Już kiedyś pisałam Wam, że co roku w ogródku sadzę dynie i cukinie. Uwielbiam patrzeć jak rosną i jak z małych, niepozornych kwiatów rodzą się tak duże warzywa. Z części przygotowuję przetwory ( sałatki do słoików, konfitury ), a część wykorzystuję do ciast, zapiekanek i placków! Zainspirowana konkursem MPM z cukinii przygotowałam przepyszne jak się później okazało gofry . Chrupiące, delikatne i niezwykle
Ostra na Słodkoświeże 5 szt. Olej 2-3 łyżki Sól i pieprz do smaku Ziarna dyni, słonecznika i lnu Tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka utrzeć z margaryną, następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, przyprawami do smaku. Oliwki odsączyć, pokroić w talarki i dodać do ciasta. Paprykę , pieczarki oczyścić, drobno pokroić i lekko zeszklić na tłuszczu, po czym dodać do ciasta. Wszystko
Tradycyjna Kuchniapierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek
nietylkopasta.plpierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogi – leniwe pierogi z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM Ilość porcji: farsz na 30-40 pierogów Przygotowanie: 1 h 30 minut Składniki: – porcja ciasta z tego przepisu na ciasto do pierogów – 20-25 pieczarek
nietylkopasta.plskładniki: 200 g ciecierzycy, suchej 150 g puree z dyni 1 łyżka pasty tahini 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Domowy Smak Jedzeniawziąłem do ręki poczułem lekkość. Po przekrojeniu jeszcze bardziej ukazywało swoją naturę jako ciasta. I tak naprawdę nie wiem kiedy zniknęło, dzieci chyba wciągnęły nosem... :) Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżki skórki pomarańczowej 1/3 kostki drożdży 1 łyżka cukru 5 łyżek zmiksowanej surowej dyni około 0,5 szkl. śmietanki 12% 1 łyżka masła Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePikantna zupa z pieczonych warzyw , mimo iż ma długą listę składników, jest wyjątkowo łatwa i szybka do przygotowania. Dzięki dodatkowi imbiru, czosnku i cynamonu doskonale rozgrzewa
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy ugniatamy, studzimy. Dodajemy puree z dynio oraz żółtko i sól, mieszamy, wyrabiamy. Wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, dzielimy na 4 części, 1 część wyciągamy, w dołek wsypując mąkę ziemniaczaną, dodajemy 4 część i wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kluski z dziurką, gotujemy we wrzątku ok. 3-4 minuty. Smacznego
Ostra na Słodkorównież zajadać je z dżemem czy twarożkiem. Składniki: 2 szkl mleka 3/4 puree z dyni 1 szkl mąki 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki na złoty kolor
słodkie i nie tylko historie kulinarnePolsce nie jest obchodzone to co roku symbolicznie przygotowujemy kostiumy oraz coś do zjedzenia. Dynia obowiązkowo też musi być :) Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka kakaowe w wersji na Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy
Smak mojej kuchnikażda Pani domu, mogła bez problemu sięgnąć po pyszny pomysł na obiad czy ciasto, gdy w głowie pustka i brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać po warzywa, głównie psiankowate tj. cukinia, dynia czy bakłażan. Truskawki zastępujemy jabłkami i gruszkami. Szukamy pomysłu na dania rozgrzewające, bardzo aromatyczne i treściwe
SMYKWKUCHNIwyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć...? Od sernika, oczywiście. Ten jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzykrytym naczyniu na 8-12 godz., w ciepłym miejscu. Ziarno: 50 g pestek dyni 50 g siemienia lnianego 35 g otrębów pszennych lub orkiszowych 300 g zimnej wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto: cały zaczyn całe ziarno 280 g mąki orkiszowej razowej 110 g mąki orkiszowej jasnej
Przepisy na domowy ser i chlebwody 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w zalewie z oliwy duża garść pestek z dyni 4 łyżki sezamu 1 saszetka drożdży w proszku tj: 7 gram / 25 gramów świeżych Wszystkie składniki wymieszać razem - zostawić trochę sezamu do posypania chleba na wierzchu przed pieczeniem , powyrabiać ciasto około 5 minut , odstawić w keksówce na około 35 minut i piec w piekarniku
na gazieobejść (szczególnie, jeśli przygotowujemy kaszę rano, na śniadanie). Jeśli nie macie w planach pieczenia ciasta czy czegokolwiek innego w piekarniku, nie rozgrzewajcie go specjalnie na ziemniaki - to niezbyt ekonomiczne :) Składniki (4 porcje): 2 małe lub 1 duży słodki ziemniak + łyżeczka oleju 2 łyżki pestek dyni 200 g kaszy jaglanej garść rodzynek 50 g posiekanych pistacji 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka
Powiedz dietom nie