składniki: 200 g ciecierzycy, suchej 150 g puree z dyni 1 łyżka pasty tahini 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Domowy Smak Jedzeniawziąłem do ręki poczułem lekkość. Po przekrojeniu jeszcze bardziej ukazywało swoją naturę jako ciasta. I tak naprawdę nie wiem kiedy zniknęło, dzieci chyba wciągnęły nosem... :) Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżki skórki pomarańczowej 1/3 kostki drożdży 1 łyżka cukru 5 łyżek zmiksowanej surowej dyni około 0,5 szkl. śmietanki 12% 1 łyżka masła Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy ugniatamy, studzimy. Dodajemy puree z dynio oraz żółtko i sól, mieszamy, wyrabiamy. Wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, 1 część wyciągamy, w dołek wsypując mąkę ziemniaczaną, dodajemy 4 część i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kluski z dziurką, gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty. Smacznego
Ostra na Słodkorównież zajadać je z dżemem czy twarożkiem. Składniki: 2 szkl mleka 3/4 puree z dyni 1 szkl mąki 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki na złoty kolor
słodkie i nie tylko historie kulinarnePolsce nie jest obchodzone to co roku symbolicznie przygotowujemy kostiumy oraz coś do zjedzenia. Dynia obowiązkowo też musi być :) Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka kakaowe w wersji na Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy
Smak mojej kuchnikażda Pani domu, mogła bez problemu sięgnąć po pyszny pomysł na obiad czy ciasto, gdy w głowie pustka i brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać po warzywa, głównie psiankowate tj. cukinia, dynia czy bakłażan. Truskawki zastępujemy jabłkami i gruszkami. Szukamy pomysłu na dania rozgrzewające, bardzo aromatyczne i treściwe
SMYKWKUCHNIwyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzykrytym naczyniu na 8-12 godz., w ciepłym miejscu. Ziarno: 50 g pestek dyni 50 g siemienia lnianego 35 g otrębów pszennych lub orkiszowych 300 g zimnej wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto: cały zaczyn całe ziarno 280 g mąki orkiszowej razowej 110 g mąki orkiszowej jasnej
Przepisy na domowy ser i chlebwody 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy duża garść pestek z dyni 4 łyżki sezamu 1 saszetka drożdży w proszku tj: 7 gram / 25 gramów świeżych Wszystkie składniki wymieszać razem - zostawić trochę sezamu do posypania chleba na wierzchu przed pieczeniem , powyrabiać ciasto około 5 minut , odstawić w keksówce na około 35 minut i piec w piekarniku
na gazieobejść (szczególnie, jeśli przygotowujemy kaszę rano, na śniadanie). Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasta czy czegokolwiek innego w piekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na ziemniaki - to niezbyt ekonomiczne :) Składniki (4 porcje): 2 małe lub 1 duży słodki ziemniak + łyżeczka oleju 2 łyżki pestek dyni 200 g kaszy jaglanej garść rodzynek 50 g posiekanych pistacji 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka
Powiedz dietom nieHalloweenowy wieczór ponosi nas wyobraźnia. Przebieramy się za straszydła, wycinamy dynie i świętujemy całą noc. Jemy wówczas straszne palce wiedźmy, przerażające oczy, czy muffinki ociekające krwią :) Czemu by nie zjeść fragmentu „cmentarza”? :) W tym roku proponujemy Wam bardzo ciekawie wyglądające ciasto o niebagatelnym smaku brownie. Gwarantujemy piorunujące wrażenie na wszystkich uczestnikach Hallowenowej imprezy :) Inspiracje na to ciasto zaczerpnęłyśmy
Kolizje Smakówskładniki: 500 g dyni 350 g ziemniaków obranych 3 duże ząbki czosnku 60 g cebuli 70 g sera żółtego 2 jaja 1 szkl mąki orkiszowej sól
Domowy Smak Jedzeniaoregano Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego
Moja smaczna kuchniamnie bardzo ważne - zdrowe:) Myślę, że nie jest to ostatni przepis na to ciasto jaki tu zamieszczę. Zamierzam eksperymentować z innymi odmianami;) Składniki: kubek kaszy jaglanej 2 kubki mleka roślinnego kubek wody 6 łyżek słodu (ksylitol, melasa, w wersji niewegańskiej miód) 1300 g dyni 700 g cukinii 2 dojrzałe banany 2 łyżki tapioki (lub mąki ziemniaczanej) - najlepiej pożądnie
pyszne zdrowości