ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:250/345)

CHLEBEK ORKISZOWO-PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI 82

płatki owsiane (150 g) -drożdże suche (7g) lub ¼ kostki (25 g) -woda ciepła -około 2,5 szklanki -cukier ½ łyżeczki - sól -1 łyżeczka - opcjonalnie: zioła, pieprz, pestki z dyni, słonecznik Wykonanie: 1. Zrobić mieszankę: W głębokim naczyniu, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (1 szklanka) z cukrem i mąką (4 łyżki). Wymieszać dokładnie i odstawić pod przykryciem na około(...)przypadku kiedy korzystasz z drożdży w proszku, wystarczy wymieszać je z mąką. 2. Zmieszać mąki z płatkami owsianymi, dodać rozczyn, stopniowo podlewając wodą (musi być ciepła, nie gorąca) wyrobić ciasto,  3. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min. 4. Piec

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Moje propozycje babek na Wielkanoc 208

Babka - jedno z najbardziej charakterystycznych ciast wielkanocnych obok mazurka i sernika. Jednak mimo wszystko uniwersalna - chętnie jemy ją właściwie cały rok! Dziś przygotowałam Wam moje "babkowe" propozycje. Jest ich sporo, także myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie. A Wy pieczecie świąteczne babki? Babka kakaowo-bananowa na mące pełnoziarnistej Babka z mandarynkami i zieloną herbatą Babka makowo-kokosowa Babka śmietankowa(...)Babka Caffe Latte Babka z dynią i rodzynkami Babka tiramisu Babka pomarańczowa   Babka makowo-piaskowa Babka piaskowa Babka cytrynowa Babka z migdałami Babka cynamonowo-kakaowa z orzechami Babka z czekoladowymi groszkami Szybka babka B abka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym z sosem karmelowym

Mania Wypiekania
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 115

keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie łyżeczki soli Mój wypiek powstał z mąki od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl 1. Drożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki letniej wody z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10-15 minut(...)miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wysypujemy ziarnami, przekładamy wyrośnięte ciasto

Apetyczna babeczka
KLUSKI LENIWE 140

maśle i popruszone cynamonem. Pychotka ;-) Składniki: 500 g białego półtłustego sera 250 g mąki pszennej   2 jajka sól Ser przepuściłam przez praskę. Dodałam mąkę i jajka. Zagniotłam ciasto podsypując makę i uformowałam z niego wałeczki. Pokroiłam je na małe romby. Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię wody, jeszcze chwilkę gotowałam. Wyjmowałam(...)Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu. Ale mnie smakują podsmażone na masełku,  z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem. Smacznego! POLECAM RÓWNIEŻ KLUSKI KŁADZIONE : KLUSKI ŚLĄSKIE KLUSKI Z DYNIĄ ZIEMNIAKAMI I PARMEZANEM KLUSKI Z TARTYCH ZIEMNIAKÓW CZYLI HALUSZKI ŁĄCKIE GNOCCHI SZPINAKOWE PYZY Z MIĘSEM CEPELINY, KARTACZE

potrawyregionalne
Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim 193

cayenne1/2 łyżeczki sody oczyszczonej250 g boczku parzonegobułka tarta1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Aby zrobić babkę dyniową nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy, że zetrzemy na tarce 1 kg dyni (ja zrobiłam to mechanicznie), odciskamy , dodajemy 1 jajko, 1/2 łyżeczki sody, ok. 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, trochę soli do smaku,  oraz  trochę przypraw: czosnek niedźwiedzi(...)odrobinę pieprzu cayenne. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę. Po przestudzeniu dodajemy to do masy dyniowej (część boczku zostawiamy do dekoracji), mieszamy po czym ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i obsypanego bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. 45 minut, aż babka dyniowa się zarumieni. Zapiekankę dyniową możemy podać

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffiny dyniowe Jamiego Olivera 148

mąki pszennej- 1/2  szklanki brązowego cukru- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżka cynamonu- 3 jaja- 1/2 szklanki oleju- szczypta soli- prażone nasiona dyni, dodatki - około 1/3 szklankiWykonanie;- dynię obieramy, kroimy w kawałki i rozdrabniamy blenderem na pulpę, dodajemy jajka, olej, mieszamy łyżką- suche składniki przesiewamy do miski, mieszamy a następnie łączymy z pulpą dyniową. Na samym końcu dodajemy(...)papilotki napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem- babeczki będą wilgotne w środku, ważne żeby do patyczka nie kleiło się surowe ciasto./ /źródło http://kulinarnemiszmasz.blogspot.com

Anioły w kuchni
Sernik idealny poszukiwany... 622

średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ją masą z herbatników mocną ją ugniatając. Następnie schłodzić w lodówce. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć(...)dół wstawić brytfannę z gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na noc do lodówki i podawać następnego dnia.   Smacznego

Zapiski Młodej Żony
Domowe Reese’s 127

Zamiany, zamiany również u mnie. Po tym jak przeprowadziłam 41 dniowy post dr Dąbrowskiej, postanowiłam wychodzić nową metodą czyli za pomocą diety ketogenicznej. Uwielbiam ten styl

moj przepis na
Sernik z nutką pomarańczy 73

Czas czytania: 2 min Przepis na masę serową jest dość klasyczny, choć wzbogacony o nutę aromatycznej świeżej skórki pomarańczy . Sernik po wystudzeniu dodatkowo dekorujemy dżemem z

SprawdzonaKuchnia.pl
PSZENNO-ŻYTNIE BUŁKI Z ZIARNAMI 84

mleka * 350 ml wody * 10 g czarnego sezamu * 10 g białego sezamu * 30 g ziaren słonecznika * 20 g pestek dyni Dodatkowo: * 10 g czarnego sezamu * 10 g białego sezamu * 30 g ziaren słonecznika * 20 g pestek dyni * 1 jajko Wykonanie: Do miski pokruszyć świeże drożdże, wsypać cukier. Mleko podgrzać w kubeczku, wlać do drożdży (mleko musi być letnie(...)tego łyżkę mąki pszennej, wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Po tym czasie dodać do zaczynu letnią wodę, obie mąki i sól, ciasto dobrze wyrobić robotem z odpowiednimi hakami do ciasta drożdżowego lub dłonią. Następnie dodać wszystkie ziarna, ponownie wymieszać ciasto. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 1 godzinę.  Po tym czasie

Zrób to smacznie
Murzynek jesienny z orzechami i daktylami 68

kilka przepisów zamieszczam, pamięcią do nich wracając. I życzę Wam, nam,  pięknej, ciepłej, pachnącej jesieni. Zacznę od przepisu absolutnie jesiennego. Wyłącznie dla wielbicieli ciast kakaowych, z dużą ilością bakalii. Tak naprawdę mało wyszukane ciasto. Nie jest wilgotne, mocno czekoladowe jak brownie, daleko mu do puchatego, delikatnego murzynka. Nie tak piękne jak tort Sachera, który wspominam poniżej, z powodów bardzo(...)masy przesiewamy mąkę z dodatkami, naprzemiennie z dolewaniem jogurtu z dodatkami. - cały czas mieszamy trzepaczką. Powstała masa będzie bardzo gęsta. Dosypujemy orzechy, daktyle i mieszamy całość łyżką. Przekładamy ciasto do formy keksowej - u mnie krótka,  silikonowa. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 45 min, do suchego patyczka. Studzimy 5 minut w otwartym piekarniku i gotowe. Najsmaczniejsza

Kronika Piekarnika
Zbożowe śniadania na dobry początek dnia 103

nich długie wałeczki. Zaplatamy z nich warkocz i końce podwijamy pod spód. Zaplecione ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do podwojenia objętości. Przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Chałkę pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Podajemy z masłem, twarożkiem i miodem. Naleśniki z musem morelowo- dyniowym(...)Mąki Wrocławskiej Lubella 1,5 szklanki mleka 2% szklanka wody gazowanej 2 jajka łyżka oleju rzepakowego Nadzienie: słoiczek konfitury morelowej Łowicz (około 220 g) 2 czubate łyżki puree z dyni Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej resztę składników, miksujemy i smażymy 10-12 sztuk naleśników na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Konfiturę morelową dokładnie mieszamy z puree z dyni. Każdego naleśnika

Mienta blog
Babka dyniowo-kakaowa 108

utartych i zmieszanych kilku składników, powstaje pyszne, delikatne i puszyste ciasto, to dla mnie jakaś magia. Ta babka jest do tej pory najlepszą jaką zrobiłam. Idealna na jesień, na osłodzenie sobie dnia. Mam nadzieję, że się skusicie :) 250 g mąki pszennej 200 g masła 120 g cukru trzcinowego 4 jajka 5 łyżek soku z pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody łyżka kakao łyżka puree z dyni Masło bardzo dokładnie ucieramy z cukrem, żółtkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą. Dzielimy ją na 2 części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Do drugiej

Mienta blog
Mini bułeczki na imprezę, nadziane serem żółtym 753

Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej ( 445g ), plus do podsypywania, 7g suchych drożdży, 5 łyżek oleju ( 60ml ), 220ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, 1 jajko ( temp. pokojowa ). Sos majonezowo czosnkowy: 1 mała śmietana 18% lub jogurt naturalny,  4 łyżki majonezu, 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz. Ponadto: 170g sera żółtego ( ja użyłam cheddar(...)jajko ( temp. pokojowa ), olej, pestki dyni, słonecznik łuskany, majeranek, czerwona słodka papryka, sezam. Przygotowanie:                            Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasteczka owsiane 139

mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 170 g płatków owsianych górskich 130 g wymieszanych: drobnych rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i ziaren dyni 2 łyżki ziaren sezamu     Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszysta masę. Jajko roztrzepać i nie przestając miksować dodać do masła. Do masy przesiać mąkę z dodatkiem proszku(...)drewnianą łyżką. Na koniec wsypać płatki owsiane, orzechy, bakalie i sezam, ponownie dokładnie wymieszać.     Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej za pomocą łyżki porcje ciasta, formując z nich ciastka i delikatnie spłaszczając. Między ciastkami zostawić dość duże odległości. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni, aż do zrumienienia. Pozostawić na blasze do przestygnięcia. Podawać

Simply Food

Proponowane wyszukiwania