ciasto z dynia - 5166 przepisów (strona:253/345)

Odchudzony keks 132

dyni, morele suszone, śliwki suszone, wiśnie suszone 100 ml mleka kokosowego Jabłka i marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach i odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie w misce wymieszja mąkę orkiszową, gryczaną oraz proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz jabłko i marchew oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto

365 dni dookoła kuchni
MUFFINY DYNIOWE 111

pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 170g cukru 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli skórka otarta z dwóch pomarańczy 2 duże jajka 200g puree z dyni 60 ml mleka 150g roztopionego masła dodatkowo dowolne   orzechy do posypania np. włoskie, laskowe Wykonanie: do miski przesiewamy mąkę, proszek oraz sodę oczyszczoną, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól oraz(...)skórkę z pomarańczy, mieszamy i odstawiamy w drugiej misce rozcieramy jajka z puree, następnie dodajemy mleko i masło, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników ciasto przekładamy do foremek wyłożonymi papilotkami, posypujemy posiekanymi orzechami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C około 18-20 minut do suchego patyczka. Źródło: http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/muffiny_dyniowe/przepis.html

Słodkie zapomnienie
Dyniowe babeczki z kremem czekoladowo-pierniczkowym 126

dyni 2 jajka łyżeczka ekstraktu z wanilii 60 ml mleka 140 g rozpuszczonego masła (przestudzone) Krem: 500 ml śmietanki 30% śmietan fix 3 łyżki nutelli 4 pierniczki bez nadzienia Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady 1 lizak biało-czerwony Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Do papilotek nakładać ciasto

Smakołyki Asi
Czekoladowe muffinki z zieloną posypką. 124

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%) dżem malinowy polewa : 40 g deserowej czekolady, 40 g śmietany kremówki (30 lub 36%) posypka : garść zmielonych pestek dyni (mogą być solone) Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Całe jajka ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę i śmietanę, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć łyżkę ciasta, potem 1/2 łyżeczki dżemu malinowego i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Ze śmietanki i czekolady przygotować polewę (w kąpieli wodnej). Wystudzone muffinki udekorować polewą

zadanie-gotowanie
naleśniki bezglutenowe z buraczków 116

Ciasto na naleśniki powinno być dość płynne (tutaj możemy korzystać z naszego zapasu mleka). Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę naszej masy naleśnikowej i smażymy około 2 minut z jednej strony. Po tym czasie obracamy i smażymy około 30 sekund do 1 minuty na drugiej stronie. Serwujemy z naszymi ulubionymi dodatkami, u nas z rukolą i awokado oraz pestkami dyni

PaleoLife
Chleb razowy z ziarnami 151

dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto

Bullio
Chleb razowy z ziarnami 171

dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło do wysmarowania formy otręby pszenne do wysypania formy ziarna sezamu do posypania wierzchu chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto

Bullio
Paluchy z ziarenkami 166

stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję żółtka, śmietanę oraz sól. Zagniatam ciasto.  2. Przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.  3. Przygotowane ciasto dzielę na mniejsze porcje i formuję z nich cienkie wałeczki.  4. Paluszki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 20 minut(...)temperaturze 200 stopni. Do przygotowania paluszków wykorzystałam mieszankę ziaren, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR .  W skład mieszanki wchodzą ziarna: słonecznika łuskanego, sezamu, siemienia lnianego oraz pestki dyni. Ziarenka to doskonały dodatek do wielu potraw. Mogą być wykorzystywane między innymi do wypieku pieczywa, wypieków na słono, jak również do dań głównych, zup i deserów.  Ziarenka idealnie współgrały

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułeczki z ziarnem 146

dyni proponuje pokroić na mniejsze kawałki Dodatkowo: 30 g mąki żytniej typ 720 30-40 g wody 50-100 g mieszanki ziaren do posypania bułek Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Mąki połączyć z solą, dodać wszystkie ziarna, olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto

Delicious Titbits
Chleb orkiszowo pszenny 127

obiecuję pokazać kilka przepisów świątecznych z serii "jak u mamy" właśnie od mamy...;P Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki słonecznika lub dyni (lub mix) 3 łyżki siemienia lnianego 2 i 3/4 szklanki wody zakwas łyżeczka soli duża łyżka miodu Wykonanie: Dzień wcześniej aktywuję zakwas: mieszam  go ze szklanką mąki żytniej i wodą(...)uzyskania mokrej konsystencji (trochę ponad pól szklanki wody) i zostawiam na noc. Rano dodaję do zaczynu przesianą mąkę, ziarna, sól, miód i ciepłą wodę z kranu. Wyrabiam ciasto około 20 minut i zostawiam na 2 godziny do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu parę razy składam ciasto (jest na tyle wilgotne że ciężko zrobić klasyczną kopertę) i przekładam do formy. Piekę

Lubczyk i Wanilia
Pszenny chleb z koperkiem, bazylią i suszonymi pomidorami 127

posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie gładkie ciasto (powinno odchodzić od ręki) a następnie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 2 godziny, po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Z każdej uformować okrągły bochenek ( ja zrobiłam w płaskiej foremce i wyszedł mi trochę za niski ) i ułożyć na wyłożonej papierem blasze. Pozostawić(...)uformowane bochenki do ponownego wyrośnięcia na ok 1 godzinę.  Przed wstawieniem do piekarnika można je ponacinać a następnie wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami. Całość wstawić do  nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone chleby studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 146

dynia - do posypania jak kto lubi Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W kubku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto

IMPRESJA SMAKU
CHLEB ORKISZOWY, GRAHAM, Z ZIARNAMI- GENIALNY 74

typ2000 - 50g otrąb (daję grube owsiane) - 22g świeżych drożdży - 12g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g oliwy (daję z wytłoczyn) - 60g pestek dyni - 20g słonecznika - 20g siemienia lnianego - 650g letniej wody dodatkowo: - ziarna do posypania (u mnie dynia, siemię i mak) zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mieszanki mąk oraz ok. 50g wody. Dokładnie wymieszać i odstawić(...)miski z mąkami dodajemy pozostałe składniki oraz wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Ja nie wyrabiam długo, mieszam tylko do połączenia składników. Miskę odstawiamy na ok. 60 minut, aż ciasto mocno wyrośnie. Następnie wyrośnięte ciasto zbijamy i przekładamy do 2 form, przesmarowanych delikatnie olejem. Formy metalowe musimy dokładnie przesmarować i obsypać mąką lub otrębami albo wyłożyć papierem do pieczenia. Dokładnie

Smaczne Zdrowe
ciasto marchewkowe bez tluszczu 121

Składniki   wym.blaszki 28x18,5 2,5 szkl. marchewki startej drobno 2 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 4 szt. jajka całe 1 łyżeczka proszku

mojej kuchni
ciasto marchewkowe bez tluszczu 156

Składniki   wym.blaszki 28x18,5 2,5 szkl. marchewki startej drobno 2 szkl. cukru 2 szkl. mąki pszennej 4 szt. jajka całe 1 łyżeczka proszku

w mojej kuchni
Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą 178

Jesień to czas dyni oczywiście, to powrót do rozgrzewających zup i koniecznie ciepłych śniadań. Owsiankę i jaglankę jemy cały rok właściwie, ale jesienią i zimną chętniej i nie wyobrażam sobie zaczynać dnia inaczej- szczególnie w tygodniu, przed pracą. Chętniej też zapiekamy płatki owsiane, jaglane i różne kasze. Tym razem na ciepłe śniadanie kasza quionoa zapiekana z płatkami owsianymi, czekoladą(...)gruszką. Właściwie bardziej ciasto śniadaniowe niż zapiekanka. Zjedliśmy je z jogurtem. Zapiekanka ta niestety ma jedną wadę – jest ciężka w odgrzewaniu więc najlepiej zjeść od razu – ale z tym nie powinno być większego problemu:) 5.0 from 1 reviews Owsianka i quinoa zapiekana z gruszką i czekoladą   Drukuj Prep time 15 min Cook time 25 min Total time

Cooking for Emily
Sałatka z dzikim łososiem 210

Hej hej! dzisiejsza propozycja to zaproszenie do zastąpienia obiadu sałatką :) Wystarczy ciepła grzaneczka do niej i mamy popołudniowy posiłek z głowy :] Różnica między hodowlanym a dzikim

Kuchnia PROzdrowotna
zdrowe bułki z nasionami chia , czarnuszki , dyni i sezamu 172

serka Almette  - 15 g soli - 10 g cukru trzcinowego  (może być zwykły ale trzcinowy nadaje karmelowego posmaku) - 6 łyżek siemienia lnianego - 2 łyżki czarnuszki - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki nasion chia - 2 łyżki sezamu dodatkowo do posmarowania - jajko + łyżka mleka ziarna wg uznania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski ,drożdże ,cukier i część letniego mleka wymieszać(...)rozczyn i wlać do mąki ,odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać wszystkie składniki i wyrobić 10 minut robotem lub trochę dłużej ręcznie .miskę natłuścić odrobiną oliwy i włożyć ciasto , przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto, i dzielimy na porcje ok 150g na duże bułki, formujemy bułki , robimy nacięcia

Wypieki Rene
Dyniowy chlebek na słodko 109

Dusimy ją około 20 minut. Gdy zacznie się przypalać dolewamy troszkę wody. Dynia musi zmięknąć. Następnie robimy z niej piure za pomocą praski do ziemniaków. Gdy nasze piure z dyni ostygnie, mieszamy je z cukrem. Dodajemy połowę (500 g) mąki, oraz drożdże. Całość mieszamy, aż do połączenia i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. W zimne jesienne dni najlepiej(...)postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi to za nas. Gotowe ciasto znowu odstawiamy w ciepłe miejsce

KasiaiKrzysiu.pl
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 184

porcje i podać do piwa w formie wytrawnych ciasteczek. Polecam obydwie wersje :) Porcje: forma 25 cm Czas przygotowania: 180 minut Składniki: Nadzienie: 200 g chudego wędzonego boczku, 150 g dyni hokkaido, 150 g topinamburu, 100 g startego sera Gruy è re lub innego żółtego, sok z połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka oliwy, Migaine (masa(...)jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody, 1 jajko, 1 żółtko, masło do posmarowania formy, płaska łyżeczka soli . Do podania: piwo pszeniczne

SzczyptaSmaQ