przepis do ulubionych:) Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo: Słodkie mleczne bułeczki Chałka litewska Chleb pszenny - baton Chałka waniliowa Ciabatta Maślane rogale z makiem Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Tureckie bułki açma Składniki na 8 sztuk: 400g mąki 200ml mleka (lub na pół z wodą) 20g drożdży 100ml oleju(...)było ciepłe. Wymieszać z drożdżami, cukrem, 2 łyżkami mąki, odstawić, aż zaczyn ruszy. Jajko roztrzepać z solą. Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn i jajko, wymieszać. Wyrobić ciasto, dolewając olej. Ciasto będzie miękkie i gładkie. Z ciasta uformować kulę, przykryć, odstawić do wyrastania (musi co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, rozciągnąć na prostokąt (ok 30x40cm
Obiad gotowySałatka z rukoli, buraczków i awokado to propozycja Madzi na pyszną kolację. Idealnie dobrane składniki, świetnie będą się komponowały z szybkim dressingiem. Lista składników i przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa dyniowa krem z kukurydzą to kolejna propozycja na jesienne, deszczowe dni. Wykorzystuję każdą okazję, aby w naszej kuchni pojawiły się jakieś kolorowe potrawy, bo szarości
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataFlapjack, czyli batonik owsiany to tradycyjna słodka, zdrowa przekąska brytyjska. Można je kupić w każdym sklepiku. Ale ja podam Wam mój przepis na angielskiego flapjacka. Flapjack
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem z dużą dawką orzechów. Dzięki życzliwości marki Dom Akcesoria i Bogutynmlyn w mojej kuchni
Podróż w kulinariaSezon dyniowy jeszcze w pełni, także mam dla Was propozycję na mini pierożki, takie na jeden raz, wypełnione dobrze doprawionym farszem o pięknej słonecznej barwie
Czerwona PorzeczkaNie sposób nie zauważyć na blogach "spożywczych" epidemię warzywnych batonów 😉 Jak widać teraz taki baton nie tylko musi być z daktyli i orzechów ale także
Candy PandasProsty, łatwy i szybki przepis na najlepsze racuchy z jabłkami jak u babci. Racuszki bez drożdży, na kwaśnym mleku. Zamiast jabłek, do placuszków można dodać startą dynię lub pokrojony w plasterki rabarbar (w sezonie). Przepis na racuchy z jabłkami. Racuchy z jabłkami - składniki : 300g jabłek około 350-400g mąki pszennej 2 szklanki kwaśnego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej(...)przepis krok po kroku: Krok 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z niewielką ilością cukru, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały - odstawić. Przed dodaniem do ciasta, odsączyć starte jabłka z nadmiaru wody. Krok 2. Mąkę przesiać, kwaśne mleko rozmącić starannie z jajkami i mąką, wybijać łyżką na gładką i pulchną masę - pod koniec dodać sody
Moja Książka Kucharskaphiladelphia * (ponad 20 g zawartości tłuszczu) pół łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (6 g) 2 jajka opcjonalnie nasiona i pestki jak siemię lniane , pestki słonecznika , pestki dyni Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min Ilość: 5 bułek Przygotowanie Do miski dodajemy wszystkie składniki ( łuski babki jajowatej , ser , sól , proszek do pieczenia , jajka oraz opcjonalnie(...)babka jajowata nie wchłonie całego płynu. Po upływie tego czasu masa powinna być gęsta i pozwolić się lepić. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg + górna grzałka). Następnie ciasto dzielimy na 5 części i lepimy z nich bułki (by ułatwić sobie pracę polecam zwilżyć dłonie wodą). W ten sposób przygotowane bułki pieczemy przez około 40 minut . Gdy bułki się
WegePrzepisSzybki i prosty pomysł na rabarbar, zazwyczaj rabarbar wykorzystuję do ciasta, ale chciałam zrobić rabarbar w wersji fit, bez tłuszczu i cukru. Połączyłam go ze słodkimi morelami i syropem klonowym. Upiekłam w piekarniku, przepięknie się skarmelizował i nabrał obłędnego koloru i smaku. Tak przygotowane owoce mogą być same pysznym deserem, ale stanowią wyśmienity dodatek do np. owsianek, jaglanek, naleśników(...)Jeszcze ciepłe podane do lodów są znakomite. SKŁADNIKI: - 3 laski rabarbaru - 10 moreli lub brzoskwiń - 4 - 6 łyżek syropu klonowego - zdrowa posypka (u mnie siemię lniane, sproszkowana żurawina, pestki dyni, kardamon, płatki róży - kupicie w każdej herbaciarni) Całość piekłam 35 minut w temp 170 stopni
SMYKWKUCHNIżytniej 1 szklanka otrębów pszennych 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki soli 1 łyżka cukru 6 szklanek letniej wody 2 łyżki miodu zakwas ziarna słonecznika lub dyni do posypania Sposób przygotowania: Dziewięć pierwszych składników (suche produkty) sypiemy do miski i mieszamy. Wodę należy zagotować, ostudzić do temp. ok. 46 st.C i dodać 2 łyżki miodu(...)przechowywać od. 3 tygodni w lodówce do kolejnego wypieku chleba. Blaszki keksówki należny wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi, silikonowe keksówki nie wymagają jednak tego zabiegu. Keksówki wypełniamy ciastem do ok. 2/3 wysokości i posypujemy ziarnami dociskając mokrą łyżką do ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 h przykryte ściereczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st.C
Z notatnikawygody i piszącej i czytających:-) Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki: 500 g mąki bezglutenowej jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego - opcjonalnie 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki ziaren sezamu 100 g susz onych śliwe k ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli(...)ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać pok rojone grubo suszone śliw ki i wymieszać. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga
Ze smakiem bez glutenuSzał dyniowy w wiewiórczym domu trwa! Tym razem z dyni zrobiłam krem, który stał się nadzieniem bułeczek., Słodko, korzennie i energetycznie. Bombowo! Przepis na krem i bułeczki zaczerpnęłam z super bloga Codojedzenia.pl Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada 24 bułeczki: 700 g pszennej mąki 35 g świezych drożdży 500 ml ciepłego mleka 150 g cukru 1 łyżka(...)jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego kremu (przepis poniżej) 200 g gorzkiej czekolady Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier, mąkę i zagniatamy ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Dodajemy rozpuszczone masło z cynamonem i dalej zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, lekko lepkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórysoli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1 szkl. dowolnych ziaren - u mnie siemię lniane, słonecznik i pestki dyni Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy". Do dużej(...)rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość . Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut
Grunt to przepis!kilka odłożonych wcześniej łyżek mąki. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Do misy miksera wsyp mąki, płatki owsiane, ziarna słonecznika oraz pestki dyni, siemię lniane, żurawinę, sól oraz dodaj łyżkę octu balsamicznego. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie, dodaj go do pozostałych składników na chleb gryczany i wyrabiaj hakami miksera około 10 minut. Ja najpierw(...)dokładnie się ze sobą połączyło. Tak przygotowaną masę odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejscy, by wyrosła. Piekarnik nagrzej do 180'C, blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je do blaszki (jednej dużej lub 2 mniejszych), wierzch każdego chleba gryczanego posyp łyżką czarnuszki. Piecz około 50-60 minut. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku. Chleb wychodzi wilgotny
Moje Qulinaria