Ostatni weekend nie dało się przesiedzieć spokojnie w domu. Jesień aż wołała, by ruszyć tyłek i pójść na spacer. Wychodzę więc do najbliższego parku z aparatem
Pink EnvelopePiękna, złocista jesień za oknem. Zadziwiająco piękna. Była.Dziś pada. Chmury zasnuły całe niebo, jest czaro, nieprzyjemnie. Zaczyna się - jesienna chandra zbliża się wielkimi krokami.I dzisiejsza
W kuchni Karmel-itkijedzeniu 😁 chleb. Wykonany z mąki mieszanej. Ma fajną strukturę i nie kruszy się zupełnie, nawet po kilku dniach. Oczywiście możemy wzbogacić go dowolnie o ulubione dodatki: ziarno słonecznika, dyni, suszone pomidory ... Polecam bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od nas super zdolności w wypiekaniu pieczywa 😉😍 Składniki: 250 g mąki pszennej typ 750 250 g mąki żytniej razowej(...)cukru, łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy siemię lniane oraz prażoną cebulkę. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wykłądamy na posypany
Walijskie Pichceniecukier zwykły i waniliowy. Dolałam mleko i wszystko dokładnie wymieszałam na jednolite ciasto bez grudek. Można w tym celu użyć miksera lub łyżki. Ugotowany i wystudzony makaron posiekałam drobno nożem i dodałam do ciasta. Wszystko jeszcze raz wymieszałam. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, tworząc placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam(...)link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjepodawać? Na zdjęciach widać, że zaserwowałem je z czerwonym sosem. Był to dokładnie sos do pizzy znajdujący się na blogu. Jadłem je również z takimi pysznościami jak keczup z dyni, klasyczny hummus czy hummus z suszonymi pomidorami . Następnym razem zaserwuję je z guacamole , bo, moim zdaniem, również bardzo dobrze będzie pasowało do tych bezglutenowych krakersów . Bezglutenowe krakersy z amarantusa Wydrukuj(...)łyżki miodu lub syropu klonowego *opcjonalnie czarnuszka, ziarna sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie: 1 Do malaksera wsyp suche składniki i wymieszaj. 2 Dodaj wodę oraz olej i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej wody. Ciasto musi dać się formować, ale też nie może być zbyt mokre! 3 Wyłóż ciasto na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem
Blendmanstrony Moje wypieki. Lekko zmodyfikowana. Bułeczki dyniowe z nutka pomarańczy i karmelizowanymi pomarańczami 3 szklanki mąki pszennej chlebowej 20 g drożdży świeżych 3/4 szklanki mleka 280 g puree z dyni 1 duże jajko 30 g masła, roztopionego i przestudzonego 65 g jasnego brązowego cukru po pół łyżeczki soli i cynamonu skórka otarta z 1/2 pomarańczy opcjonalnie powidła podgrzane z sokiem(...)Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z łyżeczka cukru i mąki. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę pszenną mieszamy z zaczynem i resztą składników. Wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, może się lekko kleić. Nie należy go zbytnio podsypywać mąką. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe
Dzieje kuchennej WiewiórySmaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu pasztet wegański to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam jego genialny smak i aromat. Ten pasztet piekłem już kilka razy i
kulinarnyJaMuffinki cytrynowe to moje najpyszniejsze muffinki, jakie robiłam. The best of the best 🙂 Mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach i obłędnie cytrynowe. Robię je z podwójnej
Moja DelicjaProste, pyszne i sycące. Nazywam to słoiczkiem dobroci. Uwielbiam zabierać do pracy i wyjadać łyżka po łyżce. Polecam! Co nam trzeba? Na dwa słoiczki 100g kaszy
Latosiowydomdojrzałe awokado has - 1/3 kostki sera feta - pestki z dyni Na każdego gofra nakładamy dwie łyżki Ajvaru Podravka, jeden lub dwa plastry awokado, garść umytego szpinaku i oprószamy pestkami dyni. Dla tych, którzy lubią dania mięsne proponuję dołożyć kilka plastrów szynki dojrzewającej. Przepis na gofry z kaszy jaglanej: - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 4 jajka ekologiczne - 3/4 szklanki mleka - sól(...)aromat. Nie rozgotuj kaszy jaglanej, ugotuj ją na sypko, zgodnie z instrukcją producenta. Gofry smaż zawsze na dobrze nagrzanej gofrownicy, blaty gofrownicy posmaruj olejem rzepakowym i dopiero nalej ciasto i smaż, aż do momentu kiedy przestanie wydobywać się para z urządzenia. Po upieczeniu gofry układamy na kratce i nakładamy w/w składniki. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIdzisiejszy przepis, który raczej przypomni czas letni. Kotleciki z brokuła to doskonała alternatywa dla standardowych kotletów mielonych. Podobnie jak kotlety z kalafiora , placki z kalafiora czy placuszki z dyni doskonale sprawdzą się jako lunch do pracy. Można przygotować z nimi sycącego burgera wegetariańskiego czy podać jako samodzielny posiłek z sosem curry. W obu wersjach sprawdzi się idealnie! Składniki: jeden duży(...)ziemniaków i przekładamy do dużej miski. Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy i dodajemy do brokuła. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, skórkę z limonki, mięte oraz mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Powinno być dość zwięzłe. Smażymy kotleciki na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron a następnie odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego
Życie ze smakiemmięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta(...)brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy
My Chcemy Jeśćmąki gryczanej i 250 g mąki ryżowej lub 100g mąki kukurydzianej, 100g mąki ryżowej i 300g gryczanej 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki słonecznika 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka sezamu 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży lub 15 g suchych drożdży 550 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Do dużej miski przesiać mąkę i dodać(...)więcej. Chleb bezglutenowy nie podwoi objętości a długie wyrastanie mu nie sprzyja. Foremkę 10×25 cm wysmarować dowolnym tłuszczem i obsypać mąką bezglutenową. Po lekkim wyrośnięciu ciasto na chleb wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do przygotowanej foremki. Przykryć ciasto w foremce folią -uważając żeby się nie przykleiła do ciasta- i zostawić do lekkiego wyrośnięcia na 10-20 minut
UgotujmyTo.pl1kgmąka pszenna typ 500 - 150gmąka orkiszowa typ 750 - 175g *mąka żytnia typ 2000 - 175gotręby żytnie - ok 25 gpestki dyni lub słonecznika - ok 25gsól - 2 łyżeczkikminekwoda - 400mlzakwas żytni - 3-4 duże łyżki * często zamiast typu 750 daję 2000przygotowanieRano wyjąć z lodówki zakwas, jak trochę się ogrzeje - dokarmić(...)dodać zakwas (zwykle daję więcej niż przepisowe 3 łyżki) wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na chleb posmarować cienko olejem, obsypać otrębami lub pełnoziarnistą mąką . Wyłożyć do niej ciasto chlebowe, wyrównać, owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia. Rano,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 70 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić
Stare Gary