Dojrzały banan Kiwi Woda Płatki razem z pestkami dyni zmielić na mąkę. Można wykorzystać też gotową mąkę owsianą lub zamienić na orkiszową, gryczaną czy pszenną pełnoziarnistą Pół banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem, mąką owsianą, siemieniem lnianym i makiem Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany Wykładać łyżką porcje ciasta na nagrzaną patelnię, na górę placków układać ulubione
HealthyCreationsDuża porcja ciasta dyniowego z kawałkami czekolady i orzechami zadowoli wszystkich łasuchów. Wilgotne i mięciutkie idealne do kawy lub herbaty. Składniki: (użyłam blachy 35x25, ale mogą być 3 keksówki 23x12) 4 jajka 2/3 szklanki wody 3 szklanki cukru 1 szklanka oleju 450 g puree z dyni 3,5 szklanki mąki 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki
talerz przyjemnościpuder do posypania placuszków, Sposób przygotowania: Puree z dyni łączymy z jajkiem i cukrem, następnie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy olej, szczyptę soli oraz skórkę z cytryny i mieszamy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy ją do mokrych składników i mieszamy łyżką aż ciasto będzie jednolite. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, za pomocą
kulinarne odsłony patipowodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe, że też ma to sens, ale taki eksperyment jeszcze przede mną. Do tego przepisu użyłam też błonnika witalnego, który wrócił po przerwie do mojej kuchni i pestek dyni, bo to jeden z ulubionych dodatków chlebowych. Chleb
FitKotsklepach - około 7 zł. 3. Pestki Polskiej Dyni BIO 150g - Fresano. Są idealną przekąską i pochodzą z polskich uprawa ekologicznych. Tu znajdziecie przykładowe przepisy z wykorzystaniem tych pysznych ziarenek - klik . Średnia cena w sklepach - około 10,50 zł. 4. Mąka kokosowa BIO 300g - Fresano. Mąkę kokosową można wykorzystać do pieczenia ciast, babeczek oraz innych wypieków, czy też naleśników. Idealnie
Di gotujekakaowego (lub zwykłego) jajko łyżka obranych pistacji pestki dyni do dekoracji + jogurt naturalny wymieszany ze stewią w pudrze i odrobiną wody różanej Wszystkie składniki oprócz orzechów i jabłka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłko pokroić w kostkę, a pistacje posiekać i wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowych foremek. Piec około
Poranek na słodkociepłej wody 80 g ziaren: słonecznik, dynia, siemię lniane ( u mnie Mix Omega) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże z cukrem rozpuść w pół szklanki wody ( odlej z podanej porcji). Mąki wymieszaj razem, dodaj sól, wodę i wymieszaj. Po chwili dodaj rozpuszczone drożdże. Wymieszaj całość - najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przykryj sciereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Kuchnia bezglutenowagofry! Choćby na jutrzejsze śniadanie ;) 160g puree z dyni jajko 4 łyżki oleju 10 łyżek mleka 3 łyżki miodu płynnego 1 1/4 szkl mąki pszennej szczypta soli szczypta cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia W jednej misce dokładnie mieszamy mokre składniki. W drugiej suche. Następnie wszystkie mieszamy rózgą na jednolita masę. Ciasto będzie dosyć gęste. Gofrownicę nagrzewamy wg zaleceń producenta
Smakołyki Asidużo zwartego miąższu i malutko pestek - połowę dyni obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wsypać do garnka, posypać 2 łyżkami cukru, wsypać 1 galaretkę np. pomarańczową i gotować z 10 minut mieszając do odparowania płynu, blenderem zmiksować i wystudzić wszystkie składniki na naleśniki w dzbanku miksera zmiksować, ciasto ma być dość rzadkie, jeśli trzeba to dolać mleka
W Mojej Kuchni LubięMasło orzechowe zagościło u nas na stałe. Zdarza się, że dodajemy do niego różne dodatki. Tym razem spróbowałam dodać eksperymentalnie olej z prażonych pestek dyni
Mania WypiekaniaSzybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni
LatosiowydomWraz z jesienią na w ogródku pojawiają się zupełnie inne warzywa, inne smaki i inne kolory. Jesień kojarzy mi się z kasztanami, kolorowymi liśćmi spadającymi
Życie zaczyna się w kuchniObiecałam więc dodaję mimo samoczynnie zamykających się ślepek Składniki (około 13 dużych ciastek)/kcal policzę być może jutro/: 100g płatków żytnich 100g płatków owsianych 10g pestek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMniam taką sałatkę dzisiaj zaserwowałam na kolację. Moja połówka była zachwycona i powiedziała, że jest to najlepsza sałatka jaką zrobiłam. Sądzę, że będzie u nas gościła
Niezły MłynekDziś mam dla was przepis na proste białkowe ciasto czekoladowe . Takie ciasto z odżywką białkową będzie idealne dla osób aktywnych, które szukają słodkich, zdrowszych przepisów. Łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Dlaczego warto wprowadzić się do diety białka olimp? Organizm wykazuje zapotrzebowanie na dostarczenie wartościowego białka, szczególnie u osób aktywnych fizycznie. Białko można dostarczyć z naturalnych źródeł. Do najlepszych naturalnych(...)źródeł tego składnika należą jajka, piersi z kurczaka, łosoś, nasiona dyni czy soczewica. Jednak często te produkty to za mało. Dlatego wiele osób uzupełnia swoją dietę w dobrej jakości odżywki białkowe, jak olimp odżywki. 100 whey protein complex, to: najwyższej jakości źródła białek do budowania solidnej masy mięśniowej, dodatkowa porcja aminokwasów BCAA łatwo przyswajalnych dla organizmu
Słodkie okruszkichwila moment, zwłaszcza jeśli macie wszystkie składniki i nie musicie nagle biec do sklepu po parę deko drożdży, kupując po drodze masę innych, średnio przydatnych rzeczy! Mało tego! Wyrobione ciasto możecie od razu podzielić na części, a z nich uformować bułki, które pozostawione w lodówce na obsypanej mąką desce i przykryte ściereczką idealnie wyrosną przez noc. Pieczenie takich bułeczek(...)cukru Pestki dyni, słonecznika, czarnuszka, czarny sezam Sposób przygotowania: Masło topimy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy- do temperatury max. 35⁰, ⅓ łączymy z cukrem, drożdżami i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, rozczyn i połowę masła. Wyrabiamy kilka minut, po czym dodajemy pozostałe masło i nasiona. Wyrobione gładkie ciasto przekładamy
Kuchnia w czekoladziewarzywa , te naturalnie słodkie. Bataty , marchewka , burak , dynia , groszek, kukurydza – po nie możemy sięgać bez obaw! Co zamiast cukru do wypieków? U mnie najlepiej sprawdza się dojrzały banan albo sproszkowana stewia. O zaletach stosowania stewii pisałam tutaj . Oczywiście są też takie rodzaje wypieków, które niestety nie wyjdą bez użycia cukru, np. ciasto drożdżowe. W pewnych sytuacjach można zrobić wyjątek
Natka PietruszkiOstatnia dynia czekała w kolejce na przetworzenie dość długo. Po pokrojeniu, upieczeniu i zmiksowaniu została podzielona na porcje. Jedna z nich trafiła dzisiaj do chleba. Nieskromnie powiem, że wyszedł bardzo dobry, a po przekrojeniu robi spore wrażenie .Niby zwykły codzienny chleb, a jednak niecodzienny :) Składniki : ciasto dyniowe : - 3/4 szklanki musu dyniowego
Przepisy Mikołajaszklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić
cucinarenaczynie gliniane aby też się rozgrzało. Gdy ciasto wyrośnie lekko je zagniatamy i przekładamy do rozgrzanego garnka, wierzch posypujemy mąką, przykrywany szczelnie pokrywką, wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Na 5 minut przed końcem ściągamy pokrywę aby ładnie przyrumienić wierzch. Garnek należy posmarować tłuszczem lub wysypać spód ziarnami słonecznika lub dyni aby chleb nie przywarł do spodu, można również
Apetyczna babeczkaposypania : mak/sezam/siemię lniane/ pestki dyni / słonecznik ( według gustu i smaku ) PRZYGOTOWANIE: Zaczyn( w przypadku świeżych drożdży ) : Drożdże kruszymy do miseczki zasypujemy 1 łyżką cukru , dolewamy lekko podgrzane mleko (nie gorące!) mieszamy do rozpuszczenia . Zaczyn odstawić przykryty ściereczką w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 15-20 min. Ciasto właściwe :Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy
Marcepanowa kuchniapatelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy porcję ciasta, spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przewracamy placuszki bardzo delikatnie, przekładamy placuszki na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiaru oleju 4. Podajemy z gorącym sosem pomidorowym i posiekaną pietruszką *mąkę dyniową można dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub zmielić pestki dyni w młynku
Słodki Kompromiswolę go zdecydowanie w wersji wytrawnej. Za ciastami z jego udziałem nie przepadam, podobnie jak zresztą pozostała część mojej rodziny. Używam go z reguły do deserów i dżemów. W tym daniu wykorzystałam go do przygotowania salsy. Połączyłam go ze świeżym ogórkiem, miętą, czerwoną cebulą i tłoczonym na zimno olejem z pestek dyni. W efekcie uzyskałam pyszny, orzeźwiający sos, który idealnie
Wiem co jemłyżek płatków owsianych 6 łyżek ziaren dyni 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek słonecznika 6 szklanek letniej wody Ziarna dodać można wedle gustu. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam ziarna siemienia lnianego i sól. Wymieszałam wszystkie suche składniki i dodałam zakwas. Wlałam wodę. Wymieszałam dokładnie drewnianą łyżką aż powstało jednolite ciasto. Wyrabiałam je przez około 15 minut
potrawyregionalnenasion (sezam biały i czarny, słonecznik, dynia, siemię lniane) Przygotowujemy 3 miski. Do każdej dajemy po 4 dkg drożdży, łyżeczce cukru, 100 ml wody, mieszamy, do dwóch misek dodajemy po 2 czubate łyżki mąki 650, do trzeciej 2 czubate łyżki mąki 750. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.. Zaczynamy od ciasta z ziarnami. Do rozczynu z mąką 650 dolewamy
Maminek kulinarnyszkl mleka 3/4 szkl puree z dyni, np. domowej roboty 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju szczypta soli 2-3 łyżki cukru (pomijamy, jeśli chcemy naleśniki na wytrawnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.) Schłodzić w lodówce
Nastoletnie Wypiekanietalerza. Koniecznie wypróbujcie. 150g puree z dyni szkl oleju 2 łyżki mleka jajko 350g mąki pszennej 150g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka mlecznej czekolady W jednej misce wymieszać dokładnie suce składniki, w drugiej mokre. Następnie wszystkie dokładnie połączyć. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Ciasto nakładać łyżką, formować kuleczki i układać na blaszce wyłożonej
Smakołyki AsiNastępnie zmiksowałam ją na puree. Zmiskowaną dynię smażyłam jeszcze przez około 20 minut aby odparować z niej wodę. Będzie wtedy bardziej gęsta i dodacie wówczas mniej mąki. Przełożyłam ją do ziemniaków. Dodałam jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Wsypałam mąkę pszenną. Możecie dodać jej mniej lub więcej w zależności od konsystencji ciasta. Następnie wsypałam parmezan. Formowałam kluseczki. Kształt
potrawyregionalnemusu z pieczonej dyni niepełna szkl białek 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pół łyżeczki imbiru tłuszcz do smażenia Mus dyniowy wymieszać z mąką, dodać sól, cukier proszek do pieczenia i imbir. Białka ubić na sztywną pianę , wymieszać z ciastem i smażyć na małej patelni pancakes .. Podawać polane miodem np z mniszka
Gotowanie jest łatweszklanki ziaren dowolnych (pestki słonecznika, dynia, siemię lniane, sezam - dodaję te które mam lub mieszam) 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 jajko Wykonanie : Drożdże rozczynić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać rozczyn. Odstawić na 15 minut, po tym czasie dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość luźne, ale takie właśnie ma być. Odstawić
cucinareświeżych drożdży 75 g ziaren dyni 75 g ziaren słonecznika 75 g maku 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Sprawa prosta: do miski wrzucamy wszystko co tam mamy, tylko z ziarnami trochę kombinujemy. Mianowicie wsypujemy po 50 g każdych ziaren, a po 25 g zostawiamy na później. Wyrabiamy ciasto 15-20 minut - będzie dość lepiące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy
Marder&Marder Manufactureszklanki mleka 1 szklanka puree z dyni 1 jajko 1 żółtko 40 g masła 70 g cukru pół łyżeczki soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego dżem z dzikiej róży do nadziewania Masło roztopić, przestudzić. Mleko wymieszać z puree i delikatnie podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składników i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce
kulinarnyswiatdomi