Hej! Ciasto Maxi King należy do grupy najsmaczniejszych i dlatego chciałam się podzielić przepisem. Zróbcie je sobie, na pewno Wam zasmakuje. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieDelikatnie miodowe ciasto, chrupiące orzechy i łagodna masa przełamana lekką kwaskowatością czerwonej porzeczki. Idealne smaki dla naszego podniebienia! To ciasto nie może się nie udać - zapraszam
Wielopokoleniowomąki (należy dobrze rozmieszać, by nie było grudek). Mieszankę wlać do gotującego się mleka (tego z cukrami) i cały czas mieszając wszystko razem zagotować. Gotować, aż budyń dobrze zgęstnieje. Upieczone ciasto francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i przykryć drugim płatem ciasta. Odstawić do wystudzenia. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto
In my kitchenłyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek mleka 12 łyżek oleju Budyń wiśniowy: 2 budynie bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 słoiki wiśni w syropie ( u mnie 0,5l) Posypka: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo(...)nich rozwałkować jak na roladę. Odsączyć wiśnie. Odlany syrop uzupełnić wodą do 1/2 litra.Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń,na końcu dodać odsączone wiśnie i wymieszać. Wierzch każdego rozwałkowanego ciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź wyłożyć tylko po jednej stronie. Każdy placek zwinąć w roladę i wyłożyć do keksówki bądź ułożyć na blasze. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i podsmażyć
Niespełnione zdolności kulinarneopcjonalnie 2 łyżki alkoholu Dodatkowo: - ok. 600g świeżych malin - 2 galaretki malinowe - 700ml wrzątku na dwie galaretki (w chłodne dni można dać więcej wody) Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche i gotujemy budyń. Ja zrobiłam więcej ciasta do sernika jagodowego , więc miałam już gotowe, zamrożone. Kto nie ma – suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy(...)schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia bydyniu (trochę trzeba się namachać
mojewypiekiinietylkomiękkie zdejmujemy z ognia i wsypujemy budyń. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Masa budyniowa: 2 op. budyniu śmietankowego 3 łyżki cukru 750 ml mleka Z podanych składników gotujemy budyń. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach tarki na blaszkę ( u mnie 20x30 cm), delikatnie przyklepujemy ciasto i wstawiamy na ok 10 minut do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp(...)podpieczony spód wykładamy jabłka, następnie rozsmarowujemy budyń, a na górę ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Całość pieczemy ok 45-50 minut w temperaturze 180 st. C. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówmałą blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ciasto ptysiowe: 7 dag masła 1/8 l wody szczypta soli 8 dag mąki 2 jajka Krem: 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 4 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo wsypać cukier(...)temperaturze 200 stopni. Krem: Z proszku budyniowego, mleka i cukru gotujemy budyń. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie i przykrywamy ciastem ptysiowy. Wierzch ciasta możemy oprószyć cukrem pudrem
My simple kitchenłyżeczki cynamonu 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki soku z cytryny Pianka 6 białek 1/2 szkl.cukru 1 budyń bez cukru (proszek) 3 łyżki tartej bułki cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną(...)piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Pianka: Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko
Moje domowe kucharzeniezłoty kolor. Musimy pamiętać o tym, żeby nie otwierać piekarnika bo ciasto nam opadnie. Po upieczeniu ciasto wykładamy i odstawiamy do ostudzenia. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta. Następnie przygotowujemy masę. Budynie gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odstawiamy do ostudzenia. W trakcie studzenia musimy budyń co jakiś czas przemieszać żeby nie powstał kożuch. Miękkie masło ubijamy mikserem(...)będzie napuszone. Następnie powoli łyżą musimy dodawać ostudzony budyń. Dalej ubijamy na puszystą masę. Powstały krem rozsmarowujemy na jednej części ciasta, tej pofalowanej i przykrywamy drugim ciastem. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem
Ciastka i ciastazakopana 😉 Mam dziś dla Was przepis, który znalazłam w małej, niemieckiej gazetce z przepisami kulinarnymi pt. ''Heiß gelibte Herbstkuchen" Nr. 18/2019. Jest to "Apfelkuchemit Popcorn" - ciasto jabłkowe na kruchym spodzie z pysznym jabłkowym budyniem, kawałkami jabłek, posypane popcornem i polane polewą karmelową.... Niezwykłe połączenie, ale całość fajnie się komponuje, a z tego wszystkiego najpyszniejszy jest sos karmelowy 😂 Ciasto nie jest(...)Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy i wyłóż nim jej spód oraz ułóż niezbyt wysoki rant z ciasta. Nakłuj ciasto widelcem. Na spód wyłóż budyń jabłkowy z jabłkami. Piecz ciasto około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Posyp popcornem i polej polewą karmelową. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyprosta tarta która powinna przypaść do gustu wszystkim łasuchom. Myślę, że najbardziej spodoba się najmłodszym ze względu na jej wygląd :) Ciemna masa to budyń czekoladowy, natomiast jasna to kokosowa kasza manna. Podane na kruchym cieście, przybrane malinami, polecam :) 50 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki 35 g cukru pudru 70 g masła łyżka kakao żółtko budyń czekoladowy z cukrem(...)Odstawiamy do przestudzenia. Kaszę mannę powoli wsypujemy do gotującego się mleka. Dodajemy cukier i wiórki i cały czas mieszając gotujemy aż zgęstnieje. Następnie odstawiamy do przestudzenia. Na kruche ciasto wykładamy budyń a następnie łyżeczką nakładamy jasną masę tworząc kleksy. Tartę ozdabiamy malinami. Smacznego
Mienta blogKolejna propozycja na ciasto ucierane tym razem z truskawkami i morelami, ale tutaj totalna dowolność z doborem owoców. Ciasto jest lekkie i puszyste, owoce nie opadają , jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Świetne na każdą okazję Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)wanilii i dalej miksujemy do masy w 3 turach na przemiennie dodajemy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników tortownicę (21-22cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , a na wierzchu układamy truskawki, morele itp rozcięciem do góry( ja przed pieczeniem posypałam ciasto cukrem perlistym choć
Słodkie zapomnienieŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, na blogu będą pojawiać się więc przepisy w świątecznym klimacie. Dziś prezentuję wilgotne ciasto korzenne przełożone marmoladą i budyniem. Ja bardzo lubię takie ciasta, zwłaszcza kiedy są mocno nasączone. Jako ponczu użyłam przywiezionego ze Słowacji syropu rumowego, ale można go zastąpić wystudzoną herbatą z rumem. To ciasto długo pozostaje świeże i jest bardzo podzielne. *foremka(...)przekroić na 3 blaty (najlepiej kroić na drugi dzień). Wystudzoną herbatę wymieszać z rumem. W blaszce ułożyć dolny blat ciasta. Naponczować i rozsmarować marmoladę, przykryć ciastem i także naponczować. Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń, do gotującego się dodać masło i miksować do momentu aż budyń wchłonie masło a krem będzie jednolity. Gorący wyłożyć na ciasto i przykryć trzecim
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia 200 g masła 2 jajka 100 g miodu prawdziwego płynnego 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki mleka PONCZ DO CIASTA: 1/4 szklanki wody 1 łyżka miodu MASA KAJMAKOWA Z ORZECHAMI: 1 1/2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 400 g masy kajmakowej 200 g masła lub margaryny 100 g orzechów włoskich zmielonych POLEWA: 3 łyżki masy kajmakowej 50 g orzechów(...)prażonymi orzechami. Odstawić na parę dni, aby blaty ciasta zmiękły. Udanych wypieków i smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Boże Narodzienie , Ciasta warstwowe , Ciasta z kremem , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , kajmak , miód , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniam