Bardzo dobre placuszki, super na śniadanie, podwieczorek. Szybko się je robi, gotowe w kilka minut. Do dużej miski lub malaksera wrzucić jajko, miód, cukier waniliowy,wlać
Kuchnia Pokoleńduńskie z marchewką i ziarnami słonecznika. Przepis na bułki z tartą marchewką prezentowałam tutaj w pierwszym roku istnienia bloga. Wtedy dodałam do nich siemię lniane, a posypką były pestki dyni. Okazuje się, że gulerodsboller są bardzo podobne z tym, że ich skórka jest błyszcząca, ponieważ smaruje się je rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Ten zabieg pozwala na lepsze przyklejenie się ziaren(...)łyżeczka soli 25 g drożdży pół łyżeczki cukru 200 ml ciepłej wody 130 g marchewki (masa przed obraniem) łyżka oleju małe jajko Na 2-3 godziny przed zagniataniem ciasta na bułki zalać 50 g ziaren słonecznika 50 ml wody. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki wymieszać z 150 ml ciepłej wody. Odstawić
Weekendy w domu i ogrodziełyżek startego twardego sera koziego pecorino romano 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki 4 łyżki mąki pszennej Sól do smaku Sposób przygotowania: Dynię i marchewkę obieram ze skórki, myję, dynię kroję w kostkę a marchewkę w talarki, kukurydzę osączam z zalewy. Szalotkę kroję na ćwiartki, czosnek obrany zostawiam w całości. W garnku rozgrzewam klarowane masło, dodaję wszystkie warzywa, starty świeży(...)soli do smaku, , wsypuję posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepuję widelcem, dodaję pozostałe składniki- czosnek przeciskam przez praskę, ponownie mieszam widelcem aż uzyskam gęste jednolite ciasto. W rondelku zagotowuję osoloną wodę, małą łyżeczką zmoczoną w wodzie-dzięki temu ciasto nie będzie się kleić, nabieram małe porcje ciasta i wrzucam na wrzątek, gotuję około
Wanilia i Kardamonśliwek wieńczących górę sernika.Jeśli nie robiłaś jeszcze sernika z dynią,nie broń się dłużej,tylko spróbuj.Jest delikatny,smaczny,a smak dyni jest w ogóle niewyczuwalny.Puree z dyni nadaje sernikowi pięknej pomarańczowo-złocistej barwy.Co tu dużo mówić - to jesienny "must have".Składniki na spód sernika:95 g mąki orkiszowej jasnej60 g mielonych orzechów laskowych 30 g cukru pudru1 żółtko60(...)orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika zagnieśc razem na jednolita masę.dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem.Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut ser zmiksować z mąką ziemniaczaną,cukrem waniliowym i puree z dynii.Dodawać kolejno po 1 jajku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubicie dania kuchni meksykańskiej zapraszam Was także do przepisów na: – dania kuchni meksykańskiej – tacos z tofu – nachos z kurczakiem – falafel – chilli con carne z dynią – tacos ze stekiem – przepis na guacamole – tacos z wieprzowiną – burrito z burczakiem – quesadilla z kurczakiem – fajitas z kurczaka – tacos z polędwicą – tacos(...)ząbek czosnku 2 łyżki oleju ½ łyżeczki mielonego kuminu po ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry, cynamonu, oregano 3 goździki pół gwiazdki anyżu po 1 łyżce migdałów, orzeszków ziemnych, pestek dyni i sezamu 1,5 łyżki rodzynek 100 ml passaty pomidorowej sól i czarny pieprz Składniki kukurydziane tortille: 85 g mąki kukurydzianej 85 g mąki pszennej 100 ml gotowanej wody (100 stC) szczypta
nietylkopasta.plszczyptą chilli, ma więc nieco pikantny, ale świetnie komponujący się z barszczem smak. Buraki i kmin rzymski to świetny duet, co udowodniałam Wam przy okazji buraczanego hummusu . Paszteciki z ciasta filo to według mnie fajny pomysł na wigilię firmową czy organizowaną w gronie przyjaciół, gdy chcecie spróbować czegoś nowego lub zabłysnąć inwencją kulinarną. Możecie je również podać dla urozmaicenia(...)kroi się nim bez wysiłku . Nóż o tak długim ostrzu (25 cm) może onieśmielać, ale okazuje się bardzo wygodny w użyciu, szczególnie do siekania i krojenia dużych produktów (jak dynia czy kapusta). Bez problemu posiekacie nim dużą ilość pieczarek na małe kawałeczki. Patelnia Taurus Lubię gotować różne gulasze warzywne, pilawy i risotta, dlatego pojemna patelnia to sprzęt, który wykorzystuję często
Chilli Czosnek i Oliwateż małe papryki posiekane w paski. Marynowane warzywa. Zaostrzają smak, podkreślają i ciekawie komponują się z wędlinami i serami na desce. Świetnie sprawdzą się na desce serów marynowana papryka, dynia, ogórki, najlepiej takie mniejsze, pikle w różnych zalewach, np. klasycznej lub musztardowej. Koniecznie suszone pomidory w oleju z ziołami, ewentualnie karczochy. PASTY, PESTO ZIELONE I CZERWONE Domowej roboty dipy rządzą(...)oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM TOWARZYSTWIE TWORZY MIŁĄ I SMACZNĄ ATMOSFERĘ SPRZYJAJĄCĄ ROZMOWOM DO RANA I UŚMIECHOM BEZ KOŃCA
Zasmakuj Kuchnimąki orkiszowej typu 750 zaczyn: 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka przegotowanej letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki (40 g) pestek dyni 1/4 szklanki (40 g) ziaren słonecznika 1/4 szklanki (40 g) ziaren siemienia lnianego 1/2 szklanki (120 ml) oleju 400 ml letniej wody olej i mleko roślinne do smarowania bułek na wierzchu sezam, płatki(...)przesianej przez sitko dodajemy sól oraz ziarna i dokładnie mieszamy. Następnie, wlewamy olej, gotowy zaczyn z drożdży i mieszamy odwrotną końcówką drewnianej łyżki. Stopniowo dolewamy wody i mieszamy. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy aż będzie jednolite. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, to wykładamy je na podsypany
Lamarida.pldodaj\u0105c ewentualnie odrobin\u0119 wody\r","\r","Warzywa podajemy na sa\u0142acie, polane sosem."]} Drukuj Pieczone warzywa sezonowe z sosem z awokado Składniki 5 liści sałaty lodowej 1/3 dyni hokkaido 6 pomidorków koktajlowych 1 spora czerwona cebula 10 brukselek 1 papryka czerwona 2 łyżki oliwy sól, pieprz, oregano Sos 1/2 awokado sok z połowy cytryny 1/4 szkl. oliwy(...)ewentualnie odrobinę wody Warzywa podajemy na sałacie, polane sosem. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/pieczone-warzywa-sezonowe-sosem-awokado/ MieszamWGarnku Artykuł Pieczone warzywa sezonowe z sosem z awokado pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuszklanki zimnej wody takiej filtrowanej lub mineralnej 2-3 płaskie łyżeczki soli Opcjonalnie nasiona jakie lubicie ja dodałam 4 łyżki słonecznika i 4 łyżki siemienia lnianego oraz nieco pestek dyni. Przygotowanie: 1 dzień rano (czwartek): kaszę wsypać do wyższego pojemnika i zalać kaszę wodą. Kasza powinna być cała zanurzona ale nie za dużo. Około centymetra ponad kaszę. Zamieszać i odstawić(...)może być za dużo wody w kaszy więc najlepiej przełożyć łyżką do innego wyższego naczynia ale wody nie wylewać. Teraz kaszę zmiksować na prawie gładką papkę. Ciasto nie powinno być za bardzo gęste( jeśli tak jest należy dodać łyżkę, dwie wody w której moczyła się kasza) ale też nie może być zbyt rzadkie. Mniej więcej konsystencja gęstej śmietany
W garach u Gosiresztę mąki wymieszaną z solą i pozostałymi drożdżami i zagniećcie elastyczne ciasto, ręcznie lub w robocie. Jak w przypadku każdego ciasta drożdżowego, zajmie to około 8 minut. Uformujcie wstępnie ciasto w kulę i zostawcie je, żeby odpoczęło, około 10 minut. Po tym czasie przeprowadźcie formowanie ostateczne, w owalny albo okrągły bochenek. Tak przygotowany chleb odłóżcie łączeniem do spodu(...)ładnie wyrósł. Zróbcie kleik z mąki z wodą (łyżka mąki i 2-3łyżki zimnej wody), posmarujcie pędzlem po wierzchu chleb i posypcie go czarnuszką, otrębami, płatkami lub ziarnami dyni czy słonecznika. Piekarnik ustawcie na 220⁰C. Na dno włóżcie blachę do pieczenia z zimną wodą, żeby przez pierwsze 20 minut pieczenia chleb piekł się w wilgotnym wnętrzu piekarnika
Karo in the Kitchentarty o średnicy 25 cm. Spód ponakłuwaj widelcem, włóż do lodówki na 15 minut. Następnie dno i boki okryj folią aluminiową (matową stroną do góry). Wysyp na dno ciasta suchą fasolę dla obciążenia. Piecz 15 minut, następnie usuń folię i fasolę, piecz dodatkowo ok. 10 minut. 3. Zrób nadzienie - różyczki brokułów ugotuj al dente. Pierś z indyka pokrój w cienkie(...)spód wyłóż pokrojone w plastry brokuły, kukurydzę i indyka. Zalej masą jajeczną. Piecz około 20 minut (po 15 minutach ułóż na tarcie połówki jajek). Możesz posypać szczypiorkiem, prażonymi pestkami dyni czy tartym serem. SMACZNEGO! Energia (1 sztuka) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 314 kcal 15 g 18 g 24 g 3,6 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej
Powiedz dietom nieZasadniczo rzecz biorąc, nie świętuję w Halloween. Ale bardzo mi się ta tradycja podoba - odganianie duchów i te sprawy to zdecydowanie moje klimaty. Uwielbiam fantazjować, namiętnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoliwy (5g) 100 g musu jabłkowego 10 g masła orzechowego Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto. Odstawi na chwilę. Ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi całkowicie się zetną. Następnie przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze około 1 minutę. Podawaj musem jabłkowym(...)dyni W garnku zagotuj mleko roślinne, gdy zacznie wrzeć dodaj komosę ryżową. Gdy będzie się dogotować pokrój morele i śliwki w paski, a banany w plastry. Pestki dyni podpraż na suchej patelni. Pod koniec gotowania komosy dodaj do niej morele, śliwki, rodzynki oraz maliny. Gotuj jeszcze 3 minuty. Gotową komosę przełóż do miski, dodaj banany. Całość posyp pestkami dyni. Drugie
365 dni dookoła kuchni