłuszczem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 5 minut bez otwierania. Podajemy z orzechami, bitą śmietaną lub serkiem, suszonymi owocami lub konfiturą, chrupiącymi orzechami oraz
słodki bratekJesień to dla mnie nie tylko czas kolorowych liści, nie tylko okres hurtowego wykorzystywania dyni ale też chwile gdy zaczynam mieć ochotę na mak w formie słodkiej masy :) O samym MAKu pisałam już tutaj , a najlepszej masie makowej świata tutaj . W ubiegłym tygodniu postanowiłam wykorzystać inny przepis, tym razem recepturę Pawła Małeckiego z jednej z książek LIDLA(...)upiec takie nadziane makiem ślimaczki :) I powiedzcie sami czy talerzyk z Domu Mokoszy nie pasuje idealnie do makowych wariacji? Ślimaczki z masa makowa ciasto z TEGO przepisu na chałkę masa makowa: 1 l wody 200 ml mleka 200 g suchego, mielonego maku 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g roztopionego masła 70 g płatków migdałowych
Dzieje kuchennej Wiewióryowsianych 3 łyżki mocnej kawy 100 g miodu 65 g pestek dyni 70 g orzechów laskowych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka sezamu 1 białko Płatki wymieszać z pestkami dyni, grubo posiekanymi orzechami, siemieniem i sezamem. Kawę wymieszać z miodem, dodać do suchych składników, połączyć. Na końcu dodać białko, wymieszać. Granolę równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 20-30 minut, mieszając w tym czasie dwa razy. Ostudzić, przełożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego! Ja tymczasem weekend zaczynam ciastem czekoladowo-truskawkowym na zamówienie. Zabawne, jak życie potrafi się ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzebazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego gotowania! Kluski dyniowe z serem pleśniowym porcja dla 4 osób Składniki: kluski: 1,5 szklanka puree z upieczonej dyni 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 700) 80 g startego parmezanu szczypta soli szczypta cukru sos: około 180 ml śmietanki 30% 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru(...)cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 120 g sera pleśniowego brie/camembert Przygotowanie: Wszystkie składniki na kluseczki wymieszać w misce i zagnieść na gęste ciasto. Formować kluseczki i wrzucać na osoloną, wrzącą wodę. Gotować do momentu wypłynięcia i odcedzić. Czosnek, por drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, por i podsmażać. Dodać cukier
JaglusiaJesień - bardzo lubię tę porę roku. Poza owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami; warzywami: marchwią i dynią, z jesienią zawsze kojarzą mi się orzechy i bakalie. Mogę powiedzieć, że na jesień zamieniam się w wiewiórkę, która zbiera orzeszki, by potem je schrupać. Tym razem przedstawiam Wam przepis z orzechami ziemnymi. W przepisie jest samodzielnie zrobione przeze mnie masło orzechowe , ale oczywiście(...)możecie użyć też sklepowego. Z przepisu otrzymamy ok. 15-20 muffinek w zależności od wielkości papilotek i blaszki, jaką posiadacie. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody czyszczonej pół szklanki cukru brązowego lub 3/4 białego 3/4 szklanki masła orzechowego 2 jajka ok. 300ml mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g rozpuszczonego masła Składniki
Mania Wypiekaniaskoro przesłała to chętnie wam udostępniam :) Więc Mortishia pisze tak: "Składniki: kostka drożdży (100g) 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej 650 ziarna (ja daję słonecznik, dynię, siemię lniane po 1-2 łyżek) 1-2 łyżki otrębów (daje takie jakie akurat mam) 1 litr ciepłej wody masło i mąka do wysmarowania i wysypania formy Przygotowanie: Drożdże pokruszyć(...)następnie mąkę (ja przesiewam). Do tego dodać ziarna i zalać wodą. Wszystko dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (ja używam dwóch, długiej i średniej) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do foremek do ok. połowy wysokości. Po przelaniu ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 200 st. C - nagrzewa się ok. 20-25 min. W czasie nagrzewania piekarnika ciasto powinno podwoić
Marder&Marder Manufacture