Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na
moj przepis naCzas czytania: < 1 min Dziś hummus troszkę różniący się od klasycznego libańskiego hummusu, do którego dodałam puree z dyni. Dodatek dyni sprawił, że ma
SprawdzonaKuchnia.plRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na
moj przepis naRozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry Jako, że „siedzę” w domu i opiekuję się 3 miesięcznym synkiem, to mam trochę czasu na
moj przepis napotrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną przyprawę można dodać do pasztetów, różnego rodzaju farszu mięsnego czy rybnego, potraw rybnych, spaghetti oraz do pizzy. Jest nieodłącznym składnikiem bożonarodzeniowych ciast i ciasteczek. (poradnikzdrowie). Kolendra Kolendra zwiększa wydzielanie moczu oraz pomaga redukować gorączkę, jest także pomocna w leczeniu duru brzusznego. Olejki zawarte w kolendrze nadają jej właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne, które pomagają(...)sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim. Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać, by nie używać go w dużych ilościach, bo jego smak zdominuje całą potrawę. Natomiast
Zasmakuj KuchniZróbcie/upieczcie sobie taki sernik koniecznie. Jest bardzo kremowy, jest bardzo pyszny, jest idealny na świąteczne ucztowanie, do kawy czy czystka, jako deser i jako śniadanie
Moje Małe CzarowanieChleb bezglutenowy z ziarnami PRZEPIS NA CHLEB BEZGLUTENOWY Z ZIARNAMI Składniki na Chleb bezglutenowy z ziarnami: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g mąki owsianej bezglutenowej 50g ziaren
Dorota SmakujePonętny zapach unosi się w całym mieszkaniu. Piekarnik na pełnych obrotach, w rondlu bulgocze potrawka, na patelni skwierczy olej. Zabawa w gotowanie. Nie, to nie narcyzm
W kuchni Karmel-itkizrobić w pół godziny po po powrocie z pracy. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje? Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać(...)też sałatki, zwłaszcza warstwowe. Jeśli coś mi zasmakuje, jem to w kółko z małymi modyfikacjami np. w lecie jest często grane leczo, a jesień to 101 dań z dyni piżmowej. Bardzo lubię comfort food: proste i szybkie dania z ziemniaków, sera i warzyw, które sprawiają, że jest nam cieplej i lepiej na świecie. Smaki dzieciństwa, których nigdy nie zapomnisz
Ugotowane pozamiataneszklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 goździki 1 ziarenko ziela angielskiego szczypta soli 1 szklanka dyni startej na tarce na grubych oczkach 1/2 szklanki delikatnego oleju roślinnego 1/3 szklanki mleka 50 g różnych orzechów (laskowych,włoskich i pistacji) lukier z mleka i cukru pudru Przygotowanie(...)ucieramy w ręcznym młynku lub moździerzu. W misce mieszamy wszystkie suche składniki razem z utartymi przyprawami. Mokre składniki dokładnie mieszamy w drugiej misce. Łączymy składniki z obu misek, mieszamy ciasto szpatułką. Dodajemy 1/2 porcji orzechów, delikatnie mieszamy. Pozostałe orzechy, pozostawiamy do posypania na wierzch. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 50 minut
Życie zaczyna się w kuchnidodawaj do nich cukru pudru, który jest podany składnikach. Do wszystkich dań z dyni zawsze wykorzystuję pieczona dynię. Uważam, ze ma ona zdecydowanie więcej smaku, niż gotowana czy surowa dynia. Tutaj znajdziesz przepis, jak ją upiec → pieczona dynia . Ja zawsze piekę większą ilość dyni i potem ją mrożę, albo w plastrach, albo już w postaci puree. Dyniowe(...)puree z pieczonej dyni 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g oleju 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki na gofry dokładnie zmiksuj w misce. Odstaw na 30 minut. Rozgrzej gofrownicę, delikatnie posmaruj ją olejem. Wlej po 2-3 łyżki ciasta na każdego gofra. Piecz
Kulinarne przygody Gatityaromatyczny, po prostu jesienne złoto. twaróg półtłusty 550 g ser ricotta 200 g masło 100 g 4 spore jajka cukier puder 145 g gęste puree z dyni 360-380 g budyń waniliowy ( bez cukru ) 30 g mąka kukurydziana 1/2 łyżki ciastka oreo 15 sztuk kilka kakaowych herbatników na spód Polewa : 100 ml śmietany 30 % czekolada mleczna(...)zmiksowanych składników dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy. Potem dodajemy mąkę kukurydzianą oraz budyń. Oddzielone ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli na sztywno. Do masy serowe dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą serową. Na przygotowany spód herbatnikowy wykładamy 1/3 masy serowej. Układamy na niej połowę ciastek oreo. Na ciasta wykładamy następną 1/3 masy serowej
Smaczne mojesiemienia lnianego 1 łyżka pestek dyni 400 g. mąki pszennej (miałam typ 650) 100 g. mąki żytniej, lub orkiszowej Wykonanie: Do miski wsypać płatki, wlać ciepłą wodę, dodać miód i drożdże. Wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać ziarna, obie mąki i sól. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki, wysmarowanej margaryną
Agusiowe smakołykiSkładniki 250 g puree z dyni 2/3 szkl. śmietany 18% 1/2 szkl. ciepłego leka 1 jajko 100 g cukru 600-650 g mąki 1 op. suchych drożdży 1 białko do smarowania bułeczek 1 szczypta soli Wykonanie WSzystkie składniki wkładamy w kolejności z listy do misy miksera i przy użyciu haka wyrabiamy zwarte ciasto przez około 8 min, co jakiś czas
Mieszam w Garnkugarść siemienia lnianego garść pestek dyni Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ziarna, wymieszać. Maślankę i wodą lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12godz (najlepiej zrobić wieczorem). Na następny dzień rano wyjąć ciasto, zagnieść na blacie parę razy
Kolorowa kuchnia Elki