Te pyszne batoniki stanowią zdrowa opcje śniadania na wynos i są doskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów
Menu ZdrowiaTe pyszne batoniki stanowią zdrowa opcje śniadania na wynos i są doskonała przekąska o każdej porze dnia. Cała nasza rodzina je uwielbia! Składniki (12-16 batonów
Menu ZdrowiaTa zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam
kuchnia doskiżytniej 720 200 g mąki pszennej 1 op suchych drożdży (7g) 280 ml letniego kefiru 180 ml letniej wody 1 łyżka prażonej cebulki 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka ziaren dyni 4 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie: Obie mąki łączymy z suchymi drożdżami solą i cukrem. Dodajemy olej, wodę i letni kefir. Wyrabiamy mikserem z hakiem(...)wykłądamy masę chlebową na blat stołu, dodajemy nasiona, prażoną cebulkę i zagniatamy całość. Masa jest gęsta. Następnie odstawiamy ją w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie ciasto powinno widocznie nam podrosnąć. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichceniepestki słonecznika, siemię lniane, sezam i skórka cytrynowa. KOKOSOWO - BANANOWE CIASTKA OWSIANE 200 g płatków owsianych 2 banany 30 g mąki kokosowej Dodatki do wyboru: cynamon, orzechy, pestki dyni, słonecznika, migdały, bakalie, kakao, przyprawa do piernika, skórka pomarańczowa/cytrynowa Płatki zalewamy wrzątkiem odrobinę ponad poziom płatków, odstawiamy na 5-10 minut Kiedy płatki wchłoną wodę odkładamy część do innego(...)bananami Dodajemy zblendowaną masę do reszty płatków Dodajemy mąkę kokosową do uzyskania w miarę zwartej masy, dorzucamy też wybrane dodatki Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, jeśli zrobicie grubsze ciastka wyjdą bardziej miękkie i wilgotne, jeśli wolicie chrupiące ciastka, zróbcie je odrobinę cieńsze Ciastka pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut aż będą zrumienione
HealthyCreationswykorzystajcie ciasto makaronowe z TEGO PRZEPISU – do nadziania przyda się 230g ricotty, 120g startego parmezanu, 60g gorgonzoli i 60g koziego sera twarogowego, plus 1 małe jajko do łączenia płatów ciasta przed wycięciem z niego pierożków. . SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje zupy 1 puszka pomidorów w pasacie pomidorowej (400g) 800ml rosołu drobiowego albo jarzynowego 4 łyżki oliwy z oliwek(...)cebuli 100g marchwi 150g selera naciowego 150g papryki czerwonej sos Tabasco lub Sriracha – do smaku sól cukier DO PODANIA – nadziewane serem włoskie pierożki – prażone pestki dyni lub orzeszki piniowe – natka, bazylia – wiórki twardego sera – Pecorino lub parmezanu
Karo in the Kitchenosób uczących się również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Oczywiście, jeśli nie macie mąki kasztanowej, można użyć każdą inną. Składniki: Mokre • 1 szklanka startej dyni na drobnej tarce • 1/4 szklanki miodu • 1/4 szklanki oleju • 1 jajko • 1/2 szklanki rodzynek Suche • 1,5 szklanki mąki kasztanowej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • szczypta soli • 1 łyżeczka płaska(...)suche osobno. • Dodać suche do mokrych, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce ciasta. • Piec w 170 st.C przez 13-15 minut. Z tej porcji wychodzi ok. 20 ciastek
To co kochamKoktajl na gorąco to wcale nie szaleństwo, jesienna aura powoduje nie odpartą chęć ogrzania się :) Zwykła herbata może nie wystarczyć, szczególnie że bardzo często też łapie
Kuchnia PROzdrowotnapięknie ubarwiła. biszkopt: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku masa serowa: 500 g mielonego twarogu 250 g puree z dyni 100 g masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1/4 szkl. mleka 2 jajka 2 budynie śmietankowe ponadto: 4 kostki czekolady deserowej Białka ubić na sztywną pianę,miksując dodawać cukier(...)żółtku. Mąkę,kakao i proszek wymieszać razem,przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Okrągłą tortownicę o śred. 24 cm wyłożyć (tylko dno) papierem do pieczenia,przelać ciasto,włożyć do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 30 minut. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową i ułożyć biszkopt. W garnku roztopić masło i cukier,podgrzewać do momentu aż cukier
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: 200 g dyni, obranej i pokrojonej na kawałki miąższ z 1 owocu mango bez skórki 1-2 łyżki cukru pudru skórka starta z 1 pomarańczy i miąższ z jednego owocu 2 łyżki nasion chia Wszystkie składniki, oprócz chia umieścić w wysokim naczyniu i zblendować na mus, dodać nasiona chia i pozostawić do napęcznienia. Mus można potraktować jako deser(...)porcję witamin lub wykorzystać do przygotowania deserów i ciast. Moje dzieciaki zjadły mus od razu po przygotowaniu
Czerwień i błękitmogą być pełnoziarniste) 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki śmietany 12% (może być jogurt naturalny) 1 łyżka domowej konfitury z dyni i jabłek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jabłko solidna szczypta cynamonu garść drobnych rodzynek Przygotowanie: Składniki suche (mąka, płatki, cukry, proszek do pieczenia, cynamon(...)drugiej mieszamy składniki mokre (jajko, miód, rozpuszczone masło, śmietanę, konfiturę, namoczone rodzynki i posiekane w dość grubą kostkę jabłko). Następnie zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Nakładamy w foremki (najlepiej silikonowe) do 3/4 objętości. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. Wystudzamy pod ściereczką, wtedy babeczki pozostaną cudownie
Kuchnia po mojemuSzalotki kroimy smażymy i gdy są już zeszklone zalewamy białym winem i zagaszamy .Następnie dajemy śmietanę oraz sól i pieprz,dodajemy gałkę muszkatołową.Wrzucamy kawałki dyni ,smażymy 2-3 minuty i po tym czasie dodajemy małże i kalmary i całość chwilę dusimy(...)Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja atrament kałamarnicy i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste
w mojej kuchniwięc ciasto nie jest za grube i jak dla mnie w sam raz. Można upiec w 2 foremkach o odpowiednich rozmiarach, każde oddzielnie, ale szybciej i wygodniej piecze się na jednej blasze. Ciasto po wystudzeniu można podzielić na dwie równe części. Wydawać by się mogło, że trudno będzie wyłożyć krem na tak pagórkowate ciasto, ale nic mylnego. Ciasto po wyłożeniu(...)kroi. Sok ze szpinaku zabarwia krem na piękny kolor i dodaje świeżości. Lubię używać naturalnych barwników, szczególnie do kremów i koktajli. Zachowane są wtedy wszystkie witaminy i minerały. W ciastach pieczonych nie wszystkie barwniki naturalne zachowują swoją barwę i właściwości. Winna jest wysoka temperatura. Aby zabarwić krem na zielono najlepiej sprawdza się właśnie sok ze świeżego szpinaku, trawy owsa
Leśny ZakątekWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!puree z dyni 6 dużych ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 200 g mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 1/2 łyżeczki soli po 1/4 łyżeczki curry i kurkumy sos : kostka masła, 2 łyżki posiekanego koperku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka ziół prowansalskich 200g tarkowanego sera np. mozzarella Robimy! Najpierw musimy zrobić purre z dyni Dynię pokrój na mniejsze(...)wyjmij z piekarnika i zmiksuj blenderem na gładką masę. Wystudź W misce wymieszaj ziemniaki z purre, dodaj mąkę, jajko, sól curry i kurkumę i wymieszaj na jednolite ciasto-jak się lepi-dodaj mąki. Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką. Z ciasta uformuj wałek i wykrawaj z niego ukośne kawałki – kopytka – takie na 2-3 cm. Aby lepiej
Latosiowydommojprzepisna.pl | Domowe Reese’s Zmiany, zmiany, zmiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą, czyli za
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowe Reese’s Zmiany, zmiany, zmiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą, czyli za
moj przepis namasę. Do zblendowanej kaszy wbułam jajka, wsypałam mąkę tortową i zmiksowałam wszystko na jednolite ciasto. Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i starłam na tarce na dużych oczkach. Starte jabłko dodałam do ciasto i wymieszałam łyżką. Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i łyżką nakładałam porcje ciasta, formując placuszki. Placki smażyłam z obu stron na rumiany kolor i wykładałam na talerz(...)link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/placki-z-cukinii.html) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeszklanki mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • mała szczypta soli • dodatki: np. cukier puder, powidła śliwkowe Sposób przygotowania: 1. Do miski włożyć porcję purée z dyni. Jeśli puree jest bardzo gęste, można dodać jogurt. Ja go pominęłam. Wymieszać. 2. Dodać jajka, 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła) i cukier. Ponownie wynieszać. 3. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)solą. Wszystkie składniki połączyć delikatnie rózgą do momentu powstania gładkiej i jednolitej masy. 4. Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. 5. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta, zachowując odstępy. 6. Pancakesy smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). 7. Odwrócić na drugą stronę i smażyć
W mojej kuchnijest długa, a smak jest świetny. Polecam. Zupa Zupa jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki) z czerwoną soczewicą. Zmiksowana na krem z dodatkiem oleju lnianego, pietruszki i pestek z dyni (ostatnio obowiązkowo!). II danie Kasza kuskus z suszonymi pomidorami, groszkiem, słonecznikiem i pietruszką. Inspiracja na ten obiad pochodzi ze strony Qchenne Inspiracje. Bardzo szybko się przygotowuje, wystarczy usmażyć cebulkę(...)pęcznieje w wodzie około 5 minut. Mieszamy wszystko razem i posypujemy natką pietruszki. Obiad gotowy! Podwieczorek Muffiny kakaowe + dżem z czarnej porzeczki (100% owoców). Bez cukru rafinowanego. Ciasto jest gorzkie, to dżem sprawia, że mały łakomczuszek może zaspokoić się słodkim smakiem. Kolacja Omlet z groszkiem (mrożonym). Jeśli nie mam pomysłu, ani czasu na kolację to omlet sprawdza
lady-och-mistrzyni.blogspot.comkończą, w lesie coraz więcej grzybów, a wieczorem na dwór można wyjść tylko w ciepłej bluzie. To znak, że jesien już za pasem. Za chwilę w kuchni będzie królowała dynia, grzyby i korzenne przyprawy. Ale to za chwilę :) Teraz jeszcze cieszę się ostatkami lata i zajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory... I słodkie pomidory(...)cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest przeznaczona do wypieku pizzy. Dzięki niej oraz odpowiednim proporcjom wody, soli i cukru ciasto jest cieniutkie, kruche idealne do lekkiej pizzy. Wypróbujcie koniecznie :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA ciasto (3 średnie pizze) 2,5 szklanki mąki typu 00 - najbardziej zbliżona do niej będzie mąka typu
DefinicjaSmakuBardzo prosta, kolorowa surówka, pięknie wyglądająca na stole, a przy tym wspaniała w smaku, wersję można ubogacić serem mozzarella lub feta, pokrojonym w kostkę, surówka będzie
kgwjanczewo